Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 14

Zaterdag 15 juli 2023 is het opnieuw klimmen geblazen. Deze veertiende etappe van de Tour de France brengt ons over drie cols van eerste categorie en één van de buitencategorie: de Col de Joux Plane. Deze etappe was in een andere Tour of grote ronde bijna altijd de Koninginnerit geweest – wat inderdaad slaat op deze loodzware editie van de Tour de France. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit op de Tour 2023 voorbeschouwing etappe 14!

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 14 - Col de Joux Plane

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 14 – Annemasse – Morzine Les Portes du Soleil

In 2016 vond de laatste Touretappe met aankomst in Morzine plaats. Destijds was de Col de Joux Plane de beslissende beklimming. Het slechte weer maakte de afdaling extra gevaarlijk, maar Ion Izagirre toonde zijn moed en won de rit met een voorsprong van 19 seconden op Jarlinson Pantano. Vincenzo Nibali volgde op 23 seconden van de winnaar.

Dit jaar staat dezelfde finale op het programma, en de hoop is dat de afdaling van de Joux Plane onder betere weersomstandigheden kan plaatsvinden. Naast de Joux Plane wachten de renners nog vier officiële beklimmingen, waaronder de uitdagende Col de la Ramaz. De beklimmingen zullen het peloton flink uit elkaar trekken en de renners tot het uiterste dwingen.

Met zijn overwinning in 2016 trad Ion Izagirre toe tot een illuster rijtje van eerdere winnaars in Morzine, waaronder bekende namen als Pantani, Virenque (2x) en Sastre. Slechts één Nederlander wist ooit te zegevieren in Morzine, namelijk Peter Winnen in 1982.

De Col de Joux Plane is onlosmakelijk verbonden met Lance Armstrong. De US Postal coureur bevond er in de Tour de France van 2020 zelf gezegd zijn allerslechtste dag in de Tour de France ooit. Was het een hongerklop? Was de Motoman niet dicht in de buurt of waren klasbakken Richard Virenque (die uiteindelijk de ritzege pakte, foto onder), Jan Ullrich, Fernando Escartín, Roberto Heras, Joseba Beloki sterker die dag? Een ding is zeker, de Amerikaan piepte en kraakte.

 

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 14 - Col de Joux Plane - Lance Armstrong 2000

Kijk zeker ook even onderstaande video, de uitgebreide samenvatting van deze 16e etappe. Via onderstaande YouTube link kijk je namelijk de NOS Tourjournaal van 18 juli 2000 terug.

Waar Lance Armstrong de Col de Joux Plane Het Beest noemde en hem aanwees als meest verschrikkelijke berg van de Tour de France, daar kijkt zijn landgenoot Floyd Landis wat positiever terug op de Alpencol. Positiever, inderdaad. Want net als Lance snoepte ook de Phonak-rijder uit de pot met verboden middelen. De Amerikaan die later zijn overwinning in de Tour de France van 2006 zag afgepakt worden beleefde op de Col de Joux Plane echter een wederopstanding van jewelste. Landis zette de Tour van 2006 geweldig op zijn kop door – een dag na gigantisch te zijn gekraakt – de rit over de Joux Plane te winnen en concurrent Oscar Pereiro Sio maar liefst zeven (!) minuten aan de broek te geven.

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 14 - Col de Joux Plane - Floyd Landis

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 14 – parcours

De 14e etappe van de Tour de France 2023 belooft een spannende rit te worden, met het parcours dat start in Annemasse en eindigt in het prachtige Morzine. Deze etappe beslaat een afstand van 151,8 kilometer en omvat enkele uitdagende beklimmingen, waaronder de beroemde Col de Joux Plane. Het parcours van deze etappe is een ware uitdaging voor de renners en biedt prachtige uitzichten op de Alpen.

De renners zullen tijdens deze etappe over verschillende beklimmingen gaan, waaronder de Col de Saxel, Col de Cou, Col du Feu, Col de la Ramaz en natuurlijk de iconische Col de Joux Plane. Deze beklimmingen zullen het uithoudingsvermogen en de klimvaardigheden van de renners op de proef stellen. Met steile stijgingspercentages en uitdagende technische afdalingen, zoals die van de Joux Plane, zal deze etappe ongetwijfeld een cruciale rol spelen in het klassement.

Bij de finish verdienen de eerste drie renners respectievelijk 10, 6 en 4 bonificatieseconden, terwijl op de top van de Joux Plane 8, 5 en 2 seconden worden uitgereikt. 

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 14 parcours Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 14 – parcours

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 14 – favorieten

De grote hamvraag is: wie zal ná deze veertiende etappe in Morzine de gele trui dragen? De huidige gele trui drager Jonas Vingegaard heeft sinds zijn ruime overwinning en mokerslag op de Marie Blanc alleen nog maar klappen moeten incasseren. In de dertiende etappe na de Col du Grand Colombier kreeg de Deen een nieuwe ferme linkse, waardoor de achterstand van Tadej Pogačar nog maar negen (!) tellen is. Tuurlijk, de titelverdediger wijst al dagen op de Alpen en de slotweek – wanneer we eindelijk zijn geliefde hooggebergte in gaan.

Maar de Sloveen lijkt het momentum per dag meer te veroveren. Maar kan Pogi morgen ook het geel veroveren? Aanvallen zal het devies moeten zijn voor de kleppers van UAE Emirates. Zowel op de top van de Joux Plane (8-5-2) als ook aan de finish (10-6-4) zijn de nodige bonificatieseconden te verdienen. Kijk niet raar op als Pogačar morgen door de boni’s het geel van Vingegaard af snoept. Of krijgen we morgen een wederopstanding van Vingegaard te zien. Danish Dynamite in de Alpen? Och, och. Wat wordt het uitkijken naar een nieuw man-tegen-man gevecht.

De Grote Twee zijn in elk geval de ook dé grote favorieten voor etappe 14 van de Tour de France 2023! Achter deze twee tenoren zijn Matias Skjelmose, Tom Pidcock, Jai Hindley, Felix Gall, Giulio Ciccone, Thibaut Pinot, Guillaume Martin, Ion Izagirre, Ben O’Connor en Louis Meintjes outsiders voor de dagzege, maar ga er maar vanuit het weer een heerlijk duel Vingegaard versus Pogi wordt om zowel de dagzege als ook de gele trui! On y va!

voorbeschouwing etappe 14 Tour de France 2023 - Pogacar Vingegaard

Meer Tour de France voorbeschouwingen?

Meer etappe voorbeschouwingen? Of een overall voorbeschouwing Tour de France 2023 lezen? Je leest de voorbeschouwing Tour de France 2023, voorbeschouwing parcours Tour de France 2023, overzicht etappes Tour de France 2023 via bijgaande links. Lees ook de Tips Tour Pool & Scorito Tips Tour 2023! Daarbij kun je ook hier snel navigeren naar de Tour 2023 voorbeschouwing etappe 1, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 2, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 3, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 4, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 5, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 6, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 7, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 8, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 9, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 10, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 11, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 12, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 13, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 14, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 15, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 16, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 17, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 18, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 19, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 20 en Tour 2023 voorbeschouwing etappe 21