Op het moment van schrijven zitten we daags voor Milan San Remo 2022. Voor sommigen is La Primavera hét begin van het wielervoorjaar. Voor de echte Flandriens is het natuurlijk al begonnen in de Omloop . Het Volk is en blijft hét begin van het klassieke voorjaar. Welke klassieker dan ook dé start zal zijn, de echte wielerliefhebber heeft al sinds eind februari kunnen smullen van de voorbeschouwingen van de voorjaarsklassiekers van 2022 op Voorjaarsklassiekers.be, waar je tot en met Luik Bastenaken Luik 2022 alles over de klassiekers leest! Waar onze redactie het vooralsnog bij het geschreven lectuur houdt, zijn er diverse mediapartijen ingesprongen op een ware trend: de opkomst van de wielerpodcast! Op deze pagina geven we je een overzicht van de beste voorjaarsklassiekers wielerpodcasts!
Anno 2022 zijn wielerpodcasts hot. Het medium podcast, on demand audio makkelijk af te spelen via de iTunes podcast app of via aanbieders als Spotify, is vooral in het corona-voorjaar van 2020 echt doorgebroken en anno voorjaar 2022 is het smullen geblazen voor de wielerliefhebber die naast de geschreven voorbeschouwingen en wielernieuws ook via audio op de hoogte wil blijven.
Op deze pagina tipt de redactie van Voorjaarsklassiekers.be onze trouwe lezer op de leukste en beste podcasts, waar je naast onze voorbeschouwingen ook de nodige informatie gaat krijgen met koersinformatie, de laatste ins- en outs vanuit het peloton of die extra tip voor je wielerpronostiek (spoiler alert: geen podcast kan vooralsnog op tegen onze dark horses).
Wat zijn de leukste voorjaarsklassiekers wielerpodcasts waar jij op de hoogte blijft van al het nieuws omtrent de mooiste type koersen die er zijn?
Overzicht voorjaarsklassiekers wielerpodcasts
***** Wuyts en Boonen
Met stip op 1. Vijf van de vijf sterren. De podcast Wuyts en Boonen van Het Laatste Nieuws is om de vingers bij af te likken. Of het door de ragfijne analyses en de zalvende stem van Michel Wuyts komt, of door de koersinzichten van Tom Boonen. Of doordat niemand minder dan De Leeuw van Vlaanderen himself, Johan Museeuw zomaar kan worden ingebeld. Deze podcast is er altijd lekker vroeg bij (vaak al op de maandag of dinsdag voor de klassieker van het komende weekend). Scherpe analyses, goede inzichten en fijne voorbeschouwingen! Wat ons betreft de kopman der voorjaarsklassiekers wielerpodcasts!
**** Kop over Kop
De Eurosport coryfeeën Jan Hermans, Sander Valentijn, Jeroen de Babbelbelg van Bellegem en Bobbie Traksel hebben één ding gemeen: naast hun liefde voor de stiel hebben ze een groot talent door week na week een steengoede podcast-show neer te zetten. Kosten noch moeite worden gespaard en met deze gevarieerde cast weten ze wekelijks de nieuwste wielernieuws binnen te brengen. Luister ook zeker de Grote Voorjaarsbeschouwing die op 18 maart gepubliceerd is!
*** De Tribune
Op gelijke hoogte met Kop over Kop, maar iets minder frequent beschikbaar in je favoriete podcast-app is De Tribune van Sporza. Natuurlijk, deze sport podcast is er wekelijks. En als het over wielrennen gaat hoor je goede analyses. Het grote nadeel is dat er geen specifieke wielren-feed is of specifieke afleveringen over de koers. Die was er wel, maar dan moeten we terug naar 23 februari, toen Sporza-commentatoren Karl Vannieuwkercke en José de Cauwer samen met analyst Thijs Zonneveld in een Voorjaarsspecial ons goed warm kregen. Wat ons betreft komen zij wekelijks met een koers podcast!
** In het Wiel
In het Wiel is de wielerpodcast van het Nederlandse AD, het Algemeen Dagblad, waar Hidde Warmerdam en – daar heb je hem weer – Thijs Zonneveld op wekelijkse basis babbelen over de koers. Ten tijde van de Spelen in Peking waren zij er zelfs dagelijks – echter ging het toen, logischerwijs, ook veel over andere sporten – maar deze show is de laatste maanden flink in populariteit gestegen. Logisch, als je het ons vraagt. Nog meer anekdotes van Thijs en nog meer Theo Bos, graag. Ga zo door!
* De Koers Is Van Ons
Dé wielerpodcast van het gerenommeerde Het Nieuwsblad krijgt van ons slechts één van de vijf sterren. Als je als Het Nieuwsblad zelfs naamgever bent van de eerste voorjaarsklassieker in Vlaanderen – de Omloop het Nieuwsblad – en jezelf toch tot één van de betere wielerkranten mag rekenen, dan mag je op podcast vlak ook uitblinken. Helaas valt dat enigzins mee. Tuurlijk, zij geven elke week daags voor de klassieker van doen een overzicht met de sterrenverdeling van de krantenredactie – toch zou De Koers Is van Ons podcast wat meer mogen uitpakken met enkele grote namen. Nodig eens een Fabian Cancellara uit. Of een Johan Vansummeren of Mathew Hayman en maak die Parijs-Roubaix special eens!
Dark horses: De Rode Lantaarn & Live Slow Ride Fast
In het kielzog van de sterrenlijst met beste wielerpodcast met tips voor de voorjaarsklassiekers besluiten we met twee podcasts die veel meer zijn dan alleen maar koersinformatie. Zowel De Rode Lantaarn als Live Slow Ride Fast zijn namelijk prachtige podcasts in het genre koersheroïek om de vingers bij af te likken.
Wat De Rode Lantaarn, de podcast van je favoriete bankzitters Jonne, Willem en Tim, en Live Slow Ride Fast, de podcast van oud-prof Laurens ten Dam en Stefan Bolt (beide overigens van podcastbolwerk Dag en Nacht Media) heel sterk doen en wat hun zo overeenkomt: ze maken op een heel plezierige manier content, waarop het lijkt alsof je met hun aan de toog zit en zelf deelnemer bent van het gesprek. Sterk punt is dat De Rode Lantaarn de afgelopen jaren sterk is gegroeid en vaak de nodige speciale gasten aan tafel krijgt. Vooral de keren dat Bram Tankink aanschuift is het altijd lachen en genieten geblazen. Klasse heren!
Waar De Rode Lantaarn vooral draait om gezelligheid en randzaken, maar tevens stoelt op hun grote liefde voor het wielrennen in combinatie met alle heroïsche koerszaken – daar kenmerkt Live Slow Ride zich door de vele anekdotes van Laurens ten Dam. Het feit dat oud-prof Thomas Dekker vaak aanschuift en zij met hun analytisch vermogen menig koers sterk kunnen voorbeschouwen – is dit een niet te missen podcast voor extra informatie over de voorjaarsklassiekers. Misschien niet de eerste van de voorjaarsklassiekers wielerpodcasts waar je aan denkt, maar een must voor je dagelijkse portie wielergebabbel!
Last but not least nog enkele podcast die het overwegen waard zijn, maar die toch enkele nadelen hebben. THE MOVE van Lance Armstrong is een erg fijne podcastshow, nadeel is dan weer dat deze volledig in het Engels is. Wij houden ervan, maar je moet er wel zin in hebben. Ook Wielerflits – de grootste Nederlandstalige wielersite – heeft onlangs het medium podcast gevonden. Maar wij kunnen stellig zeggen: Wielerflits, wat kunnen ze goed schrijven he! Wij zijn niet echt fan van hun podcast. Wél zijn we dan weer fan van hun nieuwe print-uitgave RIDE, maar dat is een andere topic!
Hopelijk heeft de redactie van Voorjaarsklassiekers.be jou zo een volledig overzicht gegeven van de beste podcast voor je dagelijkse cq. wekelijkse informatie over de koers. Maar één ding is zeker, voor de leukste voorbeschouwingen en de beste sterrenverdeling met favorieten voor elke wielerklassieker ben je gewoon hier op Voorjaarsklassiekers.be op het juiste adres! Rest ons één ding te zeggen: op een schitterend wielervoorjaar! Het. Is. KOERS!