Na de schitterende zege van Remco Evenepoel in de Ronde van Spanje kunnen wij wielerliefhebbers maar enkele weken bijkomen, want de najaars-wielerklassiekers komen er weer aan! Te beginnen met het WK in het Australische Wollongong, dat tussen 18 en 25 september plaatsvindt! We presenteerden hier al de voorbeschouwing WK wielrennen 2022, op deze pagina zoomen we in op de favorieten WK wielrennen 2022! Pakt Wout hem eindelijk of is het weer net niet en wordt hij geklopt door een van die andere klassieke klasbakken zoals Matje of Tadej? Of wordt het een drie op rij voor Julian Alaphilippe? Of krijgen we een eerste Afrikaanse wereldkampioen? Of toch een dark horse? Voorjaarsklassiekers.be presenteert de favorieten wegwedstrijd WK wielrennen 2022 te Wollongong!
Parcours WK 2022 wegwedstrijd
Voor we de deelnemers en favorieten WK 2022 wegwedstrijd presenteren, kort het parcours van de wegwedstrijd! De mannen krijgen een koers van 266,9 kilometer voor de wielen geschoven, waar een kleine 4000 meter hoogte worden aangedaan. Om precies te zijn 3.945 hoogtemers. Volgens de echte kenners, wij van Voorjaarsklassiekers.be zijn enkel liefhebbers en vertrouwen deze maar blind, is de wegwedstrijd van het WK 2022 te Wollongong een mix van de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik ineen. Klassiekerrenners zullen dus komen bovendrijven!
WK wielrennen op TV
De tijdrit bij de mannen in Wollongong staat aanstaande zondag op de rol. De start is om 05:40 uur en de finish wordt verwacht rond 09:00 uur Nederlandse tijd.
De wegwedstrijd in Australië is omstreeks 02:00 uur Nederlandse tijd, de finish is in de vroege ochtend te zien rond 09:00 uur.
Vorig jaar
De 100e verjaardag van het wereldkampioenschap kon niet zomaar ergens plaatsvinden; het moest een plaats zijn die de geschiedenis van de sport zou aanboren. Cycling was coming home!
Julian Alaphilippe werd de zevende mannelijke renner in de geschiedenis die de regenboogstrepen verdedigde, toen hij zondag met een voor hem kenmerkende moedige rit de wegwedstrijd voor elite mannen won. De Fransman maakte de beslissende stap op 20 km van de finish in Leuven. Dylan van Baarle werd tweede in een sprint van Michael Valgren.
Favorieten wegwedstrijd WK wielrennen 2022
De wielerliefhebber kijkt natuurlijk alweer uit naar Het Duel tussen MVDP en Van Aert, maar die andere van de Grote Drie moet ook nog maar eens worden geklopt. Zal de Fransman ze allemaal foppen en Peter Sagan evenaren door drie maal op rij de felbegeerde regenboogtrui te veroveren?
Een ding is zeker, de wereldkampioen van Harrogate 2019, Mads Pedersen (foto onder) gaat niet winnen Down Under. De Deen zal niet starten. Ook Benoît Cosnefroy, die toch in de Canadese klassieker in Quebec onder andere Van Aert klop gaf, zal niet naar het Australische afreizen. Ook de afzwaaiende oude vossen, Alejandro Valverde (wereldkampioen in 2014) en Vicenzo Nibali zullen niet meedoen. En zoek ook niet naar de in de Vuelta gehavende en uitgevallen Primož Roglič. Ondanks deze afwezigen is het deelnemersveld om van te smullen. Wie zijn de favorieten voor de wegwedstrijd WK wielrennen 2022?
***** Wout van Aert
De uitgesproken favoriet voor de wegwedstrijd op het WK wielrennen dit jaar is Wout van Aert. Stelde dit jaar enkele doelen, winst in de wegrace en dus een jaar lang koersen in de regenboogtrui is daar één van. Zelfs de tijdrit moet wijken, ook al reed hij hier al tweemaal op rij naar zilver. Op Gent-Wevelgem na, reed de Jumbo-Visma klepper in elke voorjaarsklassieker top-10. En werd de Omloop en de E3 gewonnen. De echte vette vis bleef uit. Door corona geen deelname in de Ronde, en zonder oorlogssterkte alsnog tweede in Roubaix en derde in Luik.
En dan hebben we het nog niet eens over de Tour de France. De Beul van Hautacam hielp zijn ploegmaat aan het geel en won zelf drie ritten en eindigde nog vijfmaal extra op het podium. Maar Wout heeft nog niet gewonnen he! Er zijn genoeg rivalen en afgelopen week in Canada kreeg-ie ook op vergelijkbare parcours geklopt. Hij zal bij de pinken moeten zijn, de koers moeten dragen en op het juiste moment toeslaan. Of dat de sprint of eerder in de koers is – zal afhangen van het koersverloop. Maar één ding is zeker, iedereen zal op de wiel van deze te kloppen man springen.
**** Tadej Pogačar
Tadej Pogačar heeft na zijn tweede plaats in de Tour de France precies op tijd zijn goede benen weer gevonden, zo lijkt het. In de GP de Montréal was hij het die Wout van Aert klopt gaf en naar de tweede plaats verwees. Na de winst in de Canadese klassieker gaf Pogačar aan uit te kijken naar zijn volgende doelen, twee wielerklassiekers in het najaar van 2022: het WK en de Ronde van Lombardije 2022. “De vorm lijkt op tijd in orde te zijn voor het WK. Ik hoop op een goed toernooi.”
De Sloveen van UAE Team Emirates zal naast de wegwedstrijd ook deelnemen aan de tijdrit. Het is niet de eerste keer dat Pogi deelneemt aan de tijdrit op een wereldkampioenschap. In 2021 werd de tweevoudig Tourwinnaar slechts tiende met bijna twee (!) minuten achterstand op winnaar Filippo Ganna.Pogi die zelf gezegd met “veel vertrouwen in het vliegtuig naar Australië” stapte, kijkt erg uit naar de zwaarte van het parcours. Kan de baroudeur uit het Sloveense Klanec, die kopman is en binnen zijn equipe zowel Mateh Mohoric als Primož Roglič moet missen, hier toeslaan en winnen?
*** Mathieu van der Poel
Vraagtekens alom rondom Mathieu van der Poel. Maar waar we wel stellig over kunnen zijn, als deze klasbak in de juiste vorm verkeert moet je hem altijd opschrijven. De 27-jarige Nederlander keerde in de Druivekoers terug in competitie, waarna hij nog zestig kilometer huiswaarts koerste. Hoezo dedication! Wist daarna de kermiskoersen Stadsprijs Geraardsbergen en Izegem Koerse te winnen en zal nog de GP de Wallonie en waarschijnlijk ook de Primus Classic rijden, voor hij vertrekt naar Australië. Aldaar zal MVDP ook deelnemen in de Mixed Relay.
Met zijn klasse, explosiviteit en het vermogen om de koers hard te maken moet een Van der Poel in goede doen hier goed kunnen presteren. De hamvraag is dan ook hoe zijn vormpeil is. Kan Matje de eerste Nederlander sinds Joop Zoetemelk in 1985 worden die het WK wint?
** Remco Evenepoel
Het leven kan verkeren. Zo rij je de klinkers uit de straten en win je afgetekend in San Juan, Algarve, Burgos en Polen en zo zo hard ten val in de Ronde van Lombardije dat een lange revalidatie wacht. Een hele lange. Remco Evenepoel kwam van ver. En als een breuk slechts 1 millimeter verder had gezeten had het zijn zenuwen geraakt. Dat Evenepoel dus überhaupt weer zijn profbestaan kon hervatten was al een godsgeschenk. Afijn, we raden je absoluut Het Jaar van Remco uit 2020 aan om te kijken. Voor nu een fast forward. Twee jaar verder. Er heerst Remcoorts in Vlaanderen. Belgische gazetten die extra rubrieken drukken. Felicitaties van Koning Filip. Remco Evenepoel is de eerste Belg die sinds 44 jaar weer een grote ronde weet en het land wil het weten. Tijd voor een feestje en een huldiging is er niet.
Want na die schitterende zege in Luik-Bastenaken-Luik, die prachtige overwinning in La Clásica San Sebastián en zijn sterrenoptreden in La Vuelta a España, waar Evenepoel naast het eindklassement ook gewoon nog drie etappes wint – reist hij met maar één doel naar Australië: Ganna kloppen in de tijdrit en vriend en vijand verrassen in de wegrace. Het zou zou maar eens het jaar van Eddy Evenemerkcx kunnen worden.
* Biniam Girmay
Iemand die daar wel graag een stokje voor wil steken is Gent-Wevelgem winnaar Biniam Girmay. Hij zal Evenepoel natuurlijk van alles gunnen, maar de Eritreeër heeft zelf snode plannen. Natuurlijk, zijn gestelde doelen liggen niet Down Under maar een groot stuk naar het westen. Etappewinst in de Ronde van Frankrijk als eerste zwarte man is Girmays streven en hij droomt van 2025. ‘Dan is het WK wielrennen in Kigali, Rwanda. Daar wereldkampioen worden zou een enorme impuls geven aan het wielrennen in Afrika’, aldus de pas 22-jarige coureur van Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux.
Maar waarom niet al in Australië toeslaan? Dit voorjaar was hij de eerste zwarte die een Belgische voorjaarsklassieker op zijn naam schreef, in de Giro d’Italia vloerde hij niemand minder dan Mathieu van der Poel in een sprint-a-deux en ook de afgelopen weken rijdt Bini met goesting rond. Zo finishte hij in Quebec als vierde. Girmay zal sowieso bij het hele pak de gunfactor hebben, de grote vraag is of hij de Grote Matadoren ook kan kloppen. Kom aan, Bini, kom aan!
Dark horse: Dylan van Baarle, Michael Matthews en Julian Alaphilippe
Tenslotte nog drie dark horses die weliswaar geen ster hebben gekregen, maar omwille van hun status, kwaliteiten en prestaties in het verleden zomaar kunnen winnen. Dylan van Baarle zal dat wel vanuit een solo moeten doen, maar heeft dan wel weer het voordeel dat hij in de schaduw van zijn kopman kan rijden.
Michael Matthews daarentegen moet het niet van een solo hebben, hij gedijt bij een zware koers waarna met een uitgedund groepje naar de finish gereden wordt. Bling reed in de afgelopen Tour de France viermaal naar een top-10, waarvan hij eenmaal op het hoogste schavotje mocht staan. Met zijn vorm zit het wel snor: Matthews werd tweede in Quebec. Kan de thuisrijder eindelijk eens een mooie prijs pakken?
Alaphilippe is een geval apart. Alle ogen zullen zijn gericht op de tweevoudig wereldkampioen. Maar als hij enigszins is hersteld van zijn valpartij kan Juju met één goeie dag zijn totaal mislukte jaar goed maken én ook in 2023 weer in de vertrouwde regenboogtricot rondrijden.
Sterrenverdeling favorieten WK wielrennen 2022 wegwedstrijd
***** Wout van Aert
**** Tadej Pogačar
*** Mathieu van der Poel
*** Tadej Pogacar
** Biniam Girmay
*Remco Evenepoel
Dark horse: Dylan van Baarle, Michael Matthews en Julian Alaphilippe