Ronde van Lombardije 2023 

Bomen die worden gekleurd door melancholisch strijklicht, de geur van gepofte kastanjes komt je tegemoet. Dorre bladeren die vastplakken aan je derailleur. De lange zomeravonden worden ingewisseld voor ritten op de gravel bike in frisse omstandigheden. De herfst doet haar intrede. En zeg je herfst, dan zeg je il Lombardia! De koers van de Madonna del Ghisallo, de Muro di Sormano, de Civiglio en de San Fermo della Battaglia. Waar de Omloop het Nieuwsblad de opener is van de Vlaamse voorjaarsklassiekers – en officieus de seizoensopener is – daar is de il Lombardia het officieuze afscheid van het wielerjaar. En met de Ronde van Lombardije 2023 krijgen we hopelijk nog een heerlijk toetje van dit schitterende wielerjaar. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit op de Ronde van Lombardije 2023! 

Ronde van Lombardije 2023 voorbeschouwing

Voorbeschouwing Ronde van Lombardije 2023

Ook ter voorbereiding op het schrijven van deze voorbeschouwing Ronde van Lombardije 2023 is de redactie van Voorjaarsklassiekers.be – inmiddels geheel volgens traditie – weer eens goed gaan zitten voor de schitterende documentaire il Lombardia, gemaakt door zanger en wielerliefhebber Blaudzun. Niets anders wakkert de goesting naar deze najaarsklassieker aan als het kijken van deze documentaire. 

Afijn, terug naar de voorbeschouwing Ronde van Lombardije 2023. We bespreken de favorieten. We duiken in het parcours van de Ronde van Lombardije 2023. Maar eerst een stukje wielerhistorie. Voor de puristen. Voor de liefhebbers van deze prachtige wielermonument dat bol staat van geschiedenis. Natuurlijk, wij lenen ons bestaansrecht aan voorjaarsklassiekers als de Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix – maar stiekem zijn we net zo verliefd op de Ronde van Lombardije!

„De laagstaande herfstzon maakt het een koers in opvallend strijklicht. Alle schaduwen leven er een eigen leven, het landschap verandert steeds. Wielrennen is theater. Dit is de meest dramatische theater van alle klassiekers.” – Zanger Blaudzun over zijn lievelingskoers il Lombardia

Voorbeschouwing Ronde van Lombardije 2023

Wanneer is de Ronde van Lombardije 2023?

Il Lombardia 2023 wordt zaterdag 7 oktober 2023 verreden en is daarmee de traditionele slotstuk van een week met nagenoeg elke dag een heerlijke Italiaanse klassieker, met klassiekers als de Giro dell’ Emilia, de Coppa Bernocchi, de Tre Valli Varesine en de Gran Piemonte. Haal die Barolo maar uit de wijnkelder, of zet de frigo vol met Aperols. Lekkere plankje met scrocchi con tartufo en Prosciutto di Parma erbij en heerlijk op den zetel de koers kijken! Na de Ronde van Lombardije aan nog meer heroïek toe? Binnen het immens populaire gravelen wordt in ditzelfde weekend ook het WK Gravel 2023 afgewerkt. Vale, terug naar il Lombardia!

Historie Ronde van Lombardije

Zeg je il Lombardia, dan zeg je Fausto Coppi. Met vijf zeges in de Koers van de Vallende Bladeren de absolute recordhouder met maar liefst vijf overwinningen. Naast het noemen van Il Campionissimo zal menig wielerliefhebber bij het horen van de Ronde van Lombardije gelijk de Madonna del Ghisallo zeggen. Sinds de allereerste editie van de Ronde van Lombardije – dan moeten we helemaal terug naar 1919 – speelt de de Santuario della Madonna del Ghisallo al steevast een belangrijke rol. 

Ronde van Lombardije 2023 - Madonna del Ghisallo

Het kerkje gelegen op grondgebied van de gemeente Magreglio ligt boven op de heuvel Ghisallo, nabij het Comomeer in Italië en vernoemd naar een legende, de Mariaverschijning, en is een waar bedevaartsoord voor het wielrennen in Italië. Wielertoeristen trekken er in grote getalen naar toe, profs gebruiken deze prominente heuvel steevast als aanval in de koers. Zoals Fausto Coppi deed in 1946, toen hij daar de forcing voerde en zijn eerste overwinning in de Ronde van Lombardije pakte. Achter Coppi treffen we Alberto Binda met vier zeges en daarachter staan een heel rij grote namen met drie overwinningen. Tadej Pogačar is met twee zeges (zowel vorig jaar als in 2021) de enige actieve renner met twee zeges. Doet Pogi dit jaar een gooi naar zege numero tre?

Zeg je de Ronde van Lombardije, dan zeg je Seán Kelly die Tour-winnaar Greg LeMond uit het wiel poeft. Het legendarische duel tussen Felice Gimondi en Franco Bitossi. Menig Vlaamse wielerliefhebbers die deze print in hun living hebben hangen. En terecht.

Favorieten Ronde van Lombardije 2023 - Felice Gimondi en Franco Bitossi

Maar bij het noemen van il Lombardia denken wij ook gelijk aan De Krekel. De ontroostbare Paolo Bettini die zijn overleden broer eert als hij als kersverse wereldkampioen iedereen klop te geven.

Paolo Bettini 2006 il Lombardia

Parcours Ronde van Lombardije 2023

De route van il Lombardia editie 2023 zal dezelfde zijn als die van twee jaar geleden. De prestigieuze herfstklassieker, die plaatsvindt op zaterdag 7 oktober, start opnieuw in Como, de locatie waar in 2022 de finishlijn werd getrokken.

Na de start in Como volgt de route een schilderachtig pad langs de oevers van het Comomeer voordat de renners worden geconfronteerd met uitdagende beklimmingen. Deze omvatten de Roncola (9,4 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6%), de Berbenno (6,9 km met 5% gemiddelde stijging), en de Crocetta (11,6 km met 5,8% gemiddelde stijging), die leidt naar de Zambla Alta (9,8 km met 3,3% gemiddelde stijging).

De Passo di Ganda (9,3 km met een gemiddelde stijgingspercentage van 7,1%) vormt de laatste grote uitdaging op veertig kilometer van de finish. Op slechts vijf kilometer voor de aankomst is de Colle Aperto (1,3 km met 7% gemiddelde stijging) de laatste helling waarop de beslissende zet kan worden gedaan. De epische race van 238 kilometer eindigt in Bergamo.

In het voorgaande jaar, toen de finish nog in Como lag, ging de overwinning in de Ronde van Lombardije naar Tadej Pogacar. De Sloveense coureur triomfeerde ook in 2021 op hetzelfde parcours dat dit jaar opnieuw wordt aangeboden. Destijds versloeg hij Fausto Masnada in een intensieve tweemanssprint.

Ronde van Lombardije 2023

Favorieten Ronde van Lombardije 2023

Primož Roglič bombardeerde zich tot topfavoriet van de Ronde van Lombardije 2023 door zaterdag al zijn rivalen èn criticasters het nakijken te geven
in de 106e Giro dell’Emilia. Hij gaf daar zijn rivaal Tadej Pogačar het nakijken en wist zijn landgenoot in hun eerste treffen sinds de Tour van 2022 het nakijken te geven. De Sloveen die volgend jaar voor BORA-hansgrohe zal rijden kan zaterdag in Bergamo zijn ploeg (maar vooral zichzelf) nog een mooi afscheidscadeau geven. Roglič kwam nooit verder dan een top-tien klassering, maar zal na zijn verwoestende uithaal in de Emilia meer vertrouwen dan ooit hebben.

Voorbeschouwing Ronde van Lombardije 2023 (1)

Pogi leidde nog de dans in de slotkilometer van de Ronde van Emilia maar moest toch passen toen zijn landgenoot de beslissende demarrage plaatste. Kan Pogi zich in il Lombardia revancheren? Hij kan, na Alfredo Binda enFausto Coppi, de derde renner worden die de Ronde van Lombardije driemaal op rij wint.

Achter – of misschien wel naast – Roglič en Pogačar is Remco Evenepoel de derde grote favoriet. Het is alweer drie jaar en twee maanden geleden toen De Kannibaal van Schepdaal in de afdaling van de Muro di Sormano zwaar ten val kwam. De Belg wist in de Ronde van Lombardije nog nooit top-tien te rijden, maar als de Aerokogel zijn zinnen op een eendagswedstrijd zet – weet iedereen hoelaat het is. Kan Evenepoel na Luik-Bastenaken-Luik zaterdag in de Ronde van Lombardije 2023 zijn tweede Monument pakken?

Ook Richard Carapaz en Enric Mas zaten goed van voren afgelopen zaterdag en zullen met veel gretigheid aan de start verschijnen. Beide klimgeiten vielen geblesseerd uit de Tour, maar zaterdag een Monument winnen kan dat hun wielerjaar nog enigszins goed maken.

Sterrenverdeling favorieten Ronde van Lombardije 2023 volgens Voorjaarsklassiekers.be

***** Primož Roglič
**** Tadej Pogačar
*** Remco Evenepoel
** Richard Carapaz
* Enric Mas
Dark horse: Michael Woods