Kuurne Brussel Kuurne 2023

Kuurne Brussel Kuurne 2023 is traditiegetrouw een dag na de Omloop het Nieuwsblad 2023 de tweede klassieker van het jaar en eveneens de tweede van het heerlijke Openingsweekend. Renners die in de koers revanche kunnen nemen na een tegenvallende kennismaking met de Vlaamse kasseien een dag eerder. Of coureurs die in KBK kopman-voor-een-dag zijn en willen schitteren en dromen van een straffe solo. Maar het pak rappe mannen zullen pas écht warm lopen voor Kuurne Brussel Kuurne 2023, de eerste echte grote vis voor het sprintersgilde. Gaan we een massasprint, een uitgedund groepje of een solo aankomst krijgen? Voorjaarsklassiekers.be blikt uitgebreid voor uit op Kuurne Brussel Kuurne 2023!

Kuurne Brussel Kuurne 2023

Voorbeschouwing Kuurne Brussel Kuurne 2023

De dagen beginnen te lengen, eindelijk nadert de tijd dat er buiten weer gekoerst kan worden in de avond. De natuur komt weer tot leven, mensen vrolijken op door de bloemen die in de bloei staan en de bomen die weer in het blad komen te staan. De wielerliefhebber pur sang veert de laatste zaterdag van februari helemaal op. Tijd voor de Omloop én Kuurne Brussel Kuurne. Want KBK is de afgelopen jaren een transitie ondergaan en van een veredelde sprintersbal geëvolueerd in een ware klassieker die menig coureur op zijn palmares wil hebben! Aan grote namen dit jaar, wederom, geen gebrek. Welke kasseienklepper of hardrijden gaat de koers open breken en kan winnen op de Brugsestraatweg?

Wanneer is Kuurne Brussel Kuurne 2023?

Kuurne Brussel Kuurne 2023 staat op zondag 26 februari 2023 op het programma – een dag na de Omloop het Nieuwsblad 2023. Met de Omloop is Kuurne Brussel Kuurne de tweede koers in het Vlaams Openingsweekend – dat door velen beschouwd als eerste echte belangrijke wielerweekend van het jaar. Later in het voorjaar is het natuurlijk uitkijken naar het Italiaanse tweeluik Strade Bianche en Milan Sanremo, alvorens we Vlaanderen weer in duiken met het vierluik  E3 Saxo Classic 2023, Gent-Wevelgem 2023, Dwars door Vlaanderen 2023 en Ronde van Vlaanderen 2023.

Historie Kuurne Brussel Kuurne

Kuurne-Brussels-Kuurne is een professionele wielerwedstrijd die jaarlijks wordt gehouden in de Belgische provincie West-Vlaanderen. De wedstrijd begint in Kuurne, een stad in het westen van België, en eindigt na een ronde van ongeveer 200 kilometer in de stad Brussel. De wedstrijd wordt gekenmerkt door een aantal korte hellingen en onverharde stroken die de renners moeten nemen, wat het een uitdagende en spannende wedstrijd maakt voor zowel de renners als de toeschouwers.

Kuurne-Brussels-Kuurne wordt de Omloop Het Nieuwsblad gehouden, een andere professionele wielerwedstrijd in België die ook in de provincie West-Vlaanderen wordt gehouden. Beide wedstrijden vormen samen het begin van het wielerseizoen in België en zijn populair onder de lokale bevolking.

De wedstrijd wordt georganiseerd door de Belgische Wielerbond en trekt jaarlijks vele toprenners uit binnen- en buitenland aan. De wedstrijd staat bekend om zijn sfeervolle atmosfeer en wordt vaak bezocht door duizenden toeschouwers langs de route. Kuurne-Brussels-Kuurne is een belangrijk onderdeel van het wielerkalender en wordt door veel renners als een prestigieuze wedstrijd beschouwd om te winnen.

Patrick Lefevere Kuurne Brussel Kuurne

Voorbeschouwing Kuurne Brussel Kuurne 2023

Favorieten Kuurne Brussel Kuurne 2023 Historie - Tom Boonen

Mads Pedersen Kuurne Brussel Kuurne

Vorige editie

Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl) won een thriller van een sprint in de editie Kuurne-Brussel-Kuurne 2022. Jakobsen zette een verschroeiende sprint in en versloeg de snel finishende rivaal Caleb Ewan (Lotto-Soudal) in een milimetersprint.

Een ontsnappingstrio van Jhonatan Narváez (Ineos Grenadiers), Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert) en Christophe Laporte (Jumbo-Visma) bungelde zo’n 15 km lang op slechts enkele seconden van het aanstormende peloton in een finale die alle kanten op kon.

Het trio kwam tot op 200 meter van een adembenemende overwinning, maar de sprintersploegen lieten het tot de laatste minuut afwachten, waardoor de ontsnapping teniet werd gedaan en Jakobsen en Ewan in de aanval naar de streep konden gaan. Jakobsen ging voorop, en was niet te stoppen op weg naar zijn vijfde overwinning van het seizoen. Ewan werd tweede, Hugo Hofstetter (Arkéa-Samsic) derde.

De overwinning van Jakobsen is een redding voor Quick-Step Alpha Vinyl, nadat het erop leek dat het “openingsweekend” verkeerd zou aflopen. De equipe van Patrick Lefevere schoot zaterdag tekort in Omloop Het Nieuwsblad en had moeite om een groot deel van de sprintervriendelijke eendagswedstrijd van zondag te winnen. Met supersprinter Jakobsen in de opstelling was het aan de Belgische ploeg om de orde te herstellen, en dat lukte maar net.

“Ik moet natuurlijk de ploeg bedanken”, zei Jakobsen. “We moesten uiteindelijk drie man inhalen en ik moest mijn hele ploeg gebruiken om zelfs maar te kunnen sprinten, dus het laatste uur was snel en heftig. “Ik weet dat ik een goede sprint heb, dus ik lanceerde op 300 meter en dook in hun slipstream. Ik voelde Ewan aan de linkerkant komen, maar ik denk dat ik een goede sprong had en als eerste de lijn kon passeren.”

Favorieten Kuurne Brussel Kuurne 2023 Fabio Jakobsen

Parcours Kuurne Brussel Kuurne 2023

Zoek niet naar grote wijzigingen in parcours van Kuurne Brussel Kuurne 2023, het lijkt dan nagenoeg op die van verleden jaar.  In 2022 was de route licht gewijzigd: er staat geen Oude Kwaremont op het menu, maar een trio beklimmingen. De Hameau des Papins, Le Bourliquet en Mont Saint-Laurent kunnen allemaal leiden tot vroege selecties.

Met de gebruikelijke Kruisberg, Hotund, Côte du Trieu en Kluisberg die in de koers blijven, en de secties Sint-Denijs en Bellegem, verandert de rest van het parcours niet al te veel. Hoewel, er zijn nieuwe beklimmingen in de race met de Kattenberg en Berg Ten Houte.

Met 13 beklimmingen op het parcours werd het opnieuw een zware beproeving:

 • Tiegemberg (1.400 m à 4%) – na 16,5 km
 • Kattenberg (900 m à 5,6%) – na 34,5 km
 • Boembeek (1.100 m à 4,8%) – na 55 km
 • Bossenaarstraat (1.300 m à 4,3%) – na 73,5 km
 • Berg Ten Houte (1.100 m à 6,2%) – na 77 km
 • La Houppe (1.880 m à 4,8%) – na 84 km
 • Hameau des Papins (1.200 m à 6,6%) – na 102 km
 • Le Bourliquet (1.300 m à 6,8%) – na 110,5 km
 • Mont Saint Laurent (1.200 m à 7,8%) – na 115,5 km
 • Kruisberg (1.875 m à 4,8%) – na 125 km
 • Hotond (2.700 m à 3,1%) – na 126 km
 • Côte de Trieu/Knokteberg (1.260 m à 7%) – na 133,5 km
 • Kluisberg (1,100 m à 6,3%) – na 141 km

Parcours Kuurne Brussel Kuurne 2023

Favorieten Kuurne Brussel Kuurne 2023

De hamvraag voor het schrijven van de favorieten Kuurne Brussel Kuurne 2023 is: gaan we een massasprint krijgen of gaat een echte kasseienklepper zich revancheren op de Omloop?

Als het uit gaat lopen op een massasprint – of sprint met uitgedund elitegroepje – is de kans groot dat Soudal – Quick Step kopman Fabio Jakobsen erbij zit. En de titelverdediger zal maar met één doel aan de start verschijnen: opnieuw zegevieren. Hoewel de Wolfpack anno 2023 een transitie door maken van de klassiekers naar het rondewerk – is Kuurne Brussel Kuurne nog een koers waar PatLef enco grote kans maken. Naast Jakobsen kunnen ook Kasper Asgreen (won er dus al eens) of Florian Sénéchal of Yves Lampaert uit de tweede lijn raak schieten. En dat Soudal – Quick Step hier wil scoren is duidelijk, gister in de Omloop waren ze nergens te bekennen (op de top-10 plaats van Davide Ballerini na).

Soudal – Quick Step gaat de grootste concurrentie hebben van Jumbo-Visma, Alpecin-Deceuninck en Lotto Dstny – want er staan meerdere klasbakken met rappe benen aan het vertrek.

We beginnen met Christophe Laporte. Waar we in de voorbeschouwing van de Omloop een voor Jumbo-Visma ideaal scenario schreven met winst voor Tiesj Benoot, denken we dat de equipe van Arthur van Dongen in Kuurne zeer gebaat is bij een overwinning van de Fransman.  Voor Laporte staat overigens nog een rekening open in Kuurne. Verleden jaar was-ie er dichtbij, maar vlak voor de meet ingelopen. Gister al zeer netjes derde in de Omloop. Is het vandaag raak voor de Fransman? Alle ballen op Laporte, zodat de ranke klepper daarna in de Monumenten de kasseien kan schoon likken voor de in Kuurne afwezige Wout van Aert en schaduw-kopman Dylan van Baarle. Prachtige scenario toch?

Omloop 2023 - Favorieten Kuurne Brussel Kuurne 2023

Daar zijn de Belgen Jasper Philipsen en Arnaud de Lie het niet mee eens. Dit zijn misschien wel de grootste favorieten Kuurne Brussel Kuurne 2023! Philipsen is bij Alpecin-Deceuninck de vooruitgeschoven man, bij Lotto-Dstny is het alle ballen op De Lie. Philipsen sprak na afloop van de Omloop over zijn goede benen, maar toch kon hij niet mee in de finale. Wel gaf hij, terecht, aan dat een koers als Kuurne hem veel beter moet liggen dan de Omloop.

De Lie dan. Die verraste vriend en vijand met een weergaloos optreden in de Omloop het Nieuwsblad gisteren. Ondanks pech en een (zo leek het) gevlogen peloton, perste Le Taureau de Lescheret een paar cartouches uit om terug te komen. Reed op het buitenblad (!) de Muur van Geraardsbergen op klopte iedereen op de macht in de spurt om plaats twee. Amai, schrijf De Lie maar op. Mét joker en al, als je die kan in zetten – vandaag doen!

Arnaud de Lie Kuurne Brussel Kuurne

Bij het Noorse Uno-X hopen ze dat Alexander Kristoff zijn vorm vanuit de Algarve meeneemt naar Vlaanderen zodat hij in Kuurne kan doen wat hij vorig jaar in de Scheldeprijs deed. Winnen! Was gister ziek, maar reed toch naar een vierde stek. Kan de bonkige 35-jarige kasseienvreter vandaag in Kuurne Brussel Kuurne 2023 toeslaan?

Jasper Stuyven is een van onze dark horses, want die krijgt bij Trek-Segafredo de vrijbrief om zowel mee te spurten of om vanuit een kleiner groepje de koers hard te maken en een sprint te omzeilen. Hier zullen David Dekker en Edvald Boasson Hagen ook op gokken, want bij een te grote groep zullen ze het moeten afleggen. Dit geldt dan weer niet voor Pascal Ackermann. De topspurter van weleer zal in onze ogen echter alleen kunnen winnen in een verrassend koersverloop, daar Jakobsen, De Lie, Philopsen, Laporte en Kristoff of rapper zijn of een beter in vorm zijn.

Favorieten Kuurne Brussel Kuurne 2023 volgens Voorjaarsklassiekers.be

*****  Arnaud De Lie
**** Jasper Philipsen
*** Fabio Jakobsen
** Christophe Laporte
* Alexander Kristoff
Dark horses: Pascal Ackermann, David Dekker, Jasper Stuyven, Jonathan Milan, Edvald Boasson Hagen