Kuurne Brussel Kuurne 2023

Kuurne Brussel Kuurne 2023 is traditiegetrouw een dag na de Omloop het Nieuwsblad 2023 de tweede klassieker van het jaar en eveneens de tweede van het heerlijke Openingsweekend. Renners die in de koers revanche kunnen nemen na een tegenvallende kennismaking met de Vlaamse kasseien een dag eerder. Of coureurs die in KBK kopman-voor-een-dag zijn en willen schitteren en dromen van een straffe solo. Maar het pak rappe mannen zullen pas écht warm lopen voor Kuurne Brussel Kuurne 2023, de eerste echte grote vis voor het sprintersgilde. Gaan we een massasprint, een uitgedund groepje of een solo aankomst krijgen? Voorjaarsklassiekers.be blikt uitgebreid voor uit op Kuurne Brussel Kuurne 2023!

Kuurne Brussel Kuurne 2023

Voorbeschouwing Kuurne Brussel Kuurne 2023

De dagen beginnen te lengen, eindelijk nadert de tijd dat er buiten weer gekoerst kan worden in de avond. De natuur komt weer tot leven, mensen vrolijken op door de bloemen die in de bloei staan en de bomen die weer in het blad komen te staan. De wielerliefhebber pur sang veert de laatste zaterdag van februari helemaal op. Tijd voor de Omloop én Kuurne Brussel Kuurne. Want KBK is de afgelopen jaren een transitie ondergaan en van een veredelde sprintersbal geëvolueerd in een ware klassieker die menig coureur op zijn palmares wil hebben! Aan grote namen dit jaar, wederom, geen gebrek. Welke kasseienklepper of hardrijden gaat de koers open breken en kan winnen op de Brugsestraatweg?

Wanneer is Kuurne Brussel Kuurne 2023?

Kuurne Brussel Kuurne 2023 staat op zondag 26 februari 2023 op het programma – een dag na de Omloop het Nieuwsblad 2023. Met de Omloop is Kuurne Brussel Kuurne de tweede koers in het Vlaams Openingsweekend – dat door velen beschouwd als eerste echte belangrijke wielerweekend van het jaar.

Historie Kuurne Brussel Kuurne

Kuurne-Brussels-Kuurne is een professionele wielerwedstrijd die jaarlijks wordt gehouden in de Belgische provincie West-Vlaanderen. De wedstrijd begint in Kuurne, een stad in het westen van België, en eindigt na een ronde van ongeveer 200 kilometer in de stad Brussel. De wedstrijd wordt gekenmerkt door een aantal korte hellingen en onverharde stroken die de renners moeten nemen, wat het een uitdagende en spannende wedstrijd maakt voor zowel de renners als de toeschouwers.

Kuurne-Brussels-Kuurne wordt de Omloop Het Nieuwsblad gehouden, een andere professionele wielerwedstrijd in België die ook in de provincie West-Vlaanderen wordt gehouden. Beide wedstrijden vormen samen het begin van het wielerseizoen in België en zijn populair onder de lokale bevolking.

De wedstrijd wordt georganiseerd door de Belgische Wielerbond en trekt jaarlijks vele toprenners uit binnen- en buitenland aan. De wedstrijd staat bekend om zijn sfeervolle atmosfeer en wordt vaak bezocht door duizenden toeschouwers langs de route. Kuurne-Brussels-Kuurne is een belangrijk onderdeel van het wielerkalender en wordt door veel renners als een prestigieuze wedstrijd beschouwd om te winnen.

Patrick Lefevere Kuurne Brussel Kuurne

Voorbeschouwing Kuurne Brussel Kuurne 2023

Favorieten Kuurne Brussel Kuurne 2023 Historie - Tom Boonen

Mads Pedersen Kuurne Brussel Kuurne

Vorige editie

Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl) won een thriller van een sprint in de editie Kuurne-Brussel-Kuurne 2022. Jakobsen zette een verschroeiende sprint in en versloeg de snel finishende rivaal Caleb Ewan (Lotto-Soudal) in een milimetersprint.

Een ontsnappingstrio van Jhonatan Narváez (Ineos Grenadiers), Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert) en Christophe Laporte (Jumbo-Visma) bungelde zo’n 15 km lang op slechts enkele seconden van het aanstormende peloton in een finale die alle kanten op kon.

Het trio kwam tot op 200 meter van een adembenemende overwinning, maar de sprintersploegen lieten het tot de laatste minuut afwachten, waardoor de ontsnapping teniet werd gedaan en Jakobsen en Ewan in de aanval naar de streep konden gaan. Jakobsen ging voorop, en was niet te stoppen op weg naar zijn vijfde overwinning van het seizoen. Ewan werd tweede, Hugo Hofstetter (Arkéa-Samsic) derde.

De overwinning van Jakobsen is een redding voor Quick-Step Alpha Vinyl, nadat het erop leek dat het “openingsweekend” verkeerd zou aflopen. De equipe van Patrick Lefevere schoot zaterdag tekort in Omloop Het Nieuwsblad en had moeite om een groot deel van de sprintervriendelijke eendagswedstrijd van zondag te winnen. Met supersprinter Jakobsen in de opstelling was het aan de Belgische ploeg om de orde te herstellen, en dat lukte maar net.

“Ik moet natuurlijk de ploeg bedanken”, zei Jakobsen. “We moesten uiteindelijk drie man inhalen en ik moest mijn hele ploeg gebruiken om zelfs maar te kunnen sprinten, dus het laatste uur was snel en heftig. “Ik weet dat ik een goede sprint heb, dus ik lanceerde op 300 meter en dook in hun slipstream. Ik voelde Ewan aan de linkerkant komen, maar ik denk dat ik een goede sprong had en als eerste de lijn kon passeren.”

Favorieten Kuurne Brussel Kuurne 2023 Fabio Jakobsen

Parcours Kuurne Brussel Kuurne 2023

Het parcours van Kuurne Brussel Kuurne 2023 is nog niet gepresenteerd, het is dan ook afwachten welke verrassingen dit jaar worden doorgevoerd.

In 2022 was de route licht gewijzigd: er staat geen Oude Kwaremont op het menu, maar een trio beklimmingen. De Hameau des Papins, Le Bourliquet en Mont Saint-Laurent kunnen allemaal leiden tot vroege selecties.

Met de gebruikelijke Kruisberg, Hotund, Côte du Trieu en Kluisberg die in de koers blijven, en de secties Sint-Denijs en Bellegem, verandert de rest van het parcours niet al te veel. Hoewel, er zijn nieuwe beklimmingen in de race met de Kattenberg en Berg Ten Houte.

Met 13 beklimmingen op het parcours werd het opnieuw een zware beproeving.

Parcours Kuurne Brussel Kuurne 2023

Favorieten Kuurne Brussel Kuurne 2023

Half februari 2023 gaan we vooruitblikken met een eerste, voorzichtige voorspelling en overzicht van favorieten. Direct na de Omloop het Nieuwsblad 2023 zal je een definitieve sterrenverdeling kunnen vinden op Voorjaarsklassiekers.be!