Favorieten Luik Bastenaken Luik 2024

Zonder titelverdediger Remco Evenepoel, maar mét topfavoriet Tadej Pogačar en Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix wereldkampioen Mathieu van der Poel krijgen we zondag – hopelijk – een prachtige afsluiter van het voorjaar 2024. In navolging van onze uitgebreide voorbeschouwing Luik-Bastenaken-Luik 2024, presenteert Voorjaarsklassiekers.be hierbij de favorieten Luik-Bastenaken-Luik 2024. Een nieuwe monumentale zege van Pogiboy, een mega stunt van Matje of een verrassende winnaar? Een andere belangrijke vraag: wat zijn de weersverwachtingen? Krijgen de renners net als in de Waalse Pijl 2024 opnieuw te maken met slecht weer?

Favorieten Luik Bastenaken Luik 2024

Twintig jaar terug in de tijd: Davide Rebellin besluit week van zijn leven met zege in La Doyenne

Het was een wonderweek van Davide Rebellin. Het was de week van zijn leven! Op 18 april wint Davide Rebellin de Amstel Gold Race, door Michael Boogerd in een sprint-a-deux te kloppen. Op 21 april wint de leipe Italiaan de Waalse Pijl en op 25 april – nog dezelfde week – wint hij Luik-Bastenaken-Luik. Door Boogerd opnieuw te kloppen in extremis.

“Het is om gek van te worden. Het is om stapelgek van te worden als je Michael Boogerd heet” – NOS-commentator Mart Smeets leeft mee met landgenoot Boogerd, die in dezelfde week voor de tweede keer wordt geklopt door Davide Rebellin

Wijlen David Rebellin. De onfortuinlijke net-gestopte Italiaan werd 30 november 2022 aangereden door vrachtwagenchauffeur en overleed ter plekke. Rebellin, The Shadow, springveer en de man van die ene wonderweek in 2004. Voor altijd in onze gedachten…

Luik Bastenaken Luik 2024 - Rebellin 2004

Favorieten Luik Bastenaken Luik 2024: wie volgt Remco Evenepoel op?

Terug naar Luik-Bastenaken-Luik. Veelwinnaar Eddy Merckx is hier met vijf zeges recordhouder. De Kannibaal won in 1969, 1971, 1972, 1973 en 1975. Moreno Argentin en Alejandro Valverde volgen, met elk vier zeges. Remco Evenepoel had heel graag voor de drie op rij gegaan, om zo weer een stapje dichterbij het record van Merckx te zijn. Maar het is voor 2025 – door die verschrikkelijke val in het Baskenland. Wielerfans hadden uitgekeken naar een nieuw duel tussen Eddy Evenepoel en Pogiboy. Dat komt er niet van. Ook Primož Roglič is niet van de partij. Jonas Vingegaard evenmin. Allen uitgeschakeld voor onbepaalde tijd. Maar welke kleppers zijn er wél bij? Wie volgt Remco Evenepoel op?

Luik Bastenaken Luik 2024 - Evenepoel 2023

Favorieten Luik Bastenaken Luik 2024 – wie kan Pogi van een nieuwe zege afhouden?

Dit jaar ziet het favorietenlijstje er enigszins anders uit. Remco Evenepoel, de winnaar van La Doyenne in de laatste twee jaar, zal vanwege zijn val in de Ronde van het Baskenland niet deelnemen. Ook Primož Roglič, een andere voormalige winnaar die bij dezelfde val betrokken was, heeft besloten Luik-Bastenaken-Luik aan zich voorbij te laten gaan. Opent dit de weg naar een tweestrijd tussen Tadej Pogačar en wereldkampioen Mathieu van der Poel?

Natuurlijk zijn zij niet de enigen die kans maken om het laatste Monument van dit voorjaar te winnen. Ook Mattias Skjelmose, Tom Pidcock, Ben Healy, Benoît Cosnefroy en de Belgen Tiesj Benoot en Dylan Teuns kunnen zorgen voor de verrassing van de dag in Luik.

Skjelmose gaf eerder al aan zijn zinnen te hebben gezet op Luik-Bastenaken-Luik, maar de grote vraag is in hoeverre hij woensdag in de extreem verregende Waalse Pijl geen averij heeft opgelopen. Pidcock is met zijn overwinning in de Amstel Gold Race een gevaarlijke outsider voor Pogi, maar kreeg ook een DNF achter zijn naam afgelopen woensdag. Van Healy weten we – zie zijn prestatie van vorig jaar – dat hij het werk aan kan en misschien wel hoopt op nieuwe extreem zware weersomstandigheden. Ook Cosnefroy trapte al flink in de boter dit voorjaar en zat er ondanks de bizar slechte omstandigheden in de Waalse Pijl nog erg goed bij.

Favorieten Luik Bastenaken Luik 2024 Tom Pidcock

Benoot en Teuns zijn Belgische hoop in bange dagen. De Visma | Lease A Bike klepper liet in de Amstel Gold Race andermaal zien dat het Ardennenwerk hem toch meer en beter past dan het Vlaamse. De kersverse vader toonde andermaal (net als in de Strade Bianche 2018) aan een echte Flandrien te zijn en zal ook hopen op wolvenweer in Luik Bastenaken Luik.

Teuns – onder meer oud-winnaar in de Waalse Pijl én vorige week nog bij de pinken in de Brabantse Pijl zag er dan fors minder uit in de Waalse Pijl. Teuns zal de hele week bidden richting de weergoden…

Romain Grégoire – ja, we zijn inderdaad groot fan, maar let maar op, hij zal er staan – is één van de dark horses. De piepjonge multi-talent wist LBL al eens bij de junioren te winnen én kan zomaar in de voetsporen van Julian Alaphilippe treden, door er plots te staan in het Ardennenwerk.

Sterrenverdeling en Favorieten Luik Bastenaken Luik 2024

***** Tadej Pogačar
**** Mathieu van der Poel
*** Tom Pidcock
** Mattias Skjelmose
* Santiago Buitrago
Dark horses: Tiesj Benoot, Maxim van Gils, Ben Healy en Marc Hirschi

Update weersverwachting (donderdag 18 april 2024)

Zoals het er nu naar uit ziet zijn de weergoden fors milder dan afgelopen woensdag. Waar het leek dat de renners in de Waalse Pijl nog rondreden in hartje winter (met veel regen en zelfs natte sneeuw), lijkt het zondag in de Ardennen wat beter te worden. Prima koersweer met 12 graden, wat natuurlijk wel koud is voor de tijd van het jaar.