Giro d’Italia 2024 voorbeschouwing etappe 2

De eerste bergetappe van de Giro d’Italia 2024 laat niet lang op zich wachten. Al op dag twee bereiken de renners de Santuario di Oropa, een beklimming van de eerste categorie. Zal Tadej Pogačar hier gelijk (opnieuw) willen toeslaan? Voorjaarsklassiekers.be presenteert de Giro d’Italia voorbeschouwing etappe 2!

Giro 2024 etappe 2: naar het heiligdom Oropa waar zowel wijlen Marco Pantani als recentelijk Tom Dumoulin ooit zegevierden

De tweede etappe van de Giro 2024 schotelt gelijk een eerste finish bergop voor. En niet zomaar één! We koersen naar het bedevaartsoord Oropa. Devote gelovigen zweren dat het zwarte beeld van Madonna – dat bovenop Oropa prijkt – door ridders als trofee is mee teruggenomen, na een van de vele kruistochten in het Midden Oosten. Heilig grond dus. Zeker als het dit jaar ook nog eens 25 jaar geleden is dat Marco Pantani hier één van zijn meest legendarische overwinningen behaalde. 

Giro d’Italia 2024 voorbeschouwing etappe 2 - Marco Pantani Oropa

We gaan terug naar 30 mei 1999. In deze 15e etappe aast Laurent Jalabert op de roze trui van Marco Pantani. De Fransman lijkt geluk te hebben, als de Italiaan met nog acht kilometer te klimmen zijn ketting vast ziet lopen. Na enig oponthoud en hulp van ploegmaats begint een ontketende Elefantino aan een ongekende inhaalslag. Hij verpulverd zijn rivalen één voor één door uiteindelijk solo boven op het heiligdom te finishen. Uiteindelijk viel Il Pirata twee dagen voor het einde van de Giro 1999 door de mand, vanwege een te hoog hematocrietgehalte…

Bij het zeggen van Oropa zeggen onze Nederlandse lezers en wielerfans natuurlijk: Tom Dumoulin! In 2017 – toen Dumoulin de eerste Nederlandse Giro d’Italia winnaar werd – wist hij op Oropa te winnen en zichzelf nog steviger in het roze te rijden. Terug naar 2024! 

Giro d’Italia 2024 voorbeschouwing etappe 2 - Tom Dumoulin Oropa

Parcours etappe 2 Giro d’Italia 2024

De tweede etappe van de Giro d’Italia begint in San Francesco al Campo, ten noorden van Turijn. Het parcours strekt zich uit over 161 kilometer naar het noordoosten, eindigend bovenop de Oropa.

San Francesco al Campo debuteert in de Giro d’Italia, maar was in 2011 gastheer van de slottijdrit van de Giro d’Italia Internazionale Femminile, waar Marianne Vos als derde eindigde en de eindoverwinning veiligstelde.

Na een vlakke start beklimmen de renners twee heuvels van derde categorie, gevolgd door een afdaling en een tweede tussensprint in Biella.

Vanuit Biella, aan de voet van de Vooralpen van Piemonte, volgt een steile klim naar de finish op de Santuario di Oropa (11,8 km, 6,2%) , een beklimming van eerste categorie met de Basilica Oropa als bedevaartsoord.

Giro d’Italia 2024 voorbeschouwing etappe 2

Favorieten etappe 2 Giro d’Italia 2024

Hier volgt daags voor de favorieten etappe 2 Giro d’Italia 2024

Meer Giro?

Meer over de Giro d’Italia 2024? Navigeer hier naar onze voorbeschouwing Giro d’Italia 2024, overzicht parcours Giro d’Italia 2024voorbeschouwing complete parcours Giro d’Italia 2024etappes Giro d’Italia 2024, de favorieten Giro d’Italia 2024, de favorieten puntenklassement Giro 2024 en de Scorito Tips Giro d’Italia 2024 en laatste wielerpool tips Giro 2024! En lees de specifieke voorbeschouwing-specials van de mooiste etappes: etappe 1 naar Turijn, de Giro 2024 etappe 6 mini Strade Bianche rit en de Giro 2024 voorbeschouwing etappe 8!