Ronde van Catalonië 2024

Half maar dus horen we je denken, het is bijna tijd voor de Vlaamse Wielerweek, met op vrijdag 22 maart de E3 Saxo Classic 2024 en twee dagen later op zondag 24 maart Gent-Wevelgem 2024. Op woensdag 29 maart wordt Dwars door Vlaanderen 2024 gereden, waarna op zondag 31 maart 2024 het absolute hoogtepunt van het Vlaams wielervoorjaar plaatsvindt. De Hoogmis. Dé Ronde. Vlaanderens Mooiste: de Ronde van Vlaanderen 2024. Maar vóór het vizier volledig op Vlaanderen staat, reizen we eerst nog af naar Spanje. Catalonië om precies te zijn. La Volta a Catalunya. De Ronde van Catalonië!  Met de vorige editie nog vers in het geheugen, waarin Primož Roglič een intens duel uitvocht met Remco Evenepoel, kijkt het publiek reikhalzend uit naar de komende Ronde van Catalonië. Dit jaar is Tadej Pogačar de blikvanger op de voorlopige startlijst. Naast Pogačar nemen ook João Almeida, Simon Yates, Aleksandr Vlasov, Cian Uijtdebroeks, Sepp Kuss en Mikel Landa deel aan de race die plaatsvindt van 18 tot 24 maart 2024. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit op de Ronde van Catalonië 2024!

Ronde van Catalonië 2024

Voorbeschouwing Ronde van Catalonië 2024

Twee dagen na die heerlijke Italiaanse klassieker Milan Sanremo – waar Pogi weliswaar één van de, zo niet dé, beste in koers was – staat er alweer een prachtige meerdaagse rittenkoers op het programma. Ook de Ronde van Catalonië 2024 draait om klimmen, daar het drie aankomsten bergop kent. De traditionele afsluiter van deze rittenkoers is een rit van en naar de hoofdstad Barcelona, met als scherprechter de Montjuïc. Laten we verder duiken in het parcours!

Favorieten Ronde van Catalonië 2024 Pogacar

Parcours Ronde van Catalonië 2024

De 103e editie van de Ronde van Catalonië, die plaatsvindt van 18 tot en met 24 maart 2024, belooft uitdagend te worden met bergritten naar skigebieden Vallter 2000 en Port Ainé. Naast de bekende finish in Vallter 2000, waar renners als Nairo Quintana en Adam Yates eerder zegevierden, staat ook het heiligdom van Queralt op het programma met een ruim tien kilometer lange beklimming aan 6%.

De slotklim naar Port Ainé (18,5 km aan 6,8%) heeft eerder Esteban Chaves, Thomas De Gendt en Daniel Martin als winnaars gezien. De volledige parcoursdetails worden binnen enkele weken bekendgemaakt. In de afgelopen editie zegevierde de Sloveen Primož Roglič in een spannende tweestrijd met de Belg Remco Evenepoel.

Etappe overzicht Ronde van Catalonië 2024

De Catalaanse Ronde presenteert dit jaar drie aankomsten bergop, afgewisseld met heuvelritten en een zeldzame kans voor de sprinters. De koers begint op maandag 18 maart en eindigt op zondag de 24e.

Voor het derde opeenvolgende jaar is de 1e etappe een heuvelachtige race met start en finish in Sant Feliu de Guíxols. Hoewel de route verschilt van vorig jaar, blijft de finale hetzelfde. De laatste streep stijgt licht, wat krachtige sprinters ten goede komt.

De renners worden al in de 2e etappe naar de Pyreneeën gestuurd. De etappe eindigt in het skioord Vallter na een 11 kilometer lange klim met een gemiddelde stijging van 7,6%, goed voor bijna 2.600 hoogtemeters. Dit is relatief weinig voor een bergetappe vanwege de vlakke aanloop.

In de 3e etappe wordt opnieuw geklommen, maar niet alleen aan het einde. Na twee grote beklimmingen onderweg leidt de slotklim naar Port Ainé, bijna 2.000 meter hoog, met een gemiddelde stijging van 6,8% over 18,5 kilometer.

De kans is groot dat sprinters de overhand hebben in de 4e etappe, terwijl de 5e etappe van Altafulla naar Viladecans gaat, twee nieuwkomers in de Ronde van Catalonië 2024. Deze heuvelrit telt ruim 2.300 hoogtemeters, met de laatste top op 30 kilometer van de finish.

In de 6e etappe fietsen de renners van Berga naar het Heiligdom van Queralt, de derde en zwaarste bergetappe van de zeven dagen durende race. Met iets meer dan 154,7 kilometer en ruim 4.000 hoogtemeters bereikt de route zijn hoogtepunt in de laatste 3 kilometer, met een gemiddelde stijging van 8%.

Zoals elk jaar draait de laatste etappe om de Alto de Montjuïc in Barcelona. Zes rondes op het heuvelachtige stadsparcours van 7,8 kilometer zorgen vrijwel altijd voor opwindend spektakel.

Voorbeschouwing Ronde van Catalonië 2024

Favorieten Ronde van Catalonië 2024

In Parijs-Nice waren Remco Evenepoel en Primoz Roglic twee van de vier favorieten voor de Tour de France aanwezig. In de komende Ronde van het Baskenland zullen Evenepoel en Roglic voor het eerst dit seizoen tegenover Jonas Vingegaard staan. En wat staat er in de Ronde van Catalonië te gebeuren?

Daar zal de aandacht uitgaan naar de vierde Tourmusketier: Tadej Pogacar. Hij zal geen concurrentie ondervinden van Evenepoel, Roglic of Vingegaard, maar het deelnemersveld zit vol met topklimmers.

Toch is Pogacar de uitgesproken favoriet om de Ronde van Catalonië 2024 te winnen. Het wordt een uitdaging voor hem, aangezien hij nog niet eerder aan deze rittenkoers heeft deelgenomen. Maar met drie aankomsten bergop en enkele zware heuvelritten, is het parcours hem op het lijf geschreven. Zijn team, UAE Emirates, is ook sterk vertegenwoordigd.

UAE Emirates zal strijden tegen Visma | Lease a Bike, een andere toonaangevende ploeg in het ronde-werk. Terwijl fans wachten op het eerste duel tussen Pogacar en Vingegaard, zal Sepp Kuss van Visma | Lease a Bike een geduchte tegenstander zijn. De afwezigheid van tijdritten is gunstig voor Kuss.

De winnaar van de Vuelta a España, Sepp Kuss, zal een serieuze bedreiging vormen voor Pogacar. Kuss is een uitstekende klimmer en zal samen met Cian Uijtdebroeks een sterke tandem vormen.

Verder zijn er nog andere sterke renners om rekening mee te houden, zoals Simon Yates, Aleksandr Vlasov, Mikel Landa en Enric Mas. Het belooft een spannende strijd te worden tussen ervaren renners en jong opkomend talent.

Daarnaast zijn er ook enkele outsiders, zoals Nairo Quintana, Egan Bernal, Wout Poels, Sam Oomen en Guillaume Martin, die allemaal in staat zijn om te verrassen. De Ronde van Catalonië 2024 wordt een boeiend spektakel met een breed scala aan getalenteerde renners die strijden om de overwinning.