Omloop Het Nieuwsblad

Op deze pagina vind je alles over de Omloop het Nieuwsblad, zoals de historie en ook eerdere voorbeschouwingen. Je kan natuurlijk ook rechtstreeks naar de voorbeschouwing Omloop het Nieuwsblad 2024Het is koers!

Omloop het Nieuwsblad

De Omloop het Nieuwsblad is de traditionele openingskoers van het seizoen. Zodra de renners in januari en februari de eerste serieuze trainingen in zonnige oorden, de Tour Down Under en enkele meerdaagse wedstrijden in oliestaatjes achter de rug hebben, zet het peloton koers naar Gent.

Al en jaar en dag, vroeger onder de naam Omloop Het Volk, wordt op de laatste zaterdag in de maand februari één van de meest leuke klassiekers verreden: de Omloop Het Nieuwsblad.

Omloop het Nieuwsblad

Omloop het Nieuwsblad 2022

Op  zaterdag 26 februari 2022is het weer tijd voor de Omloop het Nieuwsblad 2022!  Geheel volgens traditie zal de Omloop het Nieuwsblad 2022 samen met Kuurne Brussel Kuurne 2022 als tweeluik dienen van het Openingsweekend der voorjaarsklassiekers 2022!

Ook dit jaar staat de Omloop weer drie weken voor het eerste wielermonument, het Italiaanse Milano San Remo. Milaan San Remo 2022 vindt plaats op zaterdag 19 maart, waarna vijf weken later op zondag 3 april 2022 het absolute Vlaamse hoogtepunt plaatsvindt: de Ronde van Vlaanderen 2022!

Omloop het Nieuwsblad 2021

Even terug naar de Omloop van 2021? Op deze pagina schreven we een samenvatting Omloop het Nieuwsblad 2021, gewonnen door Davide Ballerini. De Italiaan in dienst van Quick Step wist in een massasprint op de Onderwijslaan in Ninove te winnen.

Uitslag Omloop het Nieuwsblad 2021

Uitslag Omloop het Nieuwsblad 2021 

1. Davide Ballerini – Deceuninck – Quick Step 4:43:03
2. Jake Stewart – Groupama – FDJ ,,
3. Sep Vanmarcke- Israel Start-Up Nation ,,
4. Heinrich Haussler – Bahrain – Victorious ,,
5. Philippe Gilbert – Lotto Soudal ,,
6. Alex Aranburu – Astana – Premier Tech ,,
7. Florian Sénéchal – Deceuninck – Quick Step ,,
8. Matteo Trentin – UAE-Team Emirates ,,
9. Kevin Geniets – Groupama – FDJ ,,
10. Nils Politt – BORA – hansgrohe ,,

Oudere voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Omloop het Nieuwsblad 2021

Bij het schrijven van een voorbeschouwing duiken wij als redacteuren van Voorjaarsklassiekers.be altijd graag de geschiedenis in, te beginnen met een terugblik op de vorige editie. De Omloop het Nieuwsblad 2020 werd gewonnen door de Belg Jasper Stuyven, die landgenoot Yves Lampaert klopte in een sprint-a-deux.

Omloop het Nieuwsblad Stuyven 2020

Uitslag Omloop het Nieuwsblad 2020

1. Jasper Stuyven Trek – Segafredo 5:03:24
2. Yves Lampaert Deceuninck – Quick Step ,,
3. Søren Kragh Andersen Team Sunweb 0:06
4. Matteo Trentin CCC Team 0:39
5. Tim Declercq Deceuninck – Quick Step 1:28
6. Mike Teunissen Team Jumbo-Visma ,,
7. Oliver Naesen AG2R La Mondiale ,,
8. Philippe Gilbert Lotto Soudal ,,
9. Stefan Küng Groupama – FDJ ,,
10. Florian Sénéchal Deceuninck – Quick Step ,,

Laatste tien winnaars Omloop het Nieuwsblad

2010: Juan Antonio Flecha
2011: Sebastian Langeveld
2012: Sep Vanmarcke
2013: Luca Paolini
2014: Ian Stannard
2015: Ian Stannard
2016: Greg Van Avermaet
2017: Greg Van Avermaet
2018: Michael Valgren
2019: Zdeněk Štybar
2020: Jasper Stuyven

Omloop het Nieuwsblad 2021

Parcours Omloop het Nieuwsblad 2021

De 76e editie van de Omloop het Nieuwsblad kent weinig verschillen met de edities van de vorige jaren. Waar koersdirecteur Peter van Petegem twee jaar terug nog sleutelde aan het parcours, is het parcours van Omloop het Nieuwsblad 2021 vrijwel ongewijzigd. Dus de (inmiddels toch) traditionele start in Het Kuipke in Gent, finish in Ninove en onderweg de zwaartepunten met Haaghoek-Leberg en de Muur-Bosberg.

Favorieten Omloop het Nieuwsblad 2021

Daags voor de Omloop het Nieuwsblad 2021 zullen we uitgebreid vooruitblikken met een overzicht van de topfavorieten voor de Omloop het Nieuwsblad 2021.

Retro Omloop het Nieuwsblad

Speciaal in aanloop naar de Omloop het Nieuwsblad presenteren wij hier de retro Omloop het Nieuwsblad: de mooiste edities van de Omloop het Volk en Het Nieuwsblad, met daarin enkele legendarische edities van de Omloop het Volk!

Eerdere edities:

Voorbeschouwing editie 2020

Verleden jaar verraste Zdeněk Štybar zijn rivalen en wist zo op een sluwe wijze de Omloop het Nieuwsblad op zijn naam te schrijven.

De Tsjech van Deceuninck-QuickStep sprong op 3 kilometer van de finish weg bij zijn vluchtmakkers en kwam solo aan in Ninove. Hij bezorgde zijn team na 14 jaar weer een overwinning. Greg Van Avermaet, winnaar in 2016 en 2017, eindigde als tweede.

Omloop het Nieuwsblad 2020Deceuninck – Quick Step troef Zdeněk Štybar pakt met de Omloop het Nieuwsblad 2019 zijn eerste vette vis! 

Uitslag Omloop het Nieuwsblad 2019:

1. Zdeněk Štybar (Deceuninck – Quick Step) 4:53:17
2. Greg Van Avermaet (CCC Team) 0:09
3. Tim Wellens (Lotto Soudal) ,,
4. Alexey Lutsenko (Astana Pro Team) ,,
5. Dylan Teuns (Bahrain Merida),,
6. Jempy Drucker (BORA – hansgrohe) 0:25
7. Yves Lampaert (Deceuninck – Quick Step) ,,
8. Philippe Gilbert (Deceuninck – Quick Step),,
9. Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) ,,
10. Oliver Naesen (AG2R La Mondiale),,

Favorieten Omloop het Nieuwsblad 2020

***** Greg van Avermaet
Als je al zo vroeg in het seizoen zo’n puike vorm hebt én jezelf tweevoudig winnaar van de Omloop het Nieuwsblad mag noemen, ben je in onze ogen top kandidaat. D’n Greg won de Omloop in 2016 en 2017 en werd verleden jaar nog tweede. “Ik ben er klaar voor”, aldus de 34-jarige Greg van Avermaet. “Zoals elk jaar wil ik er staan van de Omloop tot de Amstel. Het is altijd een doel voor mij om snel goed te zijn. Ik ben iemand die z’n conditie lang kan aanhouden, tot de Amstel Gold Race. Vanaf zaterdag wil ik resultaat rijden, de conditie is goed genoeg en zonder tegenslag zal ik er staan.”

Greg van Avermaet Omloop het Nieuwsblad 2020Greg van Avermaet won de Omloop het Nieuwsblad al twee keer (2016, 2017) en werd in 2019 tweede. Wat kan D’n Greg in de Omloop het Nieuwsblad 2020?

**** Mathieu van der Poel
Alleskunner en fenomeen. Natuurlijk, het wordt zijn eerste Omloop het Nieuwsblad. En natuurlijk, Matje heeft dit seizoen nog geen overwinning op de weg behaald, maar zijn track record in het veld was om de hoed van af te nemen. De 25-jarige Nederlander van Alpecin-Fenix opende het wegseizoen in de Ronde van Algarve en bleek ook maar gewoon een mens van vlees en bloed, hoewel hij lang kon vastklampen moest hij in de derde etappe zijn meerdere erkennen aan de klimmers. De Omloop is zijn eerste doel van het jaar, al is het de vraag of MVDP al direct kan toeslaan.

Update 27 februari: Mathieu van der Poel moet passen voor de Omloop vanwege ziekte.

*** Dylan Teuns
Over mannen in vorm gesproken. Natuurlijk, Greg van Avermaet staat mager en is voor een klassieke renner zijn doen extreem vroeg in vorm. Maar dé man in vorm op dit moment is Dylan Teuns. Reed tweemaal in de Ronde van Valencia en in alle ritten in lijn in de Ruta del Sol naar een top-10 klassering en fietste in de afsluitende tijdrit iedereen aan frieten. “Nu wil ik deze lijn doortrekken”, aldus de Bahrain-Merida coureur. Kent daarnaast met Sonny Colbrelli en Heinrich Haussler twee sterke helpers. Schrijf hem maar op!

** Zdeněk Štybar
Één van de andere topfavorieten in onze ogen is titelverdediger Zdeněk Štybar. De 34-jarige Tsjech is, samen met Bob Jungels en Yves Lampaert dé pijlers van Deceuninck-Quick Step aankomende zaterdag en het moge duidelijk zijn dat de Wolfpack er meteen zal staan. De strategie van de Tsjech dit voorjaar is duidelijk: in de Heilige Week pieken in de Ronde en Roubaix, en ook van de Strade Bianche maakte hij een doel op zich. Kan Styby zaterdag zijn titel in de Omloop prolongeren?

Omloop het Nieuwsblad StybarZdeněk Štybar schiet al vroeg in het seizoen raak in de Vuelta San Juan. Kan hij zijn titel in de Omloop prolongeren?

* Tim Wellens
Waar Teuns uitblonk in de Ruta del Sol, stak Tim Wellens zijn neus aan het venster in de Ronde van Algarve. Maar wacht eens, was dat vorig jaar ook niet het geval? Ja, zeker. En werden deze Belgen – die er doorgaans toch pas in het Ardennenwerk écht staan – toen niet nummer drie en vijf? Inderdaad! Vooral de derde plaats van Tim Wellens was een puike prestatie. Zal zaterdag medekopman zijn met tweevoudig winnaar Philippe Gilbert. Kan Wellens een gooi doen naar de zege?

Joker: Tiesj Benoot
Onze joker voor de Omloop 2020 is Tiesj Benoot. Natuurlijk, op een derde plaats in 2016 na reed Tiesj zelden straf in het Volk – met een seizoenopener in eigen stad wil de Gentenaar er meteen staan. Begon dit jaar gemotiveerd bij zijn nieuwe ploeg Sunweb en zal zaterdag meteen voor die dikke vis willen gaan. Aan zijn team zal het niet liggen. Door het vertrek van Tom Dumoulin ligt de nadruk op de Vlaamse koersen en met helpers als Jasha Sütterlin en mede kopman Søren Kragh Andersen zijn de ambities daar!

Favorieten Omloop het Nieuwsblad 2020 volgens Voorjaarsklassiekers.be:
***** Greg van Avermaet
**** Mathieu van der Poel
*** Dylan Teuns
** Zdeněk Štybar
* Tim Wellens
Joker: Tiesj Benoot

Parcours Omloop het Nieuwsblad 2020

Het parcours van de 75e editie van de Omloop het Nieuwsblad kent, weinig verschillen met de editie van verleden jaar. Waar koersdirecteur Peter van Petegem verleden jaar nog sleutelde aan het parcours, is het parcours van Omloop het Nieuwsblad 2020, dit jaar op schrikkeldag verreden, vrijwel ongewijzigd. Dus de (inmiddels toch) traditionele start in Het Kuipke in Gent, finish in Ninove en onderweg de zwaartepunten met Haaghoek-Leberg en de Muur-Bosberg.

“Het is een zwaar, moeilijk parcours dat geen wijzigingen nodig had om bij de klassieke renners een aanvallende en enthousiaste koersstijl uit te lokken”, aldus koersdirecteur Scott Sunderland. “De wegen, de omstandigheden en de sfeer van Omloop Het Nieuwsblad maken van renners echte Flandriens.”

Hellingen Omloop het Nieuwsblad 2020

Leberg
Den Alst
Katteberg
Leberg
Rekelberg
Valkenberg
Wolvenberg
Molenberg
Leberg
Berendries
Elverenberg-Vossenhol
Muur-Kapelmuur
Bosberg

Omloop het Nieuwsblad Cyclo 2020

Waan jezelf als een echte Flandrien en sta aan de start van de Omloop het Nieuwsblad Cyclo 2020! Een dag na de koers, op zondag 1 maart 2020, kun je kiezen uit 70, 105 of 150 kilometer koers door de Vlaamse Ardennen. Net als tijdens de profs zul je hellingen als de Molenberg, Leberg en de Berendries moeten bedwingen. Vermijdt je liever de kasseien? Da’s dan pech, U zult toch echt over de Kerkgate, Jagerij, Paddestraat en de Haaghoek moeten stuiteren.

Eerdere edities:

Omloop het Nieuwsblad

Omloop het Nieuwsblad 2019

Zaterdag 2 maart 2019 staat de 74e editie van de Omloop het Nieuwsblad op het programma. De Omloop vormt samen met Kuurne-Brussel-Kuurne hét openingsweekend van de kassei-klassiekers.

Voorbeschouwing Omloop het Nieuwsblad 2019

De wedstrijd gaat van start om 11u35 vanaf ‘t Kuipke in Gent, voor een rit van 200 km met onderweg 13 hellingen en 9 kasseistroken. Het duo Haaghoek – Leberg wordt ook in 2019 behouden. Met maar liefst drie passages is voor deze combinatie opnieuw een sleutelrol weggelegd. Nieuw in het parcours is de 2500 meter aan kasseien in Mater voorafgaand aan de Molenberg en ook de route tussen de Berendries en de Muur van Geraardsbergen ziet er anders uit. Na de Muur van Geraardsbergen wachten nog 16 kilometer en de finish is niet de Halsesteenweg in Meerbeke, maar de Onderwijslaan in het centrum van Ninove.

Favorieten Omloop het Nieuwsblad 2019

Verleden jaar wist Michael Valgren zege te vieren in de Omloop. De Deen van Astana reed op twee kilometer van den arrivé weg uit een elitegroep en werd niet meer bijgehaald. Voor een jagend peloton werden Lukasz Wisniowski en Sep Vanmarcke tweede en derde. Wie zijn de favorieten voor de Omloop het Nieuwsblad 2019?

Voorbeschouwing Omloop het Nieuwsblad 2019

***** Greg van Avermaet
Titelfavoriet voor zaterdag is in onze ogen Greg van Avermaet. De Belg stapte deze winter de overstap naar Team CCC en stak dit prille voorjaar al een aantal maal zijn neus aan het venster. De 33-jarige Lokenaar pakte in de Ronde van Valencia al direct zijn eerste overwinning van het jaar en pakte in Oman nog tweemaal het podium. De vorm is er dus. ‘Het feit dat ik overal meedeed voor de zege is een opsteker. Ik denk dat iedereen mijn conditie zou willen hebben. Dus dat zit zeker goed voor de Omloop. Ik heb de Belgische openingsklassieker al twee keer gewonnen, ik weet hoe belangrijk die koers is. Het is vooral zaak om mee te zijn en een goed resultaat te rijden, maar winnen neemt meteen heel veel druk weg.’ Kan D’n Greg zaterdag zijn derde Omloop pakken?

Van Avermaet Omloop 2019

**** Philippe Gilbert
De tweede Belg in onze wielerprono voor de Omloop het Nieuwsblad en eveneens iemand die tweemaal de Omloop op zijn naam wist te schrijven. Philippe Gilbert won de openingsklassieker (toen nog door het leven als de Omloop het Volk) in 2006 en 2008 en zal bij Deceuninck – Quick Step één van de speerpunten zijn. De equipe van Patrick Lefevere heeft met Yves Lampaert en Zdeněk Štybar nog twee favorieten in huis en zal gebrand zijn om gelijk met de zege te lopen. Hoe succesvol zal de Omloop het Nieuwsblad zijn voor de Wolfpacks?

*** Sonny Colbrelli
“Die Vlaamse koersen, dat is zo genieten. Die hellingen, die kasseien en vooral dat publiek. Ik ben een echte Italiaan, maar ik win liever de Ronde van Vlaanderen dan Milaan-Sanremo.” Dit zijn de woorden van Sonny Colbrelli. Schilderachtige naam. Sprinter van beroep. Maar ééntje die kasseien vreet én er zaterdag zal staan op de eerste echte afspraak. De 28-jarige Bahrain Merida spurter pakte al een overwinning in de Ronde van Oman, waar hij onder andere Van Avermaet klop gaf. Mocht het zaterdag uitlopen op een spurt, kunt u rekenen op de Italiaan!

** Sep Vanmarcke
Een andere renner die recent aan de boom schudde is Sep Vanmarcke. De winnaar van de Omloop van Nieuwsblad van 2012 won tijdens de openingsrit van de Tour du Haut Var in Mandelieu-la-Napoul de sprint van een kleine groep en pakte zijn eerste overwinning sinds juni 2016. De Belgische klassiekerspecialist, die toen nog koerste voor LottoNL-Jumbo, won toen een rit én het eindklassement in de Ster ZLM Toer. De vorm is dus goed. Check. Hij weet wat winnen in Het Volk is. Check. Kan Seppeke er in de finale een patat opgooien en EF Education First een echte vette vis bezorgen?

Favorieten Omloop het Nieuwsblad 2019

* Jasper Stuyven
Hoewel Jasper Stuyven geen ideale voorbereiding kende, liet hij zelf weten helemaal klaar te zijn voor het openingsweekend. De kopman van Trek-Segafredo kwam in de eerste etappe van de Ronde van Algarve op een lelijke wijze ten val en moest uiteindelijk opgeven in de rittenkoers. In de laatste drie jaar dat Stuyven aan de start van de Omloop verscheen werd hij negende in 2016, achtste in 2017 en vierde in de editie van 2018. Met krachtpatsers als Edward Theuns en Mads Pedersen aan zijn zijde zet hij alles op alles om deze resultaten dit jaar te verbeteren.

Joker: Søren Kragh Andersen
Hoewel Søren Kragh Andersen namens Team Sunweb volledig in het teken zal rijden van Michael Matthews, is hij in onze ogen één van de outsiders voor zaterdag. De 24-jarige Deen reed een voortreffelijke Ronde van Algarve, hij fietste naar drie top-10 plaatsen en werd uiteindelijk tweede achter het Slowaakse talent Tadej Pogačar. Uiteraard is Kragh Andersen niet de enige Deense favoriet, zijn landgenoot Michael Valgren is namelijk titelverdediger en zal met nummer 1 zaterdag opnieuw zijn neusje aan het venster steken.

Favorieten Omloop het Nieuwsblad 2019 volgens Voorjaarsklassiekers.be

***** Greg van Avermaet
**** Philippe Gilbert
*** Sonny Colbrelli
** Sep Vanmarcke
* Jasper Stuyven
Joker: Søren Kragh Andersen

Eerdere edities Omloop het Nieuwsblad

Onder leest u voorbeschouwingen van vroegere edities van de Omloop het Nieuwsblad;

Editie 2018

De 73e editie van de Omloop het Nieuwsblad vindt plaats op zaterdag 24 februari 2018. De eerste voorjaarsklassieker van het seizoen is sinds vorig jaar een WorldTour-koers, waardoor we dus kunnen spreken van de eerste grote afspraak voor de kassei-kanonnen.

Voorbeschouwing Omloop 2018

In de maand februari presenteren wij u een uitgebreide voorbeschouwing met daarbij ook een overzicht van de favorieten voor de eindzege in De Omloop het Nieuwsblad 2018. Ook zult u enkele tips krijgen voor uw wielerpronostiek en/of Voorjaarsklassiekers-poule.

Parcours Omloop 2018

In tegenstelling tot vorig jaar zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd in het parcours van de Omloop het Nieuwsblad en de belangrijkste daarvan is de nieuwe finale –  waarvan de laatste 60 kilometer identiek zijn aan de legendarische Ronde van Vlaanderen.

De Berendries, Valkenberg en Tenbosse zijn de aanlopers, vuurwerk wordt gehoopt op de Muur van Geraardsbergen (op 15,8 kilometer van de aankomst), waarna de Bosberg als finale helling (op 12 kilometer) dient en de aankomst ligt op de verraderlijke Halsesteenweg in Ninove.

Hellingen

1. Leberg (op 132,1km van de finish); 2. Den Ast (98,4km); 3. Katteberg (90,3km); 4. Leberg (77,9km); 5. Kokkerelle (64,8km); 6. Wolvenberg (61,7km); 7. Molenberg (52,1km); 8. Leberg (41,8km); 9. Berendries (37,7km); 10. Valkenberg (32,2km); 11. Tenbosse (26,1km); 12. Muur van Geraardsbergen (15,8km); 13. Bosberg (11,9km)

Kasseistroken

1. Haaghoek (1e keer, op 135,1km van de finish); 2. Huisepontweg (104,1km); 3. Ledepontweg (102,1km); 4. Mullemdorp (99,9km); 5. Lange Aststraat (98,4km); 6. Holleweg (89,6km); 7. Haaghoek (2e keer, 80,9km); 8. Ruiterstraat (61,4km); 9. Jagerij (58,9km); 10. Haaghoek (3e keer, 44,8km)

Favorieten editie 2018

Verleden jaar ging de almachtige Greg van Avermaet voor de tweede opeenvolgende jaar met de zege lopen in de Omloop het Nieuwsblad, door opnieuw zijn rivaal Peter Sagan te kloppen. Sep Vanmarcke werd derde. De zege van Van Avermaet was de opmaat voor een ijzersterk en uiterst succesvol voorjaar, met eveneens zeges in de E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix te winnen. Daarnaast was hij overall de sterkste in de WorldTour. Kan D’n Greg in 2018 voor de hattrick gaan?

Omloop het Nieuwsblad 2018

***** Greg van Avermaet
Greg van Avermaet is dé topfavoriet voor de zege in de Omloop het Nieuwsblad 2018. De coureur van BMC liet eerder deze maand al zijn goede vorm zien op de beklimming van de Wadi Dayqah Dam, waar hij voor het eerst in acht jaar koersen in Oman een etappezege pakte. Met zijn vorm zit het dus wel goed. Kan D’n Greg voor de derde keer op rij de overwinning in Het Volk binnenslepen?

**** Philippe Gilbert
Phillipe Gilbert was verleden jaar na Van Avermaet de revelatie van het voorjaar. Wist na na een tweetal tweede plaatsen (Dwars door Vlaanderen en E3 Harelbeke) de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race te winnen. De coureur van Quick-Step Floors weet wat winnen in de openingsklassieker is, de Waal won in 2006 en 2008, en kan rekenen op ijzersterke ploegmaats en dito kanshebbers Niki Terpstra en Zdeněk Štybar.

*** Tim Wellens
Bij het opstellen van een rijtje van favorieten voor de openingsklassieker is het altijd kijken naar de man in vorm en die vinden we terug in de persoon van Tim Wellens. Het wordt zijn allereerste Omloop het Nieuwsblad, maar de krachtpatser van Lotto-Soudal kent een uitstekend begin van zijn seizoen met imponerende overwinningen in de Trofeo Serra de Tramuntana en de Ruta del Sol. Daarnaast is bekend dat de 26-jarige klimmer altijd zeer sterk is in deze periode van het wielerjaar én hij heeft met Tiesj Benoot, Jens Keukeleire en Jelle Wallays uitermate ervaren teamgenoten.

**Sep Vanmarcke
Wederom een Belg. En wat voor één. Sep Vanmarcke trapte afgelopen maand al flink in de boter tijdens de Ronde van Valencia en in de Ruta del Sol én is eveneens een coureur die weet wat winnen in de openingsklassieker is; de kopman van EF-Drapac Cannondale won de Omloop in 2012. Vorig jaar eindigde Vanmarcke hier derde achter Van Avermaet en de dit jaar afwezige Peter Sagan. Dat de 29-jarige Kortrijker zaterdag zijn neus aan het venster gaat steken is zeker. De vraag is op welke kasseistrook en hoe.

Omloop het Nieuwsblad 2018

*Jasper Stuyven
Jasper Stuyven liet de afgelopen jaren zien dat hij er vanaf het openingsweekend zal staan. Met in 2016 een zege en in 2017 een tweede stek in Kuurne Brussel Kuurne en twee top-10 klasseringen op rij in de Omloop op zak, is de 25-jarige Trek-Segafredo hardrijder een renner om rekening mee te houden.

Joker: Oscar Gatto
Om de objectiviteit van Voorjaarsklassiekers.be te garanderen, sluiten we de rij der favorieten voor de Omloop 2018 af met een niet-Belg. Al hadden we hier ook Jurgen Roelandts, Jasper Stuyven, Edward Theuns, Yves Lampaert kunnen noemen. Of wat te denken van Oliver Naesen. Maar Oscar Gatto als joker is niet zonder reden: de Italiaan rijdt traditiegetrouw een zeer straffe Omloop én zal er zaterdag wederom staan. Een Gatto in uw wielerpronostiek is een gokje, maar wellicht een fortuinlijke.

Favorieten Omloop het Nieuwsblad 2018 volgens Voorjaarsklassiekers.be

***** Greg van Avermaet
**** Phillipe Gilbert
*** Tim Wellens
** Sep Vanmarcke
* Jasper Stuyven
Joker: Oscar Gatto

Uitslag Omloop het Nieuwsblad 2017

1.   Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) 4:55:06
2.   Peter Sagan (BORA – hansgrohe) ,,
3.   Sep Vanmarcke (Cannondale-Drapac Pro Cycling Team) ,,
4.   Fabio Felline (Trek – Segafredo) 0:45
5.   Oscar Gatto (Astana Pro Team)0:52
6.   Luke Rowe (Team Sky) ,,
7.   Oliver Naesen (AG2R La Mondiale) ,,
8.   Jasper Stuyven (Trek – Segafredo) ,,
9.   Matteo Trentin (Quick-Step Floors) 0:56
10. Adrien Petit (Direct Energie) 0:58

Editie 2017

De 72e editie van de Omloop het Nieuwsblad vindt plaats op zaterdag 25 februari. De Omloop is de traditionele aftrap van het wielerseizoen in Noord-Europa. Vanaf dit jaar is De Omloop het Nieuwsblad opgenomen in de WorldTour-kalender, waardoor het qua status naast monumenten als de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix komt te staan.

Voorbeschouwing 2017

Daags voor de Omloop het Nieuwsblad 2017 kunt u op Voorjaarsklassiekers terecht voor een grote voorbeschouwing, een lijstje met favorieten, tips voor uw wielerpronostiek en de wielerfan vindt alle informatie over de beste plekken langs het parcours.

Parcours 2017

De Omloop het Nieuwsblad 2017 start net als verleden jaar voor het SMAK (naast ’t Kuipke) in Gent en de finish op de licht hellende Emile Clauslaan ter hoogte van de Plantentuin aan de Ledeganckstraat, waar Greg van Avermaet in een spurt zijn rivaal Sagan versloeg en de opmaat voor een fantastisch seizoen maakte.

De Omloop het Nieuwsblad 2017 kent 13 hellingen en 10 kasseistroken en kent vergeleken met de editie van verleden jaar één ingrijpende aanpassing: de Molenbeek is terug als 13e en laatste helling. Vorig jaar  werd deze helling nog weggelaten door werkzaamheden, dit jaar zal hij weer als traditionele scherprechter van de Omloop het Volk dienen.

Tussen de twee passages van de Haaghoek (na 51km en na 107km) zullen respectievelijk de Leberg, de Berendries, Tenbosse, de Eikenmolen, de Muur van Geraardsbergen/Kapelmuur en de Valkenberg worden aangedaan. Hierna volge de Kaperij, de Kruisberg, de Taaienberg, de Eikenberg, de Wolvenberg, nogmaals de Leberg en op 35km van de eindmeet de Molenberg.

Staat u tijdens de Omloop het Nieuwsblad 2017 langs het parcours? Bekijk dan hier de  uurrooster van de Omloop het Nieuwsblad 2017.

Hellingen Omloop het Nieuwsblad 2017:

1. Leberg (1e keer, nog 143,9 km)
2. Berendries (139,8 km)
3. Tenbosse (134,9 km)
4. Eikenmolen (129,4 km)
5. Muur – Kapelmuur (117,6 km)
6. Valkenberg (99,9 km)
7. Kaperij (81,3 km)
8. Kruisberg (69,4 km)
9. Taaienberg (59,7 km)
10. Eikenberg (54,4 km)
11. Wolvenberg (51,3 km)
12. Leberg (2e keer, 40,9 km)
13. Molenberg (35,4 km)

Kasseistroken Omloop het Nieuwsblad 2017:

1. Haaghoek (1e keer, nog 146,9 km)
2. Haaghoek (2e keer, 91,1 km)
3. Donderij (64,7 km)
4. Ruiterstraat (51,2 km)
5. Karel Martelstraat (49,9 km)
6. Holleweg (48,5 km)
7. Haaghoek (3e keer, 43,9 km)
8. Paddestraat (30,5 km)
9. Lippenhovestraat (27,8 km)
10. Lange Munte (20,8 km)

De editie van verleden jaar werd gewonnen door Greg van Avermaet. De Belg van BMC was in de oplopende finishstraat in Gent de sterkste van een kopgroep van vijf. Peter Sagan werd tweede, Tiesj Benoot derde. Wie zijn de favorieten voor de Omloop het Nieuwsblad 2017?

Greg Van Avermaet

Favorieten 2017

Met vijftien WorldTour-teams zal de openingskoers van Noord-Europa op een zeer fraai deelnemersveld mogen rekenen, waar elke klassieke specialist meteen voor de volle buit zal willen gaan. Als we alleen al kijken naar het podium van verleden jaar en de winnaars van de voorgaande edities, zien we daar met Greg van Avermaet, Peter Sagan, Tiesj Benoot (respectievelijk de winnaar, runner-up en nummer drie van 2016), Ian Stannard en Sep Vanmarcke enkele grote namen die je dit jaar tot de topfavorieten mag rekenen. Maar wie zijn de topfavorieten volgens Voorjaarsklassiekers.be?

***** Greg van Avermaet

De conditie en fitheid van Greg van Avermaet is momenteel dan iets minder vergeleken met de vooravond van de Omloop een jaar terug, toch heeft D’n Greg zich dit jaar al laten gelden, met top-10 plaatsen in Valencia en Oman. Met de Molenberg als scherprechter terug in het parcours en dezelfde hellende aankomstplaats waar de Belg van BMC vorig jaar vriend en vijand verraste, zou een nieuwe zege niet opmerkelijk zijn.

**** Peter Sagan

Ondanks dat Peter Sagan dit nieuwe seizoen, als kersverse BORA-hansgrohe speerpunt, nog weinig koerskilometers in de benen heeft – is de Slowaak gezien zijn kwaliteiten en supertalenten samen met Van Avermaet één van de topfavorieten voor de Omloop het Nieuwsblad 2017. Kan Sagan zijn tweede stek van vorig jaar verbeteren en zijn eerste Omloop in de wacht slepen?

*** Tiesj Benoot

Tiesj Benoot zal dan voor menig liefhebber als dark horse gelden, toch zien wij de jonge Belg als grootste outsider voor de winst in de Omloop. Kijkende naar de laatste edities, met winnaars als Vanmarcke (toen nog jong), Paolini en Stannard, zal het niet de eerste keer zijn dat een outsider met de zege zal gaan lopen. Benoot (vorig jaar derde in de Omloop) deelt bij Lotto-Soudal het kopmanschap met Roelandts, een andere outsider, en liet zijn goede benen al zien in Algarve.

Omloop het Nieuwsblad 2017

** Tom Boonen

Het zal de allerlaatste Omloop het Nieuwsblad zijn voor de 35-jarige Tom Boonen en nog nooit wist hij deze koers te winnen. Alleen al daarom mag hij op een lijstje der favorieten niet ontbreken. Gezien zijn eindsprint en de type finish is hij één van de peilers van Quick-Step Floor, waar ook Zdenek Stybar, Niki Terpstra en tweevoudig Omloop-winnaar en kersverse aanwinst Philippe Gilbert nog als troeven kunnen worden uitgespeeld.

* Sep Vanmarcke

Nadat Sep Vanmarcke verleden jaar het openingsweekend bewust liet schieten, de Omloop het Nieuwsblad winnaar van 2012 liet alles wijken voor een supervorm in de Ronde en Roubaix, zal hij dit jaar gemotiveerder dan ooit aan de start verschijnen. Bij zijn nieuwe team Cannondale-Drapac kan de Belg rekenen op hulp van Sebastian Langeveld en Dylan van Baerle. Kan Vanmarcke zijn kunstje van 2012 herhalen?

Joker: Edward Theuns en Jasper Stuven 

Edward Theuns is als man van de streek met zijn perfecte parcourskennis samen met Jasper Stuyven, verleden jaar winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne, de pion van Trek-Segafredo – waar John Degenkolb heeft bedankt. Theuns en Stuyven hebben te dealen met de erfenis van Fabian Cancellara. Kunnen zij al direct in de Omloop aan de boom schudden?

Favorieten volgens Voorjaarsklassiekers.be

***** Greg van Avermaet
**** Peter Sagan
*** Tiesj Benoot
** Tom Boonen
* Sep Vanmarcke
Joker: Edward Theuns, Jasper Stuvyen

Uitslag Omloop het Nieuwsblad 2016

1. Greg van Avermaet (BMC) in 4u54m12s
2. Peter Sagan (Tinkoff) z.t.
3. Tiesj Benoot (Lotto Soudal) z.t.
4. Luke Rowe (Sky)
5. Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale) op 6s
6. Jens Debusschere (Lotto Soudal) op 9s
7. Adrien Petit (Direct Energie) allen z.t.
8. Edward Theuns (Trek-Segafredo)
9. Jasper Stuyven (Trek-Segafredo)
10. Matthieu Ladagnous (FDJ)

Weersvoorspellingen en TV

Het belooft zaterdag aanstaande zeer guur weer te worden, hetgeen in de kaart speelt van de sterke ‘beren’. Zowel tijdens de Omloop als tijdens Kuurne wordt “typisch Flandrien” weer verwacht; het wordt niet warmer dan 10 graden, maar door de wind is de gevoelstemperatuur amper enkele graden boven het vriespunt. Er zal een zuidwester wind waaien van 3 tot 4 Bft en windsnelheden tot 55 km per uur.

Omloop het Nieuwsblad op TV:
Sporza: Wielerfans kunnen inschakelen op Sporza vanaf 13:30 uur met LIVE verslag van de Omloop Het Nieuwsblad, met voor- en nabeschouwing gepresenteerd door Karl Vannieuwkerke.
NOS: Zaterdag is de eerste Vlaamse voorjaarsklassieker, de Omloop Het Nieuwsblad, vanaf 14:15 uur rechtstreeks te volgen op NPO 1

Lees ook meer over de voorgaande edities van de Omloop:

Omloop Het Niewsblaad

Editie 2016

De Omloop het Nieuwsblad 2016 staat op zaterdag 27 februari 2016 op het programma. Net als de voorgaande jaren begint de en eindigt de koers op het Sint-Pietersplein in Gent.

De Omloop het Nieuwsblad van 2016 telt, net als vorig jaar, ruim 200 kilometer. De renners krijgen dertien heuvels en 18 kilometer aan kasseien voor de kiezen en zowel start en finish zijn op de Emile Clauslaan in Gent. Dit omdat Pasen vroeg valt en de de Halfvastenfoor het Gentse Sint-Pietersplein bezet houdt. Het startpodium van Omloop Het Nieuwsblad 2016 staat op het Jan Hoetplein tussen het MSK en het SMAK, vlakbij het Citadelpark.

Voorbeschouwing 2016

De Omloop het Nieuwsblad kende vorig jaar een winnaar die in 2014 ook al met deze ging lopen: Ian Stannard. In een spectaculaire finale, waar de Brit in een kopgroep zat met drie renners van Etixx-Quick Step deed hij het schier onmogelijke: winnen.

Stannard, Stijn Vandenbergh, Niki Terpstra en Tom Boonen kwamen samen met Sep Vanmarcke (Lotto-Jumbo) weg op de Haaghoek, echter reed onfortuinlijke Vanmarcke lek. De vier bleven vooraan en met het numerieke voordeel leek een Etixx-succes in de maak. Na een demarrage van Boonen toonde Stannard zijn superieure benen en nadat Terpstra nota bene door zijn eigen ploegmaat Vandenbergh werd bijgehaald ging de Brit zelf aan. Enkel Terpstra kon volgen, bleef in het wiel van de Brit en ging de spurt vroeg aan. Stannard kon echter makkelijk volgen, voorbij steken en voor de tweede maal op rij de Omloop Het Nieuwsblad winnen.

Omloop het Nieuwsblad 2016

In overleg met Team Sky pakt de 28-jarige Brit het dit jaar anders aan: Stannard verschijnt niet aan de start in het Vlaams openingsweekend en zal de focus later in het voorjaar leggen. Via de Ronde van de Algarve en Parijs-Nice wil hij in topconditie aan de start staan van de kasseiklassiekers en Roubaix heeft hij als één van zijn doelen gemaakt. Wie volgt Ian Stannard op en wint de Omloop het Nieuwsblad 2016?

Favorieten Omloop Het Nieuwsblad 2016

De favorieten voor de Omloop Het Nieuwsblad zijn traditiegetrouw de hoofdrolspelers uit de kasseiklassiekers van verleden jaren. Ook zullen de grotere kanshebbers geheel volgens traditie uit de Belgische formaties bestaan of de Belgische nationaliteit hebben.

Fabian Cancellara, Sep Vanmarcke, Zdenek Stybar en de in vorm verkerende Edvald Boasson Hagen zijn enkele prominente afwezigen, wereldkampioen Peter Sagan staat voor het eerst aan de start van de Omloop. Daarnaast staan er een heel pak renners te popelen op succes in het Vlaamse openingsweekend. Wie zijn de topfavorieten voor Omloop het Nieuwsblad 2016?

***** Alexander Kristoff

Indien Alexander Kristoff zijn zinnen zet op de Omloop het Nieuwsblad of Kuurne-Brussel-Kuurne, dan is de Noor de torenhoge favoriet voor zowel zaterdag als zondag. Hoewel de Noor, toen het Nieuwsblad hem vroeg naar zijn ambities, eerder deze week aangaf “nog nooit goed geweest te zijn in de Omloop”, is hij met drie ritzeges in Qatar en twee in Oman momenteel dé man in vorm.

Favorieten Omloop het Nieuwsblad 2016

**** Greg van Avermaet

Aangezien Vanmarcke forfait geeft aan het Belgisch openingsweekend, de Belg van LottoJumboNL zint op een piek later dit voorjaar, is Greg van Avermaet de grootste Belgische favoriet zaterdag. De coureur van BMC is het wielerjaar van 2016 voortvarend begonnen en ging door waar hij verleden voorjaar mee stopte: ereplaats na ereplaats in de wacht slepen. De teller staat op zeven top-10 plaatsen in elf dagen koers en Van Avermaet liet zowel in de spurt, tijdrit als bergop zijn goede benen zien. Kan Van Avermaet eindelijk eens een voorjaarsklassieker op zijn naam schrijven?

Van Avermaet Omloop 2016

*** Het Etixx-Quick Step blok: Tom Boonen, Niki Terpstra, Stijn Vandenbergh

Geheel volgens traditie verschijnt de equipe van Patrick Lefevre ijzersterk aan de start van het openingsweekend. En zo ook in de Omloop het Nieuwsblad 2016. Tom Boonen wist de Omloop het Nieuwsblad nog nooit te winnen en kampte verleden week met een lichte verkoudheid, maar toch is de runner up van 2012 altijd één van de outsiders. Daarbij heeft de 35-jarige Kempenaar voordeel aan de gewijzigde finale, waar de kans op een groepsprint groter is geworden. Dit feit speelt Niki Terpstra en Stijn Vandenbergh iets minder in de kaart, maar deze gelouterde kasseispecialisten lieten de voorbij weken zien in vorm te zijn en er te zullen staan in het Volk.

** Philippe Gilbert

Phillipe Gilbert is samen met Van Avermaet de belangrijkste troef van BMC en de 33-jarige Waal liet in de Ronde van Murcia al zien in vorm te geraken, toen hij Alejandro Valverde versloeg in een spurt. Milaan Sanremo is zijn eerste doel van het seizoen, maar bij een overwinning in de Omloop het Nieuwsblad 2016 schaart Phil zich in het rijtje mederecordhouders. De vraag is of Gilbert in het openingsweekend al over de beste benen kan beschikken?

* Tiesj Benoot

Het andere sterke Belgische blok, Lotto-Soudal, komt eveneens met een machtsblok naar Gent. Thuisrijder Tiesj Benoot is hier de man in vorm. De pas 21-jarige tweedejaarsprof zal normaal gesproken achter Jürgen Roelandts en Jens Debusschere in de pikorde staan, maar liet vooral in de Ronde van Algarve zijn huidige vormpeil zien en zal klaar zijn voor een straffe koers in de Omloop.

Outsider: Edward Theuns

Samen met Stijn Devolder en Jasper Stuyven is Edward Theuns de speerpunt bij Trek-Segafredo, waar hij sinds dit jaar koerst. De transfer had de 24-jarige Theuns mede te danken aan een uitstekend Vlaams voorjaar in dienst van Topsport Vlaanderen. Kan Theuns zijn nieuwe ploeg al direct succes bezorgen?

Topfavorieten Omloop het Nieuwsblad 2016 volgens Voorjaarsklassiekers.be:

***** Alexander Kristoff
**** Greg van Avermaet
*** Etixx-Quick Step blok
** Philippe Gilbert
* Tiesj Benoot
Outsider: Edward Theuns

Parcours Omloop Het Nieuwsblad 2016

Ten opzichte van de Omloop het Nieuwsblad van verleden jaar, heeft parcoursbouwer Peter van Petegem twee extra hellingen toegevoegd aan het parcours. De Eikenmolen, op 68 kilometer van de meet en Tenbosse, op 73 kilometer. De heuvel- en kasseizone in de finale moest ook worden gewijzigd. Door wegenwerken is de Molenberg onbereikbaar en wordt als dertiende en laatste helling vervangen door de Boembekeberg op 30km van de aankomst.

Hellingen Omloop het Nieuwsblad 2016:

Leberg op 63,6 km
Berendries op 67,9 km
Eikenmolen op 69 km
Tenbosse op 73 km
Muur van Geraardsbergen op 84,6 km
Valkenberg op 102,9 km
Kaperij op 120 km
Kruisberg op 132,6 km
Taaienberg op 142 km
Eikenberg op 147,3 km
Wolvenberg op 150,4 km
Leberg op 160,8 km
Molenberg op 166,3 km

Editie 2015

De Omloop Het Nieuwsblad 2015 staat op zaterdag 28 februari 2015 op het programma. Om 11:45 uur zullen de renners starten vanaf de Sint Pietersplein te Gent, om na een 198 kilometer lange koers tussen 16:30 en 16:45 uur te zullen finishen.

Parcours 2015

De Omloop Het Nieuwsblad 2015 kent één helling meer dan de editie van 2014. In het parcours van de Omloop het Nieuwsblad 2015 is de Kaperij in Maarkedal toegevoegd, waarmee het totaal aantal hellingen op elf uitkomt.

In de Omloop het Nieuwsblad van 2015 wordt de Haaghoek drie maal aangedaan. Een keer richting Geraardsbergen, een keer richting Ronse en dan de finale lus. In de Omloop Het Nieuwsblad 2015 staan traditionele kasseisectoren als De Donderij, de Holleweg, de Paddestraat, de Lippenhovestraat en de Lange Munte op het programma en ook de aankomst is onveranderd: zaterdagmiddag 28 februari tegen een uur of vijf zal op het Sint-Pietersplein in Gent de trotse winnaar editie 70 finishen.

Hellingen 2015:

Leberg op 63,6 km
Berendries op 67,9 km
Muur op 84,6 km
Valkenberg op 102,9 km
Kaperij op 120 km
Kruisberg op 132,6 km
Taaienberg op 142 km
Eikenberg op 147,3 km
Wolvenberg op 150,4 km
Leberg op 160,8 km
Molenberg op 166,3 km

Kasseistroken Omloop het Nieuwsblad 2015:

Haaghoek op 60,6 km, 111,7 km en 157,8 km
Donderij op 137,1 km
Ruiterstraat op 150,5 km
Karel Martelstraat op 151,9 km
Holleweg op 153,2 km
Paddestraat op 171,2 km
Lippenhovestraat op 173,9 km
Lange Munte op 180,8 km
Steenakker op 201,7 km

Voorbeschouwing 2015

De koers is thuis! We zijn al bijna twee maanden bezig en via Argentinië, Australië, Dubai, Qatar kwam de koers in Europa en zagen we in Ruta del Sol afgelopen weekend de eerste confrontatie tussen Alberto Contador en Chris Froome. Echter in de aanloop naar de laatste zaterdag van februari heeft de wielerliefhebber maar aandacht voor één ding: den Omloop het Nieuwsblad.

In de Omloop het Nieuwsblad zijn typische renners op voorhand favoriet. Enerzijds de coureurs die in de maanden januari en februari opvielen in koersen als de Tour Down Under of de Ronde van Dubai, anderzijds de klassieke renners die de Omloop zien als eerste warmloper voor de Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix later in het jaar, wanneer er wordt gestreden voor een zege in een monument. Afhankelijk van de (barre) weersomstandigheden hebben ook de renners die uren in sneeuw of regen kunnen buffelen een streepje voor. Oud-winnaars zullen ten slotte in diverse voorspellingsrijtjes worden opgeschreven.

Favorieten Omloop Het Nieuwsblad 2015

Greg van Avermaet is één van de topfavorieten voor de zege in de Omloop het Nieuwsblad 2015. De coureur van BMC kende vorig jaar een zeer sterk voorjaar, maar de Flandrien van het Jaar 2014 kon niet zegevieren en wacht nog steeds op zijn eerste klassieke overwinning. De runner up van de Omloop het Nieuwsblad 2014 zal met veel vertrouwen aan de start in Gent staan en liet in de Tour of Qatar eerder dit jaar zien te hebben gewerkt aan zijn sprint. Kan Greg direct in het seizoen toeslaan en eindelijk prijs pakken? En wat kan zijn ploegmaat Phillipe Gilbert zo vroeg in het seizoen? Gilbert wist in 2006 en in 2008 te winnen in de Omloop het Nieuwsblad. Tot slot heeft BMC de talentvolle Jean-Pierre Drucker in de gelederen. De Luxemburger werd vorig jaar zesde, maar zal in eerste instantie Van Avermaet en Gilbert moeten ondersteunen. 

Omloop 2015 Van Avermaet

Samen met Van Avermaet behoort Sep Vanmarcke ook tot de topfavorieten. De 26-jarige Kortrijker kende vorig jaar eveneens een ijzersterk seizoen en wist ook geen klassieker op zijn naam te schrijven. Vanmarcke is de absolute kopman van Team LottoNL-Jumbo en is zelf gezegd ook dit jaar beter geworden en wil een stap hoger maken. Een overwinning in een monument als de Ronde van Vlaanderen of Parijs Roubaix is zijn hoofddoel, maar ook in de Omloop zal Vanmarcke, die de Omloop in 2013 won, het verkregen vertrouwen van zijn ploeg(maats) maar al te graag willen terugbetalen met een zege.

Het blok van Etixx-Quick Step komt wederom op volle oorlogssterkte naar de Omloop. Tom Boonen is in elke Vlaamse kasseienkoers favoriet en de kopman liet onder andere in de Tour of Oman al zien dat hij in puike vorm verkeert. Ditzelfde deed zijn ploegmaat Niki Terpstra, die vorig jaar Dwars door Vlaanderen en Parijs-Roubaix won, door de Tour of Qatar voor de tweede jaar op zijn naam te schrijven.

Etixx heeft daarnaast ook nog de beschikking over de hardrijders Guillame van Keirsbulck, Matteo Trentin, Zdenek Stybar en Stijn Vandenbergh. 

Achter de bovengenoemde renners prijken een drietal renners die vanwege hun rappe benen ook zeker tot de topfavorieten behoren (eer zij ook definitief starten in de Omloop het Nieuwsblad). John Degenkolb allereerst kende in 2014 een zeer sterk voorjaar en toonde met een overwinning in Gent-Wevelgem aan te kunnen presteren in kasseiklassiekers. Alexander Kristoff (foto onder) won vorig jaar Milaan-Sanremo en zat maar kort achter de sterksten op de kasseien. De derde rappe man die ook bewees te kunnen winnen in voorjaarsklassiekers is de Slowaak Peter Sagan.

Omloop 2015 Kristoff

Team Sky wil in de openingskoers succes behalen met titelverdediger Ian Stannard, Bernhard Eisel of Sir Bradley Wiggins, die zijn opwachting in Vlaanderen maakt en de Omloop rijdt voor zijn hoofddoel van dit jaar: winnen in Parijs Roubaix.

Een ander team dat altijd met een sterk blok is vertegenwoordigd in de Vlaamse koersen is Lotto Soudal. Met kopman Jürgen Roelandts, die eerder aangaf helemaal klaar te zijn voor het voorjaar, en hardrijders Lars Ytting Bak en Jens Debusschere hebben zij meerdere ijzers in het vuur.

Ditzelfde geldt voor IAM Cycling, waar zowel de kaart van Sylvain Chavanel als Dries Devenyns kan worden gespeeld en FDJ die met Matthieu Ladagnous en Yoann Offredo naar Gent komen.

Het Wanty – Groupe Gobert van Hilaire Van Der Schueren komt met een ervaren ploeg naar de Omloop, waar naast kopman Björn Leukemans ook de Italianen Marco Mercato en Mirko Selvaggi een beschermde rol binnen de ploeg hebben.

De nummer drie van vorig jaar, Edvald Boasson Hagen, is ook een renner die in de gaten moet worden gehouden. De Noor die vorig jaar in dienst reed bij Team Sky is dit jaar bij zijn nieuwe team MTN – Qhubeka de vooruitgeschoven man. Daarnaast neemt de Zuid-Afrikaanse formatie ook spurters Geriald Ciolek en Tyler Farrar mee.

Top favorieten Omloop Het Nieuwsblad 2015 volgens Voorjaarsklassiekers.be

**** Alexander Kristoff
*** Greg van Avermaet, Tom Boonen
** Philippe Gilbert, Sep Vanmarcke, Niki Terpstra
* Sylvain Chavanel, Arnaud Démare, Jürgen Roelandts, Zdenek Stybar

Historie Omloop Het Nieuwsblad

Met de Omloop Het Nieuwsblad 2015 wordt de semi-klassieker voor de 69e maal verreden. De eerste editie van de Omloop, die door de jaren door is uitgegroeid tot dé seizoensopener van Noord-Europa en België in het bijzonder, vond plaats in 1945 toen het door de Vlaamse krant Het Volk is opgericht als de Omloop van Vlaanderen. Omdat de naam te dichtbij de Ronde van Vlaanderen lag, werd de koers vernoemt naar haar organisator de Omloop het Volk. Doordat het dagblad in 2008 is opgegaan in Het Nieuwsblad, veranderde in 2009 de naam mee: de Omloop het Nieuwsblad was geboren.

De Omloop het Nieuwsblad heeft, ondanks de status semi-klassieker, steevast hellingen van naam als de Muur van Gerardsbergen, Kruisberg, Edelareberg, Kwaremont, Tiegemberg, Parikeberg in het parcours en ook de kasseistroken mogen niet ontbreken in de Omloop: de renners dienen diverse hellende klinkertjes – zoals de Paddestraat, Lippenhovestraat, Lange Munte of de Haaghoek – te trotseren.

Op de erelijst van de Omloop het Nieuwsblad prijken maar liefst 54 Belgische zeges, gevolgd door 4 Italiaanse en Nederlandse zeges. Eenmaal won een Duitser, Ier, Noor, Spanjaard en Brit. Ernest Sterckx (1952, 1953, 1965), Joseph Bruyere (1974, 1975, 1980) en Peter van Petegem (1997, 1998, 2002) zijn de recordhouders met drie zeges, terwijl er twaalf renners (eveneens allen Belg) de koers tweemaal wisten te winnen. Phillipe Gilbert (die de Omloop won in 2006 en 2008) is de enige nog enige actieve renner die zich bij de drie recordhouder kan voegen. De laatste zege van Gilbert is direct de laatste Belgische overwinning; sinds de zege van de Noorse krachtpatser Thor Hushovd in 2009 won er geen Belg meer in Gent. De inmiddels gestopte Juan Antonia Flecha won de klassieker in 2010, waarna de Nederlander Sebastian Langeveld (2012), Sep Vanmarcke (2013), Italiaan Luca Paolini (2013) en Ian Stannard (2014) de Omloop het Nieuwsblad op hun naam schreven.

Voorgaande edities Omloop het Nieuwsblad

Omloop het Nieuwsblad 2014

De Omloop van 2014 kende een klassiek koersverloop, met enkele renners in de hoofdrol die vanaf deze wedstrijd alleen maar beter werden. Sep Vanmarcke toonde zijn beresterke vorm peil, Nederlanders Niki Terpstra en Lars Boom zaten diep in de finale van voren en Greg van Avermaet moest in een sprint-a-deux zijn genoegen nemen met een tweede plaats achter Ian Stannard, die zo de eerste Britse winnaar van de Omloop het Nieuwsblad werd.

Omloop Het Niewsblaad

Omloop Het Nieuwsblad 2013

De Omloop Het Nieuwsblad van 2013 werd verreden onder erbarmelijke omstandigheden. Terwijl de renners zich in warme oorden voorbereidden op het klassieke voorjaar, wilde in Noord-Europa de winter maar geen pas op de plaats maken. Op deze zaterdag de 23e werd er gedurende de hele koers gefietst bij temperaturen onder het vriespunt.

Typische veldrijders als Lars Boom (Belkin) en Zdynek Stybar (Omega Pharma Quick Step) stonden daarom bij de bookmakers hoog genoteerd. Jurgen Roelandts van Lotto Belisol en de Italiaan Filippo Pozzatto (Lampre) lieten eerder in januari door hun sterke vormpeil blijk van ambitie aantekenen en ook titelverdediger Sep VanMarcke (eveneens Belkin) pronkte met zijn rugnummer 1 op veel lijstjes als favoriet. Door de afwezigheid van Tom Boonen, die nog te veel last had van een infectie, kondigde BMC aan om met Thor Hushovd én Greg van Avermaet als kopman te starten en de aanval al snel te kiezen.

Het waren echter Sylvain Chavanel, Sebastian Langeveld (winnaar van de Omloop in 2011), de jonge Belg van Omega Pharma Stijn Vandenbergh en de oude rot Luca Paolini (Katusha) die de aanval kozen. Nadat het peloton op de Kruisberg, Taaienberg en Eikenberg steeds meer uitdunde, demarreerde Vandenbergh op de befaamde kasseien van de Eikenberg. Een select gezelschap kon volgen, maar helaas voor Vandenbergh zat hier de taaie vos Paolini bij – waardoor hij jammerlijk werd geklopt in de spurt. Sven Vandousselare (Topsport Vlaanderen) haalde knap het podium en Geraint Thomas, Greg van Avermaet, Marco Bandiera, Sylvain Chavanel, Jürgen Roelandts, Maarten Wynants en Egoitz García maakten de top 10 compleet.