De Hoogmis. De allerbelangrijkste. De mooiste. De allermooiste. Vlaanderens Mooiste. Ook de Ronde van Vlaanderen 2022 is op voorhand al één van de belangrijkste wielerkoersen die er is. Één van de vijf Monumenten, maar voor de ware Flandriens en kasseienkleppers de belangrijkste. Kronkelende wegen dwars door het Vlaamse platteland. Typische Belgische macadamwegen en de met kasseien geplaveide iconische hellingen moeten worden overwonnen. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit op de Ronde van Vlaanderen 2022.
Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2022
Waar Nederland met de Elfstedentocht de Tocht der Tochten heeft en elkaar jaar uitloopt voor Koningsdag – telt voor Vlaanderen maar een ding: de Ronde. De jaarlijkse hoogmis van het Vlaamse wielervoorjaar. Heel de regio zal in rep en roer zijn als vanuit Antwerpen het startschot – “Heeren Vertrekt” – voor de 106e editie van de Ronde van Vlaanderen wordt gegeven. De Ronde van Vlaanderen is het alfa en het omega van wat wielersport moet zijn. Er is geen koers op de wereld waar geschiedenis, beleving, heroïek en tragiek samen komen. Het ademt een en al wielercultuur. Hopelijk in de editie van 2022 weer met publiek langs de weg, maar coronarestricties of niet. Ook de Ronde van Vlaanderen 2022 zal weer een waar volksfeest worden.
Wanneer is de Ronde van Vlaanderen 2022
De Ronde van Vlaanderen 2022 wordt ook dit jaar weer op de veertiende zondag van het jaar verreden en zal op zondag 3 april 2022 op het programma staan. Saillant detail: net als in 2020 en 2021 kent het wielerjaar 2022 óók geen heilige wielerweek. Parijs-Roubaix wordt namelijk niet de week na de Ronde van Vlaanderen, maar twee weken erna gereden, op zondag 17 april 2022, gepland. Door de Franse presidentsverkiezingen kan Parijs-Roubaix niet op zondag 10 april verreden worden en moest hierdoor op zoek naar een nieuwe datum. Amstel Gold Race is akkoord gegaan met een wissel en wordt nu op zondag 10 april 2022 verreden. In 2019 vond er helemaal geen Dubbel Vlaanderen-Roubaix plaats, vorig jaar zat er een heel koersseizoen tussen De Dubbel, toen Parijs Roubaix op 3 oktober 2021 verreden werd.
Historie Ronde van Vlaanderen
“De Ronde: skone koers, harde koers, een koers voor dorebijters.” – Briek Schotte
De geschiedenis van de Ronde van Vlaanderen gaat terug naar 1913, toen Karel ‘Koarle’ Van Wijnendaele, journalist van De Sportwereld, ter promotie van zijn krant de eerste editie van de Ronde van Vlaanderen organiseerde. In een koers van net aan 37 renners over 324 kilometer van de fietsenzaak van Frans Demeunynck aan de Rooigemlaan in Gent naar de houten wielerpiste in Mariakerke wist de lokale outsider Paul Deman aan het langste eind te trekken en de eerste editie op zijn naam te schrijven. De koers was een groots succes, althans volgens de organisator Van Wijnendaele zelf. “Een echte menschenzee was aanwezig en het ook in alle dorpjes aan de route krioelde het van de toeschouwers. Hoewel Herman Chevrolet in zijn schitterende wieler epos De Flandriens dit ten twijfel trekt, is een ding zeker: de geboorte van een heilige koers is een feit.
Toen De Ronde na de Tweede Wereldoorlog rap aan populariteit in het buitenland wist te winnen, groeide de koers uit tot een van de belangrijkste wedstrijden op de internationale wielerkalender. En hoewel de Ronde van Vlaanderen door de jaren heen diverse transformaties is ondergaan, maakte het van een heel pak coureurs tot de verbeelding sprekende Vlaamse wielerhelden.
Met Briek Schotte fier aan kop. Reed maar liefst twintig (!) edities van Vlaanderens Mooiste, waar hij tweemaal als eerste over de meet kwam. Maar zeg ook Rik van Steenbergen. Rik van Looy. Walter Godefroot. Natuurlijk De Kanibaal Eddy Merckx. Of Eric Leman, drie drie maal won en daarmee mede-recordhouder is. Maar ook Walter Planckaert, Roger de Vlaeminck, Eddy Planckaert, Edwig van Hooydonck, Johan Museeuw (won ook drie maal), Peter van Petegem en Andrei Tchmil. En meer recentelijk Tom Boonen (ook drie zeges, waarvan zijn eerste op 24-jarige leeftijd, zie foto onder), Stijn Devolder, Nick Nuyens en Philippe Gilbert.
Als je de Ronde van Vlaanderen wint, sta je in een illuster rijtje en ben je voor de rest van je leven een wielerheld voor heel Vlaanderen. De combinatie van deze Vlaamse helden, maar zeker ook niet-Belgische wieler grootheden, met de heroïek van de koers leidde tot een heel scala aan legendarische wielermomenten.
De tranen van de 23-jarige Edwig van Hooydonck in 1989, nadat hij op zijn Bosberg (foto onder) met een splijtende demarrage naar de overwinning rijd.
De straffe solo van 55 kilometer van Philippe Gilbert in 2017. De eveneens 23-jarige Eric Vanderaerden die na een loodzware en ijzig koude Ronde in 1985 alleen aankomt.
De straffe, inmiddels legendarische versnelling van Fabian Cancellara op de Muur van Geraardsbergen in 2010 – waar de held-van-de-natie Tom Boonen geen antwoord op had. Als we nog terug denken aan die editie, de Zwitser en Belg beide in kampioenstruien in blakende vorm in een man-tegen-man-gevecht. Kippenvel…
Of wat te denken van de zege van Andrei Tchmil, die met 37 jaar, 2 maanden en 12 dagen in 2000 de oudste winnaar van de Ronde wordt. En natuurlijk heel recent de millimetersprint tussen de Grote Twee Mathieu van der Poel en Wout van Aert, waar eerstgenoemde aan de langste eind trekt en zo de Ronde van Vlaanderen 2020 op zijn naam schrijft.
“De Ronde van Vlaanderen is anders dan alle andere wedstrijden. Op die dag staat het hele land stil. Het is een andere dimensie” – Fabian Cancellara
De Wet van de E3 en de Ronde
Sla de statistieken er maar op na. Win je, of rijd je erg sterk en kort in de E3, maak je grote kans de Ronde te winnen. Van de laatste drie edities waarin de E3 Prijs en de Ronde in dezelfde week werden verreden kunnen we daarvan spreken: Niki Terpstra in 2018 (de dubbel), Alberto Bettiol in 2019 (4e in de E3 en winst Ronde) en Kasper Asgreen vorig jaar (de dubbel).
Maar ook in de glorietijden van Tom Boonen (2005, 2006 en 2012) en Fabian Cancellara (2010, 2013) – zie ze samen op de foto hieronder de Muur van Geraardsbergen op rijden – zagen we vijf maal dat de heerser in de E3 Prijs ook de Ronde won.
Vorige editie
Kasper Asgreen (Elegant-QuickStep) boekte een sensationele zege in de Ronde van Vlaanderen van 2021 door titelverdediger Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) te verslaan in een sprint-a-deux.
Het tweetal was de sterkste renners in de wedstrijd en liet hun overgebleven tegenstanders op de laatste beklimming van de Oude Kwaremont vallen voor het opzetten van een sprint finish.
Verwacht werd dat Asgreen zou aanvallen in de slotfase, met Van der Poel als favoriet voor de sprint, maar hoewel de Nederlandse renner een lange sprint begon moest hij met 50 meter te gaan opgeven toen Asgreen de grootste overwinning uit zijn carrière pakte.
Verleden jaar was maar weer andermaal de Wet van de E3 en Ronde van kracht: Asgreen won zowel de E3 Prijs als dus ook de Ronde van Vlaanderen 2021.
Parcours Ronde van Vlaanderen 2022
De Berendries. De Valkenberg. De Marlboroughstraat. De Steenbeekdries. De Taaienberg. En het slotstuk de Oude Kwaremont en de Paterberg, die in totaliteit drie maal moeten worden aangedaan. Maar ook bij het uitspreken van de namen van de kasseistroken stijgt het water al naar je mond. Lip-pen-hove-straat. Padde-straat. Holle-weg. Karel Martel-straat. Ma-ria-bor-re-straat. Het. Is. Koers!!
“Beuken, nervositeit, kronkelende wegen, regen en wind, scheefgewaaide bomen, kappelekens. Misschien zou het goed zijn de Vlaming te vragen de Ronde te associëren met vijf zelfstandige naamwoorden. Kasseien, strontweer en de Muur zullen er zeker bij zijn” – Rik Vanwalleghem beschrijft de Ronde van Vlaanderen in zijn column in De Standaard
De typische Belgische macadamwegen en de met kasseien geplaveide korte hellingen. Het parcours van de Ronde van Vlaanderen 2022 in een zin. Maar de renners wacht ook dit jaar weer een loodzwaar parcours, dat zoals altijd de Vlaamse Ardennen als epicentrum kent. Geen Muur van Geraardsbergen en Bosberg, maar wel het duo Oude Kwaremont-Paterberg als scherprechter. Met in totaal 19 hellingen en 11 kasseistroken krijgen we een parcours om de vingers en duimen bij af te likken.
Hellingen Ronde van Vlaanderen 2022
1. Oude Kwaremont (2.200 meter aan 4%) – Omstreeks 13.25 uur
2. Kortekeer (1.000 meter aan 6,2%)
3. Achterberg (1.500 meter aan 4,4%)
4. Wolvenberg (645 meter aan 7,9%)
5. Molenberg (463 meter aan 7%)
6. Marlboroughstraat (2.000 meter aan 3%)
7. Berendries (940 meter aan 7%)
8. Valkenberg (540 meter aan 8,1%)
9. Berg Ten Houte (1.100 meter aan 6%)
10. Kanarieberg (1.000 meter aan 7,7%)
11. Oude Kwaremont (2.200 meter aan 4%) – Omstreeks 15.15 uur
12. Paterberg (360 meter aan 12,9%)
13. Koppenberg (600 meter aan 11,6%) – Omstreeks 15.30 uur
14. Steenbeekdries (700 meter aan 5,3%)
15. Taaienberg (530 meter aan 6,6%)
16. Kruisberg/Hotond (2.500 meter aan 5%)
17. Oude Kwaremont (2.200 meter aan 4%) – Omstreeks 16.05 uur
18. Paterberg (360 meter aan 12,9%) – Omstreeks 16.10 uur
Kasseistroken Ronde van Vlaanderen 2022
1. Lippenhovestraat (1.300 meter)
2. Paddestraat (1.500 meter)
3. Holleweg (1.500 meter)
4. Kerkgate (2.500 meter)
5. Jagerij (800 meter)
6. Mariaborrestraat (2.400 meter)
7. Stationsberg (600 meter)
Favorieten Ronde van Vlaanderen 2022
Het mag geen verrassing zijn, alle grote namen en kleppers zullen zondag 3 april 2022 aan de start verschijnen met maar één doel: de Ronde van Vlaanderen 2022 winnen.
Toont Wout van Aert andermaal dat de winnaar van de E3 Prijs ook de Ronde van Vlaanderen pakt? Is Mathieu van der Poel (runner-up in 2021, winnaar in 2020) weer helemaal terug? En wat kunnen de Slovenen Tadej Pogačar en Matej Mohorič? Hoe sterk is het blok Trek-Segafredo met Mads Pedersen en Jasper Stuyven? En kan Quick-Step Alpha Vinyl revanche nemen op hun matige voorjaar so far en rekenen op titelverdediger Kasper Asgreen? In hoeverre zijn Yves Lampaert (ziek) en Florian Sénéchal (gevallen in de E3 én in Gent) weer 100% fit?
Vragen, allemaal vragen. De redacteuren van Voorjaarsklassiekers.be proberen zoveel mogelijk antwoord te geven, met de favorieten Ronde van Vlaanderen 2022 special én daarbij de welbekende dark horses plus tips voor je wielerpronostiek!
Favorieten Ronde van Vlaanderen 2022: de sterren
***** Wout van Aert
De demonstratie van Wout van Aert met zijn ploegmaat Christophe Laporte in de E3 Prijs was van grote, grote klasse. Eerst de Omloop op zijn naam geschreven, nu ook de generale repetitie, letterlijk de mini-Ronde winnen. Statistisch gezien, sla de Wet van de E3 en de Ronde zoals hierboven uitgelegd er maar op na, en de Belgisch kampioen kan niet anders dan de volle vijf sterren krijgen. Kan Wout zondag de eerste van de twee gedroomde Monumenten en de eerste van de Dubbel Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix op zijn naam schrijven en zijn favorietenrol waar maken?
Het blijft dit voorjaar helaas een terugkerend fenomeen: daags voor de grote koers vallen meerdere renners af door ziekte. Een groot drama, een mokerslag. Weken, maanden voorbereiding voor niets. De hoogstwaarschijnlijke afwezigheid van Wout van Aert zondag in de Ronde komt hard aan bij Team Jumbo Visma. Vrijdagmiddag (1 april, geen grap, red.) is de sterrenverdeling aangepast, waarbij vanuit gegaan is dat Wout van Aert zal ontbreken.
***** Mathieu van der Poel
Iemand die ook droomt van die mythische Dubbel is Mathieu van der Poel. Maar waar wij drie weken geleden nog geen stuiver zouden geven voor een topklassering in de grotere voorjaarsklassiekers – is hij na zijn eclatante zege in Dwars door Vlaanderen jongstleden zondag dé outsider van Van Aert. Waar zijn eeuwige rivaal er dus al vanaf de Omloop stond, leek een rugblessure parten te spelen voor MVDP. Plots stond-ie er in Milan Sanremo. Derde.
Een week later een puike nummer in de Coppi e Bartali. Eerst lang in de solo, worden bijgehaald maar vervolgens de groepssprint winnen. Woensdag in Dwars door Vlaanderen gaf-ie er op een dikke 90 kilometer van de meet al een stok aan, om het vervolgens in de sprint af te maken.
Update vrijdag 1 april 2022: Zal in hoogvorm naar de Ronde afreizen en in afwezigheid van Wout van Aert wat ons betreft vijf van de vijf sterren krijgen.
**** Kasper Asgreen
Kopzorgen voor Patrick Lefevere en Team Quick-Step Alpha Vinyl. Natuurlijk, Kasper Asgreen zal met rugnummer 1 met veel goesting aan de start verschijnen en de bonkige hardrijder is de voorbije weken steeds beter aan het worden. Maar het is nog niet het voorjaar van de normaal toch heersende Quick-Step equipe. “We hadden in december in plaats van een super-covid-safe trainingskamp beter een orgie georganiseerd”, aldus PatLev.
De altijd uitgesproken team manager doelde natuurlijk op de grote ziekenboeg. Verwacht Julian Alaphilippe zondag niet in de Ronde, de wereldkampioen verkiest de Waalse boven het Vlaamse werk. Ook Yves Lampaert zal er door ziekte nog niet volledig staan – die mikt dan weer twee weken later op succes in zijn gedroomde Roubaix. Ofwel: alle ballen op Asgreen. Kan de Deen voor het eerst sinds 2014 titelprolongatie in de Ronde van Vlaanderen klaar spelen?
Update vrijdagmiddag 1 april 2022: in afwezigheid van Wout van Aert zullen we een totaal ander koersverloop krijgen, waar in onze ogen Asgreen zeker van kan profiteren. Met vier uit vier sterren dus flink gestegen in de pikorde.
*** Tadej Pogačar
Achter de eeuwige rivalen Wout van Aert en Mathieu van der Poel zien we met de Tour de France winnaar Tadej Pogačar een atypische coureur als mede-favoriet voor de overwinning in de Ronde van Vlaanderen. Het is van lang geleden, dat de titelverdediger van Le Grande Boucle favoriet is voor Vlaanderens Mooiste. Allee, Tadej is ene speciale he! Reed Dwars door Vlaanderen meer dan alleen om te spelen en het kasseien-rijden-kunstje af te kijken, maar miste de beslissende slag. Zat zelfs nog even in de welbekende chasse patatte, maar spurtte uiteindelijk nog naar een tiende stek. Met onder meer Matteo Trentin aan zijn zijde zal Pogiboy zondag vriend en vijand doen willen verrassen.
** Christophe Laporte
Update vrijdagmiddag 1 april 2022: In de waarschijnlijke afwezigheid van de zieke Wout van Aert – en daar zijn wij vrijdagmiddag 1 april 2022 bij het schrijven van de vernieuwde sterrenverdeling maar van uit gegaan – zal Christophe Laporte bij Jumbo-Visma de vooruitgeschoven pion worden. Natuurlijk ook met Tiesj Benoot in zijn kielzog, hem hebben we echter tot dark horse bestempeld. Laporte krijgt in deze vernieuwde sterrenverdeling opeens twee van de vijf sterren. Heeft de benen om in de diepe finale op de Koppenberg, Oude Kwaremont en Paterberg te overleven en in de diepe finale aanwezig te zijn – en het moge duidelijk zijn dat zowel Mathieu, Kasper als Tadej niet met deze rappe klepper naar de meet wil…
* Matej Mohorič
De extreme druk op de kampen Jumbo Visma en Alpecin-Fenix, want geef eerlijk toe en we schrijven niets voor niets: Wout en Mathieu zijn de topfavorieten. Team UAE Emirates dat met Pogi ook wil vlammen. En om maar te zwijgen van de equipes van Trek-Segafredo, INEOS Grenadiers en Quick-Step Alpha Vinyl en AG2R Citroën en Lotto-Soudal in het bijzonder: zij hebben nog niets en moeten helemaal. Iemand die niets moet, want al een dikke vette vis op zak, en alleen maar mag is Matej Mohorič van Bahrain-Victorious. En juist het ontbreken van die druk, kan zomaar de juiste puzzelstuk zijn voor een nieuw succes van de Sloveense winnaar van Milan Sanremo. Want met een vierde plaats in de E3 Prijs en een negende plaats in Gent-Wevelgem kunnen we stellen dat het met de vorm van Mohorič wel snor zit.
Update vrijdagmiddag 1 april 2022: blijft op één van de vijf sterren, maar zal Christophe Laporte voor zich moeten dulden in de vernieuwde sterrenverdeling.
Dark horses: Tom Pidcock, Greg van Avermaet, Mads Pedersen, Stefan Küng en Tiesj Benoot
Een heel pak aan schoon volk in de dark horses. We zullen ze kort toelichten.
Datzelfde geldt voor Tom Pidcock, dat bewees-ie woensdag wel in Dwars door Vlaanderen. Mocht je Pidcock nog willen bewaren en later dit voorjaar uitspelen, dan kan dat een slimme zet zijn. Vooral volgende week in de Amstel of de woensdag erop in de Brabantse Pijl zal de Brit er zeker staan, zondag kan-ie hoge ogen gooien, maar het is nog altijd de vraag hoe zijn maagproblemen zich verhouden tegen tweehonderdvijftig kilometer Vlaamse kasseien.
Iemand die juist beter wordt naargelang de koers harder en zwaarder is Greg van Avermaet. De olympisch kampioen van 2016 in Rio de Janeiro is taaier dan taai. Reed verleden jaar een uiterst teleurstellend voorjaar, maar piepte in de Ronde toch nog naar een derde plaats. Ook dit voorjaar stak-ie zijn neus al aan het venster – derde in de Omloop, woensdag in Dwars door Vlaanderen goesting, maar pech. Kan hij zondag nog verrassen en AG2R het oh zo gewenste succes bezorgen?
De een-na-laatste dark horse dan. Nou ja, dark horse. Bij menig bookmaker krijg je niet veel centen terug als je Mads Pedersen voor het podium speelt zondag. Of hij ook kan winnen? Hij zal het nodige geluk moeten hebben. Toch reed hij in 2018 al naar een tweede stek in Vlaanderens Mooiste.
Last but not least Stefan Küng. Hier op de burelen van Voorjaarsklassiekers.be zijn wij er van overtuigd: schrijf de Zwitserse hardrijder maar op in Parijs-Roubaix. Maar de Ronde is ook gewoon afzien en kasseienvreten, dus waarom zou KingKüng zondag niet kunnen stunten? Hij zal wel alleen moeten aankomen en het zal wel heel verrassend lopen als dat het geval is, maar uitsluiten doen we het zeker niet!
Update vrijdagmiddag 1 april 2022: een Ronde van Vlaanderen zonder Wout van Aert betekent automatisch meer kansen voor Tiesj Benoot. Droomscenario voor hem is nu: alle ogen gericht op de grote meneren Van der Poel, Asgreen en Pogi en daar samen met Laporte op anticiperen. Waar Laporte vanwege zijn rappe benen wellicht niet kan wegkomen, zal Tiesj z’n kansen kunnen pakken. Kan hij stunten zondag?
Favorieten en sterrenverdeling Ronde van Vlaanderen 2022 volgens Voorjaarsklassiekers.be:
***** Wout van Aert
***** Mathieu van der Poel
**** Kasper Asgreen
*** Tadej Pogačar
** Christophe Laporte
* Matej Mohorič
Dark horses: Tom Pidcock, Greg van Avermaet, Mads Pedersen, Stefan Küng en Tiesj Benoot