Zeg je Waalse Pijl, dan zeg je de Muur van Hoei! Waar Parijs-Roubaix haar kasseien heeft, je bij het duo de Oude Kwaremont en Paterberg direct aan de finale van de Ronde van Vlaanderen moet denken, is de Muur van Hoei onmiskenbaar verbonden aan de Waalse Pijl. Welke klimgeit zegeviert op deze iconische helling en wint de Waalse Pijl 2023? Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit!
Wanneer is La Fleche Wallone 2023?
La Fleche Wallone, of in het Nederlands de Waalse Pijl, wordt traditioneel verreden op de woensdag tussen de Amstel Gold Race en Luik Bastenaken Luik – met enkele uitzonderingen daargelaten. Zoals verleden jaar, toen Parijs-Roubaix en de Gold Race op de kalender van plaats waren verwisseld. Dit jaar is alles weer zoals normaal. De Waalse Pijl 2023 vindt plaats op woensdag 19 april 2023 (dus tussen Amstel Gold Race 2023 op zondag 16 april en Luik Bastenaken Luik 2023 op 23 april) en is de één-na-laatste wielerkoers van het voorjaar.
Voorbeschouwing Waalse Pijl 2023
Geen Julian Alaphilippe, die moet forfait geven aan de Waalse Pijl 2023 wegens een kwakkelende gezondheid. De winnaar van de Waalse Pijl in 2021, 2019 en 2018 die altijd sterk is de Fleche Wallone is er dus niet bij. Zoek in de favorieten ook niet naar Primož Roglič. Voor hem past het niet in de aanloop naar de Giro d’Italia 2023. Maar, opgelet, niemand minder dan Tadej Pogačar start wél. De hamvraag is dan ook: wie kan wedijveren met de ijzersterke Sloveen? Voor we uitgebreid door de favorieten Waalse Pijl 2023 gaan, eerst een stukje historie…
Historie Waalse Pijl
Voor een van de meest legendarische edities van de Waalse Pijl moeten we terug naar 1994. Achteraf gezien midden in de donkere epo jaren. “Meedraaien of aftaaien”, zoals WielerRevue dit betitelde in hun artikel in 2020 over de coup van Gewiss-Ballan.
Op de tweede beklimming van de Mur de Huy rijdt het Gewiss-Ballan trio Moreno Argentin, Giorgio Furlan en Jevgeni Berzin weg uit het peloton. Om nooit meer bij te worden gehaald. Aan gort wordt iedereen gereden. En nee, deze kleppers deden dat niet op water en brood. Broederlijk reden ze met zijn drieën meer dan 60 kilometer in de aanval. Argentin mocht uiteindelijk winnen, Furlan werd tweede en Berzin maakte het podium vol. Gianni Bugno, best of the rest, werd vierde op meer dan een minuut.
Waar Marcel Kint in de jaren veertig driemaal won, Eddy Merckx dat deed in de jaren zestig/zeventig, Moreno Argentin dat driemaal deed in de jaren negentig, staat de betreurde Davide Rebellin met zijn zeges in 2004, 2007 en 2009 eveneens op de lijst van renners met vier zeges. Davide Rebellin, die verleden jaar het leven liet, schitterde hier als nooit tevoren. Ook Julian Alaphilippe heeft zoals gezegd drie maal gewonnen. Aan één iemand konden al deze vijf kleppers niet tippen. Alejandro Valverde. Mister Muur van Hoei. Mister Waalse Pijl. De Spanjaard wist te winnen in 2006, 2014, 2015, 2016 en 2017 en was dus lange tijd daadwerkelijk imbatido – de onverslagene – op de Hoei.
Parcours Waalse Pijl 2023
Het parcours van de Waalse Pijl is ook in de editie van 2023 weer als vanouds. Een lange aanloop van 190 kilometer en dan finishen op de Muur van Hoei. Maar de Waalse Pijl 2023 is meer dan alleen de ontknoping op de legendarische Muur van Hoei, aldus de organisatie. En ze hebben wel een punt. Want hoewel het leeuwendeel van de wielerfans pas in de diepe finale op het puntje van hun stoel gaan zitten, schotelt de organisatie toch een waardige klassieker voor.
Na het vertrek in Hervé zullen de Côte de Trasenster en de Côtes des Forges al vroeg moeten worden bedwongen. Daarna begint het pas echt. Met driemaal de Côte d’Ereffe, driemaal de Côte de Cherave en uiteraard ook driemaal de Muur van Hoei. Geheel volgens traditie ligt de aankomst dus boven op diezelfde Muur. Er zal dan 194,2 kilometer gekoerst zijn.
Favorieten Waalse Pijl 2023
Je reinste competitievervalsing. Oplichterij in optima forma. Menig criticaster en analytici waren na afloop van de Amstel Gold Race vurig en eens: Leo van Vliet had met zijn wagen nooit zo dichtbij Tadej Pogačar mogen geraken. De Sloveen werd in een zadel naar zijn eerste overwinning in de Amstel Gold Race gebracht. Maar eerlijk is eerlijk. Ook zonder de hulp van de wedstrijdleiding had-ie hem hoogstwaarschijnlijk gewoon gewonnen. En ook woensdag, mag het wel heel raar lopen eer Tadej Pogačar de Waalse Pijl niet zal winnen. Wie zijn zijn grootste uitdagers?
Achter deze Sloveense klasbak dichten we de Brit Tom Pidcock de meeste kansen toe. De jonge springveer van INEOS Grenadiers is gemaakt voor aankomsten op de Muur van Hoei en werd in 2021 hier al eens zesde. Pidcock, die weliswaar niet in het WhatsApp groepje zit van de Super Six renners – Pogi, MVDP, WVA, Rogla, Vingegaard en Eddy Evenemerck – hij is wel dé renner die Pogačar kan kloppen.
Na Pogi en Pidcock geven we David Gaudu de beste kans. Vandaar de drie sterren voor hem. Gaudu werd in de derde etappe van de Ronde van het Baskenland – een vergelijkbaar profiel met een ook venijnig muurtje a la Huy – knap vijfde en moet zijn beste prestatie (zevende, in 2021) kunnen verbeteren. Kan hij ook winnen?
Dan Sergio Higuita. Die Arme Colombiaanse berggeit. Mooi en zonnig weer werd hem verteld. De meteorologen zaten er flink naast, Higuita’s prestaties ten spijt. Geef hem een berg, hij rijdt er hard op. Maar de iele 57 kilo wegende klassenbak uit Medellín is niet zo’n regenrijder. Woensdag warm in de Ardennen? Schrijf ‘m maar op!
Iemand die je ook moet opschrijven is Benoît Cosnefroy. Na een goede prestatie in de Brabantse Pijl – hij won hem weliswaar niet, maar kwam goed uit z’n pijp en werd derde – miste hij de beslissende slag in de Amstel Gold Race. Werd in 2020 al eens tweede op de Hoei. De laatste ster is voor hem! Wat kan hij woensdag?
Dan de dark horses. Te beginnen met de revelatie van de afgelopen week. Ben Healy. Menig deelnemer van wielerpronostieken zal wel even vreemd hebben moeten opkijken toen zij de Unibet app openden. Wie zien we op Unibet nou op twee staan? Ben wie? Juist, Ben Healy. Reed de hele Settimana Internazionale Coppi e Bartali van voren en werd daar knap derde. De GP Industria & Artigianato wist hij zelf te winnen. Toch verrasste hij vriend en vijand door tweede te worden in de Brabantse Pijl én in de Amstel Gold Race. Als je hem nog kan opschrijven, bewaar hem ‘m maar voor Luik. Maar woensdag kan hij ook zomaar verrassen!
Mattias Skjelmose en Michael Woods – allebei toch wat bekender bij het wielerpubliek – zijn onze laatste dark horses. De Trek-Segafredo-klepper allereerst, reed een puike Ronde van het Baskenland en finishte achtste in de Gold Race. De Canadees Woods tenslotte, is gemaakt voor het Ardense werk en dan bij uitstek in de Waalse Pijl. Het is nog wel de vraag hoe fit hij aan de start verschijnt. Woods had een DNF-je in de Amstel.
Favorieten Waalse Pijl volgens Voorjaarsklassiekers.be
***** Tadej Pogačar
**** Tom Pidcock
*** David Gaudu
** Sergio Higuita
* Benoît Cosnefroy
Dark horse: Ben Healy, Mattias Skjelmose, Michael Woods