Dwars door Vlaanderen 2023

Dwars door Vlaanderen. Voor menig wielerliefhebber een bijgerecht, in het peloton de laatste jaren veel meer dan dat. Natuurlijk, zo daags voor de Ronde van Vlaanderen en na de E3 Saxo Classic en Gent Wevelgem is Waregem voor de matadoren het laatste voorgerecht voor er moet worden geknald in Vlaanderens Mooiste. Sinds de parcourswijziging van enkele jaren geleden hebben we echter zeer mooie uitgaven mogen krijgen, met vaak de nodige topfavorieten aan de start. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit op Dwars door Vlaanderen 2023!

Dwars door Vlaanderen 2023

Wanneer is de Dwars door Vlaanderen 2023?

Dwars door Vlaanderen 2023  wordt verreden op woensdag 29 maart 2023 – geheel volgens traditie de woensdag voor de Ronde van Vlaanderen. Mede door de ligging op de kalender zal Dwars door Vlaanderen 2023 – net als de E3 Saxo Classic 2023 die vrijdag 24 maart 2023 op het programma staat – een goede laatste test zijn voor Vlaanderens Mooiste

Favorieten Dwars door Vlaanderen 2023 - Mike Teunissen

Voorbeschouwing Dwars door Vlaanderen 2023

Zo midden in die heerlijk, heilige Vlaamse Wielerweek is Dwars door Vlaanderen – vroeger Dwars door België, maar daarover hieronder meer – een selectief tussendoortje. Hoewel tussendoortje, de laatste jaren is Dwars door Vlaanderen een steeds prominenter geworden koers. En met klasbakken en kampioenen als Briek Schotte (1953 en 1955), Walter Godefroot (1966 en 1968), Johan Museeuw (1993), Tom Boonen (2007) en Mathieu van der Poel (2019, foto onder en 2022) heeft het een erelijst om de hoed voor af te nemen. Voor we in het parcours duiken en de favorieten Dwars door Vlaanderen 2023 doorlichten, duiken we eens in de geschiedenis van Dwars door België. Euh, Dwars door Vlaanderen!

Favorieten Dwars door Vlaanderen 2023 - Mathieu van der Poel

Historie Dwars door Vlaanderen 

Vlak na de Tweede Wereldoorlog zag Dwars door Vlaanderen haar levenslicht. Eigenlijk moeten we dus zeggen, Dwars door België. Zo heette de koers namelijk tot de eeuwwisseling. De naam Dwars door Vlaanderen is in het peloton onder de huidige generatie renners ingeburgerd en al. En ook de jonge wielerfans zullen niet beter weten. Maar de naam Dwars door Vlaanderen is nog vrij jong.  De koers zelf is echter dit jaar alweer toe aan haar 77e editie.

Terug naar het begin. In 1945 weet de dan 21 lentes jonge Rik van Steenbergen te winnen. Nadat de koers lang als tweedaagse door het leven ging – met start- en finishplaatsen waren Sint-Truiden en Waregem – werd de koers in 1965 weer een eendagskoers. Waregem kreeg zowel de start- als aankomst. Pas na de naamswijziging naar Dwars door Vlaanderen kreeg Roeselare de eer om te dienen als startplaats. Waregem bleef de aankomstplaats. Vooral onder de iconische Vlaamse ex-coureurs, commentatoren en/of analisten wordt Dwars door Vlaanderen doorgaans afgekort tot Waregem

Van de voorgaande 76 edities ging de zege maar liefst 55 maal naar een Belg. Nederland volgt, op gepaste afstand, met 15 zeges. Ook op de lijst met mede recordhouders is het België boven. Tien van de veertien renners die Dwars door Vlaanderen tweemaal won is Belg. Yves Lampaert (2017 en 2018, foto onder) is de enige nog actieve renner aan Belgisch kant. 

Favorieten Dwars door Vlaanderen 2023 - Yves Lampaert

Nederlander Mathieu van der Poel is die andere nog actieve coureur die twee zeges in Dwars door Vlaanderen op zijn naam heeft staan. 

“Ik had gehoopt dat er renners zouden aansluiten, maar dat gebeurde niet. Ik kon alleen nog maar denken: karren maar, karren maar. Ik ben zo blij dat ik het gehaald heb” – Dylan van Baarle na zijn zege in Dwars door Vlaanderen 2021.

Dwars door Vlaanderen 2023 - Dylan van Baarle 2021

Vorige editie

“Ik rij hier vandaag wel om te winnen, ja”, aldus Mathieu van der Poel voorafgaand aan de koers. Gooide al op 90 kilometer de knuppel in het hoenderhok. Een herhaling van zo’n ongekend straf nummer zoals-ie ooit al deed in Kuurne-Brussel-Kuurne, de Tirreno of de BinckBank Tour kregen we ditmaal niet voorgeschoteld. De sterke kleppers van INEOS haalden hem terug. Maar toen de speelvogel van Alpecin op ruim 60 kilometer van de meet zag dat Pogi de slag aan het missen was, ging de gashendel opnieuw open. Toen ook de kopgroep werd ingerekend en aanvallen van onder meer Victor Campenaerts als Tiesj Benoot werden teruggehaald door MVDP himself was het duidelijk: Mathieu van der Poel is terug. En weet, zo daags voor de Ronde van Vlaanderen weer wat winnen is.

Favorieten Dwars door Vlaanderen 2023 Mathieu van der Poel

Parcours Dwars door Vlaanderen 2023

Dwars door Vlaanderen 2023 start net als de afgelopen jaren Roeselare en de finish is altijd al in Waregem geweest. Dwars door Vlaanderen 2023 schotelt 185 kilometers voor, waarin elf hellingen en acht kasseistroken worden aangedaan. 

In de 185 kilometer lange mannenwedstrijd zijn elf hellingen opgenomen. Dit jaar kregen de renners nog dertien beklimmingen voor hun kiezen. Ook Dwars door Vlaanderen 2023 blijft een lastige koers, omdat het aantal kasseizones is opgetrokken naar acht stuks.

Favorieten Dwars door Vlaanderen 2023

Het zijn hoogtijdagen op de redacties waar wielerjournalistiek wordt bedreven – zo ook op de burelen van Voorjaarsklassiekers.be. Na een schitterende uitgave van de E3 Saxo Classic 2023 met daarin de hoofdrollen van de Grote Drie, kregen we gisteren in Gent Wevelgem 2023 een nieuw Jumbo-Visma show. Na een koppeltijdrit van bijna 50 kilometer schonk Wout van Aert zijn meester-luitenant Christophe Laporte de zege. Woensdag in Dwars door Vlaanderen is het, in afwezigheid van De Drie Matadoren, dé kans voor de rest van de kleppers. Wie zullen er profiteren? Wie zijn de te kloppen mannen? Voorjaarsklassiekers.be schotelt de favorieten Dwars door Vlaanderen 2023 voor!

De vijf sterren gaan naar Jasper Philipsen. En die heeft hij niet te danken aan zijn performance in Gent-Wevelgem. Daar kende Alpecin-Fenix een collectieve baaldag. Met acht lekke banden en veel DNF-jes tot gevolg. Ook kopman Philipsen stapte voortijdig in de wagen en kon zijn favorietenrol na die eclatante zege in De Panne niet waarmaken. “Jasper Philipsen is geen sprinter meer, maar een klassieker-coureur”, liet José de Cauwer nog optekenen. Woensdag een revanche voor Jappe? Het parcours moet hem liggen en als het aan Alpecin ligt zal het in Waregem payback time zijn!

Favorieten Dwars door Vlaanderen2023 Jasper Philipsen

Mocht Philipsen in Dwars door Vlaanderen 2023 de handen in de lucht willen steken, zal het moeten afrekenen met enkele sterke blokken. Uiteraard dat van Jumbo-Visma en UAE Emirates, maar we beginnen met de kleppers van Trek-Segafredo. Daar zullen ze met het duo Mads Pedersen-Jasper Stuyven naar Roeselare afreizen. Stuyven viel letterlijk weg in de E3, maar was al wel in La Primavera bij de pinken en die zien we woensdag ook weer met de beste wedijveren. Echter onze favoriet is Mads Pedersen.

Dwars door Vlaanderen 2023 - Mads Pedersen

Laat het woensdag maar weer regenen, zul je de ex-wereldkampioen denken. Met zijn vorm zit het wel snor. Zesde in Sanremo, veertiende in de E3 en zondag in Gent vijfde. Woensdag een gooi naar de winst?

Daar zal de supermarktploeg van Merijn Zeeman enco een stokje voor willen steken. Oké, Wout van Aert en ook Christophe Laporte zullen niet starten. Maar met Dylan van Baarle, Tiesj Benoot en ook Olav Kooij hebben ze drie zeer gevaarlijke klanten – die allen kunnen winnen. Update dinsdag 28 maart: niet Van Baarle, maar Laporte zal starten in Dwars door Vlaanderen!

Dwars door Vlaanderen 2023 Christophe Laporte

Van Baarle weet hoe je wint in Waregem, met een formidabele solo schreef hij de 2021 editie op zijn naam. Benoot is altijd op afspraak in Waregem, kijk maar eens naar het Previous Performance statistiek van ProCycingStats. Daar staat hij met vijf top-10 klasseringen uit zeven deelnames helemaal bovenaan. Tenslotte hebben ze met Olav Kooij nog een uiterst rappe man achter de hand, die in Gent-Wevelgem tevens toonde meer te zijn dan alleen een sprinter.

Olav Kooij Mads Pedersen Dwars door Vlaanderen 2023

Bij UAE Emirates trekken ze in afwezigheid van Pogi de kaarten van Matteo Trentin en Tim Wellens, maar beide konden geen potten breken in Wevelgem – waardoor dit sterrenequipe geen sterren zullen ontvangen. Datzelfde geldt voor Soudal-Quick Step. Dé klassiekerkern van weleer schittert in afwezigheid. Hopelijk heeft Patrick Lefevere wel een smakelijke lunch, dan krijgt hij tenminste nog iets goeds voorgeschoteld! Of kan Tim Merlier daar nog verandering in brengen?

Favorieten Dwars door Vlaanderen 2023

Waar Quick-Step onderpresteert, leven ze bij Lotto-Dstny helemaal op. Met Frederik Frison, Florian Vermeersch en Arnaud de Lie zullen ze goed gemutst afreizen naar Dwars door Vlaanderen 2023. Vooral Vermeersch tippen we, kende veel pech in zowel de E3 als in Gent – maar zal op de afspraak zijn. Een dark horse, als je het ons vraagt. De Lie moet daarentegen als het meezitten gewoon een gooi kunnen doen naar de zege. Die krijgt een ster!

Wat leerden we nog meer in de E3 Prijs en in Gent-Wevelgem? Dat ze bij Groupama – FDJ klaar zijn voor de twee keienmonumenten. Valentin Madouas en Stefan Küng zullen er staan in de Ronde en in Roubaix. Eerst de zege wegkapen in Dwars door Vlaanderen? Beide heren kun je opschrijven! Daarbij zagen we Sep Vanmarcke weer met heel veel goesting rondrijden. Bleef de nodige pech bespaart en kan woensdag in de afwezigheid van de kanonnen zomaar eens weer een gooi doen naar de zege. En dan vervolgens in Roubaix een kroon op zijn carrière zetten. We tekenen ervoor!

Ook Nils Pollit gaat voor dit scenario. Net als Vanmarcke een kasseienvreter van weleer die zich de afgelopen dagen toonde aan het front!

Tenslotte nog heuglijk nieuws. Thomas Pidcock zal zijn rentree maken in Dwars door Vlaanderen, nadat-ie door een in de Tirreno opgelopen hersenschudding enkele weken aan de kant moest blijven. De vraag is hoe fris en fit hij aan de start zal verschijnen, het supertalent van INEOS zal uiteraard klaar willen stomen voor het échte werk. Maar als de benen goed zijn, kan hij uiteraard zomaar meedoen voor de bloemen… 

Favorieten Dwars door Vlaanderen 2023 volgens Voorjaarsklassiekers.be:

***** Jasper Philipsen
**** Christophe Laporte
*** Mads Pedersen
** Olav Kooij
* Arnaud de Lie
Dark horses: Tiesj Benoot, Tim Merlier, Sep Vanmarcke, Stefan Küng en Valentin Madoaus