Strade Bianche 2024

Ronderenners en eendagscoureurs. Kasseienkleppers en heuvelspecialisten. De mannen van de lente en de mannen van de grote rondes in de zomer. De boerenlandwegen geflankeerd door pijnbomen en cipressen en de grote stad – met het adembenemende Piazza del Campo in het middeleeuwse Siena als prachtige finishplaats. Het gravelen en het wegwielrennen. Oh, Strade Bianche, wat ben je mooi! Zaterdag 2 maart 2024 is het weer zover en verlaten we een week na het Vlaams Openingsweekend de kasseien in Vlaanderen voor het prachtige Toscane. Voorjaarsklassiekers.be blikt uitgebreid vooruit op Strade Bianche 2024! 

Strade Bianche 2024

Voorbeschouwing Strade Bianche 2024

Eind februari wordt met de Omloop het Nieuwsblad 2024 en Kuurne Brussel Kuurne 2024 de voorjaarsklassiekers-campagne afgetrapt. Na een mooi doordeweeks uitstapje naar Wallonië, naar de prachtige Le Samyn 2024, is het zaterdag 2 maart 2024 koers in Toscane. En wat voor koers… De typerende onverharde paden waarover de renners razen, de charmante dorpen waar ze doorheen fietsen, het golvende heuvellandschap omringd door olijfbomen en cipressen. Benvenuti in Toscana! Deelnemen aan de Strade Bianche is voor elke wielrenner een unieke ervaring. In het hart van Siena, te midden van de pracht en praal van kunst en geschiedenis, zal het echter een zware dobber zijn voor de gemiddelde voorjaarsspecialist. Bochten, steile heuvels en meer dan 60 kilometer aan grindwegen. Het wordt een stevige uitdaging.

Strade Bianche 2024 - historie en heroïek

De magie van de Strade Bianche

In het betoverende Toscane, waar de tijd lijkt te vertragen, doorkruis je op de Strade Bianche een wonderland van ongerepte schoonheid. Onder een hemel van azuur blauw en zachte zonnestralen onthullen de schilderachtige decors van olijfgaarden en wijngaarden de magische aura van deze legendarische wielerwedstrijd.

De Strade Bianche 2024 belooft een epische reis te worden, een verhaal geweven met stof van de karakteristieke witte gravelwegen die als linten door het Toscaanse landschap slingeren. Fietsers worden uitgedaagd door de ongepolijste paden, waar elke bocht een nieuw hoofdstuk in het avontuur onthult.

In de schaduw van de majestueuze torens van Siena, doordrenkt van de geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen, ademt de Strade Bianche de ziel van Toscane. Het is alsof je pedaalt door de eeuwen heen, langs eeuwenoude olijfbomen die als getuigen fungeren van de tijdloze betovering van dit betoverende land.

Strade Bianche 2024 voorbeschouwing Strade Bianche

De strijd om de overwinning op de Strade Bianche is als de Palio van Siena zelf – een intense, hartstochtelijke competitie doordrenkt met traditie en trots. Terwijl de wielrenners zich wagen aan deze heroïsche uitdaging, echoën de middeleeuwse muren van Siena met de geest van oude glorie en onverzettelijkheid.

In Toscane, waar elke heuvel een verhaal vertelt en elke bocht een nieuw uitzicht onthult, wordt de Strade Bianche 2024 niet alleen een wielerwedstrijd, maar een reis door de tijd en de ziel van een land doordrenkt met poëzie, passie en geschiedenis. Fietsend over de witte wegen, omarm je niet alleen de uitdagingen van het moment, maar ook de erfenis van een betoverend verleden.

Historie Strade Bianche

Poggio, Muur van Geraardsbergen, Carrefour de l’Arbre, La Redoute en Madonna del Ghisallo. Polst bij elke fervente wielerliefhebber en de namen van de vijf Monumenten rollen eruit. Logischerwijs zijn deze legendarische trajecten onafscheidelijk verbonden met de voornaamste wielerwedstrijden die de wielersport rijk is. Maar achter Milaan-San Remo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en Ronde van Lombardije duikt er een Zesde Monument op.

Favorieten Strade Bianche 2024

Voortgekomen uit de Gran Fondo Monte Paschi Eroica – met de bank Monte Paschi als voornaamste sponsor en “Eroica” vanwege het heroïsche karakter van de koers – zag deze race het levenslicht in het najaar van 1997. De deelnemers mogen enkel starten op een fiets ouder dan dertig jaar, compleet met bijpassende kleding uit vervlogen jaren. Toen deze prachtige edities zo’n succes bleken, besloot de organisatie om over dezelfde witte wegen een profkoers te organiseren. En dat bleek een schot in de roos…

En binnen een relatief korte periode – de eerste editie voor profs vond plaats in 2007 – groeide de Strade Bianche uit tot een van de meest geliefde koersen van het jaar. Zowel bij de supporters – die de koers liefkozend Het Zesde Wielermonument hebben gedoopt – als bij de profs. Zij geven stuk voor stuk aan dat deze prestigieuze race over de slopende Toscaanse grindpaden een prominente plaats verdient op hun palmares. Bekijk maar eens de lijst met winnaars. Allemaal toppers. Met enkele verrassingen daargelaten, zien we op de erelijst uitsluitend kopmannen en veelwinnaars.

Parcours Strade Bianche 2024

De achttiende Strade Bianche-editie start en eindigt in Siena, maar de finale wijzigt. Na Le Tolfe volgen vier nieuwe grindstroken: ‘Strada del Castagno’ (1,3 km), ‘Montechiaro’ (3,3 km), ‘Colle Pinzuto’ (2,4 km) en ‘Le Tolfe’ (1,1 km). In totaal zijn er nu vijftien grindstroken, goed voor 71,8 km onverharde wegen.

Voorheen was de afstand 184 km, te kort voor het zesde monument. Andere monumenten zoals de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik, de Ronde van Lombardije en Milaan-Sanremo hebben 240 km of meer. Met het nieuwe parcours wordt Strade Bianche nu 215 km, een stap naar een hogere status.

Ook het vrouwenparcours verandert, met vrijwel dezelfde afstand (137 km vs. 136 km in 2023) en acht grindstroken in plaats van twaalf. Deze extra grindstroken bevinden zich niet in de finale maar in het midden van de koers.

Favorieten Strade Bianche 2024

Fabian Cancellara, Mister Strade Bianche, is de onbetwiste heerser op de erelijst van Strade. De Zwitser won de tweede editie (2008), in 2012 en eveneens in 2016 bij zijn laatste deelname. En werp een blik op de recente winnaars. Tom Pidcock vorig jaar. Tadej Pogačar in 2022, Mathieu van der Poel in 2021, Wout van Aert in de zomereditie in het coronajaar 2020 en Julian Alaphilippe in 2019 heeft de organisatie jaar na jaar enorme kleppers op haar erelijst staan. Maar ook klassiekerspecialisten als Tiesj Benoot (2018), Michal Kwiatkowski (2017) en Zdeněk Štybar (2015) en Philippe Gilbert (2011) waren schitterende laureaten.

En de editie van 2024? Voorjaarsklassiekers.be blikt daags voor de Strade Bianche 2024 vooruit met haar favorieten Strade Bianche 2024 met de welbekende sterrenverdeling én overzicht van dark horses!