Favorieten Ronde van Vlaanderen 2024

De hele week kriebels en spanningen – want zondag is de Hoogmis. Elke avond de televisie afstemmen op Vive le vélo, Leve de Ronde – heerlijk in de stemming komen. Bladeren door de oude edities van Bahamontes. De vele podcasts met haar voorbeschouwingen en analyses. Even langs wippen bij Villa Vlaanderen. Hoezo live slow ride fast? Het is potjandorie koers – en rap een beetje! We zijn aanbeland in de mooiste week van het jaar. De vogels vluiten, de dagen worden langer. De zomertijd komt eraan. Maar bovenal: de Ronde komt eraan. De Ronde? Dé Ronde! Vlaanderens Mooiste. De Hoogmis! Zondag 31 maart 2024 is het weer zover. Het slotstuk van een heerlijke periode met voorjaarsklassiekers in Vlaanderen vier dagen na Dwars door Vlaanderen 2024 is het tijd voor dé belangrijkste voorjaarsklassieker die Vlaanderen rijk is… En toen vielen alle grote outsiders met Wout van Aert voorop letterlijk weg. Voorjaar onthoofd. Gedaan met de spanning. De weg naar een derde zege voor Mathieu van der Poel in de Ronde lijkt vrij. Of gaan we nog een spannende strijd krijgen tussen de niet-gehavende coureurs en de wereldkampioen? Genoeg vragen om antwoord op te geven. Voorjaarsklassiekers.be presenteert deze favorieten Ronde van Vlaanderen 2024 special – bijgewerkt daags na Dwars door Vlaanderen.

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2024 Van der Poel Pedersen Van Aert Grote Drie

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2024 De Muur

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2024: een onthoofd voorjaar door een horror-crash

Het voorjaar werd in Dwars door Vlaanderen onthoofd. Biniam Girmay, Mads Pedersen, Jasper Stuyven, Gianni Vermeersch en de grootste uitdager van Mathieu van der Poel: Wout van Aert. Maanden opofferingen weg. Wekenlange sessies op de berg – zijn dromen van de Ronde en Roubaix najagend – gingen in rook op. Weg voorjaar. Weg kansen voor winst in kasseienmonumenten van 2024. Zowel voor Stuyven als voor Van Aert werden er meerdere breuken geconstateerd – einde voorjaar. Het is nog sterk de vraag of en in hoeverre Girmay en Pedersen fit aan de start van de Ronde kunnen staan – maar daags voor de Ronde van Vlaanderen gaat er een grote streep door een groot deel van de smaakmakers. 

Zo zagen we Pedersen, Stuyven en Van Aert (op onderstaande foto) gebroederlijk in de achtervolging op Van der Poel, zo zagen ze alle drie in een flits hun dromen op de zege in de Ronde in duigen vallen.

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2024 - Lidl Trek Jasper Stuyven Mads Pedersen

De één zijn dood is de ander zijn brood. De Tour wacht op niemand – de Ronde van Vlaanderen ook niet. Het zijn dooddoeners, maar de realiteit is hard. Bikkelhard. Zeker in topsport. Het wegvallen van enkele grote favorieten Ronde van Vlaanderen 2024 betekent eigenlijk dat Mathieu van der Poel alleen nog maar kan verliezen. Het betekent ook dat de druk op het dragen van de koers bij Alpecin zal liggen. Want waarom zouden Lidl-Trek en Visma | Lease A Bike de koers nog dragen? Voor wie? 

En hoe fit zal Pedersen zondag starten? Krijgen we net als in Gent Wevelgem nog een nieuw duel tussen Pedersen en Van der Poel of zal de wereldkampioen er een one-man-show van maken? En hoe fit komt Visma | Lease A Bike aan de start en kan hun hoop in bange dagen nog roet in het eten gooien? Voorjaarsklassiekers.be maakt daags na de inktzwarte dag van Dwars door Vlaanderen de balans op.

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2024 - Mathieu van der Poel en Mads Pedersen

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2024 – wie houdt Van der Poel van zijn derde Ronde overwinning af?

Mathieu van der Poel zal dus zondag de te kloppen man zijn. De Ronde van Vlaanderen is met haar opeenstapeling van korte, venijnige hellingen op het lijf geschreven van de Nederlander en de wereldkampioen kan daarnaast voortreffelijke statistieken voorleggen. Van der Poel presteert altijd in de Ronde van Vlaanderen en is altijd op de afspraak. Ondanks de val in plantenbak – in 2019 – een vierde stek. Winst in 2020, tweede in 2021, winst in 2022 en tweede in 2023. Bij een overwinning in 2024 mag MVDP zich mede-recordhouder noemen en zich scharen bij het elite-kransje met Achiel Buysse, Fiorenzo Magni, Eric Leman, Johan Museeuw, Tom Boonen en Fabian Cancellara.

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2024 Mathieu Van der Poel

Wout van Aert moet just niks – maar heeft zichzelf de nodige druk opgelegd door alles, maar dan ook alles af te stemmen op die grote kasseienmonumenten. Toch voelt hij zelf minder druk dan de andere jaren, aldus de kopman van Visma | Lease A Bike tegen Het Nieuwsblad. Tot de woensdag voor de E3 zat Van Aert nog op hoogte, de E3 Prijs wordt nog als laatste onderdeel van zijn trainingsstage gezien. Daarna volgden wat dagen rust – waardoor Van Aert forfait gaf aan Gent-Wevelgem – om vervolgens via Dwars door Vlaanderen nog wat wedstrijdprikkels op te doen. In hoeverre is de nieuwe aanpak succesvol? Kan Van Aert de Ronde van Vlaanderen dan eindelijk winnen?

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2024 Van Aert

 De grootste uitdager van de wereldkampioen vinden misschien wel thuis in kamp Visma | Lease A Bike: Matteo Jorgensen is na zijn overwinning in Dwars door Vlaanderen dé hoop van de geplaagde KillerBees. De Amerikaan is Visma’s hoop in deze toch vrij bange dagen. Verleden jaar reed Jorgensen, toen in dienst van Movistar, al een erg sterke Ronde van Vlaanderen en dit jaar zal hij in hoogvorm aan de start verschijnen. Kan Jorgensen de rouwstemming in zijn ploeg doen omslaan in absolute vreugde door Mathieu van der Poel van de winst af te houden?

De geel-zwarten hopen ook dat Tiesj Benoot een paar procentjes beter wordt – want die reed ondanks zijn gehavende conditie (Benoot viel al diverse keren dit voorjaar) een goede Dwars door Vlaanderen. Naast de afwezigheid van Van Aert mist Visma ook Christophe Laporte en daarnaast zijn ook Jan Tratnik en Dylan van Baarle allesbehalve fit.

Vooral de vragen rondom Van Baarle is in onze ogen zeer spijtig. Had anders samen met Jorgensen nog tot een mooi blok kunnen vormen. Hem meesturen in de vroege vlucht of in elk geval er in de finale bij hebben en het kan zomaar eens de goede kant opvallen voor de Nederlands kampioen. Want, opgepast, zijn statistieken in de Ronde zijn erg goed: vijf maal top tien in negen deelnames. Dus Van Baarle, mocht je nog starten: attaqeren, meedraaien en finale rijden. En een fitte Van Baarle is in onze ogen altijd een aantrekkelijke dark horse voor je wielerpoule! Karren maar, karren maar, karren maar!

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2024 - Dylan van Baarle

Lidl-Trek mag hopen dat Mads Pedersen – die niets heeft gebroken woensdag – enigszins opkrabbelt. Maar de realistische vraag is: als je met 80 kilometer per uur tegen de grond kleppert, kan je vier dagen later wedijveren in één van de zwaarste voorjaarsklassiekers of rij je hem zonder hoofdrol te kunnen spelen. Waar bij Stuyven dus een streep door het voorjaar is gegaan, hoopt Pedersen – samen met ploegmaats Jonathan Milan en Toms Skujiņš  – het er het beste van te maken. Hoe sterk is het eveneens gehavende Lidl-Trek zondag?

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2024 - Biniam Girmay

Tadej Pogačar, de vorige winnaar, ontbreekt dit jaar uiteraard. Tim Wellens neemt nu het voortouw als kopman, met succesvolle resultaten in recente wedstrijden. Hoewel hij recent tweede werd in Kuurne-Brussel-Kuurne en vierde in de E3 Saxo Classic, blijft het voor hem uitdagend om te winnen. Toch zijn de kansen van Wellens enorm gestegen, nu de UAE-Emirates kopman letterlijk concurrenten zag wegvallen. Kan Wellens mikken op een podiumplek?

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2024 Tim Wellens

Stefan Küng was – samen met Matteo Jorgensen – wellicht de sterkste man in koers. Maar wat hij zeker niet was, was de slimste. Als de Zwitser wat meer uitgekiend had gekoerst, had hij Dwars door Vlaanderen zomaar kunnen winnen. De klepper van Groupama-FDJ zal – samen met Laurence Pithie en Valentin Madouas – uit zijn op revanche. Schrijf Küng maar op, al verwachten wij hem in Parijs-Roubaix nóg kansrijker.

Naast Küng is ook Matej Mohoric bespaard van pech gebleven en zal de Sloveen dus ook zowel fit als met vertrouwen naar Antwerpen afreizen.  bekend om hun sterke optreden in de Ronde van Vlaanderen. Hoewel ze recent goede resultaten behaalden, lijken ze nog niet helemaal op hun topniveau. Net als voor Küng geldt ook voor Mohoric dat hij een sterk iemand aan zijn zijde zal hebben. Fred Wright rijdt een aardig stabiel voorjaar, al kwam hij nog niet tot top-20 klasseringen in het Vlaamse werk. Opgelet, dat was in 2022 en 2023 ook het geval en beide keren reed hij wel sterk naar een top-10 in de Ronde van Vlaanderen! 

Ook Oier Lazkano reed een ijzersterke Mini Ronde van Vlaanderen. De Bask van Movistar leek wel te veel alles op alles te willen zetten, waardoor hij in de diepe finale te kort kwam. Ook was het niet helemaal duidelijk waarom Lazkano woensdag in Dwars door Vlaanderen niet kwam bovendrijven. Een off-day? Of gehinderd door die zware crash van zijn concurrenten? 

In onze ogen is de laueraat van de Clásica Jaén wel degelijk een gevaarlijke outsider voor zondag, mits hij geen ziekte heeft opgelopen of ook is gevallen. Zijn ploegleider Jürgen Roelandts gaf eerder in een interview met Wielerflits nog aan dat zijn klepper er klaar voor is. Óók in koersen van 250 kilometer: “Zijn grote sterkte is dat hij nooit echt stilvalt. Of het nu 250 kilometer is of 180, ik denk dat hij nog altijd top is en niet veel aan kracht inboet.” Neem hem dus maar mee in je voorjaarsklassiekers-poule!

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2024 - Oier Lazkano

Biniam Girmay verraste tijdens de E3 Saxo Classic door plots weer aan de boom te schudden en van voren te rijden – en dat in slecht weer. Hoewel zijn tank leeg was tegen het einde, toonde hij veelbelovende signalen. Zien we woensdag in Dwars door Vlaanderen weer nieuwe goede prestaties, dan kan hij zomaar tot één van de outsiders van de Ronde van Vlaanderen 2024 mogen worden gerekend.

Jhonatan Narváez rijd de laatste tijd eveneens verrassend goed. Een klein mannetje uit de Andes, die de kasseien uit het wegdek dokkert. Mooie prestaties van een klasse coureur! Hield aan Gent-Wevelgem een hersenschudding over, waardoor het dus nog maar de vraag is of hij start en of hij een rol van betekenis kan spelen.

Soudal Quick-Step-renners maakten nog geen sterke indruk, hoewel Julian Alaphilippe en Kasper Asgreen zich kort lieten zien. Alberto Bettiol toonde potentie in Milaan-San Remo, maar viel uit na een val in de E3 Saxo Classic. Het is onduidelijk hoe dit zijn prestaties zal beïnvloeden. Andere opmerkelijke namen zijn Alexander Kristoff, Dylan Teuns, Matteo Trentin, Nils Politt en Vincenzo Albanese.

Sterrenverdeling favorieten en dark horses Ronde van Vlaanderen 2024

***** Mathieu van der Poel
**** Matteo Jorgensen
*** Stefan Küng
** Tim Wellens
* Mateh Mohorič
Dark horses (inclusief vraagtekens door val en ziekte): Mads Pedersen, Tiesj Benoot, Dylan van Baarle, Biniam Girmay, Alberto Bettiol en Oier Lazkano

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2024 Van der Poel Pedersen Van Aert