De derde weekend van april, op de zondag tussen het laatste keiengeweld in Parijs-Roubaix 2023 en een week voor de laatste voorjaarsklassieker met Monument Luik-Bastenaken-Luik is het tijd voor de enige Nederlandse klassieker: de Amstel Gold Race. Van de kasseistroken in Noord-Frankrijk naar het draaien en keren in Zuid-Limburg. De Amstel Gold Race, das koersen op een zakdoek. En de venijnige korte, maar steile heuvels zoals de Kruisberg, de Eysserbosweg, de Keutenberg en Cauberg. Voorjaarsklassiekers.be blikt uitgebreid vooruit in de voorbeschouwing Amstel Gold Race 2023 met de favorieten en de welbekende sterrenverdeling!
Wanneer is de Amstel Gold Race 2023?
Omcirkel zondag 16 april 2023 maar in de agenda. Dan is het tijd voor de enige officiële klassieker die in Nederland verreden wordt. In tegenstelling tot vorig seizoen – toen door de Franse verkiezingen de AGR op de kalender ruilde met Parijs-Roubaix en de Gold Race de tweede zondag van april werd verreden.
Voorbeschouwing Amstel Gold Race 2023
Draaien. Keren. Draaien. Keren. Heuvel op. Heuvel af. Zeg je de Amstel Gold Race, dan zeg je koersen op een zakdoek. Maar bovenal, een dag afzien. Ook de Amstel Gold Race 2023 zal de renners maar liefst 33 hellingen voorschotelen. Voor wij jou de rij met favorieten, de welbekende dark horses en sterrenverdeling presenteren – duiken we eerst de geschiedenis in. En staan dan stil bij het parcours. Eerst terug naar 1966…
Historie Amstel Gold Race
In het jaar 1966 gaat voor amateurwielerploegleider Herman Krott en koersorganisator Ton Vissers een droom in vervulling. Eindelijk worden hun wilde plannen voor een klassieker in Nederland realiteit. En aangezien de Amsterdamse bierbrouwer Amstel net een nieuw biertje op de markt bracht en nog wel wat naamsbekendheid kon gebruiken was een nieuwe klassieker geboren: de Amstel Gold Race.
Anno 2023 zijn we alweer toe aan de 77e editie. Waar de koers begon met een loodzware onderneming van Breda naar Meersen, is de Amstel Gold Race vandaag de dag veelal bekend om haar beklimmingen in Zuid-Limburg. Nadat de Gold Race in de jaren zeventig en tachtig snel aan prestige wint, bouwt de huidige organisator Leo van Vliet de koers vanaf 1995 verder uit tot klassieker van naam – waar toppers maar al te graag aan de start verschijnen en winnen.
Klasbakken als Eddy Merckx, Gerrie Knetemann, Jan Raas, Bernard Hinault, Joop Zoetemelk, Adrie van der Poel, Johan Museeuw, Bjarne Riis, Michael Boogerd en Erik Dekker wisten hier te winnen tussen de jaren zestig en de eeuwwisseling. Jan Raas wist de koers zelfs vijfmaal te winnen, in Limburg spreken ze dan ook liefkozend over de Amstel Gold Raas.
Ook in de huidige generatie wielrenners staan nagenoeg elk jaar grote namen op het hoogste schavotje. Philippe Gilbert naderde Raas tussen 2010 en 2017 met maar één zege. Viermaal wist Phil te winnen op ‘zijn’ Cauberg.
Kijk alleen al naar de laatste drie renners die hier hebben gewonnen. En hoe. Met die zinderende, heroïsche editie van Mathieu van der Poel in 2019 als misschien wel allermooiste uitgave van de Gold Race. Maar ook met Wout van Aert in 2021 en oud-wereldkampioen Michal Kwiatkowski zijn de laatste twee winnaars grote namen.
We staan nog even stil bij één andere editie. En wel die van 2004. We schrijven 18 april 2004. In de finale van de Amstel Gold Race komt Nederlander Michael Boogerd alleen te zitten met Davide Rebellin. De dan 33-jarige Italiaan blijkt op de Cauberg net wat sterker dan de winnaar van vijf jaar geleden en etaleert zijn hoogvorm. Met een klein verschil komt Paterke net wat eerder over de meet dan Boogy, waarna hij vervolgens in dezelfde week ook nog de Waalse Pijl én Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam schrijft. Het was de week van Rebellin.
Een volwaardige Ardennenhattrick voor De Monnik. Dit huzarenstukje is actueler dan ooit, we gaan in het voorjaar van 2023 voor het eerst de Ardennenklassiekers in zonder de vrome Italiaan aan onze zijde. Rebellin werd op 30 november 2022 aangereden tijdens een trainingsritje en liet stervend in het harnas het leven…
Vorige editie
Na de zinderende ontknoping van de Amstel Gold Race in 2021 waar met de blote oog niet te zien was of het Wout van Aert of Tom Pidcock was die als eerste over de meet geraakte, was het in 2022 opnieuw bal. Weer een fotofinish. Waar in de clash Van Aert versus Pidcock uiteindelijk de Belg aan het langste eindtrok, al was er nog lang discussie of de fotofinishcamera wel daadwerkelijk op de meet stond, reden vorig jaar Michal Kwiatkowski en Benoît Cosnefroy in een sprint-a-deux naar de meet. Waar de koersradio eerst de Fransman als winnaar uitriep, kwam niet veel later de fotofinish in beeld. En wat bleek. Niet hij, maar Kwiato was de winnaar van de 76e editie van de Amstel Gold Race. Of er dit jaar maar iemand solo kan aankomen, horen we de organisatie denken…
Parcours Amstel Gold Race 2023
De fanatiekste wielerliefhebbers in Nederland en Vlaanderen zullen er al eens – of jaarlijks meerdere keren, zoals enkele redacteuren van Voorjaarsklassiekers.be – hebben gefietst. In tegenstelling tot de rest van Nederland is Zuid-Limburg heuvelachtig. Draaien-en-keren op een postzegel. De Amstel Gold Race 2023 is niet gek veel meer dan dit. Oja, de beklimmingen. Véél beklimmingen. Maar liefst 33(!) moeten worden aangedaan. De Bemelergberg, de Loorberg, de Eyserbosweg, de Keutenberg, de Cauberg. Alle klassiekers zitten erin.
Overzicht hellingen Amstel Gold Race 2023
- Maasberg: 0,7 kilometer lang aan 3,7% stijginsgpercentage (nog 244 km tot finish)
- Adsteeg: 1 km aan 2,3% (223 km)
- Bergseweg: 2,5 km aan 3,3% (207 km)
- Korenweg: 0,9 km aan 5,7% (204 km)
- Nijswillerberg: 1,8 km aan 3,2% (199 km)
- Rijksweg N278: 3 km aan 2,9% (189 km)
- Wolfsberg: 0,9 km aan 3,4% (170 km)
- Loorberg: 1,4 km aan 5,3% (166 km)
- Schweibergerweg: 2,3 km aan 4,6% (154 km)
- Camerig: 3,7 km aan 4,2% (147 km)
- Drielandenpunt: 3 km aan 3,8% (135 km)
- Gemmenich: 0,9 km aan 6% (131 km)
- Vijlenerbos 1,4 km aan 5,5% (127 km)
- Eperheide: 2,4 km aan 4,7% (119 km)
- Gulpenerberg: 0,5 km aan 9,8% (110 km)
- Plettenberg: 1 km aan 3,5% (106 km)
- Eyserweg: 2 km aan 4,6% (104 km)
- St. Remigiusstraat aan 1,4 km; 5,2% (100 km)
- Vrakelberg: 0,5 km aan 7,6% (94 km)
- Sibbergrubbe: 18 km aan 4,1% (87 km)
- Cauberg: 0,8 km aan 6,6% (82 km)
- Geulhemmerberg: 0,7 km aan 6,6% (77 km)
- Keerderberg: 1,4 km aan 4% (71 km)
- Bemelerberg: 1 km aan 4,4% (66 km)
- Loorberg: 1,4 km aan 5,4% (51 km)
- Gulperbergweg: 0,5 km aan 10,7% (44 km)
- Kruisberg: 0,7 km aan 7,3% (39 km)
- Eyserbosweg: 1,1 km aan 7,6% (37 km)
- Fromberg: 1,7 km aan 3,8% (33 km)
- Keutenberg: 1,6 km aan 5,2% (29 km)
- Cauberg: 0,8 km aan 6,6% (19 km)
- Geulhemmerberg: 0,7 km aan 6,6% (14 km)
- Bemelerberg: 1 km aan 4,4% (8 km)
Favorieten Amstel Gold Race 2023
De hamvraag voor de Amstel Gold Race 2023 is wie gaat Tadej Pogačar kloppen? De Sloveen van UAE-Emirates was samen met Mathieu van der Poel en Wout van Aert de grote smaakmaker van het voorjaar van 2023. Een Tour de France winnaar die wedijvert met de kasseienkleppers in de Ronde van Vlaanderen. Én hem wint! Een Tour de France winnaar die zondag in de Amstel Gold Race zegeviert? Leo van Vliet heeft ‘m graag op de erelijst. Wie kan hem van de zege houden?
Dan komen we uit bij Tom Pidcock. Als het dan van iemand van de groten moet komen kom je automatisch wel uit bij de ex-wereldkampioen veldrijden. Simpelweg omdat die andere kleppers allemaal niet meedoen. Geen Van der Poel. Geen Van Aert. En ook geen Primož Roglič en Remco Evenepoel, maar Pidcock heeft snode plannen zondag. Met die heerlijke zege in de Strade Bianche op zak zal het met zijn vertrouwen goed zijn.
Met het vertrouwen van Neilson Powless zal het eveneens goed zijn. En niet een klein beetje ook. Zevende in Milan Sanremo. Derde in Dwars door Vlaanderen. Vijfde in de Ronde van Vlaanderen. En woensdag de Brabantse Pijl laten schieten met maar één doel: zondag winnen in de Amstel. Kan de 26-jarige Amerikaan van EF Education-EasyPost verrassen?
Waar woensdag – in afwezigheid van vele kanonnen – de ogen waren gericht op Benoît Cosnefroy (derde werd-ie) zal dat zondag hetzelfde zijn. Vorig jaar in een millimeterspurt geklopt door de Pool Michal Kwiatikowski. Kan hij zondag wel winnen?
Bij Jumbo-Visma zullen ze, net als in de Strade Bianche, de kaart Attila Valter en Tiesj Benoot trekken. Zullen ze het zondag in de Amstel wél goed uitspelen? Benoot is vaak op de afspraak in de Amstel, dus een gevaarlijke dark horse als je het ons vraagt!
Dus geen Jumbo in de sterrenverdeling, want de laatste ster gaat naar Ide Schelling. De Nederlander gaf al in diverse Nederlandse media aan te willen schitteren in Neerlands enige klassieker. Zo liet hij in ProCycling optekenen in tegenstelling tot twee jaar geleden, toen hij de aanval koos, dit jaar wil wachten tot de diepe finale. Én resultaat wil rijden. In de Ronde van het Baskenland was hij al bij de pinken. Hoe ver kan Schelling het zondag schoppen?
Tenslotte nog enkele dark horses. Die vanwege hun goede prestaties in de Brabantse Pijl zeker de moeite waard zijn om op te schrijven. Andreas Kron schudde flink aan de boom in de Brabantse Pijl! Datzelfde geldt voor Ben Healy, die woensdag heel knap tweede werd en de koers kleurde. Helaas zal Healy echter niet rijden zondag.
David Gaudu, Mauro Schmid en Sergio Higuita waren er woensdag dan weer niet bij, maar zulke klassenbakken gedijen bij het draaien, keren én klimmen in Zuid-Limburg. Valentin Madouas is dan weer iemand die we ook nog kennen uit het Vlaamse werk, maar hier ook zeker kort moet kunnen rijden.
Sterrenverdeling en favorieten Amstel Gold Race 2023 volgens Voorjaarsklassiekers.be
***** Tadej Pogačar
**** Tom Pidcock
*** Neilson Powless
** Benoît Cosnefroy
* Ide Schelling
Dark horses: Andreas Kron, David Gaudu, Mauro Schmid, Sergio Higuita, Tiesj Benoot,Valentin Madouas
Meer voorbeschouwingen van de Ardennenklassiekers? Navigeer hier naar de Waalse Pijl 2023!