Favorieten Strade Bianche 2024

Het koersen over gravelrijden is hot! Van amateurfietsers tot de échte voorjaarsspecialist – die er zijn beroep van heeft gemaakt hard te stoempen over de kasseien – en van de eendagscoureurs van het heuvelwerk tot de ronderenner. Strade Bianche is een voorjaarsklassieker die daar optimaal van profiteert. In de Strade Bianche komt alles samen. Ook de kan weer rekenen op een heerlijke deelnemersveld. Voorjaarsklassiekers.be duikt in de deelnemerslijst en presenteert de favorieten Strade Bianche 2024!

Favorieten Strade Bianche 2024 dark horses

Favorieten Strade Bianche 2024: een erelijst om van te smullen

Fietsen over grind wegen, de strade bianche letterlijk vertaald, is al zo oud als de weg naar Rome. Toch is deze klassieker nog maar toe aan haar veertiende editie. En hoewel nog maar zo jong, spreekt menig wielerliefhebber van Het Zesde Monument. Terecht? Wél als je de erelijst van de meest recente edities erbij pakt. Na Tiesj Benoot zijn heroïsche zege in 2018 gingen de zeges naar Julian Alaphilippe, Wout van Aert (corona editie in de zomer van 2020), Mathieu van der Poel (2021), Tadej Pogačar en Tom Pidcock. De ene zege was nog eclatanter dan de andere. 

Favorieten Strade Bianche 2024 (1)

Favorieten kanshebbers Strade Bianche 2024

Was de manier van wegrijden op Le Tolfe door Wout van Aert in 2020 al zeer indrukwekkend, daar stonden de wielerjournalisten na de overwinning van Mathieu van der Poel in 2021 helemaal op de banken. Wat een explosiviteit op de Via Santa Caterina, dat belachelijk steile steeg hartje Siena. Toen Tadej Pogačar in 2022 besloot om er een solo van maar liefst 49 (!) kilometer uit te gooien, stonden de kranten er helemaal vol van. Impressionante. Splendido. Fantastico. Zelden vertoond. Dat de jonge Brit Tom Pidcock het vorig jaar met een solo van 23 kilometer nagenoeg overdeed, maakte het alleen maar mooier. En dit jaar? Wie perst er in de Strade Bianche 2024 een nieuwe solo uit?

Favorieten Strade Bianche 2024: welke voorjaarsrenners zijn al in vorm?

Het grote nadeel van de Strade Bianche 2024 is dat het tegelijk valt met de start in Parijs-Nice, een dag later. De combinatie met de Tirreno-Adriatico, die maandag 4 maart 2024 start, wordt dan wel wat vaker gedaan. Toch zal de Strade Bianche 2024 voor diverse coureurs de hoofdvogel zijn, waar zowel De Koers naar de Zon als ook De Koers van de Twee Zeeën voor moeten wijken. Lees ene Sloveen, tweevoudig-Tour de France winnaar en Strade winnaar van 2022. Pogi is als lijstaanvoerder van de UCI-ranking de hoogst geplaatste deelnemer. Toch reed de Sloveen nog geen enkele koers kilometer dit jaar. In tegenstelling tot de alleskunner van UAE Emirates komen er wel degelijk kleppers aan de meet die dit vroege voorjaar al goed in de boter trapten. Daarnaast zijn er, kijkende naar de edities van verleden jaar, ook altijd renners die je mag opschrijven. We beginnen met de coureurs die al met enkele adelbrieven (of vertrouwen) naar Siena afreizen.

Lennart van Eetvelt, om te beginnen, schreef de UAE Tour op zijn naam en zal de uit te spelen man zijn bij Lotto-Dstny.  Tim Wellens trapte in het Openingsweekend in de boter en zal ook zaterdag van voren zitten. Natuurlijk is hij de tweede man achter Pogi, maar daar kan hij ook zomaar eens van profiteren. Benoît Cosnefroy won de Tour des Alpes-Maritimes en reed ook top-10 in de Faun Drôme Classic en Daniel Felipe Martinez werd in de Ronde van Algarve tweede achter Remco Evenepoel. Kan de klimmetjes in Toscane aan, maar ook het gravel?

Marc Hirschi is nog zo’n klepper die al goed in vorm is, hij won afgelopen zondag de Faun Drôme Classic. Dat deed Juan Ayuso – nog zo’n UAE Emirates luitenant van Pogi – in de Faun-Ardèche Classic, waar hij onder meer Romain Grégoire versloeg. De jonge Fransman is dan weer een van de dark horses van onze hoofdredacteur – die voorziet een prachtig Ardens voorjaar voor het talent uit Besançon. Dus doe je mee aan een wielerpoule waar je je renners maar éénmaal mag inzetten? Bewaar ‘m nog maar!

Tenslotte benoemen we Simon Yates, de winnaar eindklassement AlUla Tour, maar ook Matej Mohorič. De Sloveen rijdt altijd én is momenteel wereldkampioen van jawel, gravelrijden! Ook is het uitkijken naar Ben Healy, die zowel in Bessèges als in de Algarve al lekker in de boter trapte, maar die wij je adviseren om – net als Grégoire – nog te bewaren voor de heuvelklassiekers.

Favorieten Strade Bianche 2024 – wat leren we van de voorgaande edities?

Op de burelen van Voorjaarsklassiekers.be zijn we altijd fan van het Previous Performance overzicht op ProCyclingStats. De vorm van de dag en rol in de ploeg is natuurlijk veel belangrijker, het geeft wél een goed beeld van hoe iemand door de jaren heen in de betreffende koers gepresteerd heeft. En wat op valt voor de Strade Bianche? Dat Julian Alaphilippe op basis van zijn verleden niet mag ontbreken in de favorieten Strade Bianche 2024. Helaas houdt PCS geen rekening met zijn vervelende val in de Omloop. We zullen hem dan ook niet tippen voor je pronostiek. De 33-jarige Michał Kwiatkowski kan wel een leuke dark horse in je voorjaarsklassiekers-poule zijn. De Pool won hier al tweemaal! 

Ook Wellens, eerder al benoemd bij de mannen in vorm, wist hier driemaal naar een top-tien te rijden. Attila Valter reed al tweemaal top-tien en verder zijn jongens als Alberto Bettiol, Quinn Simmons en Kasper Asgreen coureurs die de wegen kennen al eens top-10 reden.

Favorieten Strade Bianche 2024 voorbeschouwing

Favorieten Strade Bianche 2024 volgens Voorjaarsklassiekers.be

We kunnen hoog springen, we kunnen laag springen. Competitie of geen competitie in de benen. Er is één ding zeker, Pogi is gewoon de te kloppen man zaterdag in Siena. Want wees eerlijk, wie zal Tadej Pogačar moeten kloppen? Natuurlijk, Tom Pidcock spelt rugnummer 1 op en zal goesting en honger hebben om zijn titel te prolongeren, wij dichten hem wel significant minder kansen dan de hongerige Sloveen. En bij Visma | Lease A Bike? Zowel Atilla Valter als Sepp Kuss kunnen hoge ogen gooien, gezien de resultaten van de Hongaar in de voorgaande edities en Kuss (de oud MTB’er) in de Spaanse gravelwedstrijd. 

In het kielzog van de grote man is Pogi’s luitenant Tim Wellens in onze ogen ook een dusdanig gevaarlijke klant, dat we hem gerust één van de schaduw favorieten Strade Bianche 2024 noemen. Drie sterren voor hem!

Romain Grégoire benoemden we al, durf jij hem zaterdag al gelijk op te schrijven? Van ons krijgt hij één ster.

Als dark horse benoemen we graag Bastien Tronchon. Werd tweede achter Oier Lazkano in de Clásica Jaén, de Spaanse equivalent van de Strade Bianche. Neem hem zaterdag maar mee in je poule! 

Tenslotte zijn Daniel Felipe MartineBen Healy, Matej Mohorič en Christophe Laporte gezien hun afzonderlijke kwaliteiten, samen met Tronchon, onze dark horses.

Favorieten Strade Bianche 2024 – Sterrenverdeling en dark horses

***** Tadej Pogačar
**** Tom Pidcock
*** Tim Wellens
** Atilla Valter
* Romain Gregoire
Dark horses: Daniel Felipe Martine, Ben Healy, Matej Mohorič en Christophe Laporte gezien hun afzonderlijke kwaliteiten, samen met Tronchon, onze dark horses.