Voorbeschouwing voorjaarsklassiekers 2021

“De winter is niets anders dan het voorprogramma voor de Omloop Het Volk, de start van het wielerseizoen. Ja, ik weet ook wel dat de Omloop tegenwoordig Omloop Het Nieuwsblad heet en dat de laatste maanden al op zes continenten is gekoerst, maar de Omloop Het Volk is morgen de start van het wielerseizoen. Waarom? Dáárom.”

Vrij naar Thijs Zonneveld in 2016, die er de laatste jaren een traditie van maakt om op vooravonden van de Omloop het Nieuwsblad op een hele leuke wijze in de pen te klimmen en zijn AD lezers verrast op een mooi stukje proza. Zoals in 2018. Toen hij met onderstaande beschreef wat voor elk wielerliefhebber geldt: pas als de Omloop het Nieuwsblad op het programma staat, is het wielerseizoen pas écht begonnen!

“De hele winter had hij om mijn oren gefloten. De wind blies maandenlang zonder na te denken, zonder ergens bij stil te staan. Hij was koud en kil en hard, er was geen gesprek met hem te voeren. Tot gistermiddag, rond een uur of vier. Er was iets aan hem veranderd. Hij voelde warmer aan. Hij rook naar tijgerbalsem en lente, ver hier vandaan. Hij klonk naar ratelende kettingen, steeds dichterbij. Hij ging op mijn schouder liggen en fluisterde een woord in mijn oor.

,,Omloop.”

Wielerklassiekers voorjaarsklassiekers 2021

Een lente zonnetje, de Vlaamse velden en het commentaar van Michel en José. Wat wil je nog meer?

Of wat te denken van Michel Wuyts en José de Cauwer. Geloof ons niet verkeerd, wij verorberen de columns van Thijs Zonneveld. Maar zodra de zalvende stemmen van Wuyts en De Cauwer weer onze huiskamers binnen komen, is het voorjaar écht losgebarsten. De iconische Sporza-commentatoren zullen ook weer tijdens de klassiekers 2021 van de partij zijn. Hulde. Hulde. Hulde!

We gaan beginnen! Ein-de-lijk! Hoog tijd voor de voorbeschouwing voorjaarsklassiekers 2021!

Voorbeschouwing voorjaarsklassiekers 2021

Het moge duidelijk zijn, de klassiekers 2021 beginnen traditiegetrouw bij de Omloop Het Volk. Sorry, de Omloop het Nieuwsblad. Bij het vooruitblikken op de Omloop het Nieuwsblad, is het altijd koffiedik kijken. Je kan immers terugvallen op slechts een handjevol voorbereidingskoersen. Anno 2021, helaas zitten we nog steeds midden in het corona-pandemie, betekent dat slechts een aantal koersen in Europa. Maar wat hebben we geleerd van de Ster van Bessèges en de Ronde van de Provence?

Tim Wellens favoriet Omloop 2021_

In onze ogen is Tim Wellens één van de grote favorieten voor de zege in de Omloop het Nieuwsblad 2021.

Wie zien we aan het front in het Openingsweekend?

Ten eerste, dat Tim Wellens goesting heeft. Sterker, Wellens gaf eerder al aan om van de Omloop een doel te maken, dus schrijf hem maar op. Ten tweede, dat AG2R Citroën-renners Greg van Avermaet en Oliver Naesen er ook al vroeg willen staan. Beide zijn natuurlijk als de dood voor een hegemonie van Wout van Aert en Mathieu van der Poel in het Vlaamse voorjaar, dus waarom niet al meteen een doel maken van de Omloop? Ten derde, weten we dat Julian Alaphilippe al vroeg bij de pinken zal zijn. Maar kan hij ook in de Omloop al zege vieren of zal Deceuninck-Quick Step jongens als Florian Senechal, Kasper Asgreen of Yves Lampaert uitspelen? Een ding wat zeker is, is dat Jasper Stuyven met rugnummer 1 met goesting aan de start verschijnt.

Voorbeschouwing voorjaarsklassiekers 2021

Jasper Stuyven klopt Yves Lampaert in de eerste wielerklassieker van 2020. Zien we deze heren ook in de Omloop 2021 weer op de afspraak?

Natuurlijk blikken we uitgebreid vooruit met een voorbeschouwing op de Omloop het Nieuwsblad 2021 en ook komen we met een overzicht van favorieten voor Kuurne Brussel Kuurne 2021, waar we onder meer met Arnaud Démare, Bryan Coquard en Tim Merlier rappe mannen aan het vertrek zullen zien.

Van de kasseien naar het voorjaarszonnetje in Italië

Na het Openingsweekend, met de Omloop het Nieuwsblad en Kuurne Brussel Kuurne, maakt de koerskaravaan der klassiekers een mooi uitstapje naar Italië met het zesde monument Strade Bianche en het eerste echte monument Milaan San Remo. Beide klassiekers werden vorig jaar midden in de zomer verreden en het was vooral Wout van Aert die daar hoogvorm toonde. Zowel in Toscane als in San Remo mocht hij met de bloemen zwaaien. Dit jaar verheugen we ons weer op de beide koersen in het voorjaar, want zeg nou zelf… La Primavera hoort toch ook gewoon in de lente? We zullen Thomas Pidcock zien debuteren in Strade Bianche, maar daar staan ook oud-winnaars Julian Alaphilippe, Tiesj Benoot, Michal Kwiatkowski en Zdenek Stybar met veel goesting aan de start.

Voorbeschouwing wielerklassiekers 2021

Maximilian Schachmann toonde hoogvorm in Strade Bianche 2020, maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen aan Wout van Aert.

Dan Milaan San Remo. Zeven uur schudden met de fles. En dan de kurk eraf. Dat is volgens de Zwitserse oud-winnaar Fabian Cancellara Milaan San Remo in één zin. Volgens de iconische Belgische Sporza-commentator Michel Wuyts kun je het winnen van Milaan San Remo vergelijken met een puzzel leggen. Het laatste stukje laat je beter in je achterzak zitten. Dringen op de Poggio, ontsnappen of worden bijgehaald? Een elitegroep op de Via Roma of een massasprint? Wie zal het zeggen? Een ding is duidelijk, alle kleppers (inclusief de Grote Drie Van der Poel, Van Aert en Alaphilippe) gaan om de zege strijden in het eerste Monument.

Favorieten Voorjaarsklassiekers 2021

Julian Alaphilippe gooit er op de Poggio een patat op en krijgt de latere winnaar Wout van Aert met zich mee.

In maart komt de koers weer thuis, op de kasseien in Vlaanderen

In maart komt de koers weer thuis, thuis in Vlaanderen. De koersen volgen in rap tempo. Van de E3 Harelbeke naar Gent Wevelgem naar Dwars door Vlaanderen tot het absolute hoogtepunt in Vlaanderen: de Ronde van Vlaanderen. Natuurlijk, sprinters komen aanbod in de Scheldeprijs, maar een week na de Ronde is er een nieuwe vette vis te winnen, in de hel van Parijs Roubaix. Het is nu nog lastig om per klassieker een rij met favorieten te geven, maar dat zullen we uiteraard in de specifieke voorbeschouwingen per klassieker doen.

Favorieten Vlaams voorjaar 2021

De Grote Drie, Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe onderweg in de Ronde van Vlaanderen 2020.

Je zal wel begrijpen, dat wij hier De Grote Drie als favorieten bestempelen. Maar daar achter, in het kielzog, tandenbijtend, een groepje schaduwfavorieten. Voor de Belgen Jasper Stuyven, Tiesj Benoot, Sep Vanmarcke, Greg van Avermaet, Oliver Naesen en Philippe Gilbert breekt het moment van de waarheid aan. De Duitsers John Degenkolb en Nils Pollit staan te popelen voor de kasseien en ook de Scandinaviërs Soren Kragh Andersen, Kasper Asgreen en Mads Pedersen zullen hier op de afspraak zijn. In Nederland hopen we daarentegen naast Mathieu van der Poel op de ervaren Niki Terpstra en Dylan van Baarle en de Italianen hebben met Alberto Bettiol en Matteo Trentin twee leipkezen aan boord.

Favorieten voorjaar 2021 Van Aert Van der Poel

Nadat Julian Alaphilippe zichzelf uitschakelde door op een motor te klappen, kregen we een sprint in Oudenaarde tussen deze Twee Matadoren. Hoe verloopt de Ronde van Vlaanderen 2021?

Van de keien naar de heuvels in het Ardennengeweld

Na Roubaix komen weer heel andere renners bovendrijven. De Brabantse Pijl is daarvoor traditiegetrouw de overgangsetappe, van de kasseien naar de heuvels. De echte puncheur zal tijdens de Amstel Gold Race voor het eerst echt aan de boom schudden om vervolgens een paar dagen later tijdens de Waalse Pijl op de Muur van Hoey opnieuw uit zijn pijp te komen, tot… Tot de laatste zondag van april de moeder der klassiekers op het programma staat. Het vierde monument, maar zeker één van de zwaarste der wielerklassiekers. Het verloren voorjaar kan voor menig renner of zelfs team in één klap goed worden gemaakt, als je in Luik-Bastenaken-Luik als winnaar de bloemen mag aannemen. Luik-Bastenaken-Luik is de laatste, misschien wel de zwaarste en zeker ook één van de mooiste!

Mocht je alle kasseienkleppers in je pronostiek of voorjaarsklassiekerspoule al hebben ingezet (en mag je deze maar eenmaal inzetten) is er geen man over boord. In de Ardennenklassiekers komen zoals we schreven de echte puncheurs en klimgeiten bovendrijven. Natuurlijk, Alaphilippe en Van der Poel zijn respectievelijk de titelverdedigers van de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race, maar jongens als Marc Hirschi, Benoît Cosnefroy, het Sloveense toptrio Tadej Pogačar, Primož Roglič en Matej Mohorič en klimmers als Michael Woods, Warren Barguil en Dan Martin zul je hier nodig gaan hebben. Het is eindelijk koers!!!!

Voorjaarsklassieker 2021 de favorieten

Het moment in Luik-Bastenaken-Luik 2020: Julian Alaphilippe gooit zijn armen in de lucht, maar juicht te vroeg. Primož Roglič komt links als een duveltje uit het doosje als eerste over de streep.

Programma voorjaarsklassiekers 2021

Zaterdag 27 februari: Omloop het Nieuwsblad
Zondag 28 februari: Kuurne-Brussel-Kuurne
Zaterdag 6 maart: Strade Bianche
Zaterdag 20 maart: Milaan San Remo
Vrijdag 26 maart: E3 BinckBank Classic
Zondag 28 maart: Gent-Wevelgem
Woensdag 31 maart: Dwars door Vlaanderen
Zondag 4 april: Ronde van Vlaanderen
Woensdag 7 april: Scheldeprijs Schoten
Zondag 11 april: Parijs-Roubaix
Woensdag 14 april: Brabantse Pijl
Zondag 18 april: Amstel Gold Race
Woensdag 21 april: Waalse Pijl
Zondag 25 april: Luik-Bastenaken-Luik

Naast deze voorbeschouwing voorjaarsklassiekers 2021 verwijzen we je natuurlijk naar de specifiekere pagina’s van de klassiekers zelf, van de Omloop het Nieuwsblad tot en met Luik Bastenaken Luik!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *