Parijs-Roubaix heeft haar kasseien, Strade Bianche heeft haar sterrati. Ook in Strade Bianche 2021 zullen de heroische witte grondwegen geflankeerd met olijfbomen en cipressen het decor zijn van de nu al legendarische koers in Toscane: de Strade Bianche. Strade Bianche 2021 is “slechts” toe aan editie 15, het is nu al een epische WorldTour-koers.
Meer dan 60 kilometer aan sterrati, ontelbare heuvels onderweg en een meesterlijke en fameuze grande finale met aankomst op het adembenemende Piazza del Campo in het middeleeuwse Siena. Alleen grote meneren overwinnen in La Classica del Nord più a sud d’Europa. Wie kroont zich tot vincitore della Strade Bianche 2021?
Wanneer is Strade Bianche 2021?
Strade Bianche 2021 zal worden verreden op zaterdag 6 maart 2021. Waar verleden jaar door de Strade Bianche op 1 augustus 2020 weer de eerste UCI WorldTour koers was na een coronabreak van 5 maanden, zal de klassieker in 2021 weer op haar reguliere plaats op de kalender staan: de eerste zaterdag van de maand maart. Dus een week na Het Openingsweekend (met de Omloop het Nieuwsblad 2021 en Kuurne Brussel Kuurne 2021) en twee weken voor La Primavera.
Voorbeschouwing Strade Bianche 2021
De kenmerkende gravelwegen waar de coureurs over een denderen, de pittoreske dorpjes waar door heen wordt gefietst, het glooiende heuvellandschap geflankeerd met olijfbomen en cipressen. Benvenuti in Toscana! Rijden in Strade Bianche zal voor elke coureur een ware belevenis zijn. Midden in Siena, in het pracht en praal der kunst en historie, zal het echter afzien zijn voor de gemiddelde voorjaarsspecialist. Draaien en keren, zware heuvels en meer dan 60 kilometer aan sterrati. Ga er maar aan staan. Fabian Cancellara, Philippe Gilbert, Zdeněk Štybar, Julian Alaphilippe, Wout van Aert. Niet de minste namen. Nee, we schreven het al. Strade Bianche win je niet zomaar. Wie mag zich kronen tot Campione di Campo? Lees hier onze voorbeschouwing Strade Bianche 2021!
Parcours Strade Bianche 2021
Strade Bianche is een tot de verbeelding sprekende koers. De 15e editie van Het Zesde Monument is slechts 184 kilometer lang maar wordt geserveerd op een bochtig en golvend parcours. Zonder lange beklimmingen maar met pittige hellingen, vooral op de 11 iconische, onverharde gravelstroken of “Settore Sterrato”.
De start van de koers is zaterdag 6 maart 2021 om 11:40 op het Piazzale delle Liberta in Siena om omstreeks 16:30 uur op het Piazza del Campo in Siena te finishen. In totaal staan 184 kilometers, waarvan 63 km op onverharde grindwegen in 11 iconische sectoren en staan 3.000 hoogtemeters op het menu.
Onverharde stroken Strade Bianche 2021
Settore Sterrato 1: Vidritta (2,1 kilometer lang) – na 17,6 km
Settore Sterrato 2: Bagnaia (5,8 kilometer lang) – na 25 km
Settore Sterrato 3: Radi (4,4 kilometer lang) – na 36,9 km
Settore Sterrato 4: La Piana (5,5 kilometer lang) – na 47,6 km
Settore Sterrato 5: Lucignano d’Asso (11,9 kilometer lang) – na 75,8 km
Settore Sterrato 6: Pieve a Santi (8 kilometer lang) – na 88,7 km
Settore Sterrato 7: San Martino in Grania (9,5 kilometer) – na 111,7 km
Settore Sterrato 8: Monte Sante Marie (11,5 kilometer lang) – na 130 km
Settore Sterrato 9: Monteaperti (0,8 kilometer lang) – na 160 km
Settore Sterrato 10: Colle Pinzuto (2,4 kilometer lang) – na 164,6 km
Settore Sterrato 11: Le Tolfe (1,1 kilometer lang) – na 171 km
Totaal: 63 kilometer
Strade Bianche op TV
Ein-de-lijk. De Strade Bianche is in 2021 eerder op TV dan u gewend bent. Helaas nog steeds geen live coverage van de volledige koers, maar wel al vanaf 13:50 uur. Dan kunt U uiteraard op Sporza op Één terecht voor een voorbeschouwing en live beelden met Michel, José en/of Renaat.
Strade Bianche vorig jaar
Distanze, per favore! Strade Bianche 2020 was de eerste koers na een break van vijf maanden. Vijf maanden geen koers. Het was alsof we jaren moesten wachten tot er weer een wedstrijd was. Maar met het Zesde Monument, dat Strade Bianche in onze ogen toch echt is geworden, als eerste koers sinds de herstart van het seizoen 2020 was het meteen smullen. Snikheet was het. Stofhappen werd het. Slechts 2 euro en 10 cent kreeg je terug bij je inleg van elke euro bij de bookmakers op Mathieu van der Poel. Maar het was zijn rivaal-in-het-veld Wout van Aert die iedereen er op legde. Ging aan op een strategisch moment aan, op de oplopende grintstrook La Tolfe reed hij weg om vervolgens ook weg te blijven en solo aan te komen op het Piazza del Campo. Italiaan Davide Formolo en Duitser Maximilian Schachmann werden twee en drie. Molto bene, Wout!
Uitslag Strade Bianche 2020
1. Wout van Aert Team Jumbo-Visma 4:58:56
2. Davide Formolo UAE-Team Emirates 0:30
3. Maximilian Schachmann BORA – hansgrohe 0:32
4. Alberto Bettiol EF Pro Cycling 1:31
5. Jakob Fuglsang Astana Pro Team 2:55
6. Zdeněk Štybar Deceuninck – Quick Step 3:59
7. Brent Bookwalter Mitchelton-Scott 4:25
8. Greg Van Avermaet CCC Team 4:27
9. Michael Gogl NTT Pro Cycling 6:47
10. Diego Rosa Team Arkéa Samsic 7:45
Laatste tien winnaars Strade Bianche
2020: Wout van Aert
2019: Julian Alaphilippe
2018: Tiesj Benoot
2017: Michał Kwiatkowski
2016: Fabian Cancellara
2015: Zdeněk Štybar
2014: Michał Kwiatkowski
2013: Moreno Moser
2012: Fabian Cancellara
2011: Philippe Gilbert
Favorieten Strade Bianche 2021
Wat hebben we geleerd dit Openingsweekend? Dat een aanval van wereldkampioen Julian Alaphilippe een uiterst tactische zet is. Halen ze hem niet, wint hij. Halen ze hem wel, dan wordt rappe man Davide Ballerini uitgespeeld. Het zit wel goed met het tactisch vernuft bij de Wolfpack, vooral ook vanwege de vele troefkaarten die zij in de hand hebben. Wat leren we nog meer? Dat Mathieu van der Poel goesting heeft en dat Wout van Aert op El Teide in de Tenerife alle Strava-records uit de boeken reed. En dan hebben we nog een vierde crosser die zijn neus aan het venster stak. Tom Pidcock is klaar voor de Strade Bianche 2021. Wie zijn de favorieten?
***** Mathieu van der Poel
Voor extra wedstrijdprikkels en koershardheid voegde hij Kuurne-Brussel-Kuurne en Le Samyn aan zijn programma, om zich optimaal klaar te maken voor de Strade Bianche. En dat-ie meteen van zich liet spreken, kunnen we wel stellen. En hoe. Op de Kanarieberg vond Mathieu van der Poel het zondag mooi geweest. De koers was ‘m niet hard genoeg en training-technisch besloot hij om de knuppel in het hoenderhok te gooien. Het resulteerde dan niet in een overwinning, maar dankzij Matje zat menig wielerliefhebber afgelopen zondag al vroeg in de middag op het puntje van zijn stoel. Na afloop constateerde hij dat-ie zich “wel had geamuseerd”. Twee dagen later in Le Samyn was het ook hij die de koers maakte. Uiteindelijk resulteerde een gebroken stuur niet in het gewenste resultaat, echter zag hij zijn ploegmaat Tim Merlier winnen dus was de inspanning niet voor niets. De wereldkampioen-veldrijden-en-hardrijder-op-de-weg-in-één is wat ons betreft dé favoriet voor zaterdag.
**** Julian Alaphilippe
Waar Van der Poel de koers zondag kleurde, was Julian Alaphilippe zaterdag in de Omloop de grote smaakmaker. De Fransman ontbond op de Berendries zijn duivels en met zijn hevige inspanning reed hij weg van Greg van Avermaet, Sep Vanmarcke en Tom Pidcock en leek solo naar Ninove te rijden. Dat-ie later door het ijs viel en zelfs op kop ging lopen leuren was voor velen wereldkampioen-onwaardig. Echter, net als in het geval van Van der Poel, was het een kwestie van koershardheid op doen. Om er te staan wanneer het er écht toe doet. En als het aan Juju ligt is dat zaterdag in Toscane het geval. Hij wil zich namelijk revancheren op het debacle van de vorige editie. Niet de extreme hitte of zijn benen. Nee, materiaalpech weerhielden hem van titelprolongatie. De wereldkampioen gaf later aan “uit respect voor deze koers” te zijn doorgegaan tot de finish en zal zaterdag het speerpunt van Deceuninck-Quick Step zijn.
*** Wout van Aert
We geven Wout van Aert drie van de vijf sterren, maar we hadden Julian Alaphilippe, Mathieu van der Poel en Wout van Aert net zo goed alle drie 5 sterren kunnen geven en de 4 en 3 sterren niet toe te kennen. Het is, en waarschijnlijk vaker dit voorjaar, De Grote Drie die hier de grootste favorieten zijn aankomende zaterdag in de 15e editie van de Strade Bianche. En dat Wout van Aert weer bij de pinken zal zijn, daar kun je je klok op gelijk zetten. De Belg stoomde zich de afgelopen drie weken klaar voor het klassiekerwerk op een trainingskamp op Tenerife, waar hij de ene KOM (King of the Mountain, ofwel de beste tijd op een segment of wel beklimming) naar de andere reed. Zijn ploegbaas Merijn Zeeman temperde de verwachtingen nog een beetje, door te stellen dat Van Aert de Strade Bianche zal gebruiken om er twee weken later in San Remo én de Vlaamse klassiekers pas echt te staan. Maar goed, cijfers liegen niet. En neem de weersvoorspellingen én de vorige prestaties van Van Aert in Toscane en reken uit je winst.
** Tom Pidcock
Achter De Grote Drie zien wij in Tom Pidcock de vierde favoriet. En wat hebben Van der Poel, Alaphilippe en Van Aert gemeen? Ze komen uit de cross! Onder een steen geleefd of “één van de revelaties van het Openingsweekend” gemist? Met 21 jaar erg jong, maar oh zo talentvol. Multi-talentvol dat ook. Want zowel in het veld, op de weg als op de MTB staat de Brit zijn mannetje. Hij brak in 2016 als junior door bij het Europees Kampioenschap veldrijden waar hij won. Dat deed hij later op het wereldkampioenschap ook. Om als belofte in jaargang 2017-2018 ook maar weer verder te gaan waar hij in 2016 mee eindigde: winnen.
Op de weg ging het dito. De juniorenversie van Parijs-Roubaix schreef hij in 2017 op zijn naam en in 2019 deed hij datzelfde in de Parijs Roubaix onder 23-jarigen. Sinds 2021 is rijdend voor INEOS-Grenadiers en in het Openingsweekend gaf Pidcock meteen thuis. Was bij de pinken in de Omloop en reed in Kuurne zelfs naar een derde – en dus – podiumplaats. Wat kan de Brit zaterdag in Toscane klaar spelen?
* Jakob Fuglsang
Nóg iemand die in onze favorietenrij die in zijn jeugd uitblok in een andere wielrendiscipline. Jakob Fuglsang behaalde bij de jeugdcategorieen talloze ereplaatsen in zowel het Deense als Europese kampioenschappen… mountainbiken. De Deen, die eigenlijk meer ronderenner dan klassiekerspecialist is, kan zijn moutainbike-skills zaterdag in de Strade Bianche wellicht nog goed gebruiken. Als de witte wegen in Toscane zijn veranderd van kurkdroge, stoffige in een zware modderpoel, gedijt een coureur als Jakob Fuglsang daarop. De voor Astana-Premier Tech coureur heeft met Alex Aranburu en Fabio Felline ook twee schaduwfavorieten in zijn team, maar zal zelf ook voor een goed resultaat willen gaan.
Dark horse: Romain Bardet
Dan de dark horse. Misschien nog wat duiding nodig. Want hoewel we ook wel spraken van een joker – met de dark horse bedoelen we dus een gouden verrassing. Niet iemand die hoog staat bij de bookmakers. Die vlak achter Van der Poel, Alaphilippe, Van Aert, Pidcock en Fuglsang een grote favoriet is. Dus geen Bauke Mollema. Of Tadej Pogačar. Nee, de dark horse is iemand die je niet in de top tien bij de bookmakers zal vinden, maar iemand die in onze ogen zeker wel hoog kan gaan rijden. Hadden we dat al niet goed voorspelt met Heinrich Haussler in de Omloop? Afijn. De dark horse van Strade Bianche is Romain Bardet.
Wat doet een Fransman die al eens tweede (in 2016) en eens derde (in 2017) werd in het eindklassement van de Tour de France in een rij der favorieten van een voorjaarsklassieker, horen we je denken? Terechte vraag. Ware het niet dat Romain Bardet een ware transformatie heeft ondergaan. En nee, het is niet dat Bardet vanaf 2021 alleen nog maar kasseienkoersen gaat rijden. Dat zeker niet. Hoewel hij een zeer sterk debuut maakte afgelopen zaterdag in de Omloop, wordt hij komende zaterdag in de Strade Bianche dé kopman van Team DSM. Waar oud-winnaar Tiesj Benoot Parijs-Nice gaat rijden, is Bardet de man die het voor DSM moet doen. Werd in de door Benoot in extreem zware omstandigheden gewonnen editie van 2018 al eens tweede in de Strade Bianche en met veldrijder Joris Nieuwenhuis en oud-mountainbiker Chris Hamilton aan zijn zijde kan dit zomaar eens jouw gouden tip voor je pronostiek zijn!
Favorieten en sterrenverdeling Strade Bianche 2021
***** Mathieu van der Poel
**** Julian Alaphilippe
*** Wout van Aert
** Tom Pidcock
* Jakob Fugslang
Dark horse: Romain Bardet