Wielertoertochten

Wil jij de mooiste wielertoertochten of wielercyclo’s gaan rijden en heb jij geen zin om je uren te verdoen aan het uitzoeken daarvan? Dan ben jij bij jouw vrienden van Voorjaarsklassiekers.be aan het goede adres. Want naast schrijven over de favorieten voor de Ronde van Vlaanderen of de kasseien van Parijs Roubaix, schrijven wij ook graag over het leven óp de fiets, voor jou als fietsliefhebber!

Zo schreven we over de ideale fietskleding en hoe jij per seizoen gekleed op de fiets gaat, presenteerden wij een overzicht met de mooiste wielerdocumentaires en leukste wielerpodcasts en geven we je meer informatie over de pittigste en mooiste cyclo’s, met wedstrijdwaarneming en tijdselement. Op deze pagina in op de mooiste wielertoertochten die er zijn.

Wielertochten top 5

Wielertoertocht 1: Ronde van Vlaanderen Cyclo

Wat is de mooiste wielertoertocht die er is? Nou, bij ons met stip op één staat de Ronde van Vlaanderen Cyclo. Waarom deze wielertocht op één staat is simpel voor ons: de Ronde van Vlaanderen is het mooiste wielerevenement en wielerkoers die er is. En wat is er leuker dan om zélf, een dag voor de profs, de bekendere klimmen en kasseienheuvels op te denderen samen met je vrienden om na afloop in het gezellige Oudenaarde een paar pilsjes te drinken en met je verkrampte kuiten naar de dichtstbijzijnde frietkot te strompelen, om de volgende dag met een semi-brakke hoofd al vroeg op de Oude Kwaremont te staan – om de renners maar liefst drie maal langs te zien rijden! Ja, het combineren van het rijden van de Cylco en het kijken van de koers is een groots voordeel. En ja, het rijden van de Ronde van Vlaanderen Cyclo is prima te doen. Zo kun je kiezen tussen 235, 177, 142 en 74 kilometer en rij je in alle gevallen over de Oude Kwaremont en Paterberg. Och, wat kijken wij uit naar zo’n weekend!

Wielertoertocht 2: La Chouffe Classic

Op twee in het lijstje mooiste wielertochten staat de “La Chouffe Classic”. Inderdaad, deze wielertocht – dat altijd in mei plaatsvindt – is vernoemd naar het gelijknamige biertje. Sterker, de Brouwerij van Achouffe, speelt een grote hoofdrol in de La Chouffe Classic. Maar daar over later meer. Voor de Nederlandse lezers, voor de La Chouffe Classic dien je wel af te reizen naar Houffalize, gelegen in de provincie Luxemburg dat op zo’n 3 en een half uur vanuit Amsterdam ligt – maar als je er eenmaal bent, heb je ook wat! “Een prachtige klimklassieker die absoluut niet mag ontbreken op je fietskalender”, aldus de organisatie en daar is geen woord over gelogen. Klimmen, afzien, een proefglaasje La Chouffe op 12 kilometer van de finish en tenslotte nog half aangeschoten de beruchte Rue Saint-Roch, met stijgingspercentage van 18%, aan doen. Dat is La Chouffe Classic in één zin. We schreven het al, de brouwerij van de pils speelt een hoofdrol, omdat je hier dus op 12 kilometer van de finish een proefglaasje krijgt. Onze tip: boek een hotel of verblijf rondom of in de buurt van de brouwerij en maak daar je start/finish van. Na de koers dus lekker het terras op en rollend naar huis!

Wielertoertocht 3: Klimclassic

Nummer 3 der wielertoertochten getipt door Voorjaarsklassiekers.be: de Klimclassic met start en finish in Maastricht. De afgelopen jaren vond de Klimclassic altijd plaats op Hemelvaartsdag, waardoor er (vooral de laatste jaren) altijd een mini-volksverhuizing der wielerfanaten plaatsvond vanuit de Randstad naar het mooie Zuid-Limburg. Ook dit jaar is de Klimclassic, in 2021 is de wielertoertocht dat wordt georganiseerd door We Are Cycling hopelijk toe aan haar 17e editie, weer georganiseerd op Hemelvaartsdag: de KlimClassic 2021 staat gepland op donderdag 13 mei 2021. Wij hebben de KlimClassic al diverse keren gereden en zijn erg gecharmeerd van het parcours. Hoewel de start en finish in het Nederlandse Maastricht staat, duik je namelijk vrijwel meteen – en grotendeel de rest van de dag – het mooie Belgische land in. De Voerstreek en ook de Belgische Ardennen kennen tal van mooie beklimmingen, enkele ook met tijdsregistratie, waar jij je deze dag op kan stukbijten. De Hallembaye, de Côte des 36 Tournants, Thier Philippart, Mur d’Amay en de Muizenberg. Allemaal pittige jongens. Je hebt voor de KlimClassic 2021 de keuze tussen 110 kilometer (a 1.022 hoogtemeters) en de 180 kilometer (a 2.022) hoogtemeters. Ben jij er al klaar voor?

Wielertoertocht 4: Dam tot Dam Classic

Woon jij in Amsterdam en heb jij zin in een prachtige wielertoertocht zonder dat je daar voor de auto in moet stappen? Dan is de Dam tot Dam Classic voor jou hét evenement. De Dam tot Dam Classic, georganiseerd door Le Champion, is de fietseditie van de Dam to Dam-loop – al finisht de wielertoertocht niet in Zaandam maar finisht het, net als de start, op de Dam in Amsterdam. Wist jij dat je maar op één mogelijkheid op je racefiets door de IJtunnel kan crossen? En wist jij dat dat alleen maar kan tijdens de BinckBank Dam tot Dam Classic, zoals de wielertocht voluit heet? Ook de Dam tot Dam Classic telt verschillende afstanden, maar de volledige 150 kilometer is by far het populairst. Je pakt hier, in tegenstelling tot onze andere toertochten, weinig hoogtemeters, maar je kunt juist genieten van het mooie vlakke Noord-Hollandsche land. Zaandam, Schoorldam, Krabbendam. Alkmaar, Opdam en Monninckendam. En een finish op de historische Dam. Een prachtige alternatief voor het klimwerk in Zuid-Limburg en België!

Wielertoertocht 5: Luik Bastenaken Luik Classic

Last but not least. Luik Bastenaken Luik Classic. Of Tilff-Bastogne-Tilff of De LBL Ardennen Classic. Er zijn meerdere toertochten die slaan op de moeder der klassiekers, dé wielerklassieker die er is. Van Luik naar Bastenaken en weer terug naar Luik. Weet wel, alleen grote amateurrenners overleven dit. Nee, gekkenwerk. We zullen je niet onnodig bang maken, maar het feit dat op meerdere momenten in het jaar Luik Bastenaken Luik wielertoertochten worden gehouden, is niet zonder reden. Want net als de Ronde van Vlaanderen Cyclo (de Ronde van Vlaanderen vindt altijd de eerste zondag van april plaats, dus deelnemen aan de Cyclo betekent vroeg in vorm zijn), kun jij de Luik Bastenaken Luik Classic ook een dag voordat de profs aan de beurt zijn fietsen. Dit betekent wel, dat je eind april al een toertocht van 250 kilometer met meer dan 4.000 hoogtemeters moet fietsen. Of wel, je fietst gewoon lekker de hele winter door zodat dit prima te doen gaat zijn! Ben jij niet zó sportief – of is het lastig om al je fietsvrienden zo enthousiast te krijgen voor deze wieleruitdaging in het vroege voorjaar? Geen ramp. De koers Tilff-Bastogne-Tilff wordt altijd in mei georganiseerd en onze vrinden van Le Champion organiseren de tweede zaterdag van augustus altijd de LBL Ardennen Classic.