De beste wielerdocumentaires van 2023 

Voorjaar. Lente. De mooiste tijd van het jaar. Want eindelijk doemen daar de kasseien weer op en is het tijd voor de voorjaarsklassiekers. Van de Omloop het Nieuwsblad tot en met Luik-Bastenaken-Luik, wekelijks genieten en smullen tussen eind februari en eind april. Maar naast deze schitterende voorjaarsklassiekers mogen we deze periode ook de nodige nieuwe wielerdocumentaires aanschouwen! Voorjaarsklassiekers.be geeft een overzicht van de beste wielerdocumentaires van 2023 – met deze eerste editie van de nieuwste wielerdocumentaires van het voorjaar van 2023!

All-In Team Jumbo Visma: als je het ons vraagt de beste wielerdocumentaire van 2023 so far!

We schreven daags na de première al een heel blog over de wielerdocumentaire All-In Team Jumbo Visma en ja, we mogen wel stellen dat de voltallige redactie van Voorjaarsklassiekers.be dit pareltje tot nu toe de beste wielerdocumentaires van 2023 vinden! Zo thuis vanaf de zetel met de frigo vol pintekes herbeleef je het wielerjaar van Jumbo-Visma, dat vol met hoogtepunten en dieptepunten zaten. Dit unieke inkijkje achter de schermen van de supermarktploeg beslaat zes afleveringen en is te zien op Amazon Prime Video. 

All In team Jumbo Visma

In All-In passeren alle grote rondes en klassiekers de revue, wordt een inkijkje gegeven in het leven van familie van Aert, Roglic en Vingegaard en zien we fraaie beelden van trainingskampen, tactische besprekingen en vanuit de ploegleiderswagen tijdens de koers. We zien hoe vriendin Sarah Wout aanmoedigt in Parijs-Roubaix en hoe de dames Rogic en Vingegaard de Tour van dichtbij mee maken. Absoluut hoogtepunt is natuurlijk de Tour de France, met de schitterende coup van Jumbo in de rit naar de Granon. Het enige wat je hoeft te doen is abonnement van Amazon Prime Video af te sluiten, een kratje Kwaremont koud zetten en het genieten kan beginnen. Bingewaardige content tot en met. Zes van de vijf sterren, al vraag je het ons! 

Godfather van de Koers 8 weken op lineaire televisie

Naast All-In Team Jumbo Visma is woensdag 8 maart Patrick Lefevere: Godfather van de Koers in premiere gegaan. Hierin wordt de 68-jarige West-Vlaamse ploegleider en manager van Mapei en de latere Quick-Step gevolgd én komen enkele prominenten om hen heen aan het woord. Denk dan aan huidige renners (wereldkampioen Remco Evenepoel, Julian Alaphillippe), maar ook oud-renners Tom Boonen en Johan Museeuw.

De beste wielerdocumentaires van 2023 Godfather van de Koers

In tegenstelling tot All-In is de documentaireserie van de VRT over PatLef “gewoon” op televisie te zien, zonder je een abonnement van een streamingdienst hoeft af te sluiten. Vanaf 8 maart is het zes weken lang elke woensdagavond smullen geblazen op de Belgische tv-zender Canvas. 

De docu Patrick Lefevere: Godfather van de Koers komt ouderwets wekelijks op tv, dus kun je dit niet achter elkaar bingen, een recensie is dan dus ook nog niet mogelijk. De eerste aflevering was echter al erg fraai en beloofd meer! 

The Wolfpack ook op Prime Video te zien

Op zoek naar nog meer content over de equipe van Lefevere? Heb jij even geluk dat je Amazon Prime Video voor All-In hebt afgesloten, je kunt op dit platform namelijk ook later dit voorjaar een fonkelnieuwe docu gaan volgen over The Wolfpack. Het concept zal nagenoeg gelijk zijn aan All-In, maar dan dus de ploeg Quick Step Alpha Vinyl in de hoofdrol. Ook deze docu zal de successen van het jaar 2022 bevatten. 

Ook hier werd de ploeg gevolgd op allerlei verschillende momenten en manieren. Renners werden thuis gefilmd, cameramensen waren aanwezig bij tactische besprekingen en teammeetings en ook op de trainingskampen krijgen we inkijkjes. Het is nog niet bekend wanneer de docuserie wordt gepubliceerd op Prime. Afwachten…

Movistar en aftellen naar Netflix

Zeg je video content streamen, dan zeg je natuurlijk ook Netflix. Deze, eveneens Amerikaanse, streamingsdienst weet jij ongetwijfeld al sinds jaar en dag te vinden voor de mooiste series en films. Bij Netflix moet jij misschien niet meteen denken aan de stiel, maar dan heb jij nog niet gehoord van El Día Menos Pensado. Dit is dé serie over de Spaanse Movistar equipe. Omdat we er toch stiekem vanuit gaan dat jij hier al bekend mee bent, zal een verdere introductie niet nodig zijn. Afijn, waarom we dit wel belichten? Omdat de nieuwste seizoen (seizoen drie, met daarin onder andere het opzienbarende afstappen van Miguel Angel López in de Vuelta a España van 2021) nu ook te zien is in Nederland en België! Het kan zijn dat jij binnen je Netflix app nog wel de taalinstellingen moet aanpassen naar het Engels, maar dan is het streamen geblazen.

De beste wielerdocumentaires van 2023 El Dia Menos Pensado

Tenslotte – we blijven even bij Netflix – is het nog uitkijken naar iets schitterends. Op Netflix zal begin 2023, het is nog niet bekend wanneer maar dit kan dus snel komen, een serie komen over de Tour de France. In acht afleveringen krijgen we een uniek kijkje achter de schermen van acht wielerploegen. Volgens Netflix wordt dit de Formula 1: Drive to Survive van het wielrennen!

De ploegen die meewerken zijn AG2R Citroën, Alpecin-Fenix, BORA-hansgrohe, EF Education-EasyPost, Groupama-FDJ, INEOS Grenadiers, Jumbo-Visma en Quick-Step Alpha Vinyl. Gaat dit dan misschien de beste wielerdocumentaires van 2023 worden? Wij kunnen in elk geval niet wachten…