Scheldeprijs 2024

Op de woensdag tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix is het geheel volgens traditie tijd voor het officieuze wereldkampioenschap sprinten. Tussen het dokkeren op de kasseien door zijn het de rappe mannen die aan zet zijn. Ook in de Scheldeprijs 2024 zullen alle grote rappe mannen afreizen naar het Nederlandse Zeeland, waar de koers zal vertrekken. Wie wint op de Churchill-laan in Schoten? Voorjaarsklassiekers.be presenteert de voorbeschouwing Scheldeprijs 2024!

Scheldeprijs 2024

Voorbeschouwing Scheldeprijs 2024

Voor de zesde keer in de geschiedenis van de Scheldeprijs zal er in Terneuzen – in Nederland – worden gestart. Hier, in Zeeland, wordt er afgevlagd voor de 112e editie van de Scheldeprijs. Kan Jasper Philipsen zijn derde zege op rij in de wacht slepen?

Favorieten Scheldeprijs 2024

Historie Scheldeprijs 

Met 110 edities op de teller is de Scheldeprijs de oudste klassieker in Vlaanderen. Ter vergelijking: de Ronde van Vlaanderen debuteerde pas in 1913 op de wielerkalender, Gent-Wevelgem in 1934, en wedstrijden zoals Omloop Het Nieuwsblad, E3 Harelbeke en Dwars door Vlaanderen zelfs pas na de Tweede Wereldoorlog.

Alfred Martougin, een industrieel en chocoladefabrikant, lanceerde de Grote Scheldeprijs in 1907. In die tijd had de Scheldeprijs nog geen vaste locatie, ondanks zijn klassieke karakter dankzij heuvels en kasseistroken. Het duurde tot 1926 voordat de koers zich vestigde in Schoten. Een verbintenis die naar verwachting nog decennialang zal voortduren, aangezien Schoten haar lot tot en met 2025 verbonden heeft aan de Scheldeprijs.

Vanaf de jaren ’30 werd de Scheldeprijs meer een criterium, met minder nadruk op heuvels en kasseistroken. Men koos voor een lokale omloop in en rond Schoten en benadrukte het lokale karakter van de klassieker. De Scheldeprijs bleef in de zomer op de kalender, samen met de kermis in Schoten, wat een volksfeest betekende.

Legendarische namen zoals Achiel Buysse, Stan Ockers, Briek Schotte, Rik Van Looy, Walter Godefroot, Roger De Vlaeminck, Eddy Merckx en Freddy Maertens gaven de Scheldeprijs extra aanzien. Piet Oellibrandt, Belgisch kampioen op de weg in 1959, groeide uit tot recordhouder met overwinningen in 1960, 1962 en 1963.

In de late jaren ’70 verloor de Scheldeprijs populariteit onder druk van internationale concurrentie, wat leidde tot drastische maatregelen. Vanaf 1987 werd de koers verplaatst naar april, waarmee het een voorjaarsklassieker werd.

Vanaf dat moment domineerden internationale sprintkanonnen de wedstrijd. Adrie van der Poel, Jean-Paul van Poppel, Mario Cipollini, Erik Zabel, Robbie McEwen, Tom Boonen en Alessandro Petacchi waren enkele van de grote namen die de overwinning grepen. Een massasprint ontlopen werd moeilijker. Tot vorig jaar slaagde alleen Thorwald Veneberg van de KNWU daar nog in, in 2005.

Voorbeschouwing Scheldeprijs 2024

Het afgelopen decennium werd de verrassende Oellibrandt dan toch van zijn troon gestoten. In eerste instantie door Mark Cavendish, winnaar in 2007, 2008 en 2011, maar Marcel Kittel deed het nog beter met maar liefst vijf overwinningen tussen 2012 en 2017.

Vanaf 2017 begon het bestuur, nu in handen van Flanders Classics, te experimenteren met de startplaatsen. Niet langer vertrok de koers vanuit de omgeving van het Museum Aan de Stroom in Antwerpen. Eerst Mol, als eerbetoon aan de afscheidnemende Tom Boonen, later Terneuzen. Met de start in Zeeland koos de Scheldeprijs een nieuwe koers. Behalve drie jaar geleden, toen vanwege coronamaatregelen een volledige editie in Schoten plaatsvond.

Parcours

Na de start in Terneuzen voert het door het waterrijke landschap van de provincie Zeeland voordat de renners de finish bereiken in Schoten. In Terneuzen bevindt de startzone zich nabij de Westerschelde. Het rennerskwartier opent om 10.45 uur op het Stadhuisplein. De renners worden voorgesteld op het presentatiepodium op de Markt, van 11.40 uur tot 12.45 uur, gevolgd door de start op het Stadhuisplein om 13.00 uur.

Favorieten Scheldeprijs 2024

Wie anders dan Jasper Philipsen is de onbetwiste favoriet in de Scheldeprijs? De Vlam van Ham is in topvorm en won eerder dit jaar al Milaan-Sanremo. Hij liet zelfs de Ronde van Vlaanderen schieten om zich volledig toe te spitsen op deze wedstrijd. Alpecin-Deceuninck beleeft een uitstekend seizoen, vooral dankzij Mathieu van der Poel.

Voor Philipsen lijkt Tim Merlier zijn grootste rivaal. Tijdens de Classic Brugge-De Panne waren ze aan elkaar gewaagd in de sprint, maar Merlier zegevierde. Merlier, rijdend voor Soudal Quick-Step, zal vastberaden zijn om te winnen.

Achter deze twee favorieten staan veel kanshebbers. Dylan Groenewegen was tijdens recente sprintwedstrijden dichtbij de overwinning. Zal de Amsterdamse renner eindelijk zegevieren in Schoten? Ook Sam Welsford heeft goede vooruitzichten. Hij was de sprintkoning tijdens de Tour Down Under. Pascal Ackermann heeft nog geen overwinning kunnen behalen in het shirt van het Israëlische team. Zal de Kempen het toneel zijn van zijn eerste triomf?

Gerben Thijssen heeft dit seizoen al tweemaal gewonnen en verdient dus aandacht. De Belg is in uitstekende vorm en heeft onlangs een tweede plaats behaald in La Roue Tourangelle. Arvid de Kleijn is ook een opkomend talent van dit seizoen. Hoewel hij de afgelopen weken wat pech had, hebben we alle vertrouwen in deze vriendelijke Nederlander!

Tot slot noemen we nog de namen van Tirreno-“revelatie” Stanislaw Aniolkowski, pocket-sprinter Simone Consonni, Casper van Uden, Juan Sebastian Molano en Scandinavische Hoop Søren Wærenskjold.

Helaas is routinier Mark Cavendish niet aanwezig vanwege een blessure. Zoek ook niet naar Fabio Jakobsen, die de Scheldeprijs niet zal rijden omdat hij zich optimaal wil voorbereiden voor de Giro d’Italia.

Favorieten en sterrenverdeling Scheldeprijs 2024

***** Jasper Philipsen
**** Tim Merlier
*** Sam Welsford
** Gerben Thijssen
* Dylan Groenewegen
Dark horses: Arvid de Kleijn, Kaden Groves, Luca Mozzato en Soren Wærenskjold