Ronde van Algarve 2024

Voorjaarsspecialisten rijden er zo een aantal weken voor het Openingsweekend de generale repetitie. Klassementsrenners krijgen met een tijdrit in van 22 kilometer en eveneens twee mooie aankomsten bergop een mooi parcours voorgeschoteld. Tel daarbij de uitstekende omstandigheden op – in Zuid-Portugal is half februari te vergelijken met april in Vlaanderen en Nederland en dat op een aantal uur vliegen – en het is duidelijk: de Ronde van Algarve 2024 is geliefd bij het peloton. Met zowel Remco Evenepoel, Wout van Aert, Mikel Landa, Sep Kuss, Tom Pidcock, Filippo Ganna, Daniel Felipe Martínez en de Mexicaans relevatie Isaac del Toro aan de start beloofd het een heerlijke editie te worden. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit met deze voorbeschouwing Ronde van Algarve 2024!

Voorbeschouwing Ronde van Algarve 2024

Voorbeschouwing Ronde van Algarve 2024

Voor Remco Evenepoel is de Ronde van Algarve 2024 de eerste rittenkoers van 2024. De eerste grote test zal weliswaar Parijs-Nice zijn, gezien dit qua nervositeit en omstandigheden een goede kopie is van de laatste week van de Tour de France 2024 – maar ook de Ronde van Algarve 2024 heeft Evenepoel aangestipt. Wout van Aert, maar ook Tom Pidcock, Stefan Küng, Nils Politt, John Degenkolb, Jasper Stuyven, Mike Teunissen, Valentin Madouas, Florian Sénéchal, Yves Lampaert zullen hier zichzelf willen testen. Hoe staan de benen ervoor? Ben ik al klaar voor de Omloop het Nieuwsblad en Kuurne Brussel Kuurne of is er nog werk aan de winkel voor de rest van de voorjaarsklassiekers 2024? Kortom, reden genoeg om de Ronde van Algarve 2024 te gaan kijken. Zowel via Het Laatste Nieuws als ook Eurosport zal je de koers kunnen volgen. Een vermakelijke koers waar je tevens door een goede scouting een slag kan slaan in je klassiekerspellen of pronostieken! Voorjaarsklassiekers.be blikt hierbij vooruit met de favorieten van de Ronde van Algarve 2024, eerst het parcours.

Parcours Ronde van Algarve 2024

Het vijftigste jubileum van de Volta ao Algarve (14-18 februari 2024) belooft een boeiende strijd tussen klimspecialisten en allrounders. Met twee bergetappes, een vernieuwde individuele tijdrit van ruim twintig kilometer en twee sprintetappes, biedt de Portugese rittenkoers voor elk wat wils.

Gedurende vijf dagen zullen de renners 752,9 kilometer afleggen, inclusief 14.455 hoogtemeters. Bonificatieseconden worden dagelijks uitgereikt aan de finish, en zes extra bonificatieseconden zijn te verdienen bij tussensprints. De eerste etappe, van Portimão naar Lagos, is op maat gemaakt voor de sprinters, net als in voorgaande jaren.

Rit twee, met drie hellingen en een finish op de Alto da Fóia (7,1 km aan 6,8%), is een uitdaging voor klimmers. Eerdere winnaars op Fóia zijn onder andere Luis León Sánchez, Daniel Martin, en Tadej Pogačar.

Na een sprintetappe op dag drie volgt een tijdrit in Albufeira op dag vier. Het parcours, 22,2 kilometer lang met twee tussentijdse metingen, lijkt geschikt voor tijdritspecialisten. De apotheose op de Alto do Malhão (2,5 km aan 9,9%) vindt plaats op de laatste dag, met twee beklimmingen op de slotklim. De eindwinnaar wordt gekroond op de top van de Alto do Malhão.

Rittenschema Volta ao Algarve 2024:

14/02: Etappe 1 – Portimão naar Lagos (200,8 km)
15/02: Etappe 2 – Lagoa naar Fóia (171,9 km)
16/02: Etappe 3 – Vila Real de Santo António naar Tavira (192,2 km)
17/02: Etappe 4 – Albufeira naar Albufeira (22,2 km, ITT)
18/02: Etappe 5 – Faro naar Alto do Malhão (165,8 km)

Favorieten Ronde van Algarve 2024

Remco Evenepoel, tweevoudig winnaar van de Volta ao Algarve, geldt als de ultieme favoriet voor de komende editie, vooral vanwege zijn uitmuntende prestaties in tijdritten. Zijn succes op de Alto da Fóia in 2020 en een derde plaats op de Alto do Malhão datzelfde jaar getuigen van zijn klimcapaciteiten. De huidige wereldkampioen tijdrijden lijkt hij sterker dan ooit tevoren, dat zagen we wel weer afgelopen zaterdag toen hij op formidabele wijze won in de Figueira Champions Classic.

Favorieten Ronde van Algarve 2024

Naast Evenepoel is ook Daniel Felipe Martínez een kanshebber, met zijn recente nationale tijdritkampioenschap in Colombia. Wout van Aert wordt weliswaar niet gezien als klassementsrenner, maar zijn sprintvaardigheden op de Alto da Fóia en tijdritkwaliteiten maken hem toch een potentiële leider in de slotrit naar de Alto do Malhão.

Filippo Ganna, vorig jaar tweede, bewijst dat ook zwaardere renners in aanmerking komen voor de eindoverwinning. INEOS Grenadiers, met onder andere Thymen Arensman, Tom Pidcock en Geraint Thomas, voegt nog meer uitdagers toe. Arensman, met sterke tijdritcapaciteiten, lijkt de grootste kanshebber van het trio.

Een vraagteken is de terugkerende klimmer Tao Geoghegan Hart, terwijl Rui Costa zijn klassementsambities bij EF Education-EasyPost moet waarmaken tegenover de sterke Ben Healy. Stefan Küng staat bekend om zijn tijdritkwaliteiten en kan ondanks mindere beklimmingen een topklassering behalen.

Ondanks zijn val in 2023, krijgt Marc Hirschi bij UAE Emirates een kans om zijn belofte in te lossen. Andere renners zoals Milan Vader, Tiesj Benoot, Sepp Kuss, Sergio Higuita, Valentin Madouas en Mikel Landa kunnen in lastigere ritten voor opschudding zorgen, terwijl Mattia Cattaneo wellicht in de schaduw van kopman Evenepoel ook een sterke uitslag kan behalen.

Rappe mannen en voorjaarsspecialisten

De vlakke etappes in de Ronde van Algarve 2024 beloven boeiende sprints, met geen uitgesproken favoriet vooraf. Gerben Thijssen, recente winnaar van de Trofeo Palma, voegt snelheid toe aan het deelnemersveld. Casper van Uden, die in januari de AlUla Tour op zijn naam schreef, hoopt op zijn tweede profzege. Jordi Meeus, winnaar van de laatste Tour de France-rit, maakt zijn seizoensdebuut en is een geduchte concurrent. Bekende namen als Wout van Aert en Magnus Cort zullen ook deelnemen, wat garant staat voor spannende massasprints en onvoorspelbare situaties.