Exclusief op Voorjaarsklassiekers.be een speciale voorbeschouwing op de Ardennenklassiekers 2021, uiteraard ter aanvulling op de specifieke voorbeschouwingen per klassieker. Want voor de Ardennen-klassiekers schrijven wij daags voor zowel de Brabantse Pijl, als de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en ook de Luik-Bastenaken-Luik een uitgebreide voorbeschouwing met daarin de favorieten een sterrenverdeling met ook de dark horse.
De Ardennenklassiekers 2021: na de keien is het klimmen geblazen
Traditioneel verruilen we na Parijs-Roubaix de kasseien voor de heuvels, echter door de verplaatsing van De Hel van het Noorden naar het najaar was de Ronde van Vlaanderen al de laatste kasseienklassieker van dit voorjaar. De echte voorjaarsliefhebbers zullen ons er op wijzen dat we het Onofficiële Wereldkampioenschap Sprinten in Schoten, de Scheldeprijs, niet moeten vergeten. Maar daarna is de volledige focus op de heuvelklassiekers, welke woensdag 14 april met de Brabantse Pijl officieel van start gaan.
De Ardennenklassiekers: een heel nieuwe rits kleppers trekken ten strijd
Op de wereldkampioen en de wat meer complete renners na, denk aan de Wellentjes, Teunsjes en Benootjes, wordt er in de komende Ardennencampagne weer een heel blik met andere renners opengetrokken. De Sloveense kemphanen Primož Roglič en Tadej Pogačar bijvoorbeeld, die elkaar in de Ronde van het Baskenland al hebben getroffen en elkaar in elk geval in Luik-Bastenaken-Luik gaan tegenkomen. Of de Zwitserse Tour de France 2020-revelatie Marc Hirschi. En klimgeiten pur sang, zoals Dan Martin en Chris Woods. Maar ook de Fransmannen Benoît Cosnefroy en Warren Barguil zul je echt pas vanaf de Brabantse Pijl zien schitteren in de klassiekers. Wie zien we waar in welke klassieker? En wat zijn de belangrijkste wijzigingen van het parcours?
Alvast in de WK-sferen komen in de Brabantse Pijl
De Brabantse Pijl is zoals geschreven de overgangsetappe van de kasseien naar de heuvels, maar de echte kasseienliefhebber hoeft nog niet getreurd te zijn. De met kasseien geplaveide Moskesstraat is een strook om naar uit te kijken. Hier opende Zdeněk Štybar in de herfsteditie van 2020 de debatten, maar zag hij wereldkampioen Alaphilippe en ook Mathieu van der Poel op de top van de helling wegrijden. Hoewel dit later weer bij elkaar kwam, kwamen Alaphilippe, MVDP en Cosnefroy op de laatste helling van de dag – de Schavei – wel weg. Diezelfde Alaphilippe probeerde ook in de editie van 2019 – toen gewonnen door de oersterke Mathieu van der Poel – weg te komen op een helling. Toen koos hij de Hertstraat uit en krijg hij Tim Wellens – de winnaar van 2018 mee. Als we de beelden van de door Wellens gewonnen editie er op na slaan leren we dat ook een erg late uitval – Wellens ging aan op acht kilometer van de meet – kan leiden tot de winst of dat je ook kan winnen na een groepssprint met een uitgedund peloton, zoals Sonny Colbrelli in 2017 deed.
Nog een paar leuke out-takes van de afgelopen edities: hoewel hij hier nog nooit kon winnen, reed Michael Matthews vijf van de zeven keer dat hij startte naar een top-10 klassering. De eerder genoemde winnaar van 2017, Colbrelli, reed hier vier maal top tien. Belgen Dries Devenys en Pieter Serry komen met elk drie top-10 klasseringen dan weer in aanmerking als dark horse.
De Amstel Gold Race: draaien en keren in het mooie Zuid-Limburgse land
Onthoofd. Karaktermoord. Dat waren de eerste reacties van de presentatie van het parcours van de Amstel Gold Race 2021. Niet het typische draaien en keren met maar liefst 35 hellingen – met de iconische Eyserbosweg of de Keutenberg, dé kuitenbeiter van het Heuvelland – maar een lokale omloop van 17 kilometer dat twaalf maal wordt verreden inclusief een finale rondje van 15,8 kilometer. Andere koek, inderdaad. Maar goed, we mogen allang blij zijn dat de Amstel Gold Race door kan gaan. Waarvoor hulde.
Onthoofd of niet, ook de Amstel Gold Race 2021 zal weer een deelnemersveld gaan krijgen om de vingers bij af te likken. Helaas – ja, nog een teleurstelling – reken niet op Mathieu van der Poel. De Nederlander heeft sinds de Ronde van Vlaanderen de focus gelegd op het mountainbiken, waar hij in de Olympische Spelen een gouden plak hoopt te behalen en zal zich zelf niet opvolgen.
Maar met Julian Alaphilippe, Jakob Fuglsang, Maximilian Schachmann en Alejandro Valverde genoeg smaakmakers aan de start. Belgisch hoop is gevestigd op Tim Wellens en Jelle Vanendert en het is uitkijken naar Philippe Gilbert. Wist de Amstel Gold Race maar liefst vier maal te winnen – maar komt hij dit jaar nog naar de benodigde vorm?
Vuurwerk op de Muur van Hoei
Zeg je de Waalse Pijl dan zeg je de Muur van Hoei. Of beter gezegd Mûr de Huy, zoals de Franstaligen de heuvel benoemen. Al decennialang, in 1985 werd de Muur van Hoei geïntroduceerd als nieuwe aankomstplek en sindsdien is de finale ongewijzigd gebleven, finisht de Waalse Pijl op deze fameuze heuvel van 1,5 kilometer – dat een gemiddelde stijgingspercentage kent van 8,7% en vooral op het middenstuk en het einde tot wel 17% gaat. Logischerwijs is de Waalse Pijl dan ook een koers dat draait rondom de Muur van Hoei.
Sterker, de beklimming wordt drie maal aangedaan – waarbij de laatste maal dus ook de finish is. Maar welke matadoren fietsten op de Chemin des Chappeles, letterlijk het Kapelpad, naar eeuwige roem? En wie kunnen we op de voorposten van de Waalse Pijl 2021 verwachten? Bij het beantwoorden van die vraag zeggen wij: lees de voorbeschouwing van de Waalse Pijl op Voorjaarsklassiekers.be. Maar dat is flauw. Dat begrijpen we. Toch zijn er al op voorhand wat inzichten te vergaren.
Het werpen van een blik op de top-10-klasseringen van de voorgaande jaren, bijvoorbeeld. Of het goed in de gaten houden van de Ronde van het Baskenland. Neem een Alejandro Valverde. Is Mister Mûr de Huy met vijf overwinningen in de Waalse Pijl en ondanks zijn leeftijd – veertig (!) jaar is-ie inmiddels – steekt-ie in het Baskenland gewoon zijn neus nog aan het venster. Chapeau. Daar rijden Roglič en Pogačar overigens ook subliem, dus als zij starten in de Waalse Pijl zijn zij ook favoriet. Julian Alaphilippe won hier natuurlijk ook al tweemaal – en reed in totaal vier maal top-10 – en ware klimgeiten als Sergio Henao of Michal Kwiatkowski rijden hier altijd goed. Dark horse? Schrijf Bauke Mollema maar op. Van de negen starts reed-ie vijf keer top-10!
De oudste, de mooiste en de zwaarste: Luik-Bastenaken-Luik
La Doyenne. De Ouderdomsdeken, zoals we het letterlijk moeten vertalen. Bij het schrijven van de voorbeschouwing Ardennenklassiekers 2021 gaan onze gedachten altijd naar de Luik-Bastenaken-Luik cyclo. De toertocht welke zowel in april, een dag voor de profwedstrijd, als ook in augustus wordt georganiseerd. Een hele dag afzien op de fiets met je vrienden. De Ardennen is voor menig amateurwielrenner uit Nederland of België het gebied waar-ie voor het eerst in zijn of haar leven een serieuze berg of heuvel beklom. De Redoute. De Stockeu. Legendarisch!
“Luik-Bastenaken-Luik is de meest eerlijke koers die ik ooit heb gereden. Hij liegt gewoon niet.” – Michael Boogerd in de Holland Sport special over LBL.
“Toen bij de start van Luik-Bastenaken-Luik de regen overging in sneeuw en de vlokken op mijn handschoenen bleven liggen, wist ik dat het mijn dag ging worden. Kort nadat ik Bastogne was gepasseerd en ik mij opmaakte voor de finale door de Ardennen, hoorde ik dat al bijna de helft van de renners was afgestapt. Met nog 90 kilometer te gaan versnelde ik.” – Bernard Hinault, over zijn legendarische overwinning in 1980.
Belgische lezers zullen bij het zeggen van Luik-Bastenaken-Luik direct denken aan Eddy Merckx. De Kannibaal won La Doyenne vijf maal en is sinds 1975 al recordhouder. Maar ook grootheden als Roger de Vlaeminck, Bernard Hinault, Moreno Argentin, Michele Bartoli en Frank Vandenbroucke wonnen hier. De door VDB gewonnen editie in 1999 werd vorig voorjaar door Sporza door de afgelasting van de wielerkoers als alternatief nog integraal uitgezonden. Daar zien we een ontketende Vandenbroucke strijden tegen Bartoli, Bettini en Boogerd. Een huzarenstukje om de vingers bij af te likken van l Bimbo d’Oro.
De Nederlanders zullen bij het zeggen van Luik-Bastenaken-Luik wijzen op Michael Boogerd. Was hier altijd sterk. Had deze o-zo graag gewonnen. Maar zag telkens andere kleppers en rivalen met de zege lopen. Werd hier tweemaal tweede en tweemaal pakte hij brons. Andere Nederlanders zullen Wout Poels benoemen. Was in 2016 de allersterkste in een door regen, ijs en hagel geteisterde uitgave.
Kijkende naar de lijst van winnaars van de afgelopen jaren leert ons dat Alejandro Valverde bij winst op gelijke hoogte kan komen met Merckx. Maar gaat El Imbatido daarin slagen? Of slaat wereldkampioen Julian Alaphilippe toe? Of kunnen Dan Martin of Jakob Fuglsang op herhaling? En hoe sterk zullen Michael Woods, Vicenzo Nibali en Romain Bardet hier eind april zijn? Of wat te denken van de wat jongere lichting, als Marc Hirschi en Benoît Cosnefroy. Als we de uitslagen van de Ronde van het Baskenland erbij pakken, kunnen we ook rekenen op jongens als Adam Yates, Mikel Landa of David Gaudu. Als ze Luik gaan rijden. Of Quiten Hermans, Ion Izagirre of Pello Bilbao. Uiteraard zullen we tijdig – lees daags voor de koers – een voorbeschouwing schrijven met favorieten en kanshebbers voor Luik-Bastenaken-Luik 2021.
Overigens, goed nieuws. Na de Ardense klassiekers hoef jij niet in een zwart gat te zitten. Voorjaarsklassiekers.be kleurt namelijk in de maand mei roze en bij ons ben je aan het goede adres voor alle informatie over de Giro d’Italia 2021, zoals een voorbeschouwing met favorieten van de Giro 2021 of een alles over het parcours Giro d’Italia 2021!
0 Comments Leave a comment