Amstel Gold Race 2021

De Amstel Gold Race 2021 is de enige Nederlandse UCI WorldTour-koers op de wielerkalender in 2021. De koers over de Zuid-Limburgse heuvels, waar het draaien en keren is rondom de smalle, kronkelige, typerende wegen in het mooie heuvelland.

Zeg je de Amstel Gold Race. Dan zeg je de Amstel Gold Raas. Maar ook de Camerig. De Keuteberg en de Cauberg. Vilt. Maar ook de Grote Markt in Maastricht. We zullen niet sentimenteel worden, maar de Amstel Gold Race is elk jaar een wielersensatie op zich – waar duizenden Hollanders een mini-Koninginnedag vieren in een kolkend centrum in Valkenburg.

Vorige winnaars Amstel Gold Race

Het peloton onderweg in de Amstel Gold Race, door het mooie Zuid-Limburgse heuvellandschap.

Hoewel AGR qua prominentie de wielerkoersen Milaan San Remo, de Ronde van VlaanderenParijs Roubaix en Luik Bastenaken Luik voor zich moet dulden, is zegevieren op de Cauberg niet aan kleine renners besteed. De koers in Zuid-Limburg heeft door de jaren heen behoorlijk wat verschillende vertrek- en aankomstplaatsen gekend, waarbij de laatste decennia steevast de Markt in Maastricht als startplaats en de Cauberg in Valkenberg als finishplaats golden, tot in 2017 de Bemelerberg als nieuwe finish dient.

De eerste editie van de Amstel Gold Race vond plaats in 1966 en na 48 edities is Nederland met 17 zeges hofleverancier, gevolgd door België met 11. Jan Raas is de onbetwiste recordhouder met vijf zeges, Eddy Merckx, Gerrie Knetemann, Rolf Järmann en Phillipe Gilbert wisten allen tweemaal te zegevieren in Valkenburg.

Wanneer is de Amstel Gold Race 2021?

De Amstel Gold Race 2021 staat op zondag 18 april 2021. Geheel volgens traditie dus op de derde zondag van april. Want u weet ongetwijfeld: de eerste zondag is het koers in Vlaanderen, met de Ronde van Vlaanderen 2021, de tweede zondag is het bal in Roubaix, Parijs-Roubaix 2021 en de laatste zondag is het tijd voor de moeder der klassiekers: Luik-Bastenaken-Luik 2021.

De Amstel Gold Race 2021, staat vijf dagen na de Brabantse Pijl 2021 op het programma en steevast komen na de Gold Race de laatste twee voorjaarsklassiekers: de Waalse Pijl op woensdag en, zoals geschreven, Luik op zondag.

Zeg je anno 2021 de Amstel Gold Race, dan zeg je ook Mathieu van der Poel. Weergaloos. Subliem. Ongekend. Lofzang kwam te kort om de historische zege van Mathieu van der Poel in 2019 te beschrijven. Nogmaals genieten van deze koers?

Voorbeschouwing Amstel Gold Race 2021

Of de Amstel Gold Race 2021 ook zo legendarisch gaat worden als in 2019, dat moeten we eerst nog maar zien. We gaan in elk geval niet een nieuwe sensatie krijgen met daarin Mathieu van der Poel in de hoofdrol – aangezien de titelverdediger niet zal starten in de Amstel Gold Race. Van der Poel, die de Strade Bianche op zijn naam schreef, kondigde eerder dit voorjaar aan om na de Ronde van Vlaanderen een rustperiode in te lassen, alvorens hij zich op het mountainbiken stort. Met of zonder Matje, daags voor de koers bent u bij Voorjaarsklassiekers.be aan het juiste adres voor een voorbeschouwing op de 55e editie!

Lees ook onze special met een uitgebreide voorbeschouwing op de vier specifieke Ardennenklassiekers van 2021!

Amstel Gold Race 2021

Mathieu van der Poel is de grote afwezige en zal zichzelf niet opvolgen in de Amstel Gold Race.

Parcours Amstel Gold Race 2021

Een afgeslankte editie, zonder publiek en zonder tal van bekende beklimmingen. Een lokale omloop van 17 kilometer tussen Valkenburg en Maastricht – met de Cauberg, Geulhemmerberg en Bemelerberg. Dat is het verdict voor de Amstel Gold Race 2021. Maar er vindt tenminste een Amstel Gold Race plaats dit jaar, alleen daar al om mogen we blij zijn.

Nu kreeg de organisatie van de klassieker wel groen licht van het overheidsorgaan. De route wordt hermetisch afgesloten, dus voor wielerliefhebbers heeft het geen zin om naar Limburg af te reizen. “We hebben een ‘Go’ gekregen, dus de Amstel Gold Race gaat door op 18 april”, glunderde Leo van Vliet.

“We krijgen wel ingekorte versies, anders kunnen de mannen en de vrouwen niet allebei rijden. En het zal zonder publiek zijn. Zo zullen de vrouwen al in de ochtenduren rijden. De boodschap is: kom niet naar Limburg, maar kijk via de NOS. Het wordt daar de hele dag uitgezonden.”

Amstel Gold Race 2021: 12 rondes van 16,9 kilometer en een finaleronde van 15,8 kilometer

Door de coronamaatregelen is het parcours van de Amstel Gold Race fors afgeslankt. Waar eerst al Parijs-Roubaix definitief is uitgesteld na het najaar, is de koers de zondag daarop ook redelijk onthoofd. Dat kunnen we toch wel stellen. Koersen in Zuid-Limburg, met de Amstel Gold Race als allerbelangrijkste klassieker, is draaien en keren. Met de iconische hellingen als de Eyserbosweg, Fromberg, Keutenberg en Cauberg. Maar hoe anders gaat het in 2021 worden. We krijgen 12 lokale ronden van 16,9 kilometer en een finaleronde van 15,8 kilometer.

Zowel de dames als de mannen rijden respectievelijk zeven en dertien rondes van 17 kilometer met elke ronde de beklimming van de Geulhemmerberg, Bemelerberg en Cauberg. In de finaleronde bij de heren zal de Cauberg niet aangedaan worden.

Parcours Amstel Gold Race 2021

Amstel Gold Race 2020

Door het corona virus en de bijkomende maatregelen in Nederland werd de Amstel Gold Race in 2020 tweemaal gecanceld. In het voorjaar, net als alle andere klassiekers, vanwege de eerste lockdown. In het najaar kreeg organisator Leo van Vliet het niet voor elkaar om de Gold Race op zondag 15 oktober te laten doorgaan.

De Amstel Gold Race van 2019: een zinderende Mathieu van der Poel

Terug naar 2019. Mathieu van der Poel weet op weergaloze wijze de 54e editie van de Amstel Gold Race te winnen. Hoewel het lang leek dat Julian Alaphilippe en Jakob Fuglsang het op de meet zouden gaan uitmaken, kwam van der Poel na een sprint van 300 meter vlak voor de meet langszij en schreef zo op sensationele wijze geschiedenis. Van der Poel won op deze wijze de Amstel Gold Race 39 jaar na de zege van zijn vader, Adrie van der Poel, in 1990.

Favorieten Amstel Gold Race 2021

Mathieu van der Poel schreeuwt het uit nadat hij in de zinderende finale over de streep komt en ter aarde stort!

Laatste tien winnaars Amstel Gold Race
2019: Mathieu van der Poel
2018: Michael Valgren
2017: Philippe Gilbert
2016: Enrico Gasparotto
2015: Michał Kwiatkowski
2014: Philippe Gilbert
2013: Roman Kreuziger
2012: Enrico Gasparotto
2011: Philippe Gilbert
2010: Philippe Gilbert

Kanshebbers Amstel Gold Race 2021

Philippe Gilbert op de Cauberg, onderweg naar de zege in de Amstel Gold Race van 2011.

Favorieten Amstel Gold Race 2021

Helaas voor de Nederlandse wielerfans dus geen Mathieu van der Poel, maar de Belgen zullen met Wout van Aert wél weer een landgenoot als topfavoriet aan de start zien zondag in Valkenburg. Ook wereldkampioen Julian Alaphilippe zal in de Amstel Gold Race hoge ogen gooien en we verwelkomen een heel rij nieuwe kleppers, die de klassiekers tussen de Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik hebben aangestippeld. De Jakob Fuglsang’s en Maximilian Schachmannetjes van het peloton zien we voor het eerst dit voorjaar aan de slag in een klassieker. Maar wie zijn de topfavorieten? En wie tippen wij als dark horse?

***** Primož Roglič
“Deze slotrit ging een stuk beter dan de vorige in Nice”, grapte de kersverse Ronde van het Baskenland afgelopen zondag. De Sloveen zit goed in zijn sas en hoopt zondag in de Zuid-Limburgse heuvels opnieuw zijn duivels te ontbinden. Het parcours van de Amstel Gold Race 2021 heeft veel weg van een WK-wedstrijd en reken er maar op dat Roglič hier bij de pinken zal zijn.

Primoz Roglic Amstel Gold Race 2021

Primož Roglič is momenteel één van de beste renners in koers. Kan hij zondag ook in de Gold Race toeslaan?

**** Thomas Pidcock
Geen Mathieu van der Poel, Julian Alaphilippe of Wout van Aert – maar Thomas Pidcock is in onze ogen dé grootste belager voor Primož Roglič zondag. De kersverse winnaar van de Brabantse Pijl zal met heel veel vertrouwen naar Limburg afreizen, doordat hij dé favoriet klopte. “Of ik mezelf heb verrast in de sprint tegen Van Aert? Toch wel. Maar een sprint aan het eind van zo’n koers is geen gewone sprint”, reageerde de Brit naderhand. Wat kan de sterke INEOS-Grenadiers coureur zondag?

Voorbeschouwing Amstel Gold Race 2021 (1)

Thomas Pidcock komt met heel veel zelfvertrouwen aan de start in Valkenburg.

*** Wout van Aert
“Ik ben geklopt door iemand die sterker was. Al is het wel frustrerend dat ik nu al een paar keer op rij tekortschiet in de finale van een koers”, aldus Wout van Aert na afloop van de Brabantse Pijl afgelopen woensdag. Daar werd Van Aert voor het eerst op de weg geklopt in een sprint in een groep van drie. Voor de Amstel Gold Race zal Wout van Aert gemotiveerder dan ooit aan de start verschijnen. Met het (hopelijk eenmalig) hertekende parcours is hij in onze ogen één van de topfavorieten.

Favorieten Amstel Gold Race 2021 (1)

Wout van Aert heeft zondag nog een appeltje te schillen met Pidcock. Kan Van Aert zondag winnen?

** Julian Alaphilippe
Hij liet de Brabantse Pijl schieten omdat hij een stage boven deelname verkoos. Alles in het teken van de Ardennenklassiekers en te beginnen zondag. In tegenstelling tot de kasseienklassiekers, zien wij de wereldkampioen wel naar de bloemen rijden één van de laatste voorjaarsklassiekers. De Waalse Pijl heeft-ie al op zak en natuurlijk zal Luik als Monument het hoogste op zijn lijstje staan, maar als Juju zondag van Jetje geeft – moeten wij nog maar eens zien wie volgen kan.

Julian Alaphilippe Amstel Gold Race 2021

Altijd goesting. Altijd in de aanval. Heeft de Amstel Gold Race nog niet gewonnen, maar daar kan zondag zomaar verandering in komen.

* Michael Matthews
Áls Michael Matthews in die diepe finale er dan nog bij zit – dat is natuurlijk nog maar de vraag, in de Brabantse Pijl was dat niet het geval – dan kan hij rekenen op zijn eindspurt en zomaar aan de haal gaan met zijn zege. Het is echter sterk de vraag in hoeverre de Australiër is hersteld van zijn val, woensdag in de Brabantse Pijl. Als hij daar geen enkele hinder van ervaart, zien wij hem als belangrijke outsider. Al drie maal top-tien in zeven deelnames. Schrijf hem maar op.

Favorieten en kanshebbers Amstel Gold Race 2021

Als Michael Matthews op tijd is hersteld van zijn valpartij in de Brabantse Pijl is hij in onze ogen een grote outsider voor zondag.

Dark horse: Maximilian Schachmann
Hoewel de Waalse Pijl – en vooral – Luik-Bastenaken-Luik qua parcours beter ligt bij de Duitser Maximilian Schachmann, zien wij hem zondag als dark horse. Ja, renners als Roman Kreuziger, Michal Kwiatkowski en Alejandro Valverde hebben een betere track record – maar wij zien in Schachmann een gevaarlijke klant. Werd hier twee jaar geleden al vijfde en zal zondag met de Parijs-Nice winst op zak honger hebben naar een nieuw succes.

Maximilian Schachmann Amstel Gold Race 2021

Primož Roglič toont zich een groot verliezer door Maximilian Schachmann te feliciteren met diens overwinning in Parijs-Nice.

En yes, lieve lezers en fans/volgers. Net als in de Brabantse Pijl houden we het er niet op één zwart paard. Op verzoek nog een paar renners meer, die niet super hoog bij de bookies staan – maar wel zomaar kunnen verrassen. Nadat in de Brabantse Pijl Ide Schelling, één van onze aangestipte dark horses, keurig naar de vierde plek reed kan het maar zo lonen om met onze tips aan de haal te gaan…

Voor zondag tippen we Mauri Vansevenant als super dark horse. Reed een voortreffelijke Ronde van het Baskenland en kan hier ook scoren. Datzelfde geldt voor Simon Clarke, die in 2019 al tweede werd in de Gold Race en waar je net als Vansevenant bij de bookies meer dan 50 keer je inleg terugkrijgt.

Favorieten en sterrenverdeling Amstel Gold Race 2021 volgens Voorjaarsklassiekers.be:
***** Primož Roglič
**** Thomas Pidcock
*** Wout van Aert
** Julian Alaphilippe
* Michael Matthews
Dark horse: Maximilian Schachmann