Kuurne Brussel Kuurne 2024

Geen Omloop het Nieuwsblad zonder Kuurne Brussel Kuurne! Deze op zichzelf staande voorjaarsklassieker vormt samen met De Omloop Het Openingsweekend en is – zeker kijkend naar de winnaars van de laatste jaren – even belangrijk en prominent. Zoals elk jaar ook in Kuurne Brussel Kuurne 2024 de vraag: gaan we een aanvaller of een sprinter op het hoogste schavotje zien staan? Voorjaarsklassiekers.be duikt in de geschiedenis van de koers én blikt uitgebreid vooruit met deze voorbeschouwing Kuurne Brussel Kuurne 2024!

Favorieten Kuurne Brussel Kuurne 2024 Tiesj Benoot 2023

Voorbeschouwing Kuurne Brussel Kuurne 2024

Niemand minder dan Tom Boonen mag zich tot recordhouder van Kuurne noemen. De Bom van Balen wist in 2007, 2009 en 2014 het ‘ezeltje’ mee naar huis te nemen. Twaalf renners wonnen KBK tweemaal, waaronder Steven de Jongh – die exact twintig jaar geleden zijn eerste overwinning pakte door Paolo Bettini te verschalken in de sprint. Van de 75 verreden edities ging maar liefst 54 maal de zege naar een Belg. Nederland volgt op gepaste afstand met 10 zeges. Denemarken volgt met 3 zeges. 

Twee daarvan vonden binnen de laatste vijf edities plaats: Mads Pedersen sprintte drie jaar geleden naar de zege, Kasper Asgreen soleerde in 2020 naar de bloemen. Tiesj Benoot is titelverdediger, de Belg wist het overtal van Jumbo-Visma fraai af te maken. In 2022 ging de zege naar Fabio Jakobsen, inderdaad een Nederlander. Slechts tien maal ging de zege in Kuurne Brussel Kuurne naar iemand buiten België, Nederland en Denemarken.  

Tiesj Benoot Favorieten Kuurne Brussel Kuurne 2024

Wanneer is Kuurne Brussel Kuurne 2024?

Kuurne Brussel Kuurne 2024 vindt plaats op zondag 25 februari 2024 – inderdaad, een dag na Omloop het Nieuwsblad 2024. Na dit openingsweekend trekken de klassieker specialisten naar Italië, waar in Toscane de Strade Bianche 2024 op zaterdag 2 maart 2024 wordt verreden. Twee weken daarna is het bal in het noorden van De Laars en breekt met Milan Sanremo 2024 de lente écht aan. La Primavera wordt op zaterdag 16 maart 2024 verreden. Een week daarna is de koers weer thuis, als de Vlaamse Wielerweek op het menu staat. Afijn, terug naar Kuurne! Wat weten we over de historie?

Historie KBK

De geschiedenis gaat terug naar 1945 en De erelijst bevat grote namen uit de jaren zeventig en later, waaronder Edwig Van Hooydonck, Johan Museeuw, Andrei Tchmil, Peter Van Petegem, Olaf Ludwig, Frédéric Moncassin en Rolf Sørensen. Opvallend is dat Eddy Merckx nooit won in Kuurne, ondanks zijn dominantie in andere klassiekers. Nederland heeft negen winnaars voortgebracht, met Tom Boonen als recordhouder met drie overwinningen.

Kuurne Brussel Kuurne 2024 - historie Tom Boonen

Parcours Kuurne Brussel Kuurne 2024 

Kunnen we in 2024 nog wel spreken van Kuurne Brussel Kuurne? Kortrijk-Brussel-Kuurne was beter geweest. De wielerklassieker Kuurne-Brussel-Kuurne behoudt zijn naam, maar verandert van startlocatie naar Kortrijk. Kuurne Brussel Kuurne 2024 zal starten vanaf de Grote Markt te Kortrijk. Wielerliefhebbers die met de vinger wijzen naar een consortium als City Football Group (uit de Emiraten, onder meer eigenaar van Manchester City) of een Public Investment Fund (uit Saoedi-Arabië, eigenaar van Newcastle United) en hebben gezworen af te haken daar waar het grote geld regeert, komen van de koude kermis thuis. Ook in de koers regeert het geld. En Kuurne is haar prachtige startplaats kwijt. 

Parcours Kuurne Brussel Kuurne 2024

Kortrijk heeft een overeenkomst voor drie jaar getekend en betaalt hiervoor 75.000 euro. Kuurne reageert teleurgesteld en noemt het een harde noot om te kraken. De beslissing komt voort uit de wens om te groeien, competitiever te zijn met andere voorjaarskoersen, een sterke vipwerking te organiseren, een internationale dameskoers toe te voegen en meer beleving te creëren. De nieuwe startplaats moet de uitstraling en financiële slagkracht van de koers vergroten.

Kortrijk wil zich als koersstad profileren en benadrukt de traditie van Kuurne-Brussel-Kuurne als de vijfde best bekeken voorjaarswedstrijd op de VRT. Kuurne, dat momenteel 8 euro per inwoner besteedt aan de koers, uit teleurstelling over het verlies van de start, zal nu slechts 1 euro per inwoner bijdragen. Burgemeester Benoit van Kuurne begrijpt de beslissing en blijft de koers steunen vanwege de regionale uitstraling.

Favorieten Kuurne Brussel Kuurne 2024

Favorieten KBK 2024

***** Jasper Philipsen
**** Wout van Aert
*** Christophe Laporte
** Luke Lamperti
* Gerben Thijssen
Dark horses: Jan Tratnik, Per Strand Hagenes, Jonathan Milan, Iván García Cortina

Zie hier onze uitgebreide special: favorieten Kuurne Brussel Kuurne 2024

Favorieten Kuurne Brussel Kuurne 2024 Podium 2023