Complete parcours Giro d’Italia 2024

Tussen zaterdag 4 mei en zondag 26 mei 2024 wordt de 107e editie van de Giro d’Italia verreden. Hoewel de focus van Voorjaarsklassiekers.be ligt op de klassiekers in het voorjaar – hebben we in de maand mei alle aandacht voor de Giro d’Italia 2024. In navolging van de samenvatting parcours Giro d’Italia 2024 en de etappes Giro d’Italia 2024 special, nemen we je hierbij mee met het complete parcours Giro d’Italia 2024 – met een deep dive per week en per etappe. Andiamo

Complete parcours Giro d'Italia 2024

Complete parcours Giro d’Italia 2024: vroege bergen en Toscane gravel in de eerste week 

De Grande Partenza van 2024 werd eerder deze week onthuld, met Turijn en de regio Piemonte die de opening van de eerste drie etappes voor hun rekening nemen voordat de route naar het zuiden gaat.

Het noordoosten van Italië staat op het punt een kruispunt van Grand Tour-races te worden, aangezien het gebied ook een etappe van de Tour de France 2024 zal organiseren na het Grand Depart in Toscane, met berichten dat de Vuelta a España 2025 ook in Piemonte zou kunnen beginnen.

Teams zullen verblijven in en rond Turijn, met etappe 1 die begint vanuit Venaria Reale ten noorden van de stad. Dit is de vierde Giro Grande Partenza in de stad, met Ganna als laatste winnaar van een individuele tijdrit in 2021.

De openingsrit valt samen met de 75e verjaardag van de luchttragedie uit 1949 toen een vliegtuig met het voetbalteam van Turijn, lokaal bekend als Grande Torino, neerstortte op de heuveltop van Superga aan de rand van de stad en alle 31 mensen aan boord omkwamen.

De 136 km lange etappe zal de Superga beklimmen in het midden van de etappe, gevolgd door de Colle Maddalena en een snelle afdaling naar de finish in het centrum van Turijn. De sprinters zullen moeten vechten voor een kans op de overwinning en de eerste maglia rosa.

Etappe 2 zal de vroegste grote bergetappe zijn in de Giro d’Italia sinds de race in 1989 begon in Sicilië en de Etna beklom.

De finish op Oropa markeert ook de 25e verjaardag van de beroemde overwinning van Marco Pantani op de klim naar het heiligdom in 1999, toen hij zijn ketting liet vallen aan de voet van de klim maar alle tegenstanders voorbij stoof. Een week later slaagde Pantani niet voor een hematocriettest en werd uit de race gehaald, waardoor zijn carrière en leven voor altijd veranderden.

De Oropa-klim is niet lang of steil met 11,8 km en 6,2%, maar Tom Dumoulin distancieerde zijn rivalen al in 2017.

De sprinters krijgen eindelijk hun kans in etappe 3 naar Fossano, met etappe 4 naar Andora aan de Ligurische kust als tweede kans als ze de Colle del Melogno in het midden van de etappe kunnen overleven. De sprinters kunnen ook mikken op etappe 5 naar Viareggio aan de Toscaanse kust, maar moeten de late Montemagno-klim overleven.

Etappe 6 van Lucca naar Rapolano Terme is uitdagender, met de tweede helft van de 177 km lange etappe in de Chianti-heuvels ten zuiden van Siena. De etappe omvat de Vidritta- en Bagnaia-zandwegen die elk voorjaar worden gebruikt in Strade Bianche, plus een nieuw sector nabij Pievina en een uphill finish in Rapolano Terme. Het lijkt een perfecte dag te zijn voor de klassieke renners, maar het zal ook een test zijn van fietsvaardigheden en zenuwen voor de algemene favorieten.

Etappes Giro d'Italia 2024

De tijdrit van etappe 7 van 37,2 km van Foligno naar Perugia komt de dag erna en is dus opnieuw een vroege belangrijke etappe voor iedereen die mikken op de maglia rosa. Een minuut verliezen hier zal moeilijk zijn om te herstellen.

Etappe 8 eindigt met de 14,6 km lange beklimming naar Prati di Tivo nabij de Gran Sasso in Abruzzo. De beklimming werd gebruikt in de Tirreno-Adriatico 2021, waar Tadej Pogačar Simon Yates versloeg om de algehele overwinning veilig te stellen.

Etappe 9 brengt het peloton van de Giro naar Napels voor de nu traditionele circuitfinish in de heuvels van de stad.

Complete parcours Giro d’Italia 2024 week 2: Napels, het zuiden van Italië en een tweede vlakke rit

De renners zullen genieten van de eerste rustdag op maandag 13 mei in de regio Napels voordat etappe 10 begint vanuit Pompeii en zijn beroemde Romeinse ruïnes die bedolven waren onder as en puimsteen nadat de Vesuvius op grote schaal was uitgebarsten in 79 na Christus.

De 141 km lange etappe is kort maar omvat een aantal beklimmingen en eindigt met de 20,9 km lange, 4,6% klim naar Cusano Mutri en de beklimming van Bocca della Selva.

De route steekt over naar de Adriatische kust voor de tweede week, met waarschijnlijk sprintetappes in Francavilla a Mare op etappe 11 en vervolgens naar Cento in Emilia Romagna. Etappe 12 naar Fano lijkt misschien vlak, maar omvat een reeks korte steile beklimmingen in de tweede helft van de 183 km lange etappe, wat ideaal lijkt voor een ontsnapping, maar ook een andere confrontatie voor het algemeen klassement.

De tweede tijdrit komt op etappe 14, met een vlakke en snelle 31 km lange ‘cronometro’ van Castiglione delle Stiviere naar Desenzano del Garda aan de zuidelijke rand van het meer. Het is een tijdrit voor de specialisten en de laatste kans om tijd te winnen voordat de bergen van de laatste week komen.

De hoge bergen beginnen op etappe 15 en de derde zondag van de race. De 220 km lange etappe blijft de langste van de Giro d’Italia 2024 ondanks een routewijziging nadat Zwitserse autoriteiten de doorgang over de grens naar de laatste beklimming van Livigno hadden geblokkeerd.

Als gevolg hiervan zijn de derde categorie klim naar Aprica en de eerste categorie Forcola di Livigno van de route geschrapt, in plaats daarvan vervangen door de angstaanjagende eerste categorie 12,6 km lange Mortirolo en nog een eerste categorie test naar de 15 km lange Passo di Foscagno. Het einde blijft in Livigno, maar klimt aan de Italiaanse kant naar de stad met een korte en zeer steile 4,7 km lange beklimming waarbij de hellingen opnieuw ruimschoots in de dubbele cijfers komen.

Complete parcours Giro d’Italia 2024 week 3: de hoge bergen worden aangedaan in de loodzware slotweek

De renners zullen de tweede dag op hoogte doorbrengen in Livigno, niet in staat om aan de komende bergen te ontsnappen.

Etappe 16 is 202 km lang en begint met de Passo dello Stelvio. Het hebben van de Cimas Coppi zo dicht bij de start is twijfelachtig maar zal nog steeds pijn doen. De etappe daalt dan af naar de vallei en steekt over naar de Dolomieten van Val Gardena voor de beklimming van de minder bekende Passi di Pinei en verder omhoog naar Val Gardena.

Etappe 17 is zonder twijfel de tappone van de Giro d’Italia 2024 en dus de Koninginnenrit. De 159 km lange rit begint onmiddellijk met de Passo Sella en beklimt vervolgens de Passo Rolle en vervolgens de hoge vlakte Passo Brocon tweemaal via een vervelende lus. Het middelste derde deel van de 10,9 km lange beklimming is vooral zwaar, met een helling van 10,5% gedurende drie kilometer.

RCS Sport heeft een lange afdaling voorzien en dus wordt een verwachte sprintfinish verwacht aan het einde van etappe 18 naar Padua, maar de bergen keren terug op etappe 19 voor de laatste GC-strijd van de Giro d’Italia 2024.

Parcours Giro d'Italia 2024

Etappe 19 klimt hoog naar Sappada, dicht bij de grens met Oostenrijk, met een extra klim vanuit het dorp naar Cima Sappada en de biatlonarena inbegrepen in de korte 155 km lange etappe.

In 1987 viel Roche de toenmalige raceleider en mede-Carrera teamleider Roberto Visentini aan en slaagde erin 6:50 te pakken en de maglia rosa te veroveren in Sappada. Misschien zal de weg in 2024 soortgelijke schurkenstreken inspireren.

Etappe 20 is meer dan 195 km lang en omvat twee beklimmingen van de Monte Grappa, die uitkijkt over de Vento-vlaktes en de vele levens herdenkt die verloren zijn gegaan in de Eerste Wereldoorlog en de vele leden van het Italiaanse verzet die werden gedood aan het einde van de Tweede Wereldoorlog toen Duitsland Italië bezette.

De etappe gaat ook door San Martino di Colle Umberto om Ottavio Bottecchia te herdenken op de honderdste verjaardag van zijn Tour de France-overwinning. Het beklimt de Monte Grappa vanaf de zijde van Treviso en Semonzo, waarbij renners te maken krijgen met een 18,1 km lange beklimming op de bijna constante 8% militaire hellingen en scherpe haarspeldbochten.

Wie er ook in de maglia rosa zal zijn na de laatste beklimming, zal zeker de algehele winnaar van de Giro d’Italia 2024 worden gekroond op de volgende dag in het centrum van Rome.

Parcours Giro d'Italia 2024 (1)

Meer Giro d’Italia 2024?

Meer over de Giro d’Italia 2024? Navigeer hier naar onze voorbeschouwing Giro d’Italia 2024, overzicht parcours Giro d’Italia 2024, voorbeschouwing complete parcours Giro d’Italia 2024, etappes Giro d’Italia 2024, de favorieten Giro d’Italia 2024, de favorieten puntenklassement Giro 2024 en de Scorito Tips Giro d’Italia 2024! Andiamo, het is koers!