Omloop het Nieuwsblad 2024

De enthousiasme langs het parcours, want de koers begint ein-de-lijk weer. Rijen dik bij de ploegenpresentatie in ‘t Kuipke, menig wielerfan ziet zijn of haar held voor het eerst in dat nieuwe mooie truitje. Niet voor niets is de Omloop het Nieuwsblad de enige échte seizoensopener. Zaterdag 24 februari 2024 dokkeren de coureurs voor het eerst dit jaar de legendarische Vlaamse kasseistroken en hellingen op. Voorjaarsklassiekers.be duikt in de magie van de De Omloop het Volk en presenteert de voorbeschouwing Omloop het Nieuwsblad 2024 met alles over het parcours en de favorieten Omloop het Nieuwsblad 2024

Voorbeschouwing Omloop het Nieuwsblad 2024 - favorieten

Wanneer is de Omloop het Nieuwsblad 2024?

De Omloop het Nieuwsblad 2024 wordt verreden op zaterdag 24 februari en is – zoals gezegd en bij elke wielerfan bekend – de allereerste voorjaarsklassieker. Geheel volgens traditie wordt een dag later het Openingsweekend afgesloten met Kuurne Brussel Kuurne. Kuurne Brussel Kuurne 2024 staat zondag 25 februari 2024 op het programma. Een week na de Omloop vindt op zaterdag 2 maart alweer de Strade Bianche 2024 plaats. Het eerste Monument wordt verreden op zaterdag 16 maart 2024: dan wordt Milan Sanremo 2024 gereden.

Voorbeschouwing Omloop het Nieuwsblad 2024 - favorieten Laporte De Lie Van Baarle

Voorbeschouwing Omloop het Nieuwsblad 2024

De Omloop. De eerste voorjaarsklassieker na een lange wintermaand zonder koers.  De eerste, dus een belangrijke. En een mooie. Omloop het Volk, zoals de koers vroeger heette. Vaak de laatste zaterdag van februari, enkele keren de eerste van maart – afhankelijk van de kalender. Soms met een heerlijk lentezonnetje, regelmatig in erbarmelijke omstandigheden. Waar de Ollanders net zijn bijgekomen van het feit dat de Elfstedentocht wéér niet door gaat, kijken de Flandriens al weken reikhalzend uit naar de laatste zaterdag van februari. Iets te veel achterover hellen en je valt zo terug het crossseizoen en de gure winter in. Maar met haar kasseien en heuvels de eerste van de voorjaarsklassiekers. De Omloop het Nieuwsblad, het is ein-de-lijk weer koers! 

Omloop het Nieuwsblad 2024

“De Omloop is als een nieuwe lente, een nieuw geluid. Ik ruik in de buitenlucht dat hij nakend is, daarom hoort hij bij eind februari, begin maart. Ik vind het zelfs jammer dat allerlei andere koersen in het buitenland eraan vooraf gaan. De Omloop is en blijft de enige opening van het wielerseizoen. Al wat daarvoor komt, dat telt niet” — de legendarische radio reporter Jan Wauters was stellig en duidelijk: de Omloop is dé seizoensopener.

De Omloop het Nieuwsblad is van oudsher – toen dus gewoon nog de Omloop het Volk – een koers waar de Vlamingen vaak aan het langste eind trekken. In de eerste 50 edities werd de koers maar 6 maal door een niet-Belg gewonnen. De vooral Vlaamse wielerliefhebbers zal enkele legendarische edities nog op hun netvlies hebben staan. Jan Bogaerts die de eerste editie van de Omloop het Volk won met twee drinkbussen vol met een mengsel van twintig eierdooiers, bruine suiker en een beetje cognac! Of bijvoorbeeld de zege bij het debuut op de weg bij de profs van Roger de Vlaeminck in 1969 of de magistrale Eddy Merckx in 1971. Meer recenter de drie van Peter van Petegem, die daarmee mede recordhouder is.

Frank Vandenbroucke Omloop het Nieuwsblad 1999

De laatste pakweg vijftien jaar zien we mondialisering der kasseienklassiekers terug op de erelijst van de Omloop: slechts vijf maal won een Belg. Onder meer Sep Vanmarcke (2012) en Greg van Avermaet (tweemaal op rij in 2016 en 2017), die beide vorig jaar de koersfiets aan de wilgen hingen. Wout van Aert is de laatste Belg die won (2022) en Dylan van Baarle is de laatste Nederlander die won en gelijk titelverdediger.

Voorbeschouwing Omloop het Nieuwsblad 2024

Voor we in het parcours duiken, nog één Omloop uit de oude doos. Exact tien jaar geleden is het alweer, toen in de ijzige kou de (destijds) relatief onbekende Brit Ian Stannard samen met Greg van Avermaet in een sprint-a-deux zouden uitmaken wie zich winnaar van de Omloop het Nieuwsblad 2014 mocht noemen. Op dat moment wisten beide kleppers niet dat ze uiteindelijk ieders tweemaal deze prominente openingsklassieker zouden winnen. Gouden Greg won de Omloop zowel in 2016 als in 2017, de Brit Stannard versloeg drie (!) Wolfpacks in 2015 én wist in 2014 de sprint te winnen…

Omloop het Nieuwsblad 2024 - tien jaar geleden Stannard vs Greg 2014

De winter is niets anders dan het voorprogramma voor de Omloop Het Volk, de start van het wielerseizoen. Ja, ik weet ook wel dat de Omloop tegenwoordig Omloop Het Nieuwsblad heet en dat de laatste maanden al op zes continenten is gekoerst, maar de Omloop Het Volk is morgen de start van het wielerseizoen. Waarom? Dáárom.” – Thijs Zonneveld over de Omloop het Nieuwsblad.

Parcours Omloop het Nieuwsblad 2024

Het Kuipke in Gent staat op 24 februari klaar voor een groots wielerfestijn. Na de beklimmingen van Kerkgate en Jagerij markeert de Molenberg opnieuw het begin van de finale. Op 41 kilometer van de finish wordt de kasseiklim in Zwalm gevolgd door de tweede passage over de befaamde duo Haaghoek-Leberg, die volgens traditie een cruciale rol speelt in deze openingsklassieker. De Berendries is ook van de partij, voordat de koers richting Geraardsbergen gaat voor de beslissende fase van de Omloop Het Nieuwsblad. Zal de Muur-Bosberg combinatie opnieuw de doorslag geven? De opvolger van Dylan van Baarle zal dit jaar opnieuw worden gehuldigd aan de finish op de Elisabethlaan in Ninove.

De finale van de Omloop is natuurlijk de oude finale van de Ronde van Vlaanderen. Met het legendarische duo Muur van Geraardsbergen en de Bosberg als absolute scherprechter. Plaats Wout van Aert net als in 2022 weer een aanval op de Bosberg? Of muist er een andere klepper er van door?

Parcours Omloop het Nieuwsblad 2024

Start: ‘t Kuipke in Gent – 11.00 uur
Finish: Elisabethlaan in Ninove – rond 15.51 uur
Afstand: 202 km

Favorieten Omloop het Nieuwsblad 2024

Niets lastiger dan het voorspellen van de eerste voorjaarsklassieker. Maar ook voor de Omloop het Nieuwsblad 2024 zullen de redacteuren van Voorjaarsklassiekers.be weer een uitgebreid overzicht met favorieten en dark horses presenteren. Na voorbereidingskoersen als de Clàssica Comunitat Valenciana 1969, de Ster van Bessèges, de Clásica de Almería, maar ook de Ronde van Algarve 2024, zullen we de balans opmaken. Verwacht dan ook in het begin van de week van de Omloop de special favorieten Omloop het Nieuwsblad 2024!

Favorieten Omloop het Nieuwsblad 2024