Favorieten Amstel Gold Race 2024

Zondag 14 april 2024 is het tijd voor Nederlands enige grote klassieker. Hoewel de Amstel Gold Race qua aanzien en historie (nog) lang geen monument is – is de koers met ruim 250 kilometer en maar liefst 33 (!) hellingen altijd een loodzware beproeving. Reken er dan ook maar op dat er geen kleine jongen met de bloemen zal gaan lopen. Wie mag er na een dagje draaien en keren door het mooie Limburgse Heuvelland op het hoogste schavotje een Amstel ad fundum trekken? Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit op de favorieten Amstel Gold Race 2024!

Favorieten-Amstel-Gold-Race-2024-Healy-Pogacar-Pidcock

De berg van Philippe Gilbert en voor eeuwig de Amstel Gold Raas?

Ergens in Zuid-Beveland – Zeeland – om precies te zijn in ‘s-Heerenhoek, zit iemand te denken. Te rekenen. En zich af te vragen. Hoelang nog? Hoelang spreken we nog van de Amstel Gold Raas. De betreffende oud-wielrenner die al jaar en dag in de anonimiteit leeft mag dan voor altijd Mister Amstel Gold Race zijn – mocht Mathieu van der Poel zondag de Amstel Gold Race 2024 winnen heeft de huidige wereldkampioen er alweer twee. En als de alleskunner van Alpecin-Deceunick ook de komende jaren zijn zinnen zal zetten op de Amstel Gold Race – is het typisch Matje om van de vijf records een nieuw doel te maken. Moet Jan Raas zich echt zorgen maken?

Zeg je Amstel Gold Race, zeg je inderdaad Amstel Gold Raas. De Zeeuw wist hier dus vijf maal te winnen. Maar bij het uitspreken van deze koers vernoemd naar een goudgeel gerstennat uit Amsterdam – zeg je óók Philippe Gilbert. De Koning van de Cauberg won de Amstel Gold Race maar liefst vier maal én veroverde op deze iconische helling ook de regenboogtrui, door het WK te Valkenburg in 2012 te winnen. 

Amstel Gold Race 2024 - Philippe Gilbert 2011

Wie zijn de favorieten Amstel Gold Race 2024?

Met zeges in de E3 Saxo Classic, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix heeft Mathieu van der Poel het voorjaar gedomineerd. De wereldkampioen beschouwt zijn seizoen als al geslaagd en verschijnt zonder druk aan de start. “Mijn seizoen is al geslaagd. Alles wat er nu nog bijkomt, is bonus”, aldus MVDP. Dit zei de veelvraat al na afloop van de Ronde van Vlaanderen. Een week later voegde hij ook de Helleklassieker aan zijn zegereeks. Is het zondag vijf jaar na zijn heroïsche zege opnieuw prijs voor Mathieu van der Poel?

Binnen Alpecin-Deceuninck draait het overigens niet alleen om Van der Poel. Zowel Søren Kragh Andersen, als Quinten Hermans, als ook de piepjonge maar mega getalenteerde Axel Laurance kunnen in de schaduw verrassen. Is het zondag opnieuw prijs voor de gebroeders Roodhooft?

Favorieten Amstel Gold Race 2024 Mathieu van der Poel

Dan moeten ze wel afrekenen met Tom Pidcock – runner-up in zowel 2023 als 2021. Was na een val in de Ronde van het Baskenland een vraagteken. Hoewel hij geen breuken opliep, kampte hij met een pijnlijke heup. Niettemin verscheen hij een week later aan de start van Parijs-Roubaix, wat wijst op minder ernstige schade. Voor de Amstel Gold Race is het te hopen dat Pidcock zijn kansen volledig kan benutten, aangezien hij in 2021 zeer nipt was bij de zege – echter ging de zege na de millimetersprint uiteindelijk naar Wout van Aert. INEOS Grenadiers kan ook vertrouwen op Michal Kwiatkowski, tweevoudig winnaar van de Amstel Gold Race, ondanks zijn mindere seizoenprestaties.

Achter Pogi en Pidcock was Ben Healy vorig jaar de verrassende derde en dit jaar komt de Ier met nog hogere ambities. “Het belangrijkste doel van de eerste helft van 2024 wordt sowieso de Amstel Gold Race en de andere Ardennenklassiekers. Ik wil daar in mijn beste vorm verkeren”, liet Heay eerder aantekenen. Schrijf hem maar op!

Dylan Teuns reed al een erg knappe Ronde van Vlaanderen – waar hij achtste werd – en na zijn prestatie in de Brabantse Pijl van woensdag lijkt hij één van de uitdagers van MVDP. De 32-jarige Israel – Premier Tech gaf op de Moskesstraat er een dusdanige lap op dat slechts weinig kleppers konden volgen. Uiteindelijk werd Teuns in de spurt op waarde geklopt, maar kan met een tweede plaats vol vertrouwen naar Maastricht afreizen. Wat kan Teuns in de Amstel Gold Race?

Benoît Cosnefroy komt eveneens met ambities naar Zuid-Limburg. Mag zich ook een grote uitdager van Mathieu van der Poel noemen, want de Fransman zal na zijn winst in de Brabantse Pijl flink stijgen bij de bookmakers. De klepper van Decathlon AG2R rijdt al een sterk voorjaar, met onder meer een zege in Parijs-Camembert en een vierde plaats in de Région Pays de la Loire Tour.

Favorieten AGR 2024 Benoit Cosnefroy

Hoewel Mattias Skjelmose van Luik Bastenaken Luik zijn absolute voorjaarsdoel te hebben gemaakt, neem je hem maar beter mee in je voorjaarspoule. De Lidl – Trek kopman reed een sterke Ronde van het Baskenland en zal er staan in het Limburgse land.

Datzelfde mogen we verwachten we van Juan Ayuso. Bij UAE-Emirates reizen ze met een breed blok naar Nederland af, waar naast de kersverse winnaar van de Ronde van het Baskenland ook Brandon McNulty, João Almeida en Marc Hirschi rijden. Wie kan in afwezigheid van Pogiboy voor een nieuw succes voor de emiraten zorgen?

Marijn van den Berg zag woensdag in de Brabantse Pijl zijn ultieme jump en gooi naar de bloemen in extremis in duigen vallen, de Nederlander van EF Education – EasyPost zal wel het nodige vertrouwen hebben getankt. De jonge smaakmaker van nog maar 24 jaar oud wist dit jaar al te winnen in onder meer een rit in de Ronde van Catalonië én in de Région Pays de la Loire Tour (twee etappes en het eindklassement). Van den Berg is terecht één van onze dark horses.

Dan nog een outsider. Andreas Kron. De 25-jarige Deen stak woensdag in de Brabantse Pijl enkele keren zijn neus aan het venster, maar meedoen voor de zege kon de Lotto – Dstny coureur niet. Vorig jaar reed Kron in de AGR nog naar een verdienstelijke vierde plaats, wat kan er in de editie van 2024 worden verwacht? Waar we overigens nóg meer van verwachten is Maxim van Gils. De 24-jarige klimgeit en ploegmaat van Kron begon uitstekend aan zijn voorjaar, maar een val in de Ronde van Catalonië gooide roet in het eten en liet hem enige tijd aan de kant. Om voorzorgsmaatregelen liet Van Gils de Brabantse Pijl lopen, in de komende Ardennenklassiekers zal de in Brasschaat geboren coureur er weer willen staan. Een Van Gils in vorm (dit jaar onder winnaar van de Ruta del Sol, derde in Strade Bianche, zevende in Milan Sanremo en tweede in de Gran Premio Miguel Induraín) zal hier van voren rijden. Werd vorig jaar heel knap zevende. Wat kan Van Gils dit jaar?

Tenslotte nog Romain Grégoire. Eveneens een gevaarlijke outsider voor zondag, ook één van onze dark horses – al hadden we hem net zo goed één of meerdere sterren kunnen geven. Wij zijn fan van de 21-jarige Fransman van Groupama – FDJ en dat is niet onlogisch. De smaakmaker die vorig jaar met een top-10 klassering in de Strade Bianche doorbrak bij het grote publiek heeft van het Ardennenwerk zijn doel gemaakt en zal met een zege in de Ronde van het Baskenland op zak met volle vertrouwen afzakken naar de heuvelklassiekers.

Sterrenverdeling & dark horses Favorieten Amstel Gold Race 2024

***** Mathieu van der Poel
**** Tom Pidcock
*** Ben Healy
** Juan Ayuso
* Mattias Skjelmose
Dark horses: Maxim van Gils, Marijn van den Berg, Benoît Cosnefroy, Brandon McNulty

Meer voorjaarsklassiekers?

Lees hier de voorbeschouwing Amstel Gold Race 2024, voorbeschouwing Waalse Pijl 2024 of de favorieten Amstel Gold Race 2024!