Milan Sanremo 2024

Bladeren in editie nummer 33 van Bahamontes — de La Primavera special. Het terugkijken van de schitterende Holland Sport reportage van Wilfried de Jong over Milan Sanremo. De ontelbare verhalen over de koers lezen in de Muur. Natuurlijk is de voorpret even zo mooi als de koers zelf, maar zaterdag maakt ons hart een sprongetje. Met Milano Sanremo start de lente écht en met La Primavera staat het eerste monument van de voorjaarsklassiekers 2024 op het programma. Voorjaarsklassiekers.be blikt uitgebreid vooruit op Milan Sanremo 2024. Wie volgt Mathieu van der Poel op?

Voorbeschouwing Milan Sanremo 2024 - il Poggio

Voorbeschouwing Milan Sanremo 2024

È una canzone di Primavera
è il più bel fiore
Sbocciato al sole
Ch’io dono a te
È la promessa
Di un’alba chiara
Con il profumo
Di chi vuol bene soltanto a me
La melodia dirà al tuo cuore
Che il primo amore non si può dimenticar
E bacerà la bocca tua sincera
La mia canzone di Primavera

Lyrics uit Canzone di Primavera, van Claudio Villa – een lied uit 1955 dat al jaar en dag de goesting naar de lente én de geneugten van de nieuwe jaargetijden  – waaronder dus de voorjaarsklassiekers – aanzwengelt.

La Primavera, beter bekend als Milaan-San Remo, is niet zomaar een wielerkoers; het is een poëtische dans door de lente die de zintuigen betovert en harten sneller doet slaan. Deze monumentale eendaagse klassieker, die voor het eerst werd verreden in 1907, markeert het begin van de lente en is een klassieker op zich.

De race start in Milaan, de modehoofdstad van de wereld, en slingert zich door de prachtige regio’s Lombardije, Piemonte, Ligurië en uiteindelijk naar de kustplaats San Remo. De renners doorkruisen uitgestrekte vlaktes, kronkelende wegen en iconische kustlijnen voordat ze de legendarische Cipressa en Poggio beklimmen, die de dramatische climax van de wedstrijd vormen. 

Milan Sanremo is starten in modestad Milaan, in de mist onder de Duomo van Milaan, om vervolgens driehonderd kilometer en verderop en zeven uur later te finishen aan de zonovergoten Rivièra op de Via Roma in Sanremo. In pakweg een werkdag van de winter naar de lente gekoerst.

Voorbeschouwing Milan Sanremo 2024 - Parcours

“Deze koers is als een opera, met een aanzwellend crescendo”  – Mark Cavendish, winnaar van La Classicissima in 2009, in de Holland Sport Special ‘Milan San Remo’, (maart 2014), Wilfried de Jong.

Na de Passo del Turchino gaat het richting de kust. Het wordt als een opzwepende opera, steeds sneller en sneller. De spanning neemt toe. Daarna heb je de Capo’s die elkaar in rap tempo opvolgen. Ontsnappingen op de Cipressa en dan het spektakel op de Poggio”, aldus Mark Cavendish tegenover Wilfried de Jong in Holland Sport. Waar de Brit La Classicissima vergelijkt met een opera, maakt Fabian Cancellara de vergelijking met een alcoholische versnapering. De Zwitserse hardrijder van weleer liet zich ooit quoten dat La Primavera voor hem gelijk staat aan het urenlang schudden van champagne, het urenlange wachten. Tot de kurk er in de diepe finale af gaat en alles samen komt in tien luttele minuten. 

Zeven uur schudden met de fles. En dan de kurk eraf.” – Fabian Cancellara, Milan San Remo-winnaar in 2008.

Milan Sanremo vorig jaar: een bom van Van der Poel op de Poggio

Geen explosieve acties op de Cipressa. Zoals altijd bleek de Poggio het cruciale moment in Milaan-Sanremo te zijn, dit keer versneld door de gunstige rugwind. Hoewel Tadej Pogacar zijn teamgenoten op de heuvel had laten werken, was het Tim Wellens die op de Poggio echt zijn leidende positie innam.

Met een slim manoeuvre isoleerde ploeggenoot Matteo Trentin een elitegroepje, waarna Pogacar met zijn voorspelbare uitbarsting de rest deed. De kracht ervan was indrukwekkend maar niet vernietigend. Filippo Ganna, een verrassende Wout van Aert en Mathieu van der Poel hielden stand, en laatstgenoemde ontketende zelfs een indrukwekkende aanval net voor de top. Puur klasse.

Van Aert, Ganna en Pogacar hapten naar adem, maar Van der Poel had nog een troef in handen. Hij behield slechts een handvol seconden bij het begin van de afdaling, maar als crosser toonde hij onberispelijk stuurwerk. Een gedreven Van der Poel bleek onverslaanbaar, terwijl het trio achtervolgers terrein verloor. Op de Via Roma liet Van der Poel zijn vreugde los, terwijl Ganna Italië een troostprijs schonk ten koste van Van Aert en Pogacar, die 15 seconden achterbleven.

Voorbeschouwing Milan Sanremo 2024 - Mathieu van der Poel Milan Sanremo 2023

Milan Sanremo, koers van de Cipressa en de Poggio

De Cipressa en de Poggio zijn onlosmakelijk verbonden met La Primavera. De Cipressa, de voorlaatste beklimming in Milaan-San Remo, is een cruciale scherprechter met bijna zes kilometer lengte en een gemiddeld stijgingspercentage van ruim 4%. Deze klim, die meestal rond de tien minuten duurt, onderscheidt de toprenners op weg naar de beslissende Poggio. 

Dan de Poggio. Eigenlijk moeten we zeggen de Comune di Poggio di San Remo. De laatste obstakel voor de kleppers op de Via Roma over de finish denderen. Met een lengte van 3,7 kilometer aan 3,7% allesbehalve zwaar, maar ga er maar aan staan als je er na 300 kilometer koers met 40 kilometer per uur overheen moet jassen. En dan ook nog bedenken dat je er vlak voor de top zo’n krachtexplosie uitgooit als Van der Poel vorig jaar deed, ga er maar aan staan…

De Poggio, ooit een trotse scherprechter, is allang een onbeduidend heuveltje geworden, een weduwe die door niemand wordt begeerd”. – Bert Wagendorp in De Muur

Voorbeschouwing Milan Sanremo 2024 - Poggio

Favorieten La Primavera 2024

De favorieten Milan Sanremo 2024 worden – net als de dark horses en tips voor je wielerpoule – daags voor La Primavera gepresenteerd door onze redactie!

Navigeer hier gelijk naar de favorieten Milan Sanremo 2024!

Voorbeschouwing Milan Sanremo 2024 (1)