Voorbeschouwing Tour de France 2024

Mathieu van der Poel die de Vlaamse kasseiencampagne domineerde. Tadej Pogacar die zowel huishield in de Strade Bianche, als Luik-Bastenaken-Luik, als ook in de Giro. Het wielerjaar 2024 was tot nu toe om van te smullen – maar wel eentonig. Hoe anders gaat dat worden richting de Tour de France 2024? Een titelverdediger Jonas Vingegaard die lang in de lappenmand lag. De nieuwe Eddy Merckx – in elk geval qua druk van de natie – Remco Evenepoel. Een fenomenale Pogi die gaat voor de Dubbel Giro-Tour en een Primož Roglič die bij BORA-hansgrohe wil presteren wat hem jarenlang bij Jumbo niet lukte. Tel daar Le Grand Départ in Florence – met heerlijke Italiaanse koersen in de eerste dagen, de gravelrit naar Troyes, klimmen in de Pyreneeën en Alpen én een afsluitende tijdrit rondom Nice bij op – en je hebt een magische Tour de France 2024. Wordt het ook echt vingers en duimen aflikken? Voorjaarsklassiekers.be presenteert de voorbeschouwing Tour de France 2024!

Tour de France 2024 voorbeschouwing

Allez Le Tour de France: hét belangrijkste en grootste event binnen het wielrennen, voor altijd

Er gaat niets boven de Ronde van Frankrijk. De Tour de France is het grootste event in de wielrennerij, qua prestige, qua media aandacht en qua sponsorbelangen. Niets is groter dan de Tour de France. Een voorbeeld: Hoewel de Tour slechts drie weken duurt in een seizoen van negen maanden, genereren de teams en hun sponsors in die korte periode bijna 65 procent van alle media-aandacht. Dit onderstreept dat de Tour de France twee keer zo belangrijk is als alle andere wedstrijden samen. Nog één: De BBC meldde dat Team Sky in 2012, bij de winst van Bradley Wiggins, wereldwijd meer dan 500 miljoen euro aan media-aandacht genereerde. Ter vergelijking: de 300 à 325 wielersponsors bij WorldTourploegen krijgen jaarlijks het equivalent van 1,9 miljard euro aan publiciteit. Deze cijfers benadrukken de dominante positie van de Tour. 

Allee, das op global schaal – horen we je denken. Maar ook in Vlaanderen gaat de vlieger op. n België is de Tour populairder dan de Ronde van Vlaanderen, met 61 procent van de Belgen die geïnteresseerd zijn in de Tour, tegenover 54 procent voor de Ronde van Vlaanderen. Ja, beste mensen – er gaat niets boven de Tour de France. Voorjaarsklassiekers.be pakt dan ook uit in de Tour de France 2024, maar eerst blikken we terug op vorig jaar.

Parcours Tour de France 2024 (2)

Terugblik Tour de France 2023: hoe ging het vorig jaar? Hoe Jonas Vingegaard de Tour won en Tadej Pogacar verloor

In een Tour de France die draaide om de strijd tussen Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar, trok Vingegaard aan het langste eind, dankzij een indrukwekkende tijdritprestatie. Ondanks de verwachtingen won Vingegaard op verrassende wijze van tijdritspecialist Pogacar, waarmee hij zijn tweede Tourzege behaalde.

De Tour, gekenmerkt door slechts 22 tijdritkilometers, bleek gunstig voor Vingegaard, die normaal gesproken niet uitblinkt in tijdritten. Echter, zijn fenomenale prestatie in deze discipline verraste velen, inclusief Pogacar en zijn Team UAE Emirates.

Het ploegenspel speelde een cruciale rol, waarbij Jumbo-Visma vorig jaar al bewees een sterk team te hebben. Dit jaar wist Vingegaard opnieuw te winnen, mede dankzij het teamwork en het afmatten van Pogacar in de bergen.

Het hoogtepunt van de Tour was de beslissende tijdrit, waar Vingegaard meer dan anderhalve minuut won op Pogacar. Deze overwinning betekende een genadeklap voor de Sloveen, die uiteindelijk bijna vijf minuten verloor.

Met de tweede Tourzege van Vingegaard en de dominantie van Jumbo-Visma blijft de vraag wat de toekomst brengt voor Pogacar en Team UAE Emirates. Zal Pogacar een antwoord vinden in 2024, of zal een nieuwe uitdager, zoals Remco Evenepoel, het tij kunnen keren?

Voorbeschouwing Tour de France 2024 Jonas VingegaardParcours Tour de France 2024 (1)Tour de France 2024

Voorbeschouwing Tour de France 2024

Op Voorjaarsklassiekers.be ben jij aan het juiste adres voor alles rondom de Tour de France 2024. Jij als wielerfanaat hebt natuurlijk de Tour-specials van de populairste tijdschriften – ProCycling, RIDE Magazine en WielerRevue – van voor naar achter gelezen en ook je podcast-feed loopt over met content over de Tour 2024. Maar Voorjaarsklassiekers.be is er voor extra heroïek rondom Le Grande Boucle. Met een voorbeschouwing parcours Tour de France 2024, de favorieten gele trui Tour de France 2024 of bijvoorbeeld de Scorito Tips Tour 2024! 

Parcours en etappes Tour de France 2024

Navigeer hier naar onze special parcours Tour de France 2024 inclusief overzicht van de etappes Tour de France 2024. Uitgebreider overzicht? Zie hier onze uitgebreide voorbeschouwing parcours Tour de France 2024!

Favorieten Tour de France 2024

Uiteraard schrijven we ook voorbeschouwingen met favorieten – zoals je natuurlijk van ons gewend bent! Hier link je naar de favorieten gele trui Tour de France 2024. Nog hulp nodig in je Tourpool? Bekijk hier de Tips Tourpool Tour 2024 of Scorito Tips Tour 2024 voor de beste tips voor je Tourpool Tour de France 2024 en natuurlijk de tips voor een winnende Scorito Tour de France 2024 spel!