Gent Wevelgem 2023

De start in vredesstad Ieper, waar onder de Menenpoort het officieuze startsein zal klinken en de Grote Oorlog dichterbij is dan ooit. Maar naast de link met de Eerste Wereldoorlog is het ook uitkijken naar De Moeren, het West-Vlaams Heuvelland en de plugstreets. Net als elk jaar zal het ook in Gent-Wevelgem 2023 de vraag zijn: gaan we op de Vanackerestraat een massasprint krijgen of een uitgedunde groep met kasseienkleppers? Voorjaarsklassiekers.be blikt uitgebreid vooruit op Gent-Wevelgem 2023!

Voorbeschouwing Gent Wevelgem 2023

Wanneer is de Gent Wevelgem 2023?

Ook Gent Wevelgem 2023 wordt verreden op de zondag voor de Ronde van Vlaanderen, zondag 26 maart 2023. Wevelgem staat geheel volgens traditie twee dagen na de E3 Saxo Classic 2023 en dus een week voor de Ronde van Vlaanderen 2023 op het programma. Om het nog mooier te maken: vier dagen voor Gent-Wevelgem 2023 wordt ook Dwars door Vlaanderen 2023 nog verreden.

Voorbeschouwing Gent Wevelgem 2023

Hoewel we in Gent-Wevelgem 2023 geen nieuw rechtstreeks duel gaan krijgen tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert – gaan we op voorhand toch die altijd terugkomende vraag krijgen over deze klassieker: gaan we een massasprint krijgen? Een spurt met een elitegroepje? Of zien we een groot kampioen, zeg WVA zelf, hier solo aankomen? Voor we in de favorieten Gent Wevelgem 2023 belichten, duiken we eerst de roemruchte geschiedenis in – al is het om de koers volledig te snappen. Hierna (hieronder na de historie van Gent-Wevelgem dus) komen we bij de favorieten, met de welbekende sterren en de dark horses!

Historie Gent Wevelgem 

De geschiedenis van Gent Wevelgem is rijk en roemrucht en gaat terug naar 1934.  Feitelijk mogen we de sterkhouders uit de toen nog bloeiende vlasindustrie van de jaren dertig in Wevelgem danken – zij staan achter de eerste editie. Zij waren het die een professionele koers wilden organiseren voor de lokale held Gaston Rebry. Dat de koers moest starten in Gent (waar enkele grote vlasspinnerijen aanwezig waren) was duidelijk. Gent en Wevelgem waren verbonden door de Leie, de Golden River met haar vlaskappeltjes bezaaide oevers. Een nieuwe koers was geboren!

De Grote Depressie had zijn sporen na gelaten en zo ook de vlashandelaars. Geld voor een profkoers was er niet, dus de eerste officiële editie werd een koers voor junioren en de o zo gewenste broodrenner Rebry startte niet. Nadat ook de Duitsers en de Tweede Wereldoorlog roet in het eten gooide was het op 29 juli 1945 wel raak: de eerste Gent Wevelgem voor profs vond plaats.

Na de Tweede Wereldoorlog groeit de koers door en pakt het uit met onder meer blikvanger Gino Bartali. Als in 1948 bij de tiende editie zelfs Campionissimo Fausto Coppi afreist naar West-Vlaanderen, krijgt de koers een winnaar van Monumenten als Milaan Sanremo, de Ronde van Lombardije en de Giro d’Italia aan de start. Coppi bakte er weliswaar weinig van, maar zou later alleen nog maar in de Omloop het Volk opstappen. De Ronde van Vlaanderen zal altijd van hem dromen..

In de eerste vooroorlogse jaren hadden zich in het DNA van Gent-Wevelgem al enkele genen ontwikkeld die haar de daaropvolgende decennia zouden blijven aansturen”. – Onze Vlaamse Koersen.

Gent Wevelgem Eddy Merckx

Gent Wevelgem zou nog lang inconstant en veranderlijk zijn als het gaat om plaats op de kalender, parcours en ook categorie. De koers wisselde van september, naar mei, naar juni en was lange tijd zoekende naar een vaste plaats op de kalender. Én naar erkenning. En status. Expansiedrift enerzijds, neergang anderzijds. 

Waar de ster van Gent-Wevelgem rijzende was door de prestigieuze namen van de Italianen, waren het in de jaren vijftig, zestig en zeventig vooral de Belgische legendes die de koers allooi gaven. Rik Van Looy en Eddy Merckx (foto boven) de wedstrijd elk drie keer. In 1962 realiseerde Van Looy zelfs een opmerkelijke hattrick door zowel Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix te winnen. In de jaren tachtig werd de koers meer en meer een echt sprintersbal. Rassprinter als Mario Cipollini (onder) prijkt dan ook driemaal op de erelijst van de koers. Ook Tom Boonen en Peter Sagan staan inmiddels op de lijst van de mede recordhouders van drie overwinningen.

Favorieten Gent Wevelgem 2023

Toen de koers in 2012 werd opgenomen in de UCIWorldTour werd deze voortaan op zondag verreden en sinds 2014 ging het hard met de klassieker. De specifieke link met de Eerste Wereldoorlog maakte van Gent-Wevelgem een semi-monument. Alleen de naam al. Gent-Wevelgem in Flanders Fields, naar het beroemde oorlogsgedicht ‘In Flanders Fields’ dat de Canadese militaire arts en dichter John McCrae in 1915 schreef.

Een van de meest heroïsche uitgaves van Gent-Wevelgem kregen we in 2015 voorgeschoteld. Zonder meer de meest legendarische editie van deze klassieker. Onder apocalyptische weersomstandigheden, met rukwinden 90 kilometer per uur, sloeg de achtendertige jarige veteraan Luca Paolini toe.

Laatste tien winnaars Gent-Wevelgem

2022: Biniam Girmay
2021: Wout van Aert
2020: Mads Pedersen
2019: Alexander Kristoff
2018: Peter Sagan
2017: Greg Van Avermaet
2016: Peter Sagan
2015: Luca Paolini
2014: John Degenkolb
2013: Peter Sagan

Vorige editie

Sensationeel. Historisch. Biniam Girmay zorgde voor een mega-sensatie door Gent-Wevelgem 2022 op zijn naam te schrijven. De 21-jarige Eritreeër werd daarmee de eerste Afrikaanse winnaar van de hoog aangeschreven wielerkoers.

Op de laatste beklimming van de Kemmelberg, op zo’n 34 kilometer van de meet, leek de zege van de Afrikaan nog ver weg. Net als twee dagen ervoor, toen Wout van Aert en Christophe Laporte na een koppeltijdrit gezamenlijk over de meet kwamen in de E3 Prijs, gaven de Jumbo-Visma kleppers en een grote patat op. Enkel Kasper Asgreen en Soren Kragh Andersen konden volgen.

Favorieten Gent Wevelgem 2023 - Kemmelberg Van Aert Laporte

Echt weg kwam WVA nooit en er ontstond een elitegroepje van een kleine twintig man. Toen Laporte op 24 kilometer demarreerde kreeg hij Bini mee. Ook Jasper Stuyven en Dries van Gestel konden volgen en de vogel was gevlogen. Wout van Aert zat “gevangen in ploegenspel” zoals dat dan heet. Die hield de benen stil. Jumbo-Visma gokte op de eindspurt van de Franse klepper Laporte. Iedereen, van de enthousiaste fans langs de weg tot de commentatoren van de NOS, Sporza en Eurosport – tot televisiekijkend Nederland en Vlaanderen vanaf de zetel. Dit zou wéér een Jumbo-Visma zege worden.

Niemand hield echter rekening met Biniam Girmay Hailu. Tuurlijk, onze redacteur verantwoordelijk voor de voorbeschouwing en sterrenverdeling van Gent Wevelgem 2022 had hem een ster gegeven. Omdat-ie zo goed in de boter trapte twee dagen ervoor, in dezelfde E3 Prijs. Maar dat hij ging winnen? Dat zag ook hij niet aankomen, logischerwijs. De eindsprint in Wevelgem ging in de boeken. De rest is geschiedenis. 

Favorieten Gent Wevelgem 2023 Bini Girmay

Parcours Gent Wevelgem 2023

Zeg je Gent Wevelgem dan zeg je De Moeren, waar het altijd waait. Maar ook de Kemmelberg (foto onder), die verschrikkelijk zware berg waar driemaal overeen moet worden gereden. Maar je zegt ook de plugstreets, de heerlijke gravelstroken in Henegouwen. Maar uiteraard, zoals hierboven benoemd, zeg je Gent Wevelgem. Dan zeg je de Eerste Wereldoorlog. De koers, en dan vooral het parcours, ademt de Grote Oorlog. Ook Gent Wevelgem 2023 zal weer in het teken staan van het herdenken van zij die zijn gevallen. Met haar start in vredesstad Ieper.

En vooral met de officieuze start onder de Menenpoort (tweede foto onder), de stadspoort die door de Britten werd gebouwd ter nagedachtenis aan de meer 50 duizend soldaten die in de Eerste Wereldoorlog het leven lieten en niet meer geïdentificeerd of teruggevonden werden.

Parcours Gent Wevelgem 2023 - KemmelbergGent Wevelgem 2023 - Menenpoort

Beklimmingen Gent Wevelgem 2023
163,5 km: Scherpenberg (400 meter aan 3,1%)
168,5 km: Vidaigneberg (175 meter aan 4,6%)
169,5 km: Baneberg (370 meter aan 6,1%)
174,5 km: Monteberg (1.000 meter aan 7,3%)
176,0 km: Kemmelberg (3.000 meter aan 4,0%)
207,0 km: Monteberg (1.000 meter aan 7,3%)
209,5 km: Kemmelberg (3.000 meter aan 4,0%)
215,0 km: Scherpenberg (400 meter aan 1,3%)
221,0 km: Baneberg (370 meter aan 6,1%)
226,0 km: Kemmelberg (2.500 meter aan 4,4%)

Plugstreets Gent Wevelgem 2023
191,0 km: Hill 63 (2000 meter)
193,5 km: Cristmas Truce (1300 meter)
196,0 km: The Catacombs (600 meter)

Favorieten Gent Wevelgem 2023

Daags na de E3 Saxo Classic 2023 en aan de vooravond van Gent-Wevelgem 2023 kunnen we concluderen dat de huidige generatie renners een ongekende weelde veroorzaken. De tijd van het berekenend rijden is voorbij. Door intuïtie en goesting worden de klassiekers eerder open gebroken dan ooit, finales om de duimen en vingers bij af te likken tot gevolg. 

Als het onstuimige weer van de afgelopen dagen ook zondag de kop opsteekt, dan gaan we zondag wellicht weer een schitterende koers voorgeschoteld krijgen. Welke kleppers gaan de lont vroeg in het kruitvat steken? Welke invloed heeft de passage door De Moeren op het verloop van de koers? En wie zijn de grootste favorieten voor Gent-Wevelgem 2023?

“In de E3 Saxo Classic van dit jaar bepaalde mijn vormpeil dat ik wat defensiever moest koersen, en proberen eraan te blijven hangen. Maar dat maakt het ook weer mooi. Ik heb de wedstrijd gewonnen, niet door de sterkste te zijn, maar… Het is een overwinning die telt”, aldus Wout van Aert na zijn zege vrijdag in de E3. Dat er werk aan de winkel is om de laatste puntjes op de i te zetten naar zijn absolute hoofddoelen (de Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix), is evident. Maar dat Van Aert zondag, in afwezigheid van Tadej Pogačar en Mathieu Van der Poel, de te kloppen man is – is duidelijk! Wie kunnen het Wout van Aert lastig maken in Gent-Wevelgem 2023?

Favorieten Gent-wevelgem 2023 Wout van Aert

Dan komen we allereerst uit op de kopman van Alpecin-Fenix. Nee, dit maal niet MVDP, maar Jasper Philipsen. Door de zware weersomstandigheden, met regen en wind was het echt Flandriens weer, én de passage door de Moeren konden we de Classic Brugge-De Panne wel als mini-Gent Wevelgem beschouwen. De koers werd gewonnen door een ijzersterke Jasper Philipsen, die in de flash-interview na afloop van de koers tegen Renaat Schotte liet optekenen erg uit te kijken naar Wevelgem. Schrijf hem maar op! 

Favorieten Gent-wevelgem 2023 Jasper Philipsen

Na zeges in Oman, de UAE Tour, Parijs-Nice én de Vlaamse klassieker Nokere Koerse kunnen we stellen dat Tim Merlier in hoogvorm verkeert. De Belg van Soudal-Quick Step heeft nog een rekening open staan in Wevelgem. ‘Ik was zeker niet super vandaag, ik kon ook niet echt vol gas rijden op de kasseien. De passages op de Kemmelberg waren van mijn kant niet goed. Maar ik weet dat ik mijn sprintwattages kan houden, ook na een lange zware wedstrijd. Die sprint win ik ook. Helaas zaten de besten vandaag denk ik voorin. We zaten achterin ook niet stil hè. Knappe zege van Girmay, hij is een mooie winnaar’, liet 30-jarige spurtbom optekenen na de finish vorig jaar. Met Kasper Asgreen, Yves Lampaert en Davide Ballerini kunnen ze bij Quick-Step ook gokken op een ander scenario, maar reken maar dat Merlier hier heel graag wil winnen. Hij krijgt onze drie sterren achter Van Aert en Philipsen.

Favorieten Gent-Wevelgem 2023

Achter deze drie Belgen dichten we Mads Pedersen de meeste kansen toe om met de zege te gaan lopen. De Deen weet hoe je moet winnen in Gent-Wevelgem. In de corona-editie in het najaar van 2020 was de slimme ex-wereldkampioen de slimste, door in een elitegroep naar de zege te rijden. Waar destijds, een week voor de Ronde van Vlaanderen, de grote kanonnen Van Aert en Van der Poel naar elkaar keken en niet reageerden op enkele aanvallen, was het de Trek-Segafredo klepper die daarvan profiteerde en Florian Sénéchal klopte in de sprint. Net als Van Aert geldt ook voor Pedersen dat de absolute doelen nog volgen in de kasseien-monumenten, maar met een zege in Gent-Wevelgem op zak kan Pedersen in één klap zijn voorjaar al doen slagen!

De laatste ster. Die had zomaar naar Søren Kragh Andersen kunnen gaan. Die tipten we ook al in de E3 en daar verschuilde hij zich niet. Bewees andermaal een zeer belangrijke knecht te zijn voor Van der Poel en reed knap naar de negende plaats. Wij denken echter dat Kragh Andersen vooral in dienst zal rijden voor Philipsen. Ook Christophe Laporte had prima een ster kunnen verdienen. De Fransman zat vorig jaar al mee in de kopgroep, maar werd dus geklopt in de sprint door die ene onbekende Afrikaan, daar over later meer. Ook Stefan Küng en Matej Mohoric, vrijdag in de E3 alweer straf van voren, zijn kasseienkleppers die in de aanloop naar de Ronde hier van voren gaan rijden. En datzelfde geldt voor de eerder genoemde trio van Quick-Step. Voor hen allen geen ster.

Nee, de laatste ster gaat naar de pas 21-jarige Nederlander Olav Kooij. Al is het alleen maar omdat enkele redacteuren van Voorjaarsklassiekers.be het de supertalent zo hard gunnen. Bewees in het begin van de maand in Parijs-Nice dat Nederland er een nieuwe sprintsensatie bij heeft gekregen en kan zondag zich revancheren op zijn tweede plaats in de Classic Brugge-De Panne. Uiteraard, die tweede plaats is super knap. Maar Kooij zal zondag revanche willen nemen op Philipsen. Mocht de koers een dusdanig verloop hebben dat niet Van Aert, maar Kooij van voren zit – moeten we allemaal rekening houden met hem!

Dé dark horse voor Gent-Wevelgem 2023 is Biniam Girmay. En opgelet, de dark horse is niet één-of-ander flut poedelprijsje, laat dat duidelijk zijn. In onze sterren-constructie is de dark horse juist iemand die mogelijk hoger wordt ingeschat dat de renners met een één ster of twee sterren, maar die door wat van reden dan ook een outsider is. Uiteraard, Biniam Girmay is de titelverdediger. En de druk zal hoog zijn, want iedereen moet wat van hem. En iedereen verwacht wonderen dit jaar. Maar dat de 22-jarige renner uit Eritrea geen ras-echte Flandrien is, zagen we vrijdag. Een DNF-je in de E3. Was het de kou en de wind dat de Intermarché – Circus – Wanty moest afstappen? Of was een tactische keuze door niet nog meer kou te vatten en zich te sparen voor zondag? Om zo een nieuwe stunt klaar te spelen? Want juist door de tegenvallende prestatie in de E3 Harelbeke afgelopen vrijdag, zal het opnieuw een stunt zijn als Girmay wint zondag. Conditie niet zo goed als vorig jaar? Ga toch, weg. Hij was gewoon op afspraak in de Tirreno. Duimen voor wat zachtere omstandigheden en je kan zondag in de pronostiek gewoon weer punten scoren met Bini!

Nog meer zwarte paarden? Ja zeker. Arnaud de Lie kwam, zag en overwon. Nou ja, bijna. Helaas geen overwinning in de Omloop, omdat Dylan van Baarle die ongekende solo eruit poefde. Maar debuteren in de Vlaamse voorjaarsklassieker met een tweede stek, chapeau! En een dag later in Kuurne weer top-tien rijden. Heel wielerminnend Vlaanderen waande een nieuwe held te hebben omarmd. De kruising tussen Philippe Gilbert en Tom Boonen, die zou ook al gelijk in Milan Sanremo mee moeten kunnen doen om de winst. Of in Parijs-Nice gelijk kort te rijden. Dat laatste deed-ie, maar winnen kon hij er niet. En ook na Milan Sanremo (De Lie werd 95e) was de Stier van Lescheret weer terug op aarde. Echter, Gent-Wevelgem is weer een koers van heel ander kaliber. Schrijf De Lie maar op! Een mooie dark horse die zomaar kan winnen!

Dan de laatste dark horse. Achter Girmay en De Lie zien wij in Alexander Kristoff ook een gevaarlijke outsider. De bonkige Noor was, net als De Lie, in Omloop op afspraak. Een vierde stek was het hoogsthaalbare, maar de goesting spatte er van af. De 35-jarige Beer van Stavanger zal vannacht een extra kaars aansteken voor noodweer zondag. De Uno-X klepper gedijt namelijk bij een zware koers én weet hoe je de Gent-Wevegem-code moet kraken.

Favorieten Gent-Wevelgem 2023 volgens Voorjaarsklassiekers.be
***** Wout van Aert
**** Jasper Philipsen
*** Tim Merlier
** Mads Pedersen
* Olav Kooij
Dark horses: Biniam Girmay, Arnaud de Lie en Alexander Kristoff