Brabantse Pijl 2023

Aan het einde van de heerlijke Vlaamse voorjaarsklassiekers op de kasseien – zo daags na Parijs Roubaix – krijgen we met de Brabantse Pijl nog de traditionele afsluiter. De Brabantse Pijl is ook wel de overgang van de kasseien en naar het heuvelwerk in de Ardennen. De start in het mooie studentenstad Leuven, onderweg maar liefst 25 hellingen, waaronder de met kasseien gepavleide Moskesstraat en de finish in Overijse. Ook de Brabantse Pijl 2023 is een ware klassieker. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit met de voorbeschouwing Brabantse Pijl 2023!

Brabantse Pijl 2023

Historie

De Brabantse Pijl, of zoals de Walloniërs zeggen La Flèche Brabançonne, heeft een rijke geschiedenis met 62 koersen. De Brabantse Pijl 2023 betekent dus de 63e editie. Het zal niet verrassend zijn, dat ook deze klassieker de meeste Belgen als winnaars kent. Maar liefst 38 maal ging de zege naar een Belg. Nederland volgt op 7, Italië (4), Frankrijk (3) en Spanje (3) kenden ook meerdere winnaars. 

Als we iemand mogen aanwijzen als Mister Brabantse Pijl, dan is dat Edwig van Hooydonck. Mister Bosberg, zoals zijn bijnaam luidt – die hij te danken heeft aan zijn demarrages op de gelijknamige heuvel, vroeger scherprechter in de Ronde van Vlaanderen, won de Brabantse Pijl vier maal. In 1987, 1991, 1993 en 1995 stond hij op het hoogste schavotje.

Brabantse Pijl 2023 - Historie Edwig van Hooydonck Brabantse Pijl 

Ook Belgen Johan Capiot, Johan Museeuw wonnen de koers driemaal. Spanjaard Óscar Freire deed dat ook. Hij won de koers zelfs driemaal achter elkaar (2005, 2006 en 2007). 

Brabantse Pijl 2023 - Historie Oscar Freire

Voor de laatste Belgische zege moeten we echter terug naar 2018. Toen wist een sterke Tim Wellens te winnen. Nadien waren het Mathieu van der Poel, Julian Alaphilippe, Tom Pidcock en Magnus Sheffield die hier zegevierden. 

Tim Wellens Brabantse Pijl 2018

Mathieu van der Poel Brabantse Pijl 2019

Tom Pidcock Brabantse Pijl 2022

Parcours Brabantse Pijl 2023

De ietwat oudere wielerliefhebbers uit Vlaanderen en Nederland die dit lezen, zullen bij de Brabantse Pijl denken aan Alsemberg. Jarenlang was dit zowel start- als aankomstplaats. Sinds 2007 wordt er echter gestart in Leuven. Na een aanloop richting Beersel volgen de eerste hellingen, met onder meer de Bruine Put. Hierna wordt koers gezet richting Overijse, waar onder meer de Hertstraat, Moskesstraat, Holstheide en S-bocht wachten. Deze lokale ronde wordt driemaal aan gedaan, waar deze vier hellngen en de Hagaard in zitten. Ga er maar aan staan!

De kronkelende wegen in en rond Overijse nemen het peloton mee, dwars door het groen rond de Belgische hoofdstad. Naar goede gewoonte schieten de elite mannen uit de startblokken in Leuven. Vooraleer de finale op de lokale lus in en rond Overijse losbarst, trekt het peloton in de eerste wedstrijduren richting Beersel. In die aanloop wachten de eerste hellingen, met onder andere de Bruine Put.

Favorieten Brabantse Pijl 2023 

In de Brabantse Pijl 2023 zal er weer een heel blik extra renners kunnen worden opengetrokken. We horen je denken, oh oh – daar gaat mijn Scorito. Maar niet getreurd, klasbakken als Søren Kragh Andersen en Arnaud de Lie staan hier gewoon aan de start. Voor degene die in hun voorjaarspronostiek met hun vriendengroep voor elke koers iemand anders dienen op te schrijven, zullen wel opgelucht adem halen. De Warren Barguils en Benoit Cosnefroy’s van het peloton zullen op deze koersen in de boter willen trappen!

Hoewel zondag Parijs-Roubaix nog moet worden verreden en de  Ronde van het Baskenland nog moet eindigen, kunnen we alvast enkele kleppers noteren. Titelverdediger Magnus Sheffield komt met een ijzersterke INEOS naar Leuven gereisd. Tom Pidcock rijdt niet, maar met Ben Tulett en Ethan Hayter, de man in vorm in Baskenland, hebben ze munitie zat om opnieuw te winnen. Geen titelverdediger in de Brabantse Pijl, ook Ethan Hayter en Ben Tulett zullen niet aan de start verchijnen.

Magnus Sheffield Favorieten Brabantse Pijl 2023

Ook in dezelfde ronde rijdt Mauro Schmid in zeer goede vorm. Zou hij bij de Wolfpacks de kopmanschap mogen opeisen? Geen Schmid bij Soudal-Quick Step woensdag.

Favorieten Brabantse Pijl 2023 Schmid

Benoît Cosnefroy werd hier verleden jaar tweede en zal dit jaar voor de winst willen gaan en zijn landgenoot Bryan Coquard toonde bloedvorm in de Région Pays de la Loire Tour. Vooral Cosnefroy is in onze ogen een gevaarlijke klant en de te kloppen man, in de afwezigheid van de echte grote kanonnen. Reed namelijk in al zijn drie deelnames binnen de top-10 en verleden jaar nog tweede. Is het woensdag eindelijk raak?

Benoit Cosnefroy Brabantse Pijl 2023Brabantse Pijl 2023 Bryan Coquard

Iemand die je ook zeker kan opschrijven is Neilson Powless. Na uitmuntende prestaties in onder meer Milan Sanremo en ook de Ronde van Vlaanderen zet hij nu zijn zinnen op het Ardennenwerk! Powless rijdt de Brabantse Pijl niet en zal zich focussen op de Amstel Gold Race.

Neilson Powless Brabantse Pijl 2023

De Vlamingen en Walloniërs hopen respectievelijk op Quinten Hermans, Dylan Teuns en Arnaud de Lie. Hermans en Teuns zien wij echter meer winkansen toe in de Waalse Pijl, maar ook de Brabantse Pijl moet hen liggen. 

Update dinsdagavond 11 april 2023: 

Het is één en al strepen door de namen van de favorieten. Menig coureur zal zijn kat sturen naar de Brabantse Pijl 2023. Zal iedereen een goed excuus hebben, of zullen ze forfait geven omwille van het voorspelde hondenweer woensdag? Door de afwezigheid schuiven jongens als Mikkel Frølich Honoré, Warren Barguil, Andreas Kron en Alessandro Covi meteen op in de pikorde. Voor de goede order hebben we ook de sterren voorzien van een update.

Inderdaad, door de twee sterren van Quinten Hermans gaat een streep. Hij krijgt er door de forfait van Powless maar liefst vier. De Lie volgt op drie en Hermans ploegmaat Søren Kragh Andersen dichten wij opeens veel kansen toe morgen. Kan hij in het beestenweer toeslaan? Andrea Bagioli is in afwezigheid van Mauro Schmid de man die het moet doen voor Soudal-Quick Step. Maar kan hij ook meedoen voor de winst? In 2020 werd-ie al eens zevende. Ten slotte zoals gezegd de dark horses. Let daarbij maar op Warren Barguil. Vorig jaar derde, dit jaar nog geen super resultaten – maar is wel iemand die kan profiteren van de vele afwezigen.

Favorieten en sterrenverdeling Brabantse Pijl 2023 volgens Voorjaarsklassiekers.be:

***** Benoît Cosnefroy
**** Neilson Powless **** Quinten Hermans
*** Dylan Teuns  *** Arnaud de Lie
**  Quinten Hermans Søren Kragh Andersen
* Ethan Hayter * Andrea Bagioli
Dark horses: Mikkel Frølich Honoré, Warren Barguil, Andreas Kron en Alessandro Covi