Amstel Gold Race 2024

De week na Parijs-Roubaix weet de (Nederlandse) wielerliefhebber dat het tijd is voor Neerlands enige klassieker: de Amstel Gold Race! Deze heuvelklassieker in het glooiende Zuid-Limburg is samen met de Waalse Pijl 2024 (op woensdag 16 april) en Luik Bastenaken Luik 2024 (op zondag 21 april) — en drie dagen na de Brabantse Pijl 2024 — één van de drie Ardense klimklassiekers en alweer het slotstuk van het voorjaar van 2024. Welke klimgeit is het sterkste na een dagje draaien en keren? Of mogen we opnieuw wonderen verwachten van Mathieu van der Poel? Voorjaarsklassiekers.be presenteert de voorbeschouwing Amstel Gold Race 2024!

Voorbeschouwing Amstel Gold Race 2024 - het is koers

De fantastische sfeer van het Amstel Gold Race weekend 

De AGR is de enige echte Nederlandse klassiekers en elk jaar in het derde weekend van april willen ze dat weten ook. Kleintje Koninginnedag in Valkenburg, een oase van feestgedruis. Natuurlijk zal het nooit kunnen tippen aan de sferen tijdens de Ronde van Vlaanderen, maar tijdens de Gold Race zakt wielergek Nederland uit naar Zuid-Limburg. Duizenden deelnemers aan de AGR toertocht op de zaterdag, zaterdagavond en de hele zondag carnavaleske taferelen. Trotse amateur renners die pronken met hun toertocht medaille, wielerfans om hun helden te aanschouwen en menig vriendengroep die aan de voet van de Cauberg het ene na het andere biertje nuttigt. Dat de Amstel Gold Race vaak gepaard gaat met stralend, zonnig weer — werkt helemaal mee. Kermis, carnaval, een wielerfeest én hoogdag ineen! Genieten met een zachte G!

Historie Amstel Gold Race

In 1966 werd de langgekoesterde droom van de gerenommeerde amateurwielerploegleider Herman Krott werkelijkheid. Hij leidde het Amstel Bier-team, dat bekende renners voortbracht zoals Fedor den Hertog, Joop Zoetemelk, Gerrie Knetemann, Gert-Jan Theunisse en Leo van Vliet. In het geheim werkte hij aan een Nederlandse klassieker die kon wedijveren met de Ronde van Vlaanderen en Milaan-San Remo. Na diverse testritten van Amsterdam naar Maastricht, begon de eerste editie in Breda en finishte op Koninginnedag 1966 in Meerssen.

Jean Stablinski won die eerste editie. Hij was ex-wereldkampioen en had diverse klassiekers en de eindoverwinning in de Vuelta a España op zijn naam staan. Voor Krott was dit een grote prestatie. Een jaar later zegevierde Arie den Hartog als eerste Nederlander. Na hem volgden nog zeventien thuisrijders, terwijl België dertien overwinningen en Italië zeven heeft.

De Amstel staat net onder de vijf wielermonumenten, maar de erelijst is indrukwekkend. Winnaars na 54 edities zijn onder meer Eddy Merckx, Gerrie Knetemann, Jan Raas, Steven Rooks, Joop Zoetemelk en Philippe Gilbert. Krott was koersdirecteur tot 1995, waarna Leo van Vliet het overnam. Van Vliet leidt komende zondag zijn laatste AGR – aangezien de koers is verkocht aan Flanders Classics. De erfenis van Krott blijft voortleven in de vorm van de Herman Krott Trofee, voor de meest strijdlustige renner van de Amstel.

Nog altijd is Jan Raas met maar liefst vijf zeges recordhouder. Vooralsnog zullen we van de Amstel Gold Raas spreken omdat Philippe Gilbert (vier zeges) vorig jaar afzwaaide en het op zijn vroegst 2027 is dat Mathieu van der Poel op gelijke hoogte kan komen…

Amstel Gold Race 2024 - Philippe Gilbert King of CaubergAmstel Gold Raas Amstel Gold Race 2024

“Er was maar één koers die Jan (Raas, red.) wilde winnen. Elk jaar. Daar zette hij het hele voorjaar op. Had hij niet in Sanremo, Vlaanderen of Roubaix gewonnen, dan was er altijd de Gold Race. Zíjn Gold Race” — Henk Lubberding, voormalig meesterknecht van Jan Raas, over zijn kopman, Mister Amstel Gold Race.

Terug naar de Amstel Gold Race van 5 jaar geleden, waar Mathieu van der Poel uit een kansloze positie vriend en vijand verrast 

Even terug naar 2019. Vijf jaar geleden alweer. Uit een verloren positie weet Mathieu van der Poel op fenomenale wijze te winnen. Afijn, Amstel biertje uit de frigo pakken – een Kwaremont of Westfleteren mag ook – en genieten met onderstaande video (even casten naar uw televisie en je kan zo den zetel op).

Vorig jaar 

De Amstel Gold Race editie van 2023 was er één die ten prooi lag voor De Nieuwe Kannibaal Tadej Pogačar. De Sloveen gooide er vanaf de Keutenberg een patat op en kon – al dan niet met enige hulp van de auto van de organisatie, dank Leo – de concurrentie voorblijven. Ben Healy werd heel knap tweede, Tom Pidcock vervolledigde het podium op stek drie. Pogi is er dit jaar niet bij, Healy en Pidcock zien we wel weer aan het vertrek!

Amstel Gold Race 2024 - vorig jaar PogacarFavorieten Amstel Gold Race 2024 - Healy Pogacar Pidcock

Parcours Amstel Gold Race 2024

Sinds 2013 eindigt de Amstel Gold Race niet meer bovenaan de Valkenburgse Cauberg, maar heeft de finishlijn zich 1,8 kilometer verplaatst naar dezelfde locatie als het einde van het WK wielrennen in 2012.

Na de start op de Markt in Maastricht volgt het peloton in het begin een lus richting Sittard en Geleen. Vervolgens leidt de route via Ubachsberg, Simpelveld en Nijswiller terug naar het Heuvelland. Hier wachten enkele iconische beklimmingen, zoals de Loorberg en Camerig, voordat het hoogste punt wordt bereikt bij het Drielandenpunt in Vaals. Daarna begint de ware finale, met snel opvolgende beklimmingen zoals de Eyserbosweg, Keutenberg en natuurlijk de legendarische Cauberg. Net als vorig jaar belooft de Amstel Gold Race dit jaar opnieuw een enorme uitdaging te zijn voor de renners en een spektakel voor het publiek.

Voorbeschouwing Amstel Gold Race 2024

Favorieten Amstel Gold Race 2024

 Pakt Mathieu van der Poel na de Ronde van Vlaanderen én Parijs-Roubaix hier opnieuw de hoofdprijs? Lees hier onze favorieten Amstel Gold Race 2024 special!

Amstel Gold Race 2024 - Mathieu van der Poel 2019Amstel Gold Race 2024 - Pidcock versus Pogacar 2023