Zeg je Parijs-Roubaix, dan zeg je kasseien. Mons-en-Pévèle. Carrefour de l’Arbre. Trouée d’Arenberg. Vijfsterrenstroken kasseien waar de renners ook in Parijs-Roubaix 2023 weer overheen zullen dokkeren. Glibberen bij regen, stof happen bij droog weer. Afzien, vallen en weer op staan. Op de erelijst van dit Noord-Frans monument staan alleen maar erelijsten. Voorjaarsklassiekers.be blikt uitgebreid vooruit op Parijs-Roubaix 2023 met historie, parcoursinformatie en een overzicht met favorieten en de welbekende sterrenverdeling. Het is koers!
Voorbeschouwing Parijs-Roubaix 2023
Stof happen bij droog en zonnig weer, zoals de schitterende editie van vorig jaar (daarover later meer). Glibberen en glijden, zoals de herfsteditie van Parijs-Roubaix in 2021. Het was van een kleine twintig jaar geleden. De laatste regeneditie van Parijs-Roubaix. En op die vierde van oktober in 2021 was het dan eindelijk weer zover. En hoe. Door zware regenval en de koude gure herfstcondities ging die editie van 2021 de boeken is als een heel fraaie. De kans op een nieuwe regeneditie in Parijs-Roubaix 2023 is klein, maar je kan er wél op hopen, he! Voorjaarsklassiekers.be blikt voor uit met de weersverwachting, maar vooral een duik in de historie en de heroïek, de welbekende favorieten en sterrenverdeling. Allee!
Wanneer is Parijs-Roubaix 2023?
Parijs-Roubaix 2023 wordt verreden op zondag 9 april 2023. Net als vorig jaar vindt de koers plaats op Eerste Paasdag. Het verschil met vorig jaar echter is dat de koers de derde zondag van april werd verreden, doordat op de initiële tweede zondag van de maand april Franse verkiezingen plaatsvonden. Parijs-Roubaix 2023 vindt traditioneel weer plaats op de tweede zondag van april – dus een week na de Ronde van Vlaanderen 2023. Parijs-Roubaix 2023 is de laatste van de kasseiklassiekers, waarin het met de E3 Saxo Classic 2023, Gent-Wevelgem 2023, Dwars door Vlaanderen 2023 en dus de Ronde van Vlaanderen 2023 2,5 smullen geblazen was.
Het is overigens dit jaar voor het eerst sinds 2019 dat we weer spreken van een Heilige Week. In coronajaar 2020 lag het hele voorjaar op zijn gat en in 2021 werd De Hel van het Noorden in oktober verreden. Gaan we tien jaar na de magische Dubbel van Fabian Cancellara tien jaar geleden weer een renner krijgen die de Ronde én Roubaix in één week gaat winnen?
Historie Parijs-Roubaix
We schrijven 1895. Om de bouw van een fonkelnieuwe wielerbaan te promoten kloppen de twee organiserende ondernemers uit Roubaix aan bij de krant Le Vélo om een wielerwedstrijd te organiseren met start in Parijs en finish op de velodroom. Parijs-Roubaix was geboren. Op dat moment nog de ideale voorbereider op dé koers Bordeaux-Parijs, anno 2023 één van de meest prominente klassieker die er is en één van de vijf Monumenten. De koers finisht vandaag de dag nog altijd op de Vélodrome André Pétrieux.
De klassieker draagt al jaar en dag de bijnaam De Hel van het Noorden, welke letterlijk linkt naar de Eerste Wereldoorlog en het totaal verwoeste landschap in Noord-Frankrijk. Bij de verkenning van Parijs-Roubaix voorafgaand aan de eerste editie na de Grote Oorlog schreven journalisten in hun krant dat de renners “een hel” van een parcours te wachten zou staan. Zo geschiedde.
Zeg je Parijs-Roubaix, dan zeg je Gaston Rebry. Drievoudig winnaar van Parijs-Roubaix in de jaren dertig van de vorige eeuw. Zeg je Roubaix, dan zeg je zeker ook Roger de Vlaeminck (foto onder). Monsieur Paris-Roubaix won De Hel viermaal in de jaren zeventig. Tenslotte mogen we Tom Boonen natuurlijk ook niet vergeten. De Bom van Balen mag zich met zijn zeges in 2005, 2008, 2009 en 2012 in onze ogen net zo goed Mister Parijs-Roubaix noemen.
Van de 119 voorgaande edities ging de zege 57 maal naar een Belg. Frankrijk volgt met 28 overwinningen, de Italianen staan op plek drie met 14 zeges. Zevenmaal was een Nederlander laureaat. Roger De Vlaeminck en Tom Boonen (foto onder) wonnen de koers zoals gezegd viermaal en delen daarmee het record van meeste zeges. Met drie overwinningen volgen Gaston Rebry, Rik Van Looy, Eddy Merckx, Johan Museeuw en Fabian Cancellara.
De Dubbel: winst in de Ronde en Roubaix in de Heilige Week
We schreven het al. We moeten tien jaar terug tot de laatste Dubbel werd gewonnen. Een ijzersterke Fabian Cancellara schreef in 2013 Parijs-Roubaix op zijn naam door Sep Vanmarcke te kloppen op de piste, nadat hij een week eerder op Paaszondag Vlaanderens Mooiste op zijn naam schreef. De Zwitser flikte dit kunststukje ook in 2010.
Zeg je Cancellara, zeg je Boonen. En Tornado Tom kan dezelfde adelbrieven voorleggen. In 2005 en in 2012 won Boonen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix in één week. Naast deze twee klasbakken zijn er nog tien andere coureurs die De Dubbel wonnen. Na de Zwitser Romain Gyssels (in 1932) en dus Spartacus, waren dat Belgen Gaston Rebry (1934), Raymond Impanis (1954), Fred De Bruyne (1957), Rik van Looy (1962), Roger de Vlaeminck (1977) en Peter van Petegem (2003).
“De strafste week van mijn carrière” – Peter van Petegem over De Dubbel die hij twintig jaar geleden pakte. Na 1977 pakte De Zwarte van Brakel weer de heilige dubbel Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix.
Vorige editie
Nadat Dylan van Baarle twee weken eerder in de Ronde van Vlaanderen van 2022 al heel knap tweede wordt – dezelfde plaats waar hij op het WK in Vlaanderen in september 2021 eindigde – beleefde hij twee weken later het allermooiste moment uit zijn carrière. In de snelste editie ooit van Parijs-Roubaix rijd de INEOS-Grenadier hardrijder naar de overwinning in De Hel van het Noorden.
“Ik had een super dag. Ik kon blijven gaan” – Dylan van Baarle, over zijn zege in Parijs-Roubaix 2022
Parcours Parijs-Roubaix 2023
Geen Parijs-Roubaix zonder Les Amis de Paris-Roubaix. Elke zaterdag, in weer en wind, zijn De Vrienden bezig met het onderhoud van dertig kasseistroken. Samen goed voor 54,8 kilometer van de 257 kilometers die ook in Parijs-Roubaix 2023 weer op het menu ligt. De taak die deze vrijwilligers zich hebben gesteld is niets minder dan het bewaken van het werelderfgoed van de sport, zo zegt François Doulcier, de praeses van Les Amis. ‘Een van de bijnamen van Parijs-Roubaix is La Reine, de koningin van de klassiekers. Wij zien onszelf als haar gepassioneerde dienaren.’
“De kassei behoort tot het wielererfgoed, die meedogenloze stenen moet je koesteren. Kasseien zijn het handelsmerk van de wielerklassieker Parijs-Roubaix.” – De Volkskrant, 15 april 2022.
Favorieten Parijs-Roubaix 2023
Lekker lummelen achteraan in het peloton. Spelevaren. Een lekkere babbel. Terwijl de grote kleppers aan de babbel zaten met elkaar, reed INEOS het hele peloton aan bonken. Tot gevolg dat zowel Mathieu van der Poel, als Wout van Aert, als Yves Lampaert vele jasjes hebben moeten uitdoen in chaos en gedrang, vooraleer de koers überhaupt al live op televisie was, terwijl de latere winnaar met zijn ploegmaats op hun gemak op kop zaten. Het moge duidelijk zijn. INEOS won de koers vorig jaar al vroeg in de middag.
Krijgen we in Parijs-Roubaix 2023 ook zo’n vroege finale? Welke kasseienvreters zullen de koers vroeg willen openbreken en welke favorieten moeten vroeg bij de pinken zijn om überhaupt een gooi te doen naar de kassei? Wie zijn de grootste favorieten voor Parijs-Roubaix 2023?
In onze ogen is Wout van Aert de grootste favoriet voor de zege in Parijs-Roubaix 2023. Waar de klepper van Jumbo-Visma zondag in de Ronde van Vlaanderen nog zijn meerdere moest erkennen aan Pogi en ook Poeleke, zijn de kaarten in Roubaix anders geschud. Dit terrein is op het lijf geschreven én er staat een rekening open. Daarnaast is deze helleklassieker in Noord-Frankrijk bij uitstek een koers waar het ploegenspel gespeeld kan worden, dat in tegenstelling tot de de man-tegen-man-gevechten in Vlaanderen. Voor Jumbo-Visma en Wout van Aert in het bijzonder is het voorjaar niet geslaagd als Roubaix niet wordt gewonnen – of is dit onzin? Wout moet toch just niks? Nou, reken er op dat Wout maar één ding moet van zichzelf. En allee, tegen criticasters zoals Johan Museeuw, heel fraai al dat commentaar op Wout, hoe oud was jij toen je je eerste Roubaix pakte? Just, ook pas 30 hé. Zondag is het tijd voor revanche. En om alle criticasters de mond te snoeren. Én Roubaix te winnen voor je maatje Michael Goolaerts!
Op Wout van Aert na is Mathieu van der Poel de grootste favoriet. Natuurlijk, die korte venijnige met kasseien geplaveide zware hellingen van Vlaanderen liggen hem het best. De opeenstapeling van hellingen waar hij een cartouche kan afschieten én dan weer kan profiteren van zijn snelle recuperatievermogen. Dat is zondag in De Hel van het Noorden wel andere koek. Maar met zijn stuurmanskunst, finesse, klasse en supertalent is de tweevoudig Ronde van Vlaanderen winnaar ook op terreinen als Parijs-Roubaix altijd één van de kanshebbers. Waar vader Adrie de druk lekker bij de concurrentie legt, door Van Aert naar voren te schuiven als topfavoriet, hoopt zoonlief Mathieu misschien wel op de voor hem allermooiste scenario. In de diepe finale in het wiel van Wout plakken en hem erop leggen in de Vélodrome Andre Petrieux. Kan Mathieu van der Poel zondag na tweemaal de Ronde (2020, 2022) en eenmaal Milan Sanremo (eerder dit jaar) op gelijke hoogte komen met Pogi qua winsten in verschillende Monumenten?
Moest Mads Pedersen in de Ronde van Vlaanderen nog genoegen nemen met twee sterren, zondag in Parijs-Roubaix 2023 krijgt hij er drie. Ja, inderdaad. Goed gezien. Dat komt omdat die Sloveense Kannibaal niet mee doet. Dat klopt. Maar Mads Pedersen is sterk. Sterker dan ooit. En zeg maar gerust oersterk. Al in de door Niki Terpstra gewonnen Ronde van Vlaanderen in 2018 zeiden enkele redacteuren van Voorjaarsklassiekers.be toen de destijds nog erg jonge Deen op de Oude Kwaremont voorbij stoof “hou hem in de gaten, dit wordt een grote”. Niet wetende dat-ie zich anderhalf jaar later in Harrogate liet kronen tot wereldkampioen. De in bloedvorm verkerende Pedersen klopte Van Aert zondag nog om de strijd om het podium en zal in blakende vorm naar Compiègne afreizen. De focus op De Grote Twee? Prima, voor Mads. Maar één ding is zeker, met hem wil je als Wout of Mathieu zijnde niet naar de piste rijden.
Achter de rappe namen – eerlijk is eerlijk, zowel Wout, Mathieu als Mads zijn uiterst vlugge kleppers – kunnen we ook enkele hardrijders die het liever niet laten aankomen op een sprint noteren voor de favorietenrol. De Zwitser Stefan Küng bijvoorbeeld. Werd vorig jaar tweede in L’Enfer du Nord en zal dit jaar met de nodige ambities aan de start verschijnen. Trapte zowel in de E3 Harelbeke als de Ronde van Vlaanderen in de boter (beide koersen zesde) en is gemaakt voor het kasseiengeweld in Roubaix. Hoeveel vet zit er nog in de jus van de wonderbenen van de Groupama – FDJ kopman?
Van de ene hardrijder naar de andere hardrijder. En niet zomaar één Filippo Ganna. Deze volleerd tijdrijder en bonkige klepper die is gemaakt voor de keien van Roubaix. Én weet hoe je op de piste moet rijden. Én winnen. Heeft bij INEOS Grenadiers een ijzersterke formatie en zal net als verleden jaar weer een plannetje hebben gesmeed. Gaan de Britten opnieuw de boel aan bonken rijden? Dan is het aan de Italiaan om ditmaal niet weg te vallen of pech te krijgen en het gaan zomaar eens een schitterende lentedag worden voor Top Ganna!
Het is inmiddels bekend dat we bij Voorjaarsklassiekers.be nagenoeg nooit sterren verdelen aan knechten, maar deze vaak alleen uitdelen aan de kopmannen. En inderdaad, we weten dat titelverdediger Dylan van Baarle meer is dan een knecht. Een luxeknecht. Een luitenant die ook zelf voor eigen succes kan én mag gaan. Maar ook zondag? Wij denken dat het er bij Jumbo-Visma maar om één ding gaat: winnen met Wout. En daarmee zijn Dylan van Baarle en Christophe Laporte wel dark horses en outsiders, maar vallen ze buiten de sterren.
Christophe Laporte, om te beginnen, zou bij elk andere ploeg kopman zijn geweest en zijn vormpeil is groots. Zal door zijn geschonken zege in Gent-Wevelgem echter zondag de kasseien schoonlikken voor zijn kopman, dus verwacht hem in een rol als meesterknecht. Maar waarom zou Jumbo geen Mapeitje doen en staat Laporte niet gewoon naast Van Aert op het schavotje? Dan zal aan de andere kant van Wout zijn kompaan Van Baarle staan – mits hij helemaal fit is natuurlijk.
Niemand die zo mooier op de fiets zit als deze pedaleur de charme. Dylan van Baarle is een hardrijder avant-la-lettre. Of het zijn straffe solo was van Dwars door Vlaanderen 2021. Of die van de Omloop eerder dit jaar. Of die van zijn winst in Roubaix vorig jaar. Geef Van Baarle lange zware wedstrijden met kasseien erin en hij is ongekend sterk.
Yves Lampaert was vorig jaar op weg naar het podium tot hij in aanraking kwam met een kalf van een toeschouwer. Hij kon de koers nog voortzetten, maar dat was een schrale troost. Zijn gedroomde overwinning bleef opnieuw uit. Pats. Boem. Weg was zijn kans. Nadat in 2019 zijn ploegmaat Philippe Gilbert won – en Lampi dus gevangen zat in het ploegenspel, het Roubaix-loze corona jaar van 2020, de natte editie van 2021 waar de slag werd gemist en het wegvallen in 2022 hoopt Yves Lampaert dat Parijs Roubaix 2023 eindelijk zijn dag zal worden. Zou het?
Dan Matej Mohoric. Doordat-ie verleden jaar goed mee zat kon-ie al zeer knap top-10 rijden, dit jaar heeft de Sloveen van Bahrain – Victorius zelf gezegd een doel gemaakt van de Helleklassieker. Het is nog even de vraag in hoeverre hij helemaal hersteld is van die enorme smakkerd die hij maakte in de Ronde van Vlaanderen, maar een fitte Mohoric moet je altijd opschrijven. Een super dark horse zondag!
Tenslotte besluiten we de voorbeschouwing nog met een lieveling van de redactie. Ons hart werd gestolen toen we hem in de natte herfsteditie van 2021 met Sonny Colbrelli en Mathieu van der Poel zagen wedijveren. Fan van Live Slow Ride Fast dat we zijn, hoorden we hem in de aanloop naar de Ronde van Vlaanderen al stellig zeggen: niet Vlaanderens Mooiste, maar Parijs-Roubaix was zijn lievelingskoers. Dwars door Vlaanderen laten schieten door de barroudeurs van LSRF wegwijs te maken op de keien in Noord-Frankrijk. Sterker, de hele winter stond al in het teken van één ding: fit zijn en er staan in Parijs-Roubaix 2023. Kan de student geschiedenis historie schrijven?
Sterrenverdeling en favorieten Parijs Roubaix 2023 volgens Voorjaarsklassiekers.be:
***** Wout van Aert
**** Mathieu van der Poel
*** Mads Pedersen
** Filippo Ganna
* Stefan Küng
Dark horses: Dylan van Baarle, Christophe Laporte, Yves Lampaert, Matej Mohoric en Florian Vermeersch