Parijs-Roubaix 2023

Zeg je Parijs-Roubaix, dan zeg je kasseien. Mons-en-Pévèle. Carrefour de l’Arbre. Trouée d’Arenberg. Vijfsterrenstroken kasseien waar de renners ook in Parijs-Roubaix 2023 weer overheen zullen dokkeren. Glibberen bij regen, stof happen bij droog weer. Afzien, vallen en weer op staan. Op de erelijst van dit Noord-Frans monument staan alleen maar erelijsten. Voorjaarsklassiekers.be blikt uitgebreid vooruit op Parijs-Roubaix 2023 met historie, parcoursinformatie en een overzicht met favorieten en de welbekende sterrenverdeling. Het is koers!

Parijs Roubaix 2023

Voorbeschouwing Parijs-Roubaix 2023

Stof happen bij droog en zonnig weer, zoals de schitterende editie van vorig jaar (daarover later meer). Glibberen en glijden, zoals de herfsteditie van Parijs-Roubaix in 2021. Het was van een kleine twintig jaar geleden. De laatste regeneditie van Parijs-Roubaix. En op die vierde van oktober in 2021 was het dan eindelijk weer zover. En hoe. Door zware regenval en de koude gure herfstcondities ging die editie van 2021 de boeken is als een heel fraaie. De kans op een nieuwe regeneditie in Parijs-Roubaix 2023 is klein, maar je kan er wél op hopen, he! Voorjaarsklassiekers.be blikt voor uit met de weersverwachting, maar vooral een duik in de historie en de heroïek, de welbekende favorieten en sterrenverdeling. Allee!

Voorbeschouwing Parijs-Roubaix 2023 Dylan van Baarle

Voorbeschouwing Parijs Roubaix 2021

Wanneer is Parijs-Roubaix 2023?

Parijs-Roubaix 2023 wordt verreden op zondag 9 april 2023. Net als vorig jaar vindt de koers plaats op Eerste Paasdag. Het verschil met vorig jaar echter is dat de koers de derde zondag van april werd verreden, doordat op de initiële tweede zondag van de maand april Franse verkiezingen plaatsvonden. Parijs-Roubaix 2023 vindt traditioneel weer plaats op de tweede zondag van april – dus een week na de Ronde van Vlaanderen 2023. Parijs-Roubaix 2023 is de laatste van de kasseiklassiekers, waarin het met de E3 Saxo Classic 2023, Gent-Wevelgem 2023, Dwars door Vlaanderen 2023 en dus de Ronde van Vlaanderen 2023 2,5 smullen geblazen was.

Het is overigens dit jaar voor het eerst sinds 2019 dat we weer spreken van een Heilige Week. In coronajaar 2020 lag het hele voorjaar op zijn gat en in 2021 werd De Hel van het Noorden in oktober verreden. Gaan we tien jaar na de magische Dubbel van Fabian Cancellara tien jaar geleden weer een renner krijgen die de Ronde én Roubaix in één week gaat winnen?

Historie Parijs-Roubaix

We schrijven 1895. Om de bouw van een fonkelnieuwe wielerbaan te promoten kloppen de twee organiserende ondernemers uit Roubaix aan bij de krant Le Vélo om een wielerwedstrijd te organiseren met start in Parijs en finish op de velodroom. Parijs-Roubaix was geboren. Op dat moment nog de ideale voorbereider op dé koers Bordeaux-Parijs, anno 2023 één van de meest prominente klassieker die er is en één van de vijf Monumenten. De koers finisht vandaag de dag nog altijd op de Vélodrome André Pétrieux.

De klassieker draagt al jaar en dag de bijnaam De Hel van het Noorden, welke letterlijk linkt naar de Eerste Wereldoorlog en het totaal verwoeste landschap in Noord-Frankrijk. Bij de verkenning van Parijs-Roubaix voorafgaand aan de eerste editie na de Grote Oorlog schreven journalisten in hun krant dat de renners “een hel” van een parcours te wachten zou staan. Zo geschiedde. 

Zeg je Parijs-Roubaix, dan zeg je Gaston Rebry. Drievoudig winnaar van Parijs-Roubaix in de jaren dertig van de vorige eeuw. Zeg je Roubaix, dan zeg je zeker ook Roger de Vlaeminck (foto onder). Monsieur Paris-Roubaix won De Hel viermaal in de jaren zeventig. Tenslotte mogen we Tom Boonen natuurlijk ook niet vergeten. De Bom van Balen mag zich met zijn zeges in 2005, 2008, 2009 en 2012 in onze ogen net zo goed Mister Parijs-Roubaix noemen.

Monsieur Paris Roubaix Roger de Vlaeminck - Parijs Roubaix 2023

Van de 119 voorgaande edities ging de zege 57 maal naar een Belg. Frankrijk volgt met 28 overwinningen, de Italianen staan op plek drie met 14 zeges. Zevenmaal was een Nederlander laureaat. Roger De Vlaeminck en Tom Boonen (foto onder) wonnen de koers zoals gezegd viermaal en delen daarmee het record van meeste zeges. Met drie overwinningen volgen Gaston Rebry, Rik Van Looy, Eddy Merckx, Johan Museeuw en Fabian Cancellara.

Mister Parijs Roubaix Tom Boonen Parijs Roubaix 2023

De Dubbel: winst in de Ronde en Roubaix in de Heilige Week

We schreven het al. We moeten tien jaar terug tot de laatste Dubbel werd gewonnen. Een ijzersterke Fabian Cancellara schreef in 2013 Parijs-Roubaix op zijn naam door Sep Vanmarcke te kloppen op de piste, nadat hij een week eerder op Paaszondag Vlaanderens Mooiste op zijn naam schreef. De Zwitser flikte dit kunststukje ook in 2010.

Fabian Cancellara Parijs Roubaix

Zeg je Cancellara, zeg je Boonen. En Tornado Tom kan dezelfde adelbrieven voorleggen. In 2005 en in 2012 won Boonen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix in één week. Naast deze twee klasbakken zijn er nog tien andere coureurs die De Dubbel wonnen. Na de Zwitser Romain Gyssels (in 1932) en dus Spartacus, waren dat Belgen Gaston Rebry (1934), Raymond Impanis (1954), Fred De Bruyne (1957), Rik van Looy (1962), Roger de Vlaeminck (1977) en Peter van Petegem (2003).

Peter van Petegem Parijs Roubaix 2003 - Voorbeschouwing Parijs-Roubaix 2023

De strafste week van mijn carrière” – Peter van Petegem over De Dubbel die hij twintig jaar geleden pakte. Na 1977 pakte De Zwarte van Brakel weer de heilige dubbel Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix. 

Favorieten Parijs Roubaix 2023

Vorige editie

Nadat Dylan van Baarle twee weken eerder in de Ronde van Vlaanderen van 2022 al heel knap tweede wordt – dezelfde plaats waar hij op het WK in Vlaanderen in september 2021 eindigde – beleefde hij twee weken later het allermooiste moment uit zijn carrière. In de snelste editie ooit van Parijs-Roubaix rijd de INEOS-Grenadier hardrijder naar de overwinning in De Hel van het Noorden

Favorieten Parijs Roubaix 2023 - Dylan van Baarle 2022

“Ik had een super dag. Ik kon blijven gaan” – Dylan van Baarle, over zijn zege in Parijs-Roubaix 2022

Favorieten Parijs Roubaix 2023 - Wout van Aert

Parcours Parijs-Roubaix 2023

Geen Parijs-Roubaix zonder Les Amis de Paris-Roubaix. Elke zaterdag, in weer en wind, zijn De Vrienden bezig met het onderhoud van dertig kasseistroken. Samen goed voor 54,8 kilometer van de 257 kilometers die ook in Parijs-Roubaix 2023 weer op het menu ligt. De taak die deze vrijwilligers zich hebben gesteld is niets minder dan het bewaken van het werelderfgoed van de sport, zo zegt François Doulcier, de praeses van Les Amis. ‘Een van de bijnamen van Parijs-Roubaix is La Reine, de koningin van de klassiekers. Wij zien onszelf als haar gepassioneerde dienaren.’

“De kassei behoort tot het wielererfgoed, die meedogenloze stenen moet je koesteren. Kasseien zijn het handelsmerk van de wielerklassieker Parijs-Roubaix.” – De Volkskrant, 15 april 2022.

Favorieten Parijs-Roubaix 2023 

Lekker lummelen achteraan in het peloton. Spelevaren. Een lekkere babbel. Terwijl de grote kleppers aan de babbel zaten met elkaar, reed INEOS het hele peloton aan bonken. Tot gevolg dat zowel Mathieu van der Poel, als Wout van Aert, als Yves Lampaert vele jasjes hebben moeten uitdoen in chaos en gedrang, vooraleer de koers überhaupt al live op televisie was, terwijl de latere winnaar met zijn ploegmaats op hun gemak op kop zaten. Het moge duidelijk zijn. INEOS won de koers vorig jaar al vroeg in de middag.

Krijgen we in Parijs-Roubaix 2023 ook zo’n vroege finale? Welke kasseienvreters zullen de koers vroeg willen openbreken en welke favorieten moeten vroeg bij de pinken zijn om überhaupt een gooi te doen naar de kassei? Daags voor Parijs-Roubaix 2023 een overzicht met de favorieten en de welbekende sterrenverdeling!

Parijs Roubaix 2023 Mateh Mohoric

Parijs Roubaix - Yves Lampaert Parijs Roubaix 2022