Amstel Gold Race

Je bent op de hoofdpagina van de Amstel Gold Race, de enige echte Nederlandse klassieker die er toe doet. Rechtstreeks naar de voorbeschouwing Amstel Gold Race 2022 ga je hier!

De Amstel Gold Race is de meest prestigieuze Nederlandse eendagkoers, welke in de Limburgse heuvels wordt verreden. Hoewel AGR qua prominentie de wielerkoersen Milaan San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs Roubaix en Luik Bastenaken Luik voor zich moet dulden, is zegevieren op de Cauberg niet aan kleine renners besteed. De koers in Zuid-Limburg heeft door de jaren heen behoorlijk wat verschillende vertrek- en aankomstplaatsen gekend, waarbij de laatste decennia steevast de Markt in Maastricht als startplaats en de Cauberg in Valkenberg als finishplaats golden, tot in 2017 de Bemelerberg als nieuwe finish dient.

De eerste editie van de Amstel Gold Race vond plaats in 1966 en na 48 edities is Nederland met 17 zeges hofleverancier, gevolgd door België met 11. Jan Raas is de onbetwiste recordhouder met vijf zeges, Eddy Merckx, Gerrie Knetemann, Rolf Järmann en Phillipe Gilbert wisten allen tweemaal te zegevieren in Valkenburg.

Favorieten Amstel Gold Race 2019

Amstel Gold Race 2021

De Amstel Gold Race 2021 staat op zondag 18 april 2021. Geheel volgens traditie dus op de derde zondag van april, twee weken na de Ronde van Vlaanderen 2021 en een week na Parijs-Roubaix 2021. Ook in 2021 is de Amstel Gold Race, vier dagen na de Waalse Pijl 2021, de tweede der Ardennen-klassiekers en vaak de opmaat voor de prominentere koers en de moeder der klassiekers: Luik-Bastenaken-Luik 2021.

Toch heeft de Amstel Gold Race door de jaren heen een beter imago dan enkel de voorbereider op Luik-Bastenaken-Luik. De enige Nederlandse klassieker op de UCI WorldTour-kalender is namelijk al jaar en dag erg geliefd bij de puncheurs en klimgeiten en in 2019 werd de Amstel Gold Race wereldwijd uitgeroepen tot één van de mooiste wielerklassiekers van dat seizoen. En dat was natuurlijk te wijten aan één persoon: Mathieu van der Poel.

Voorbeschouwing Amstel Gold Race 2021

We schreven het al. De editie van 2019 was legendarisch. Toen wist de Nederlandse wonderjongen Mathieu van der Poel op weergaloze wijze de 54e editie van de Amstel Gold Race te winnen. Hoewel het lang leek dat Julian Alaphilippe en Jakob Fuglsang het op de meet zouden gaan uitmaken, kwam van der Poel na een sprint van 300 meter vlak voor de meet langszij en schreef zo op sensationele wijze geschiedenis. Van der Poel won op deze wijze de Amstel Gold Race 39 jaar na de zege van zijn vader, Adrie van der Poel, in 1990.

Blijf Voorjaarsklassiekers.be volgen en lees onze uitgebreide voorbeschouwing op de Amstel Gold Race 2021!

Mathieu van der Poel Amstel Gold Race

Ongeloof en vreugde tegelijk: Mathieu van der Poel wint op miraculeuze de Amstel Gold Race 2019!

Uitslag Amstel Gold Race 2019
1 Mathieu van der Poel (Corendon – Circus) 6:28:18
2 Simon Clarke (EF Education First) ,,
3 Jakob Fuglsang (Astana Pro Team) ,,
4 Julian Alaphilippe (Deceuninck – Quick Step) ,,
5 Maximilian Schachmann (BORA – Hansgrohe) ,,
6 Bjorg Lambrecht (Lotto Soudal) ,,
7 Alessandro De Marchi (CCC Team) ,,
8 Valentin Madouas (Groupama – FDJ) ,,
9 Romain Bardet (AG2R La Mondiale) ,,
10 Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) ,,

Parcours Amstel Gold Race 2021

De Amstel Gold Race, de enige Nederlandse UCI WorldTour klassieker, kent helaas in de editie van 2021 een aangepast parcours. In tegenstelling tot de vorige jaren geen parcours met liefst 35 hellingen door Zuid-Limburg, maar een lokale ronde van 17 kilometer en een finaleronde van 15,8 kilometer.

De vrouwen en heren rijden zondag 18 april respectievelijk zeven en dertien rondes van 17 kilometer met elke ronde de beklimming van de Geulhemmerberg, Bemelerberg en Cauberg. Alleen de laatste ronde bij de heren zal de Cauberg niet aangedaan worden.

Parcours Amstel Gold Race 2021

Favorieten Amstel Gold Race 2021

Daags voor de 55e editie van de Gold Race bent u bij Voorjaarsklassiekers.be op het juiste adres, met een uitgebreide vooruitblik met de favorieten Amstel Gold Race 2021 en natuurlijk dé tips voor uw wielerpronostiek en de terugkerende joker – ofwel de verrassing!

Favorieten Amstel Gold Race 2020

Mathieu van der Poel opent in de editie van 2019 de debatten op de Geulperberg.

Daags voor Amstel Gold Race 2021 blikken we op Voorjaarsklassiekers.be uitgebreid vooruit met een voorbeschouwing, een overzicht van de kanshebbers en favorieten voor de eindzege.

Laatste tien winnaars Amstel Gold Race 2019
2019: Mathieu van der Poel
2018: Michael Valgren
2017: Philippe Gilbert
2016: Enrico Gasparotto
2015: Michał Kwiatkowski
2014: Philippe Gilbert
2013: Roman Kreuziger
2012: Enrico Gasparotto
2011: Philippe Gilbert
2010: Philippe Gilbert

Eerdere edities:

Editie 2020

Door het coronavirus was er geen Amstel Gold Race 2020, nadat de klassieker eerst – samen met alle andere voorjaarsklassiekers – in het voorjaar werd geannuleerd. Bij de herstart van het seizoen, op 1 augustus met de Strade Bianche, leek het lange tijd dat de Amstel Gold Race 2020 zou plaatsvinden op zondag 10 oktober 2020 – echter ging een maand daarvoor definitief een streep door de Gold Race, vanwege nieuwe corona-maatregelen in Nederland.

Editie 2019

De 54e editie van de Amstel Gold Race staat op het programma op zondag 21 april 2019. De enige Nederlandse World Tour klassieker kenmerkt zich door de vele klimmetjes en het draaien en keren door het Zuid-Limburgse heuvellandschap en zal ook dit jaar weer starten om 10.30 uur op de Markt in Maastricht en finisht rond 17.00 uur op de finishlocatie in Vilt-Valkenburg.

Voorbeschouwing Amstel Gold Race 2019

Vorig jaar werd de 53e editie van de Amstel Gold Race gewonnen door Michael Valgren. De toen 26-jarige Deen van Astana ontsnapte op twee kilometer van de meet uit een favorietengroepje en kreeg oud-winnaar Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott) mee. Valgren, die vorig jaar ook de Omloop het Nieuwsblad won, klopte Kreuziger redelijk eenvoudig. Enrico Gasparotto (Bahrain Merida) eindigde als derde.

Voorbeschouwing Amstel Gold Race 2019

Laatste winnaars Amstel Gold Race
2009: Serguei Ivanov
2010: Philippe Gilbert
2011: Philippe Gilbert
2012: Enrico Gasparotto
2013: Roman Kreuziger
2014: Philippe Gilbert
2015: Michal Kwiatkowski
2016: Enrico Gasparotto
2017: Philippe Gilbert
2018: Michael Valgren

Valgren Amstel Gold Race

Favorieten Amstel Gold Race 2019

Aan de vooravond van de Amstel Gold Race vindt u hier een uitgebreide voorbeschouwing op de Amstel Gold Race 2019, met daarbij een overzicht van de favorieten en enkele tips voor uw wielerpronostiek.

Editie 2018:

Zondag 15 april staat de 53e editie van de Amstel Gold Race op het programma. De enige Nederlandse World Tour klassieker kenmerkt zich door de vele klimmetjes en het draaien en keren door het Zuid-Limburgse heuvellandschap en zal ook dit jaar weer starten om 10.30 uur op de Markt in Maastricht en finisht rond 17.00 uur op de finishlocatie in Vilt-Valkenburg.

Voorbeschouwing Amstel Gold Race 2018

Aan de vooravond van de Amstel Gold Race vindt u hier een uitgebreide voorbeschouwing op de Amstel Gold Race 2018, met daarbij een overzicht van de favorieten en enkele tips voor uw wielerpronostiek.

Amstel Gold Race 2018

Parcours

Draaien en keren. De prachtige Limburgse heuvels met haar smalle wegen, de vele venijnige korte maar steile beklimmingen en de nervositeit. Op deze pagina vindt u een overzicht van het parcours van de Amstel Gold Race 2018.

Favorieten

Verleden jaar was Phillipe Gilbert de beste man in koers en rekende hij in de finale in een sprint-a-deux af met medevluchter Michal Kwiatkowski. Achter het tweetal spurtte Michael Albasini naar een derde plaats. Voor Gilbert, die twee weken ervoor ook al de Ronde van Vlaanderen op zijn naam schreef, was het zijn vierde overwinning in de Gold Race. Wie zijn de favorieten voor de Amstel Gold Race 2018?

Favorieten volgens Voorjaarsklassiekers.be:
***** Alejandro Valverde
**** Philippe Gilbert
*** Peter Sagan
** Julian Alaphilippe
* Michial Kwiatkowski
Joker: Michael Matthews

Voorbeschouwing Amstel Gold Race 2018

Amstel Gold Race 2017

De 51e editie van de Amstel Gold Race staat zondag 17 april 2016, Eerste Paasdag, op het programma. De enige Nederlandse World Tour klassieker kenmerkt zich door de vele klimmetjes en het draaien en keren door het Zuid-Limburgse heuvellandschap.

Op deze pagina presenteren wij een uitgebreide voorbeschouwing, parcoursinformatie en een rij met favorieten voor de Amstel Gold Race 2017.

Voorbeschouwing editie 2017

Aan de vooravond van de Amstel Gold Race vindt u hier een uitgebreide voorbeschouwing op de Amstel Gold Race 2017, met daarbij een overzicht van de favorieten en enkele tips voor uw wielerpronostiek.

In de editie van 2016 wist Enrico Gasparotto de Amstel Gold Race voor de tweede maal (na 2012) op zijn naam te schrijven. Voor zijn ProContintentale ploeg Wanty-Groupe Gobert was dit de eerste WorldTour-zege ooit, en dat enkele weken na het overlijden van Antoine Demoitié, die de overwinning kreeg opgedragen van de Italiaan. Loïc Vliegen (BMC) was met zijn negende plaats de beste Belg, Bauke Mollema finishte als beste Nederlander (veertiende).

Amstel Gold Race 2017

Parcours 2017

Draaien en keren. De prachtige Limburgse heuvels met haar smalle wegen, de vele venijnige korte maar steile beklimmingen en de nervositeit. Op deze pagina vindt u een overzicht van het parcours van de Amstel Gold Race 2017.

Favorieten Amstel Gold Race 2017

Met de Australiërs Simon Gerrans en Michael Matthews, met de Italianen Sonny Colbrelli en Enrico Gasparotto en met Belgen Philippe Gilbert en Greg van Avermaet, Nederlanders Bauke Mollema en Tom Dumoulin en renners als Julian Alaphillipe, Peter Vakoc, Alejandro Valverde en Michal Kwiatkowski kan de Amstel Gold Race 2017 weer een op prachtig deelnemersveld rekenen. Wie zijn de topfavorieten op Eerste Paasdag?

***** Michael Matthews
**** Sonny Colbrelli
*** Phillipe Gilbert
** Michal Kwiatkowski
* Bryan Coquard
Joker: Greg van Avermaet

Amstel Gold Race: illustere winnaars

De Vijf van Jan Raas, de zeges van Bernard Hinault, Joop Zoetemelk, Johan Museeuw en Bjarne Riis of het op de meet verslaan van Lance Armstrong door Michael Boogerd in 1999; de Amstel Gold Race heeft grote namen zien zegevieren.

Ook sinds de koersorganisatie in 2003 de finish van de Amstel Gold Race verlegde naar de top van de Cauberg, heeft de koers elk jaar een prachtige climax gekend en geleid tot illustere winnaars. De finale was in dat jaar meteen al om te smullen, met een bijna-zege voor Michael Boogerd – die uiteindelijk zijn meerdere moest erkennen aan de Kazach Aleksandr Vinokourov.

In 2004 en 2005 ging het eremetaal naar de uitmuntende Italianen Davide Rebellin en Danilo Di Luca, in 2006 en 2007 kwamen Fränck Schleck en Stefan Schumacher solo aan op de Cauberg, terwijl klimgeit Damiano Cunego won bij zijn debuut in 2008.

In 2009 verpeste Sergey Ivanov een Nederlands feestje door te eindigen voor Karsen Kroon en Robert Gesink en in 2010 en 2011 liet Philippe Gilbert nog zijn suprematie zien.

Een jaar later schreeuwden rijen dikke fans Óscar Freire naar de eindzege, echter verslikte hij zich in de aanstormende klimmers – waar uiteindelijk de zege niet naar Jelle Vanendert, Phillipe Gilbert of Peter Sagan maar naar de vrijwel onbekende Enrico Gasparotto ging.

In 2013 wist de Tsjech Roman Kreuziger de Gold Race te winnen en Phillipe Gilbert wist twee jaar terug de Amstel Gold Race voor de derde maal te veroveren. Michal Kwiatkowski is de titelverdediger, die verleden jaar in zijn regenboogtrui de sprint won van Alejandro Valverde, Michael Matthews, Rui Costa en Greg van Avermaet.

Editie 2016

De 51e editie van de Amstel Gold Race staat zondag 17 april 2016 op het programma.  De Amstel Gold Race 2016 start op de Markt in Maastricht en ook dit jaar ligt de finish net na de Cauberg.

Voorbeschouwing 2016

De Amstel Gold Race staat al sinds 1966 op de wielerkalender en heeft een typisch karakter dwars door heuvelachtig Zuid-Limburg. De voor Nederlandse en Belgische wielertoeristen zeer bekende klimmetjes als Camerig, het Drielandenpunt, de Gulpenberg, de Kruisberg, de Eyserbosweg, de Cauberg, de Fromberg en de Keutenberg worden ook dit jaar weer aangedaan.

Verleden jaar won Michal Kwiatkowski in zijn regenboogtrui de 50e editie van de Amstel Gold Race, door Alejandro Valverde en Michael Matthews in een sprint voor te blijven. Wie zijn de favorieten voor de Amstel Gold Race 2016?

Parcours Amstel Gold Race 2016

Favorieten editie 2016

Titelverdediger Michal Kwiatkowski, drievoudig winnaar Philippe Gilbert, de Australiërs Simon Gerrans en Michael Matthews, oud-wereldkampioen Rui Costa, Joaquim Rodriquez, de podiumklanten van de Brabantse Pijl van jongstleden woensdag – winnaar Peter Vakoč, runner up Enrico Gasparotto en Tony Gallopin – maar ook de Nederlanders Tom-Jelte Slagter en Tom Dumoulin zullen hun neusje aan het venster willen steken. De Gold Race 2016 kent weer een heel rij renners die zomaar zouden kunnen zegevieren. Wie zijn de grootste favorieten voor de eindzege in Berg en Terblijt?

***** Michael Matthews

De Australiër Michael Matthews is één van de topfavorieten voor de eindzege in de Amstel Gold Race 2016. Bling wist afgelopen woensdag niet verder dan een vijfde plaats te eindigen, maar liet al meerdere malen doorschemeren dat de Gold Race zijn meest favoriete koers is. Vorig jaar werd de kopman van Orice GreenEDGE derde in Limburg, kan hij dit jaar met de zege lopen?

Amstel Gold Race 2016

**** Michal Kwiatkowski

Oud-wereldkampioen Michal Kwiatkowski is in onze ogen na Matthews de grootste favoriet voor de eindzege aankomende zondag. De titelverdediger heeft met onder meer Wout Poels, Sergio Henao en Lars Petter Nordhaug een uitstekend team om zich heen en weet hoe je kan zegevieren in AGR. Kan hij Team Sky na de E3 Harelbeke een nieuwe voorjaarsklassieker bezorgen?

Amstel Gold Race 2016

*** Peter Vakoč

De Tsjechisch kampioen brak bij het grote publiek door in de Strade Bianche, Vakoč eindigde hier heel knap als vijfde, maar de oplettende wielerliefhebber spotte hem al in koersen als de Tour Du Haut Var en de  Tour Cycliste International La Provence, waar hij in beide meerdaagse koersen de witte jongerentrui veroverde. Met zijn glansrijke zege in de Brabantse Pijl zal hij zondag een binnen Etixx-Quick Step een beschermde status krijgen.

Favorieten Amstel Gold Race 2016

** Julian Alaphillippe

De 23-jarige Julian Alaphillippe trapte afgelopen woensdag in de Brabantse Pijl flink in de boter, al zag hij zijn avontuur met Tim Wellens op tientallen kilometers voor de meet strandden. Met een zevende stek en een overwinning van ploegmaat Vakoč kan de Fransman echter leven. Een schip vol met vertrouwen zullen de jonkies van Etixx meenemen naar Maastricht en een finale als de Gold Race ligt op het lijf van de runner-up van de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik van verleden jaar. Vorig jaar werd Alaphillippe zevende, dit jaar gaat hij voor de winst.

Voorbeschouwing Amstel Gold Race 2016

* Phillipe Gilbert

Al driemaal wist Phillipe Gilbert de AGR te winnen en zondag staat hij met maar één doel aan de start: de Gold Race voor de vierde maal winnen. Hij mistte de Brabantse Pijl door een vingerbreuk, opgelopen na een handgemeen bij een incident tijdens training met een automobilist, en daardoor is zijn voorbereiding niet optimaal.  Een pak aan ervaring en knechten als Dylan Theuns en Samuel Sanchez maken echter dat iedereen alsnog flinke rekening moet houden met Phil.

Gilbert Amstel Gold Race 2016

Outsider: Simon Gerrans

Achter Matthews heeft Orica GreenEDGE met Simon Gerrans een tweede troef in huis. De gelouterde Australiër weet als geen ander hoe je in een diepe finale op listige wijze een klassieker op je naam kan schrijven. Monumenten als Milaan Sanremo en Luik-Bastenaken-Luik staan al op zijn palmares.

Kanshebbers Amstel Gold Race 2016

Editie 2015

Zondag 20 april aanstaande staat de 50e editie van de Amstel Gold Race op het programma en traditiegetrouw staat de AGR op het programma tussen de wielermonumenten de Ronde van Vlaanderen en Luik Bastenaken Luik en is het de eerste echte koers, waar een heel rij nieuwe klasbakken zullen strijden om de zege in een voorjaarsklassieker.

Parcours editie 2015

Nadat de renners starten op de Markt in Maastricht zullen zij een dikke 250 kilometer draaien en keren in het mooie en heuvelachtige landschap van Zuid-Limburg. Via de Maasberg, Adsteeg en Bergseweg wordt voor het eerst de Cauberg op gedraaid, waarna het peloton via de Loorberg en Camerig koers zet naar het Drielandenpunt. Via het Vijlenerbos, de Gulperberg en Huls wordt de Cauberg voor de tweede keer aangedaan en zodra via de Kruisberg, Eyserbosweg en Fromberg de Keutenberg wordt beklommen is de koers en finale los. Geheel volgens traditie vindt de laatste zware beproeving in de aankomstplaats Valkenburg plaats;  de Cauberg zal voor de derde maal worden beklommen, waarna vanaf de top van de Cauberg nog 2 kilometer moet worden afgelegd naar de finish in Berg en Terbijt.

Voorbeschouwing AGR 2015

Traditiegetrouw is de Brabantse Pijl een graadmeter van de favorieten voor de eindzege in de Amstel Gold Race, echter zijn er meer kanshebbers te selecteren – die niet aan de start van de Brabantse Pijl verschijnen. Wie zijn de grootste kanshebbers?

Favorieten editie 2015

Phillipe Gilbert is als titelverdediger één van de topfavorieten voor de Amstel Gold Race 2015. De kopman van BMC krijgt een sterk formatie om zich heen geformeerd en wist de Gold Race ook al in 2010 en 2011 te winnen en zal met één doel aan de start verschijnen: opnieuw met de bloemen hullen op de hoogste trede van het podium.

Amstel Gold Race 2015

Simon Gerrans behaalde vorig jaar, met een derde plaats, eveneens het podium en reed ook in 2011 en 2013 naar deze stek. De gelouterde Australiër heeft door een blessure pas in de Ronde van Baskenland zijn eerste ronde van het jaar gereden en daarom is het de vraag of hij al op tijd fit is. Orica GreenEDGE kan echter ook de kaart Michael Matthews spelen, die van de Amstel Gold Race een doel heeft gemaakt.

Bij Etixx-Quick Step wordt de kaart van Michal Kwiatkowski gespeeld. De wereldkampioen fietste in 2013 naar een vierde plaats en werd vorig jaar vijfde in Zuid-Limburg en begint steeds meer in vorm te geraken. Kan Kwiatkowski zijn in plaatsen twee grossierende equipe een klassieker van naam schenken?

Alejandro Valverde is zondag eveneens één van de topfavorieten. De Spanjaard won afgelopen maart drie etappes in de Ronde van Catalonië – waar hij uiteindelijk tweede werd achter Richie Porte – en is gemaakt voor het parcours. Kan Valverde zijn vierde plaats van vorig jaar overtreffen met een overwinning?

Achter deze topfavorieten zijn er diverse type renners die niet onopgemerkt zullen gaan koersen. Peter Sagan allereerst, zal na een kwakkelend voorjaar zijn neus aan het venster willen steken.

Tom Dumoulin rijdt zondag een thuiswedstrijd en is de absolute kopman voor Giant Alpecin, waar hij wordt bijgestaan door Warren Barguil. De andere Nederlandse favoriet, Bauke Mollema, kwam ondanks het uitvallen afgelopen week in de Ronde van Baskenland met de schrik vrij; in plaats van een streep door zijn rekening de aankomende klassiekers, was Mollema juist een stuk optimistischer.

Renners die niet tot de topfavorieten behoren, maar al eerder dit voorjaar al wel met hun benen spraken zijn Tony Gallopin en Fabio Felline.

Typische klimmers als Joaquim Rodriquez, Sergio Henao, Daniel Moreno en Enrico Gasparotto, die de Gold Race in 2012 won en de afgelopen twee edities ook in de top tien eindigde, zullen zich zondag ook in de finale van voren willen laten zien.

Tot slot zal het uitkijken zijn naar de vormpeil van Jelle Vanendert, die hier vorig jaar tweede werd achter Gilbert en hoe zijn landgenoot Tim Wellens zal presteren in de eerste echte heuvelklassieker van naam.

Top favorieten editie 2015

**** Alejandro Valverde

*** Phillipe Gilbert, Michal Kwiatkowski

** Michael Matthews, Joaquim Rodriquez, Peter Sagan

* Tom Dumoulin, Tony Gallopin, Simon Gerrans, Dan Martin.

Praktische informatie & toerversie 2015

Bent u van plan af te reizen naar Zuid-Limburg? Dan geven we u hierbij enkele tips en praktische informatie betreffende het Amstel Gold Race weekend. De echte wielerfanaten stappen zaterdag 18 april zelf op de fiets, om mee te doen aan de 75, 100, 150, 200 of 200 kilometer lange Amstel Gold Race toertocht. Van plan om alleen op de wedstrijddag te kijken? Kom dan rond 9:00 op de Markt in Maastricht, alwaar de ploegenpresentatie en de start (tussen 10:00 en 10:30 uur) zal zijn. Hierna kunt u elders in de stad de renners nog diverse malen voorbij zien komen, of al direct met de trein afreizen naar het nabije Valkenburg. Voor een goed zicht bij de finish dien je hier vroeg aanwezig te zijn, maar langs de weg, op de bomvolle Cauberg, met een biertje in de zon genieten van de sfeer – met genoeg televisies en livebeelden om u heen – is ook een perfecte manier om de Amstel Gold Race 2015 live mee te maken.

Editie 2014:

De AGR van 2014 werd gekenmerkt door de nodige uitvallers: onder andere oud-winnaar Joaquim Rodriquez, Andy Schleck, Dan Martin en Thomas Dekker stapten vroegtijdig af. De koers kende diverse koplopers, waar onder meer Thomas Voeckler en de sterke Greg van Avermaet zich van voren lieten zien, maar zoals bijna elk jaar in de Amstel Gold begon de finale pas op de Cauberg.

Op deze heuvel midden in Valkenburg, toen het peloton en de koplopers verenigd waren, diende Samuel Sanchez zijn teamgenoot Gilbert, door als springplank te fungeren en Michal Kwiatkowski en Simon Gerrans dwong tot reactie. Gilbert sprong even later weg en klaarde op eigen kracht het klusje door solo aan te komen, voor landgenoot Jelle Vanendert. Achter de Australiër Gerrans eindigde Alejandro Valverde als derde, Bauke Mollema werd met de zevende plaats de beste Nederlander.

Editie 2013:

In navolging van het WK wielrennen, dat in het najaar van 2012 in Zuid-Limburg plaatsvond, werd ook tijdens de reguliere Amstel Gold Races gebruik gemaakt van een nieuwe aankomstplaats. Niet bovenop de Cauberg, maar 2 kilometer verderop. Reden: nog meer sensatie in de finale. Vorig jaar werd die sensatie enigszins getemperd, doordat Roman Kreuziger solo aankwam in Valkenburg, de Cauberg overleefde en de hijgende concurrentie in aankomstdorp Vilt voorbleef. Met Alejandro Valverde, Simon Gerrans, Michal Kwiatkowski, Phillipe Gilbert, Sergio Henao, Björn Leukemans, Pieter Weening, Enrico Gasparotto en Bauke Mollema kreeg de organisatie toch een dijk van een top 10.