Luik-Bastenaken-Luik 2021

Met Luik-Bastenaken-Luik 2021 wordt alweer de laatste voorjaarsklassieker verreden. Luik-Bastenaken-Luik is net als Milaan San-Remo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en de Ronde van Lombardije één van de vijf wielermonumenten en is zelfs de oudste der klassiekers. De koers wordt dan ook wel La Doyenne ofwel De Ouderdomsdeken genoemd.

Luik Bastenaken Luik 2021

Een typerend beeld uit Luik-Bastenaken-Luik. Steile smalle wegen in de Ardennen worden aangedaan en bedwongen.

Luik-Bastenaken-Luik 2021 is dus het slotstuk van het klassieke voorjaar van 2021 en dus de laatste voorjaarsklassieker. Maar tevens ook één van de zwaarste, mogelijk wel de moeilijkste die er is. In de koers die begint in Luik en via Bastenaken weer terug slingert naar Luik staan 4.000 hoogtemeters en tien loodzware hellingen op het menu. Inderdaad, zwaar en moeilijk.

De geschiedenis van Luik-Bastenaken-Luik gaat terug tot 1892! We zeiden het al, La Doyenne is daarmee de oudste klassieker. Frappant genoeg werd Luik-Bastenaken-Luik georganiseerd puur ter test op een veel heroïschere koers: van Luik naar Parijs en weer terug in ruim 850 kilometer. Dit bleek echter te optimistisch en werd nooit georganiseerd, Luik-Bastenaken-Luik is in 2021 alweer toe aan haar 107e editie!

In La Doyenne zijn door de jaren heen grote renners opgestaan. Wat te denken van Eddy Merckx, die met zeges in 1969, 1971-73 en 1975 recordwinnaar werd. Of wat te denken van Bernard Hinault in 1977 en 1980. Of de Nederlanders Steven Rooks (1983) en Adrie van der Poel (1988). Of Rolf Sørensen, Evgueni Berzin, Michele Bartoli en Frank Vandenbroucke – die in jaren negentig furore maakte in de Oude Dame.

Adrie van der Poel Luik Bastenaken Luik 1988

Adrie van der Poel kan zijn geluk niet op: hij wint Luik-Bastenaken-Luik 1988.

Wat meer recenter zien we namen van Alexander Vinokourov, Maxim Iglinskiy, Simon Gerrans, Alejandro Valverde, Dan Martin en Wout Poels op de erelijst. Toch ook niet de minste renners. Wie zijn de favorieten voor Luik-Bastenaken-Luik 2021?

Alexandre Vinokoerov Luik Bastenaken Luik 2005

Alexandre Vinokoerov wint Luik-Bastenaken-Luik in 2005. De Kazach wist ook in 2010 victorie te kraaien.

Wanneer is Luik-Bastenaken-Luik 2021?

Luik-Bastenaken-Luik 2021 staat op zondag 25 april 2021 op het programma en is de traditionele afsluitende voorjaarsklassieker. De maand april is voor ons als redactie en wellicht voor jou als wielerliefhebber een feestmaand tot en met. Respectievelijk tref je op de zondagen in april de Ronde van Vlaanderen 2021 (de 4e), Parijs-Roubaix 2021 (de 11e), de Amstel Gold Race 2021 (de 18e) tot Liege-Bastogne-Liege 2021 dus de klassieke periode afsluiten en de focus naar de Grote Ronden wordt gelegd, te beginnen met de Giro d’Italia.

Luik-Bastenaken-Luik 2021 is tevens de vierde en laatste klassieker binnen de Ardennenklassiekers, waar de Brabantse Pijl 2021 op woensdag 14 april 2021 de aftrap is en naast de Amstel Gold Race 2021 ook de Waalse Pijl 2021 op woensdag 21 april 2021 op het programma staat.

Voorbeschouwing Luik-Bastenaken-Luik 2021

Vroeger, in een tijd voor het coronavirus, toen het nog mogelijk was om de renners en de koers van dichtbij mee te maken, kwamen de redacteuren van Voorjaarsklassiekers.be nog wel eens met een verslag vanuit de Ardennen zelf. Wat is er mooier dan eerst op zaterdag de cyclo te rijden om vervolgens op zondag de fans aan te moedigen. Helaas, ook de editie van 2021 zal nog een TV-evenement worden. Echter, niet getreurd. Met fans of zonder fans. Op Voorjaarsklassiekers.be blikken we uitgebreid vooruit op Luik-Bastenaken-Luik met een voorbeschouwing, alle nodige informatie over het parcours en de belangrijkste favorieten voor de zege!

Parcours Luik-Bastenaken-Luik 2021

Luik-Bastenaken-Luik 2021 kent 259,5 kilometers met daarin elf officiële beklimmingen – echter onderweg een heel rits aan ongeregistreerde heuvels. Deze tellen dan weliswaar niet mee, maar doorwegen doen ze wel. Want koersen in de Ardennen gaat altijd op en af. In Luik-Bastenaken-Luik zullen de renners maar liefst 4.500 aan hoogtemeters voorgeschoteld krijgen. Allee!

Voor degene die de Luik-Bastenaken-Luik toertocht zelf al eens heeft gefietst niet onbekend: het traject van Luik naar Bastenaken is prima te doen, pas op de terugweg begint het oorlog te worden. Het deel tussen Bastenaken en Luik is 150 kilometer lang, maar daarin zitten elf van de tien hellingen – met daarin de Côte de Wanne, de Côte de Stockeu, de Col du Rosier, La Redoute en de beslissende Côte de la Roche-aux-Faucons!

Beklimmingen Luik-Bastenaken-Luik 2021

Côte de la Roche-en-Ardenne (2,8 km aan 6,2%) na 76 km
Côte de Saint-Roch (1 km aan 11,2%) na 123,5 km
Côte de Mont-le-Soie (1,7 km aan 7,9%) na 164 km
Côte de Wanne (3,6 km aan 5,1%) na 172,5 km
Côte de Stockeu (1 km aan 12,5%) na 179 km
Côte de la Haute-Levée (3,6 km aan 5,6%) na 183,5 km
Col du Rosier (4,4 km aan 5,9%) na 197,5 km
Côte de Desnié (1,6 km aan 8,1%) na 211 km
Côte de la Redoute (2 km aan 8,9%) na 224 km
Côte des Forges (1,3 km aan 7,8%) na 236 km
Côte de la Roche-aux-Faucons (1,3 km aan 11%) na 246 km

Julian Alaphilippe Luik Bastenaken Luik 2021

Julian Alaphilippe steekt een lont in het kruidvat op de Roche-aux-Faucons.

Vorige editie: Luik-Bastenaken-Luik 2020

Luik-Bastenaken-Luik 2020 werd door het corona-virus vijf maanden later dan gepland afgewerkt. Niet op zondag 26 april 2020 maar op zondag 4 oktober. Een ware herfsteditie dus. Balen voor ons, voor de redactie van Voorjaarsklassiekers.be. Want wij zouden de toertocht van Luik-Bastenaken-Luik 2020 op zaterdag 25 april rijden. Zouden. Corona gooide roet in het eten. Wat hadden we er zin in. Het was al weer een tijd geleden. Afzien op de Redoute. Panne op de Wanne. Onbeperkt TUCjes en met een volle maag de Stockeu op.

Dit is allemaal Luik-Bastenaken-Luik. Terug naar de koers van 2020. Die de titel De Koers van de Vallende Bladeren even leende van de Ronde van Lombardije, die dit jaar juist in een extreme hitte werd afgewerkt. Afijn, de koers. En dan vooral de finale. Wat was ons er dat één zeg. Te vroeg juichen en uiteindelijk niet winnen. Zelden vertoond. Nadat Julian Alaphilippe eerst rivaal Marc Hirschi op zodanige wijze hinderde dat de Zwitser (en Sloveen Tadej Pogačar in zijn kielzog) letterlijk was geklopt voor de zege, stak de onfortuinlijke Fransman zijn handen te vroeg in de lucht waardoor de Sloveen Primož Roglič als een duveltje uit het doosje nog langzij kwam. Het verdict: een fotofinish wees uit dat niet Alaphilippe, maar Roglič de koers won. Loulou werd door de wedstrijdjury later nog teruggezet naar de vijfde plaats. Een driewerf hulde Primož.

Voorbeschouwing Luik Bastenaken Luik 2021

Julian Alaphilippe gooit zijn armen in de lucht, maar juicht te vroeg. Primož Roglič komt links als een duveltje uit het doosje als eerste over de streep.

Uitslag Luik-Bastenaken-Luik 2020

1 ??  Primož Roglič (Team Jumbo-Visma) 6:32:02
2?? Marc Hirschi (Team Sunweb) – zelfde tijd
3 ??  Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates)
4 ??  Matej Mohorič (Bahrain – McLaren)
5 ?? Julian Alaphilippe (Deceuninck – Quick Step)

Laatste tien winnaars Luik-Bastenaken-Luik

2020: Primož Roglič
2019: Jakob Fuglsang
2018: Bob Jungels
2017: Alejandro Valverde
2016: Wout Poels
2015: Alejandro Valverde
2014: Simon Gerrans
2013: Dan Martin
2012: Maxim Iglinskiy
2011: Philippe Gilbert

Favorieten Luik Bastenaken Luik 2021

Wat hebben we al een ongekend mooi voorjaar erop zitten. Een voorjaar dat, zoals altijd natuurlijk, eind februari begon met een mooie overwinning van Davide Ballerini in de Omloop het Nieuwsblad. Maar ook een voorjaar waarin Parijs-Roubaix, helaas opnieuw, werd afgelast. En koersen zonder publiek. Toch hebben we maximaal kunnen genieten. Van een ontketende Mathieu van der Poel in de Strade Bianche. Een machtige Wout van Aert in Gent-Wevelgem en in de Amstel Gold Race en de wederopstanding van springveer Julian Alaphilippe op de Muur van Hoei in de Waalse Pijl. Misschien nog wel opmerkelijker: de monumentale zeges van Jasper Stuyven in Milaan San Remo en die van Kasper Asgreen in de Ronde van Vlaanderen. Niet één van de Grote Drie, maar deze kleppers gingen met een monument aan de haal.

Zondag staat helaas alweer de laatste voorjaarsklassieker op het programma. Met Luik-Bastenaken-Luik zal het klassieke voorjaar ten einde komen en natuurlijk krijgen we in het najaar nog een toetje met Parijs-Roubaix de week voor De Ronde van Lombardije en zal ook Voorjaarsklassiekers.be roze kleuren in de maand mei. Voor ons het einde van de klassieke campagne toch altijd even slikken.

Favorieten Luik Bastenaken Luik 2021

Desalniettemin: we gaan dit voorjaar nog één keer kunnen genieten. Van revelatie Thomas Pidcock, die Luik-Bastenaken-Luik toch nog heeft toegevoegd aan zijn programma. Van een tweestrijd tussen Primož Roglič en Julian Alaphilippe? Wat kan de 41-jarige Alejandro Valverde klaar spelen in Luik? En zien we March Hirschi en Tadej Pogačar – nummer twee en drie van vorig jaar – ook aan de start of zullen zij door de positieve test van ploegmaat Diego Ulissi ook in Luik niet mogen starten? Wie zijn de topfavorieten? Voorjaarsklassiekers.be deelt voor de laatste keer dit voorjaar de sterren uit.

***** Primož Roglič

Hij dacht dat-ie er al was. Hij dacht zelfs dat-ie nog even kon telefoneren, zijn shirtje recht kon trekken en bij zijn debuut op toch relatief gemakkelijke wijze de heerser van de Muur van Huy was. Maar wie zag hij plots in zijn ooghoek aan komen stuiven? Was dat niet de regenboogtricot van iemand die er zondag in de Amstel nog redelijk door de mand viel? De Sloveen kwam erachter dat je Julian Alaphilippe nooit moet afschrijven. Primož Roglič, toch als je de Ronde van het Baskenland, de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl bij elkaar op telt de beste man in koers, werd op waarde geklopt. Maar maakte ook een fout. Waardoor hij niet won. Was dat ook niet het scenario vorig jaar? Door te vroeg juichen in Luik-Bastenaken-Luik won niet Alaphilippe, maar Roglič het monument vorig jaar. Gebrand op revanche zal titelverdediger Primož Roglič er alles aan te doen om te winnen in Luik.

Primoz Roglic Luik Bastenaken Luik 2021

**** Julian Alaphilippe

Wereldkampioen Julian Alaphilippe heeft zichzelf toegevoegd aan een illuster rijtje klasbakken. Na Ferdi Kübler, Rik Van Steenbergen, Eddy Merckx, Claude Criquielion en Cadel Evans werd hij de zesde renner die in de Waalse Pijl in regenboogtricot als wereldkampioen wist te winnen. Bovendien was het alweer zijn derde overwinning. En was die prachtige zegebaar na afloop niet gericht op zijn criticasters? Hij werd niet afgeschreven. Nee, dat moet je hem nooit doen. Maar er werd wel sterk getwijfeld aan zijn vormpeil, zondag na afloop van de Gold Race. “Ik wilde de mensen bewijzen dat ik sterk in mijn hoofd ben. Sinds het begin van het seizoen heb ik nog niet veel gewonnen, dus het was belangrijk dat ik weer eens zou juichen. Ik wilde dolgraag winnen in zo’n zware wedstrijd”, zei de dekselse Fransman na afloop. En reken er maar op, dat hij er zondag weer zal staan.

Julian Alaphilippe Luik Bastenaken Luik 2021 (1)

*** Tadej Pogačar

Niet achter – maar eigenlijk met Roglič en Alaphilippe is Tadej Pogačar in onze ogen de grootste favoriet voor Luik-Bastenaken-Luik. Maar als we dan toch sterren moeten uitdelen, plaatsen we de Sloveen van Jumbo Visma gezien zijn optreden in het Baskenland, de Gold Race en in de Waalse Pijl nípt voor wereldkampioen Alaphilippe en Pogačar. De jonge titelhouder van de Tour de France moest woensdag door een positieve coronatest van ploegmaat Diego Ulissie plots toekijken in plaats van dat hij zelf een poging mocht wagen op de Huy. Daar had hij – samen met titelverdediger Marc Hirschi en ook Davide Formolo namens UAE Tour willen presteren.

Omdat het nog onduidelijk is of ze zondag mogen starten, schrijven we hem met potlood op. En is alvast de disclaimer: check zaterdagavond even of Team UAE Tour mag starten. Het laatste wat we willen is je een tip geven voor een coureur, die niet zal starten (H. van Arque uit B. – nogmaals excuses, red.). Maar áls hij mag starten, dan is hij een gedoodverfde favoriet!

Favorieten Luik Bastenaken Luik 2021 Pogacar

** Alejandro Valverde

We gaan terug naar 25 april 1980. Alejandro Valverde Belmonte wordt geboren in Las Lumbreras, Murcia, Spanje. Zondag 25 april aanstaande. Luik Bastenaken Luik en hij staat, met zoveel ereprijzen achter zijn naam, gewoon weer als één van de outsiders aan de start. Nou ja, outsiders? Als je kijkt hoe El Bala de afgelopen weken in de boter trapte – mag je hem toch wel tot één van de topfavorieten scharen. Schudde aan de boom in de Ronde van het Baskenland. Moest in het groepssprintje om de vierde plaats in de Gold Race alleen Michael Matthews voor zich dulden, maar de manier waarop en hoe hij op 250 meter van de meet aanging was als vanouds. Ook vanouds was zijn prestatie in de Waalse Pijl. Hij kon dan weliswaar geen zesde overwinning in de wacht slepen, maar op je veertigste nog derde worden op de Mur van Huy – dat kunnen weinig coureurs zeggen. Gaat El Imbatido op zijn 41e verjaardag vriend en vijand verrassen en La Doyenne op zijn naam schrijven?

Alejandro Valverde Luik Bastenaken Luik 2021

* Thomas Pidcock

De nummer één van de Brabantse Pijl. Runner-up in de Amstel Gold Race. En afgelopen woensdag nog heel knap zesde worden in de Waalse Pijl. De prestaties van Thomas Pidcock zijn heel knap. En dan hebben we zijn ereprijzen in de kasseienklassiekers nog niet eens benoemd. Wat we al wel benoemden, willen we hier ook nog eenmaal aanstippen. Thomas Pidcock is dé revelatie van het voorjaar van 2021. En toen wij donderdagochtend lazen dat de INEOS-Grenadiers coureur op de valreep tóch acte de presence aan Luik-Bastenaken-Luik gaat geven, veerde iedereen op de redactie op. Een jongen als Pidcock is een genot van de koers en die in zijn vorm van zijn leven eigenijk wel meer dan slechts één ster verdiend. Wat kan de 21-jarige Brit zondag in zijn allereerste Luik-Bastenaken-Luik?

Liege Bastogne Liege 2021 Thomas Pidcock

Dark horse: Michael Matthews

Och. We hadden nog wel veel meer sterren kunnen uitdelen. Van renners die achter de bovenstaande matadoren ook zomaar een gooi naar een zege kunnen doen. Maar helaas, de sterren zijn op. Rest ons nog wel de dark horse voor Luik-Bastenaken-Luik te tippen voor je. Nog even voor iedereen om goed te weten: de dark horse zul je niet hoog zien staan bij de bookmakers, maar is wel iemand die hier zomaar podium kan rijden – of bij een hele goede dag kan winnen. Jongens als Jakob Fuglsang, David Gaudi, Maximilian Schachmann behoren bij de bookmakers tot de eerste twintig kanshebbers – en komen dus niet in aanmerking voor de dark horses. Wat zo maar een dark horse voor Luik-Bastenaken-Luik 2021 had kunnen zijn: Alex Aranburu. Won in de Ronde van het Baskenland en reed ook al kort in de Gold Race en woensdag in Hoei. Of Dylan Teuns. Niet heel veel ereprijzen dit voorjaar, wel elke koers goesting. Ook in Luik verwachten we dat hij zijn neus aan het venster steekt.

Maar het zwarte paard voor La Doyenne is Michael Matthews. De Australiër van Team BikeExchange rijdt een heel solide – zeg maar gerust – sterk voorjaar, maar die grote vette klassieker-vis komt maar niet. Zesde in San Remo, vijfde in Wevelgem en vierde in de Gold Race – ja, hij is er ook dit voorjaar altijd wel dichtbij. In 2017 wist Michael Matthews al eens vierde te worden in Luik-Bastenaken-Luik. Het zou een gokje waard kunnen zijn voor zondag!

Michael Matthews Luik Bastenaken Luik 2021

Favorieten en sterrenverdeling Luik-Bastenaken-Luik 2021

***** Primož Roglič
**** Julian Alaphilippe
*** Tadej Pogačar
** Alejandro Valverde
* Thomas Pidcock
Dark horse: Michael Matthews