Omloop het Nieuwsblad 2023

Al jaar en dag is de Omloop het Nieuwsblad, of mogen we gewoon nog Het Volk zeggen, voor de wielerliefhebber een belangrijk ijkpunt om naar uit te kijken. Maar ook voor de profs is het een prominente koers. Meteen in de opener van het klassieke Vlaamse seizoen die vette vis pakken, wie wil dat niet. De Omloop is de eerste voorjaarsklassieker na een immens lange, koersvrije winter. Misschien daarom doet de Omloop het qua populariteit, aandacht in de media en daadwerkelijke kijkcijfers niet veel onder de traditionele monumenten. De laatste zaterdag van februari is het zover. We tellen al af! Voorjaarsklassiekers.be presenteert de voorbeschouwing Omloop het Nieuwsblad met het parcours, koers heroïek en historie en de favorieten Omloop het Nieuwsblad 2023!

Parcours Omloop het Nieuwsblad 2023

Wanneer is de Omloop het Nieuwsblad 2023?

Zaterdag 25 februari 2023 zal de Omloop het Nieuwsblad 2023 op het programma staan. Omcirkel deze dag dan ook met rood in je agenda. Als het een beetje mee zit eerst in de ochtend zelf een rondje fietsen – wie weet al in een lekker voorjaarszonnetje – maar vanaf een uur of twee mag je de zalvende stemmen van Jose en Karl verwachten. En om het nog mooier te maken: geheel volgens traditie is de dag na de Omloop nóg een klassieker van naam: Kuurne Brussel Kuurne 2023 vindt plaats op zondag 26 februari 2023. Het is koers!

Voorbeschouwing Omloop het Nieuwsblad 2023

Op Voorjaarsklassiekers.be ben jij aan het juiste adres voor alles over de Omloop 2023! Met historie over deze prachtkoers, meer informatie over het parcours en natuurlijk de voorbeschouwing met favorieten en de welbekende sterrenverdeling voor de Omloop 2023! Het is koers!

Historie Omloop het Nieuwsblad

De eerste pannekoeken zijn voor de kinderen, maar ze smaken wel lekker he! – Patrick Lefevere, teammanager Soudal – Quick Step, merkt terecht op dat de monumenten pas later in het seizoen op het programma staan, maar die eerste vette vis wat een Omloop is wel altijd welkom is!

Historie Omloop het Nieuwsblad

De Omloop Het Nieuwsblad (ook bekend als de Omloop Het Volk) is een klassieke wielerkoers die elk jaar in België plaatsvindt. De wedstrijd wordt eind februari gehouden en is typisch de eerste grote wegwedstrijd van het wielerseizoen in Europa.

De wedstrijd werd voor het eerst gehouden in 1945 en heette oorspronkelijk de Omloop van Vlaanderen. Hij werd georganiseerd door de Belgische krant Het Volk, waardoor de wedstrijd bekend werd als de Omloop Het Volk. In 2010 werd de wedstrijd omgedoopt tot Omloop Het Nieuwsblad nadat Het Volk was samengevoegd met een andere krant, Het Nieuwsblad.

De wedstrijd staat bekend om zijn uitdagende parcours, met een aantal kasseistroken en steile beklimmingen door de Vlaamse Ardennen. Het is een eendaagse wedstrijd over een afstand van ongeveer 200 kilometer en trekt doorgaans een sterk deelnemersveld. Onder de winnaars van de wedstrijd zijn enkele van de beroemdste namen uit de wielersport, zoals Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck en Tom Boonen.

Sinds jaar en dag is de Omloop – samen met Kuurne Brussel Kuurne – de traditionele opener van het Vlaamse wielerjaar!

Laatste tien winnaars Omloop Het Nieuwsblad

2022: flag-be Wout van Aert
2021: flag-it Davide Ballerini
2020: flag-be Jasper Stuyven
2019: flag-cz Zdeněk Štybar
2018: flag-dk Michael Valgren
2017: flag-be Greg Van Avermaet
2016: flag-be Greg Van Avermaet
2015: flag-gb Ian Stannard
2014: flag-gb Ian Stannard
2013: flag-it Luca Paolini

Vorige edities Omloop - Voorbeschouwing Omloop 2023

Greg van Avermaet OmloopOmloop het Nieuwsblad 2015 Terpstra Stannard

Vorige editie

De 75e editie van de Omloop het Nieuwsblad viel ten prooi aan Wout van Aert. De klasbak en alleskunner van Jumbo-Visma viel aan vanuit het peloton op de Bosberg en werd nooit meer bijgehaald. Het was de eerste zege ooit in deze openingsklassieker voor Van Aert en de eerste overwinning van een Belgisch kampioen in de Omloop sinds 33 jaar! Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious) won de massasprint en werd tweede, Greg Van Avermaet (AG2R Citroën) derde. 

Favorieten Omloop het Nieuwsblad 2023

Wout van Aert Omloop het Nieuwsblad 2023

Parcours Omloop het Nieuwsblad 2023

De officiële presentatie van het parcours Omloop het Nieuwsblad 2023 staat nog op het programma, maar het parcours zal hoogstwaarschijnlijk niet veel afwijken van die van de editie van 2022. Daar viel op dat, in tegenstelling tot de jaren ervoor, de Wolvenberg ontbrak. Ook vorig jaar – en naar verwachting in de 76e editie in 2023 – dat De Muur van Geraardsbergen en Bosberg (op respectievelijk 17 en 12 kilometer van de streep), die tot en met 2011 de apotheose van de Ronde van Vlaanderen vormden, ook in de Omloop het Nieuwsblad 2023 weer de absolute finale zal zijn. 

In tegenstelling tot de Omloop van 2022 zal de Omloop het Nieuwsblad 2023 niet finishen op de Onderwijslaan, maar verhuizen naar de Elisabethlaan. De Omloop het Nieuwsblad zal ook in 2024 en in 2025 nog finishen in Ninove. Ook de Omloop het Nieuwsblad 2023  krijgt de finale met de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg.

 “Wij zij enorm verheugd dat we opnieuw de gaststad mogen zijn voor de mooie openingsklassieker van zowel de mannen als de vrouwen. […] Koers is feest en verbindt mensen met elkaar. We kijken nu al uit naar zaterdag 25 februari 2023”, aldus de burgemeester van Ninove Tania De Jonghe.

Het parcours Omloop Het Nieuwsblad 2023 telt 207 kilometer voor de mannen, de vrouwen krijgen 132 kilometer voorgeschoteld. Het duo Haaghoek-Leberg zal hoogstwaarschijnlijk opnieuw een sleutelrol hebben en de Molenberg en de Langte Munte keren terug in het parcours. De Langte Munte, op 40 kilometer van de meet, zal gezien haar ligging weer het begin van de finale inluiden.  “Vervolgens wacht het duo Haaghoek-Leberg (de derde en laatste passage bij de mannen), gevolgd door Berendries en Elverenberg-Vossenhol. In volle finale ontbreken ook in 2023 de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg niet, waarna we 12 km verderop finishen in de Elisabethlaan”, zo lezen we in het in het persbericht.

Voorbeschouwing Omloop het Nieuwsblad 2023 - Voorjaarsklassiekers.be

Weer en TV

Een aangenaam lentezonnetje. Koude temperaturen, maar gelukkig wel droog. Of juist bizarre koude, door een late winter. Een ding is zeker, slechts daags voor de Omloop het Nieuwsblad weten de renners waar ze pas aan toe zijn. In de Omloop kan je zomaar in barre, natte of koude, omstandigheden moeten rijden. De berenkoersen van Ian Stannard – gaf Greg van Avermaet in extreme kou en natte omstandigheden klop in 2014, prolongeerde zijn titel weer in extreme kou in 2015. Of de ijskoude situatie waarin uiteindelijk de Scandinaviër Michael Valgren van profiteerde.

Favorieten Omloop het Nieuwsblad 2023

Daags voor Het Volk 2023 presenteert Voorjaarsklassiekers.be de favorieten Omloop het Nieuwsblad 2023!

Voorbeschouwing Omloop het Nieuwsblad 2023