Omloop het Nieuwsblad 2023

Al jaar en dag is de Omloop het Nieuwsblad, of mogen we gewoon nog Het Volk zeggen, voor de wielerliefhebber een belangrijk ijkpunt om naar uit te kijken. Maar ook voor de profs is het een prominente koers. Meteen in de opener van het klassieke Vlaamse seizoen die vette vis pakken, wie wil dat niet. De Omloop is de eerste voorjaarsklassieker na een immens lange, koersvrije winter. Misschien daarom doet de Omloop het qua populariteit, aandacht in de media en daadwerkelijke kijkcijfers niet veel onder de traditionele monumenten. De laatste zaterdag van februari is het zover. We tellen al af! Voorjaarsklassiekers.be presenteert de voorbeschouwing Omloop het Nieuwsblad met het parcours, koers heroïek en historie en de favorieten Omloop het Nieuwsblad 2023!

Parcours Omloop het Nieuwsblad 2023

Wanneer is de Omloop het Nieuwsblad 2023?

Zaterdag 25 februari 2023 zal de Omloop het Nieuwsblad 2023 op het programma staan. Omcirkel deze dag dan ook met rood in je agenda. Als het een beetje mee zit eerst in de ochtend zelf een rondje fietsen – wie weet al in een lekker voorjaarszonnetje – maar vanaf een uur of twee mag je de zalvende stemmen van Jose en Karl verwachten. En om het nog mooier te maken: geheel volgens traditie is de dag na de Omloop nóg een klassieker van naam: Kuurne Brussel Kuurne 2023 vindt plaats op zondag 26 februari 2023. Het is koers!

Voorbeschouwing Omloop het Nieuwsblad 2023

Op Voorjaarsklassiekers.be ben jij aan het juiste adres voor alles over de Omloop 2023! Met historie over deze prachtkoers, meer informatie over het parcours en natuurlijk de voorbeschouwing met favorieten en de welbekende sterrenverdeling voor de Omloop 2023! Het is koers!

Historie Omloop het Nieuwsblad

De eerste pannekoeken zijn voor de kinderen, maar ze smaken wel lekker he! – Patrick Lefevere, teammanager Soudal – Quick Step, merkt terecht op dat de monumenten pas later in het seizoen op het programma staan, maar die eerste vette vis wat een Omloop is wel altijd welkom is!

Historie Omloop het Nieuwsblad

De Omloop Het Nieuwsblad (ook bekend als de Omloop Het Volk) is een klassieke wielerkoers die elk jaar in België plaatsvindt. De wedstrijd wordt eind februari gehouden en is typisch de eerste grote wegwedstrijd van het wielerseizoen in Europa.

De wedstrijd werd voor het eerst gehouden in 1945 en heette oorspronkelijk de Omloop van Vlaanderen. Hij werd georganiseerd door de Belgische krant Het Volk, waardoor de wedstrijd bekend werd als de Omloop Het Volk. In 2010 werd de wedstrijd omgedoopt tot Omloop Het Nieuwsblad nadat Het Volk was samengevoegd met een andere krant, Het Nieuwsblad.

De wedstrijd staat bekend om zijn uitdagende parcours, met een aantal kasseistroken en steile beklimmingen door de Vlaamse Ardennen. Het is een eendaagse wedstrijd over een afstand van ongeveer 200 kilometer en trekt doorgaans een sterk deelnemersveld. Onder de winnaars van de wedstrijd zijn enkele van de beroemdste namen uit de wielersport, zoals Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck en Tom Boonen.

Sinds jaar en dag is de Omloop – samen met Kuurne Brussel Kuurne – de traditionele opener van het Vlaamse wielerjaar!

Laatste tien winnaars Omloop Het Nieuwsblad

2022: flag-be Wout van Aert
2021: flag-it Davide Ballerini
2020: flag-be Jasper Stuyven
2019: flag-cz Zdeněk Štybar
2018: flag-dk Michael Valgren
2017: flag-be Greg Van Avermaet
2016: flag-be Greg Van Avermaet
2015: flag-gb Ian Stannard
2014: flag-gb Ian Stannard
2013: flag-it Luca Paolini

Vorige edities Omloop - Voorbeschouwing Omloop 2023

Greg van Avermaet OmloopOmloop het Nieuwsblad 2015 Terpstra Stannard

Vorige editie

De 75e editie van de Omloop het Nieuwsblad viel ten prooi aan Wout van Aert. De klasbak en alleskunner van Jumbo-Visma viel aan vanuit het peloton op de Bosberg en werd nooit meer bijgehaald. Het was de eerste zege ooit in deze openingsklassieker voor Van Aert en de eerste overwinning van een Belgisch kampioen in de Omloop sinds 33 jaar! Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious) won de massasprint en werd tweede, Greg Van Avermaet (AG2R Citroën) derde. 

Favorieten Omloop het Nieuwsblad 2023

Wout van Aert Omloop het Nieuwsblad 2023

Parcours Omloop het Nieuwsblad 2023

De officiële presentatie van het parcours Omloop het Nieuwsblad 2023 staat nog op het programma, maar het parcours zal hoogstwaarschijnlijk niet veel afwijken van die van de editie van 2022. Daar viel op dat, in tegenstelling tot de jaren ervoor, de Wolvenberg ontbrak. Ook vorig jaar – en naar verwachting in de 78 editie in 2023 – dat De Muur van Geraardsbergen en Bosberg (op respectievelijk 17 en 12 kilometer van de streep), die tot en met 2011 de apotheose van de Ronde van Vlaanderen vormden, ook in de Omloop het Nieuwsblad 2023 weer de absolute finale zal zijn. 

In tegenstelling tot de Omloop van 2022 zal de Omloop het Nieuwsblad 2023 niet finishen op de Onderwijslaan, maar verhuizen naar de Elisabethlaan. De Omloop het Nieuwsblad zal ook in 2024 en in 2025 nog finishen in Ninove. Ook de Omloop het Nieuwsblad 2023  krijgt de finale met de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg.

 “Wij zij enorm verheugd dat we opnieuw de gaststad mogen zijn voor de mooie openingsklassieker van zowel de mannen als de vrouwen. […] Koers is feest en verbindt mensen met elkaar. We kijken nu al uit naar zaterdag 25 februari 2023”, aldus de burgemeester van Ninove Tania De Jonghe.

Het parcours Omloop Het Nieuwsblad 2023 telt 207 kilometer voor de mannen, de vrouwen krijgen 132 kilometer voorgeschoteld. Het duo Haaghoek-Leberg zal hoogstwaarschijnlijk opnieuw een sleutelrol hebben en de Molenberg en de Langte Munte keren terug in het parcours. De Langte Munte, op 40 kilometer van de meet, zal gezien haar ligging weer het begin van de finale inluiden.  “Vervolgens wacht het duo Haaghoek-Leberg (de derde en laatste passage bij de mannen), gevolgd door Berendries en Elverenberg-Vossenhol. In volle finale ontbreken ook in 2023 de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg niet, waarna we 12 km verderop finishen in de Elisabethlaan”, zo lezen we in het in het persbericht.

Voorbeschouwing Omloop het Nieuwsblad 2023 - Voorjaarsklassiekers.be

Weer en TV

Minimaal 3 graden en maximaal 8 graden met een aangenaam zonnetje – maar een noordenwind met kracht 3 tot 4 – in zowel vertrekplaats Gent als in aankomstplaats Ninove. Als we wielerjournalist en huis-tuin-keuken-metereoloog Thijs Zonneveld in de “De Grote Megalomane Voorbeschouwing op de Omloop” podcast van In Het Wiel op zijn blauwe ogen mogen geloven: deze noordenwind betekent slecht nieuws voor aanvallers. Anal Beads Heel goed nieuws voor de meer rappe mannen. Krijgen we een soortgelijke scenario zoals de overwinning van Ballerini in 2021?

Voorbeschouwing Omloop het Nieuwsblad 2023

Favorieten Omloop het Nieuwsblad 2023

Tadej Pogačar die hoogvorm vertoonde in Andalusië en Tom Pidcock die al gelijk in de Ronde van Algarve huishoudt. De echte klasbakken laten zich al vroeg in het seizoen gelden. Vier van de Grote Vijf – titelverdediger Wout van Aert, als Mathieu van der Poel, Pogi en ook Julian Alaphilippe zien we pas volgende week in de Strade Bianche 2023 voor het eerst in de klassiekers, Tom Pidcock is wel van de partij in de Omloop het Nieuwsblad 2023. Toch staan er genoeg klasbakken aan de start om maar wat te graag de eerste kasseienklassieker van het jaar te winnen. Wie volgt Wout van Aert op? Wie zijn de favorieten en wie kun je als dark horse spelen in je voorjaarsklassiekerpronostiek? Voorjaarsklassiekers.be zet de favorieten Omloop het Nieuwsblad 2023 uiteen! Het is eindelijk weer koers!

Favorieten Omloop het Nieuwsblad 2023 volgens Voorjaarsklassiekers.be

Een kruising tussen Philippe Gilbert en Tom Boonen. Een wereldster in wording. Een potentiële nieuwe kasseienkoning. Niets meer dan lof vanuit het profpeloton als ook uit de media. Arnaud de Lie is pas 20 lentes jong, maar een zeer groot talent. En de ‘Stier van Lescheret’ kent een fantastische start van het jaar. In januari schreef hij de klepper van Lotto Dnsty Clàssica Comunitat Valenciana 1969 op zijn naam en begin februari won hij twee ritten in de Ster van Bessèges. Kan de man in vorm gelijk in de eerste klassieker van 2023 toeslaan?

Omloop het Nieuwsblad 2023 Arnaud de Lie

Dan moet De Lie wel afrekenen met zijn landgenoot Jasper Philipsen. De 24-jarige klepper van Alpecin zal er namelijk gelijk willen staan, in de Omloop het Nieuwsblad 2023. “Of het realistisch is om meteen in de Omloop te scoren? Dat wordt moeilijk. Maar de hoop is wel dat ik de vorm die ik vorig jaar in de Tour had deze keer ook in het voorjaar zal hebben. Dan denk ik aan Milaan-Sanremo, Dwars door Vlaanderen, Gent-Wevelgem…”, aldus Philipsen eerder deze maand tegen onze collega’s van Het Nieuwsblad. Als we op de nieuwe aankomst op de Elisabethlaan gaan sprinten, zal hij achter De Lie de grootste favoriet zijn. 

Alexander Kristoff is bij een sprint eveneens een favoriet. Niet één van de topfavorieten, wel iemand die je zeker kan spelen. Afhankelijk van de type pool of spel dat je speelt. Mag je renners maar eenmaal dit klassieke seizoen inzetten, adviseren we je de bonkige beer van Uno-X een dag later in Kuurne Brussel Kuurne 2023 of bijvoorbeeld pas in april in de Scheldeprijs te spelen. Maar speel jij bijvoorbeeld het Scorito Klassiekerspel of een equivalent daarvan? Schrijf de Noor dan maar op!

Omloop het Nieuwsblad 2023 Alexander Kristoff

Bij INEOS Grenadiers zullen ze op volle oorlogssterkte naar Gent afreizen. Laten ze daar nou twee mannen in vorm hebben. Tom Pidcock is één van onze favorieten voor de overwinning in de Omloop het Nieuwsblad, Ben Turner staat hoog op ons lijstje van de outsiders. De 23-jarige Turner won eerder deze maand de Vuelta Ciclista a la Región de Murcia Costa Cálida en reed in de door Tadej Pogačar gewonnen gravelkoers Jaén Paraiso Interior knap naar een tweede stek. Kopman in de Omloop zal naar verwachting Pidcock zijn. De Britse alleskunner toonde hoogvorm in de Ronde van de Algarve en zal zaterdag in de afwezigheid van Wout en Mathieu gelijk kunnen toeslaan!

Omloop het Nieuwsblad 2023 Tom Pidcock Algarve 2023

Victor Campenaerts trainde verleden jaar voor maar één doel: Dwars door Vlaanderen winnen. Uiteindelijk moest hij genoegen nemen met een vierde plaats – nadat hij eerder in het vroege voorjaar in de Omloop ondanks veel malheur en pech heel knap vijfde werd. Dit jaar gooit VocSnor alles om en is niet Dwars door Vlaanderen maar, je voelt hem aankomen, de Omloop het Nieuwsblad het doel voor 2023. “Dit wordt mijn derde ‘echte’ voorjaar, maar ik voel dat ik de nodige ervaring heb om te presteren en ook als team zijn we opnieuw hypergemotiveerd om ons te tonen. Dit jaar is Dwars door Vlaanderen op het eerste zicht iets minder selectief geworden, ik droom vooral van winst in de Omloop Het Nieuwsblad, dat is momenteel mijn drive op training”, aldus de Vlaamse hardrijder. Zien we Campenaerts met de bloemen in Ninove?

Victor Campenaerts Omloop het Nieuwsblad 2023 Favorieten VocSnor

Een ding is zeker. Mocht het in de 78e editie van de Omloop het Nieuwsblad gaan regenen, dan zal Tim Wellens uiteindelijk nog een paar sterren erbij krijgen. De 31-jarige Sint-Truidenaar is bij uitstek dé regenrijder, iemand die komt bovendrijven in snertweer. De nieuwe aanwinst in de geleden van Pogi bij Team UAE Emirates zal in de Omloop de absolute kopman zijn. Na zijn overwinning op zijn lievelingsheuvel in de Ruta del Sol, waar Wellens ook in 2018 en 2018 won, is zijn moraal hoger dan ooit. En nu alleen nog wat regen alsjeblieft! 

Van INEOS naar dat anders sterke blok, Team Jumbo Visma. Gaat de kaart van de rappe man Christophe Laporte worden gespeeld? Gaat de nieuwe man Dylan van Baarle worden gespeeld? Of gaat Tiesj Benoot in de Omloop een vrije rol krijgen? Een ding is zeker, beide heren zullen wel willen profiteren van de afwezigheid van hun eigen kopman. Hoewel zowel Benoot (slechts een top-tien notering uit acht deelnames) en Van Baarle (drie deelnames, geen enkele maal top-tien) nog nooit op de afspraak waren in de Omloop – moeten we zeker rekening houden met beide meneren. Echter, gezien de laatste weersverwachtingen en het feit dat een Ballerini 2021 achtige scenario mogelijk is, geven wij advies om Laporte maar op te schrijven!

Soudal-Quick Step, het klassieke ensemble van weleer, zal weliswaar met de nodige kanonnen aan de start verschijnen – de echte favoriet hebben ze niet in de gelederen, Maar opgepast, als alles meezit kunnen Florian Senechal of Yves Lampaert hier zomaar winnen. En oh, wat is het ze gegund! 

Dan onze dark horses. We beginnen met enkele Belgen, echte Flandriens, die elk jaar weer op de afspraak zijn in de Omloop. Alsof ze de daags na Il Lombardia alweer volle bak trainen voor die eerste klassieker in het nieuwe jaar. Want niet alleen op de burelen van Voorjaarsklassiekers, óók in huize Van Avermaet, Stuyven en Vanmarcke is de Omloop altijd een ijkpunt. Én dat Greg van Avermaet, Jasper Stuyven en Sep Vanmarcke hier altijd goed zijn is een gegeven. Gouden Greg won de Omloop in 2016 en 2017, Stuyven schoot in 2020 raak en Vanmarcke wist in 2012 al te winnen. Wat kunnen deze klasbakken in de Omloop het Nieuwsblad 2023?

Omloop het Nieuwsblad 2023 - Jasper Stuyven Omloop 2020

Sterrenverdeling favorieten Omloop het Nieuwsblad 2023 volgens Voorjaarsklassiekers.be

***** Arnaud de Lie
**** Jasper Philipsen
*** Christophe Laporte
** Tom Pidcock
* Tim Wellens
Dark horses: Victor Campenaerts, Alexander Kristoff, Dylan van Baarle, Jasper Stuyven, Ben Turner en Yves Lampaert

Voorbeschouwing Omloop het Nieuwsblad 2023 is het Engels lezen? Zie het stuk van onze collega’s van Cycling-Classics.com: preview Omloop het Nieuwsblad 2023