Voorbeschouwing Vlaamse wielerweek 2021

Corona of geen corona, eind maart tot en met het eerste weekend van april vindt de Vlaamse Wielerweek plaats. Vergeet de krachtsprint van Davide Ballerini in de Omloop het Nieuwsblad. Vergeet de sterke Mads Pedersen in Kuurne Brussel Kuurne en vergeet Mathieu van der Poel in de Strade Bianche. Natuurlijk, de Belgen prediken al langer dat het wielerseizoen begint met Het Volk in Het Openingsweekend en de Italianen noemen Milaan San Remo liefkozend La Primavera vanwege de start van de lente – en daarmee het wielerseizoen. Hadden we al gezegd dat we al zo stellig waren waarom Mathieu van der Poel Milaan San Remo zou winnen? Vergeet het. Het échte Vlaamse werk, de wielerklassiekers waar het echt toe doet dit voorjaar: de Vlaamse Wielerweek.

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2021

De Grote Drie zijn ook dit jaar dé favorieten voor de belangrijkste koersen in de Vlaamse wielerweek!

De Vlaamse wielerweek: de koers komt thuis in Vlaanderen

Natuurlijk hebben wij ook genoten van de Omloop het Nieuwsblad en Kuurne Brussel Kuurne. Door het coronavirus en de herfstklassiekers van verleden jaar moesten we er wat minder lang op wachten, maar toch. Het gat tussen de laatste koersen in het najaar en die eerste eind februari is altijd lang. Veel te lang. En natuurlijk hebben wij gesmuld van de sterrati en Mathieu van der Poel in het bijzonder in de Strade Bianche. En uiteraard, wij stonden ook op de banken tijdens Milaan San Remo. Maar één ding is zeker, eind maart komt de koers thuis. De koers komt thuis in Vlaanderen. In de Vlaamse Wielerweek worden er vijf prachtige kasseienkoersen voorgeschoteld. Het is koers!

Vlaams voorjaar 2021

De Vlaamse Wielerweek: dokkeren op de kasseien in het mooie Vlaamse land.

Wanneer de lage lucht vlak over het water scheert
Wanneer de lage lucht ons nederigheid leert
Wanneer de lage lucht er grijs als leisteen is
Wanneer de lage lucht er vaal als kleileem is
Wanneer de noordewind de vlakte vierendeelt
Wanneer de noordewind er onze adem steelt
Dan kraakt mijn land
Mijn vlakke land
 

Mijn Vlakke Land, Jacques Brel

Vlaams wielervoorjaar: een heel pak kasseienkoersen in anderhalve week

Als je denkt dat het alleen maar om de Ronde van Vlaanderen draait, dan kom je mooi bedrogen uit. De echte wielerliefhebber heeft zijn agenda al leeg gehouden voor wat ons de komende weken te wachten staat. Milaan San Remo is nog niet goed en wel verreden, of woensdag 24 maart staat de Driedaagse de Panne op het programma. Dat was vroeger inderdaad drie dagen koersplezier, maar is sinds enkele jaren een eendaagse klassieker en om de verwarring bij menigeen weg te nemen ook omgeturned tot de Oxyclean Classic Brugge-De Panne. Deze koers mag dan wat minder prominent zijn, echter is dit toch van UCI WorldTour niveau en de kleppers als Pascal Ackermann, Sam Bennett, David Dekker, Sonny Colbrelli en Christophe Laporte gaan hier gewoon aanwezig zijn.

Twee dagen later, op vrijdag 26 maart 2021 staat de traditionele Generale Repetitie van de Ronde van Vlaanderen op het programma. Natuurlijk, de E3 Saxo Bank Classic is veel meer dan dat. Sterker, de hoofdrolspelers een week later in Vlaanderens Mooiste zullen hier allemaal aan de start verschijnen en tijdens de E3 Harelbeke worden de belangrijkste heuvels uit de Ronde, de Oude Kwaremont en Paterberg, aangedaan. Maar ook de Hotondberg, Taaienberg, Eikenberg en de Karnemelkbeekstraat – de E3 Col – zijn kenmerkende Vlaamse heuvels waar de kleppers in de E3 Saxo Bank Classic 2021 overheen gaan dokkeren. Wereldkampioen Julian Alaphilippe doet hier niet mee, maar gaan we een eerste één-tegen-één gevecht tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert in het Vlaamse land krijgen? Of zien we, net als in Milaan-San Remo, dat er anderen in hun kielzog succesvol kunnen zijn? Denk dan natuurlijk aan Jasper Stuyven, winnaar in San Remo. Of een Soren Kragh Andersen – die al aan gaf de E3 graag te willen winnen – en in La Primavera Jasper Stuyven naar de overwinning reed. Maar ook renners als Tiesj Benoot (altijd goed in de E3), Nils Politt (reed nog geen klassieker buiten de top 10) of de AG2R Citroën mannen Oliver Naesen en/of Greg van Avermaet. Wie komt hier uit zijn pijp?

Tom Boonen Muur van Geraardsbergen Ronde van Vlaanderen

Tom Boonen was in zijn actieve jaren altijd op de afspraak in de heilige Vlaamse Wielerweek.

Ik ken je al een hele tijd
Van Luik tot aan het Knokke-strand
Je hobbelwegen en je keuken
Ik houd zoveel van het Vlaamse

Land van zot en zat en zedig
Land van bier en Brussels kant
Ik ben hier dan wel niet geboren
Maar ik hou zoveel van het Vlaamse
Land van zot en zat en zedig
Land van bier en Brussels kant
Ik ben hier dan wel niet geboren
Maar ik hou zoveel van het Vlaamse land

Het Vlaamse Land, Pater Moeskroen

Van de E3 naar Gent-Wevelgem

Van de Karnemelkbeekstraat naar Monument Aux Soldats Français. En het Ossuaire, een massagraf waar de stoffelijke resten van 5.294 Franse officieren, onderofficieren en soldaten rusten. Zondag 28 maart 2021 staan we met Gent-Wevelgem ook weer even stil bij die verschrikkelijke De Grote Oorlog. Opdat wij nooit vergeten!

Ook Gent Wevelgem 2021 zal sterk verbonden zijn met de Eerste Wereldoorlog, ook al is het alleen door de Kemmelberg, dat één en al oorlogsgeschiedenis ademt. Maar Gent Wevelgem is ook de passage op het altijd winderige Moeren (waaieralarm!), de plugstreets en natuurlijk de start in Ieper.

Natuurlijk, bij de editie van Gent-Wevelgem 2020 werd na afloop alleen maar gepraat over de fittie tussen de grote kemphanen. De eeuwige rivalen Van Aert en Van der Poel. Waar er twee vochtten om een been, ging een sterke Deen er mee heen. Ja, slimme Mads flikte dat toch knap. De oud-wereldkampioen, vlug aan de meet, reed zo op sluwe wijze naar zijn eerste grote vis. Reken er maar dat Mads Pedersen zijn titel wil verdedigen. En welke kleppers kunnen we nog meer verwachten? Heel Deceuninck-Quick Step. Maar ook John Degenkolb, altijd sterk in Wevelgem. En vier top-10 klasseringen. Datzelfde geldt overigens voor Sep Vanmarcke. Ook Greg van Avermaet is altijd bij de pinken en de Noren Alexander Kristoff en Edvald Boasson Hagen steken ook vaak hun neus aan het venster in Gent-Wevelgem. Maar ook jongens als Christophe Laporte, Iván Garcia Cortina en Anthony Turgis zullen hier proberen mee te doen om de knikkers!

Wanneer de Schelde blinkt in zuidelijke zon
En elke Vlaamse vrouw flaneert in zonjapon
Wanneer de eerste spin z’n lente-webben weeft
Of dampende het veld in juli zonlicht heeft
Wanneer de zuidenwind er schatert door het graan
Wanneer de zuidenwind er jubelt langs de baan
Dan juicht mijn land
Mijn vlakke land

Mijn Vlakke Land, Jacques Brel

Vlaamse Wielerweek: snel door naar Dwars door Vlaanderen

Echt lang bijkomen van het intensief weekendje E3 en Gent kun je niet. Want woensdag 31 maart 2021 is het alweer bal. En wel met Dwars door Vlaanderen 2021. Door het corona-virus in 2020 geschrapt, maar gezien de fraaie editie van 2019 gaat ons hart sneller kloppen van koersen als deze. Mathieu van der Poel zal als titelverdediger aan de start verschijnen, maar Dwars door Vlaanderen 2021 zal menig kanshebber hebben. Want van De Grote Drie kunnen ook Julian Alaphilippe of Wout van Aert hier winnen. Dwars door Vlaanderen staat toch slechts vier dagen voor de Ronde op het program. Reken dus vooral hier op meer schaduwfavorieten, dan de echte matadoren. Maar goed, is Yves Lampaert een schaduwfavoriet of een matador? Zeg jij het maar. Hij won deze koers in 2018 en 2017 en zal ook dit jaar meedoen om de bloemen. Wat leert ons de geschiedenis? Dat Niki Terpstra, Tiesj Benoot en Jens Keukeleire vier maal top tien reden. Dat Jens Debusschere (winnaar in 2016) dat driemaal deed. Dwars door Vlaanderen zal zo’n race worden waar renners als Dylan van Baarle, Anthony Turgis, Stefan Küng, Heinrich Haussler maar ook de Belgen als Jasper Stuyven, Greg van Avermaet en Oliver Naesen zullen strijden voor dagwinst – want met het oog op de Ronde, is elke overwinning een prijs.

De Ronde van Vlaanderen: het absolute hoogtepunt van het Vlaamse Wielerweek

De Muur van Geraardsbergen. De Oude Kwaremont. De Paterberg. Vooral de Oude Kwaremont is tot een verbeelding sprekende helling, waar wij oh zo graag komen. Op de zaterdag, tijdens de legendarische Ronde van Vlaanderen Cylco, om eerst zelf over de kasseien te kletsen. Een ideale lijn trekken kan nergens, want de kasseien liggen schots en scheef. Maar de Oude Kwaremont is een huzarenstukje tot en met. Als je letterlijk door het dorpje Kluisbergen fietst, weet je. De koers is inderdaad thuis. “Waarom liggen hier deze kasseien toch”, zal je vloekend denken. “Allee, das voor de koers”.

Ronde van Vlaanderen Oude Kwaremont

Alberto Bettiol plaats zijn beslissende demarrage in de Ronde van Vlaanderen van 2019.

 De Ronde van Vlaanderen, Vlaanderens Mooiste, De Hoogmis. Bijnamen te over. Met de Ronde van Vlaanderen breekt het absolute hoogtepunt van het Vlaamse Wielerweek aan en verwachten we dit jaar, opnieuw, een strijd tussen De Grote Drie. Welke wielergrootheid gaat hier winnen? Is het Matje? Of toch Wout? Of Alaphilippe in zijn wereldtricot? We hebben er zin in!

Land van Achelt en West-Vleteren
Je Gentse feesten zijn plezant
Je friet is vet en des te beter
Ik houd zoveel van het Vlaamse

Het Ongenoegen is niet groot
Maar de voorraad bier loopt uit de hand
Oh Antwerpen, m’n stad bij uitstek
Ik houd zoveel van het Vlaamse

Het Vlaamse Land, Pater Moeskroen

Meer voorbeschouwingen lezen? Hou de pagina’s van de specifieke klassiekers in de gaten – of lees ook onze voorbeschouwing op de Ardennenklassiekers van 2021!

  1. De Eeuwige Outsider schreef:

    Heerlijk dat de Vlaamse Wielerweek vandaag begint! De ‘E3’ is een straffe koers die alle ingrediënten heeft voor een prachtige strijd op de Vlaamse wegen. Een koers die in mijn ogen wat wordt ondergewaardeerd door de Tour de France tv kijker die nog wel afstemt op de ‘grote’ klassiekers, maar de ‘E3’ links laat liggen. Wij weten wel beter! 😉

    • Berggeit1988 schreef:

      Ja, wij hebben er ook zin in hoor! Wij hebben gisteren erg genoten van de E3, pracht koers. Nu morgen hopen op veel wind in Wevelgem. Woensdag nog een mooie in Waregem en dan alle aandacht op de Ronde! ??

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *