Nokere Koerse 2024

Tussen alle UCI WorldTour koersen door en op de woensdag vóór Milan Sanremo – dus nog ruim twee weken voor de start van De Vlaamse Wielerweek (de E3 Saxo Classic 2024 wordt 9 dagen later verreden) is het tijd voor Kruishoutems Mooiste. Dan hebben we het natuurlijk over Nokere Koerse. Een heerlijke koers op de midweekse dag, de woensdag. Waar al sinds jaar en dag massa’s volk op af komt. Fabrieken verleenden hun werknemers een dagje vrijaf, landbouwers gaven er elkaar rendez-vous. Wielerfans staan rijen dik op de Poggio van Nokere. Of zoals de organisatie zelf op hun website schrijft: dorstige kelen lopen vol, tapkranen leeg. Braadworsten geuren, bookmakers roepen, coureurs wroeten. Woensdag 15 maart 2024 is het koers in Nokere. Woensdag 15 maart 2024 is het Nokere Koerse 2024! Voorjaarsklassiekers.be neemt je mee!

Voorbeschouwing Nokere Koerse 2024

Voorbeschouwing Nokere Koerse 2024

De 78e editie van de Danilith Nokere Koerse staat gepland voor woensdag 13 maart 2024 en belooft opnieuw een spektakel te worden. Kermiskoersen, de eerste dateren uit de jaren twintig. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de meeste wielerkoersen niet verreden, dus werd er lokaal in het gat gedoken met de organisatie van nieuwe koersen. Zo ook in Nokere, dorp in gemeente Kruisem, zuid-west in provincie West-Vlaanderen.

Nokere Koerse. Een kleine kleine onafhankelijke koers met een groot wielerhart. Een wielerkoers op mensenmaat. Een verborgen parel in het grote geweld van het Vlaamse voorjaar. Een feest der verjaring van de kerkwijding, met de Nokereberg als heilig altaar” – Reportage vanuit Nokere Koerse, Live Slow Ride Fast, 2023.

Parcours Nokere Koerse 2024

Terwijl tradities worden gekoesterd, wordt dit jaar vernieuwd met een aangepast parcours. De start in Deinze en de finish op de Nokereberg blijven onveranderd, maar het aantal kasseistroken wordt verhoogd, wat het totale hoogteverschil op 1207 meter brengt. Verspreid over 13 beklimmingen, waarvan 8 met kasseien, zullen de renners 25 kilometer over kinderkopjes rijden, voornamelijk op het lokale circuit door de Kruisemse deelgemeentes. De laatste 3 km zijn aangepast na het verlaten van de kasseien van de Huisepontweg, en de totale afstand is beperkt tot 188,1 kilometer voor een aantrekkelijke wedstrijd.

Historie Nokere Koerse 2024

Nokere Koerse, ontstaan in 1944 als de Grote Prijs Jules Lowie, heeft diepe wortels in de wielergeschiedenis. Jules Lowie, winnaar van Parijs-Nice in 1938, inspireerde de oprichting van de wielergekke gemeenschap in Nokere. Sindsdien is de koers geëvolueerd, met hoogtepunten zoals de overwinning van wereldkampioen Marcel Kint en latere legendes als Briek Schotte.

Na een breuk in 1962 nam Nokere Sport de organisatie over, en de koers groeide uit tot een semiklassieker met bekende winnaars als Walter Godefroot en Freddy Maertens. Het duurde tot 1999 voordat Nokere Koerse een officiële UCI-koers werd, en Hendrik Van Dijck vestigde een record met drie overwinningen.

Sinds 2000 heeft de koers een kleine trendbreuk ondergaan in startlocaties, maar Deinze is sinds 2015 de vaste vertrekplaats. Ondanks enkele afgelaste edities door sneeuw in 2013 en de coronacrisis in 2020, blijft Nokere Koerse een onmisbaar evenement op de wielerkalender. Dit jaar belooft opnieuw een boeiende strijd, en zowel mannen als vrouwen nemen deel aan deze prestigieuze koers.

Vorige editie Nokere Koerse

In de vorige editie zagen we een spannende strijd, waarbij renners als Vanmarcke, Vermeersch en Pithie bijna aan de greep van het peloton ontsnapten. Uiteindelijk bracht Bert Van Lerberghe het peloton terug, met Tim Merlier als winnaar in een indrukwekkende sprint. Dit jaar hopen we opnieuw op een boeiende strijd tussen sprinters en aanvallers. Op de voorlopige deelnemerslijst staan enkele topspurters met inhoud en enkele renners die op de kasseien voor opschudding kunnen zorgen.

Voorbeschouwing Nokere Koerse 2024 - Tim Merlier 2023 favorieten Nokere Koerse 2024

Favorieten Nokere Koerse 2024

***** Jasper Philipsen
**** Tim Merlier
*** Arvid de Kleijn
** Milan Menten
* Gerben Thijssen,
Dark horses: Fabio Jakobsen, Jenthe Biermans, Pascal Ackermann, Simone Consonn en Luke Lamperti