Tirreno Adriatico 2024 

Voor de klassementsmannen is deze Italiaanse rittenkoers een cruciale ijkpunt en bovenal een gelegenheid om de degens met elkaar te kruisen – voor de klassiekerspecialisten die later willen vlammen in Sanremo, Vlaanderen en in Roubaix is de Koers van de Twee Zeeën een heerlijke opwarmer. Want iedereen zal zich nog de editie van 2021 voor de geest weten te halen, toen we toeschouwer waren van een ongekende strijd en klasse, tussen Tadej Pogačar, Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Julian Alaphilippe. En dit jaar? Met Jonas Vingegaard in elk geval de Tour de France-titelverdediger aan het vertrek, maar er zullen meer kleppers naar Camaiore afreizen. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit op de Tirreno Adriatico 2024!

Voorbeschouwing Tirreno Adriatico 2024 - klassementsgeweld 2021

Voorbeschouwing Tirreno-Adriatico 2024

Ontstaan in 1966, symboliseert Tirreno-Adriatico de geografische diversiteit van Italië door de race langs de Tyrreense en de Adriatische Zeeën te voeren. De ronde heeft een rijke geschiedenis van Italiaanse triomfen, met iconische renners die de glooiende heuvels en uitdagende bergen van het schiereiland trotseren. Het is de ideale voorbereiding op het wielerseizoen en een waar spektakel voor zowel de renners als de fans, de tifosi – die elk jaar weer reikhalzend uitkijken naar de aanvang van de lente, la primavera! Want waarom zijn Italianen zo gepassioneerd door wielrennen? Het gaat verder dan een sport; het is een cultureel fenomeen. Het wielrennen weerspiegelt de Italiaanse waarden van doorzettingsvermogen, trots en de kunst van het genieten van het leven. Fans worden meegevoerd door de heroïsche verhalen van hun wielerhelden, en elke race is een viering van de Italiaanse identiteit. 

Geschiedenis van de Koers van de Twee Zeeën

Beide races hebben een rijke geschiedenis doordrenkt met onvergetelijke momenten. Tirreno-Adriatico bereidt het peloton voor op de uitdagingen van het seizoen, terwijl Milaan-San Remo de lente inluidt met een spectaculaire klassieker. De winnaars van deze races worden vereeuwigd in de annalen van het Italiaanse wielrennen, waardoor een erfenis ontstaat die de passie voor de sport blijft voeden.

De inaugurele editie van Tirreno-Adriatico vond plaats in 1966, met Dino Zandegu als de eerste Italiaanse winnaar. Bekend als de ‘Zingende Sprinter’ vanwege zijn vermeende zangtalent, bracht Zandegu na elke overwinning een podiumoptreden, waaronder het iconische ‘O Sole Mio’ tijdens de Ronde van Vlaanderen van 1967. Na Zandegu volgden 23 Italiaanse triomfen, met namen als Franco Bitossi, Giuseppe Saronni, en de legendarische Eddy Merckx die steevast de voorkeur gaf aan Parijs-Nice.

Roger De Vlaeminck, de Belgische wielrenner, domineerde Tirreno-Adriatico met zes opeenvolgende zeges tussen 1972 en 1977, waarmee hij nog steeds recordhouder is. Onder de internationale winnaars vinden we ook Tommy Prim, Rolf Sørensen, en Tony Rominger. Opvallend is de afwezigheid van Eddy Merckx, die altijd de voorkeur gaf aan Parijs-Nice.

De erelijst toont een divers scala aan winnaars. In vroegere jaren deden klassieke renners als Erik Dekker, Filippo Pozzato, en Paolo Bettini mee om de eindoverwinning. Recente jaren laten een verschuiving zien naar klimmers, met namen als Alberto Contador, Nairo Quintana, en recentelijk Tadej Pogačar. 

Tirreno Adriatico 2024

België kende acht overwinningen, waarvan zes toebehoren aan Roger De Vlaeminck. Ook Antoon Houbrechts en Greg Van Avermaet voegden hun namen toe aan de erelijst. Nederlanders, waaronder Joop Zoetemelk, Erik Dekker, en Thomas Dekker, sierden zich met driemaal het oranje eindpodium.

Tirreno Adriatico 2024 geschiedenis - Erik Dekker

Tirreno Adriatico 2024 - historie Greg van Avermaet

Parcours Tirreno-Adriatico 2024

 • Etappe 1: LIDO DI CAMAIORE-LIDO DI CAMAIORE (ITT), 10 km
 • De eerste etappe is een vlakke individuele tijdrit van 10 km langs de kust van Camaiore en Viareggio, met enkele bochten en een finale via S-bochten.
 • Etappe 2: CAMAIORE-FOLLONICA, 198 km
 • De tweede etappe is een golvende rit die begint in Camaiore, langs Pisa en Livorno gaat, met een circuit in de stad Follonica en brede wegen naar de finish.
 • Etappe 3: VOLTERRA-GUALDO TADINO, 220 km
 • De derde etappe is een lange, golvende route door de heuvels rond Siena, naar de vlakke wegen rond Lago Trasimeno, met een uitdagende afdaling naar de finish.
 • Etappe 4: ARRONE-GIULIANOVA, 207 km
 • De vierde etappe omvat een Sibillini-gebergte aanloop en een circuit met heuvelachtige en dalende secties, met een licht stijgende finish.
 • Etappe 5: TORRICELLA SICURA-VALLE CASTELLANA, 146 km
 • De vijfde etappe is een hobbelige rit met constante klimmen en afdalingen, met een uitdagende klim in de finale en een vlakke aanloop naar de finish.
 • Etappe 6: SASSOFERRATO-CAGLI (MONTE PETRANO), 180 km
 • De zesde etappe is de zwaarste met een finish bergop, door de valleien van het achterland van Marche, met steile klimmen en de beklimming van Monte Petrano.
 • Etappe 7: SAN BENEDETTO DEL TRONTO-SAN BENEDETTO DEL TRONTO, 154 km
 • De laatste etappe begint golvend, gaat bergop door Monteprandone, en eindigt met een vlak circuit dat vijf keer wordt herhaald, met brede wegen richting de finish.

Meer rittenkoersen? Lees hier alles over de Ronde van Catalonië 2024!