Dwars door Vlaanderen

Na een heerlijke aftrap van de Vlaamse Wielerweek een demonstratie van Jumbo-Visma in de E3 en de legendarische overwinning van Biniam ‘Bini’ Girmay in Gent-Wevelgem is het woensdag tijd voor Dwars door Vlaanderen. Op deze pagina lees je meer over de koers en ook de voorbeschouwingen uit het verleden van de koers. Navigeer hier rechtstreeks naar de voorbeschouwing Dwars door Vlaanderen 2022!

Dwars door Vlaanderen is na de E3 BinckBank Classic en Gent Wevelgem de Vlaamse voorjaarsklassieker die binnen één week wordt verreden en staat sinds 2018 op de woensdag vóór de Ronde van Vlaanderen op de koerskalender. Sinds 2017 is Dwars door Vlaanderen een UCI World Tour koers, waardoor het met recht tot een van de voorbereidings voorjaarsklassiekers op Vlaanderens Mooiste is geworden. Met een in 2018 gewijzigd parcours, minder kilometers en een minder zware aanloop naar de finale.

Sinds het ontstaan van Dwars door Vlaanderen stond het altijd ander halve week voor de Ronde van Vlaanderen op het programma, kende het lange tijd de naam Dwars door België en was het een lange tijd een meerdaagse koers. Sinds 1965 is teruggekeerd naar een ééndaagse wielerwedstrijd, maar heeft haar hele historie Waregem als finishplaats gekend. Sinds de naam is gewijzigd naar Dwars door Vlaanderen wordt gestart in Roeselare.

Dwars door Vlaanderen 2020

Dwars door Vlaanderen 2022

Woensdag 30 maart 2022 is het tijd voor Dwars door Vlaanderen! Geheel volgens traditie een week na de Driedaagse De Panne, vijf dagen na E3 Saxo Bank Classic 2022, drie dagen na Gent-Wevelgem 2022 én vier dagen voor de Ronde van Vlaanderen 2022! Na Dwars door Vlaanderen en de Ronde is het zeker ook nog niet voorbij. Lees daarom ook de voorbeschouwing Amstel Gold Race 2022 of de voorbeschouwing Parijs-Roubaix 2022!

En zoals gezegd: wil je meteen door naar de voorbeschouwing en favorieten van Dwars door Vlaanderen? Lees hier rechtstreeks naar de voorbeschouwing Dwars door Vlaanderen 2022! Het is koers!

Dwars door Vlaanderen 2021

Dwars door Vlaanderen kent dit jaar alweer haar vijftiende lustrum. Woensdag 31 maart 2021 wordt namelijk de 75e editie van Dwars door Vlaanderen verreden. In de jubileumeditie, met start in Roeselare en finish in Waregem wordt gezocht naar de opvolger van Mathieu van der Poel, die de koers in 2019 won. Door het coronavirus vond er geen Dwars door Vlaanderen plaats in 2020.

Dwars door Vlaanderen 2021 kent net als de editie van 2019 een relatief klein aantal kilometers, er staan 180 kilometers op het menu met daarin 4 kasseistroken en 13 hellingen.

De Knokteberg is en blijft het sleutelpunt van de semiklassieker, aangezien deze tweemaal wordt aangedaan. Nieuw in de finale is de Kanarieberg – die is gelegen op 45 kilometer van de meet in Waregem. De finale is met de Nokeberg als laatste beklimming van de dag en de daaropvolgende kasseistrook in de Herlegemstraat ongewijzigd gebleven.

Voorbeschouwing Dwars door Vlaanderen 2021

Met Dwars door Vlaanderen op 31 maart 2021 staat de koers 5 dagen na de E3 Saxo Bank Classic 2021 en 2 dagen na Gent Wevelgem 2021 op het programma en dus ook slechts 5 dagen voor het absolute slotstuk van de Vlaamse wielerweek: de Ronde van Vlaanderen 2021.

Daar de Omloop het Nieuwsblad 2021 en Kuurne Brussel Kuurne 2021 ook al zijn verreden, is het de vijfde Belgische klassieker van het wielerjaar 2021. Een uitgebreide voorbeschouwing op Dwars door Vlaanderen 2021 treft u daags voor aanvang van de koers aan op Voorjaarsklassiekers.be!

Favorieten Dwars door Vlaanderen 2021

Wie zijn de favorieten voor Dwars door Vlaanderen 2021? Bij het antwoord geven op die vraag, leert ons een kleine blik op de geschiedenis, dat in zowel de editie van 2017 als die van 2018 wist de Belg Yves Lampaert de semiklassieker op zijn naam te schrijven. Hij zal dan ook in 2021 een van de coureurs zijn, waar de bookmakers op zullen rekenen. Datzelfde geldt ook voor en de Nederlandse klasbak Mathieu van der Poel, die titelverdediger in Dwars door Vlaanderen is. Toen nog rijdend voor Corendon-Circus,  was het zijn eerste zege in een WorldTour-koers. In de straten van Waregem wist Van der Poel de Fransman Anthony Turgis (tweede) en Bob Jungels (derde) voor te blijven.

In het voorjaar van 2021 kunt U op Voorjaarsklassiekers.be een overzicht verwachten met topfavorieten voor de eindzege, de sterrenverdeling en een tip voor de dark horse!

Voorbeschouwing Dwars door Vlaanderen 2020

Uitslag Dwars door Vlaanderen 2019
1. Mathieu van der Poel (Corendon – Circus) 4:05:54
2. Anthony Turgis (Direct Energie) ,,
3. Bob Jungels (Deceuninck – Quick Step) ,,
4. Lukas Pöstlberger (BORA – hansgrohe) ,,
5. Tiesj Benoot (Lotto Soudal) ,,
6. Luke Rowe (Team Sky) 0:18
7. Danny van Poppel (Team Jumbo-Visma) 0:19
8. Yves Lampaert (Deceuninck – Quick Step) ,,
9. Christophe Laporte (Cofidis, Solutions Crédits) ,,
10. Heinrich Haussler (Bahrain Merida) ,,

Laatste tien winnaars Dwars door Vlaanderen
2019: Mathieu van der Poel
2018: Yves Lampaert
2017: Yves Lampaert
2016: Jens Debusschere
2015: Jelle Wallays
2014: Niki Terpstra
2013: Oscar Gatto
2012: Niki Terpstra
2011: Nick Nuyens
2010: Matti Breschel

Favorieten Dwars door Vlaanderen 2020

Eerdere edities:

Editie 2020

geen Dwars door Vlaanderen door corona.

Editie 2019:

Op woensdag 3 april 2019 wordt de 74e editie van Dwars door Vlaanderen verreden. De koers kent een rij bekende Vlaamse hellingen en kasseistroken en kent een relatief korte afstand van 180 kilometer. De ideale voorbereidingskoers op de Ronde van Vlaanderen, die drie dagen later op zondag 7 april 2019 op het programma staat. Geheel volgens traditie wordt ook in Dwars door Vlaanderen 2019 gestart in Roeselare. De finish ligt op de Zuiderlaan in Waregem.

Voorbeschouwing

Vorig seizoen wist de West-Vlaming Yves Lampaert zichzelf op te volgen in Dwars door Vlaanderen. De Flandrien van het Jaar 2018 was de eerste renner die zijn titel wist te prolongeren. De hardrijder van Quick-Step Floors was de sterkste van een kopgroep van vijf, voor Nederlander Mike Teunissen. De winst van Lampaert in Dwars door Vlaanderen was één van de successen van de blauwe Wolfpack brigade: ondanks een teleurstellend openingsseizoen wist Quick-Step Floors eveneens de zege te halen in Le Samyn, Dwars door West-Vlaanderen, de Nokere Koers, Handzame Classic, Driedaagse de Panne de Koksijde, de E3 Harelbeke, de Ronde van Vlaanderen, de Scheldeprijs, de Waalse Pijl tot en met Luik-Bastenaken-Luik. Staat er in de editie van 2019 opnieuw een renner van de van naam gewijzigde Deceuninck-Quick-Step?

Dwars door Vlaanderen 2019

Favorieten

Titelverdediger Yves Lampaert zal met een sterk blok aan de start verschijnen. De Belgisch kampioen zal met maar één doel koersen: voor de derde rij Dwars door Vlaanderen winnen en alleen recordhouder worden. Bij Deceuninck-Quick Step zal hij worden bijgestaan door Phillipe Gilbert en Bob Jungels. Zdeněk Štybar, één van de grootste favorieten voor de Ronde van Vlaanderen, neemt rust en zal niet koersen. Ditzelfde geldt voor Greg van Avermaet.

Één van grootste uitdager van Deceuninck-Quick Step is misschien wel de Nederlandse revelatie Matthieu van der Poel, eveneens grote favoriet voor zondag. Waar Wout van Aert niet zal starten in Dwars door Vlaanderen, is Matje er woensdag wel bij. Van der Poels landgenoot – en Dwars door Vlaanderen winnaar in 2012 en 2014 – Niki Terpstra is misschien nog wel een grotere uitdager. Zal de coureur van Direct Energie net op tijd in vorm zijn?

Bij de sterrenverdeling kunnen we dit jaar niet om Oliver Naesen heen. Tweede in Milaan Sanremo, Achtste in de E3 BinckBank Classic en derde in de E3 Harelbeke. Schrijf de klepper van AG2R La Mondiale zondag in Vlaanderens Mooiste maar op. Misschien wel met die vette vis op zak. Kan Naesen woensdag het peloton aan frieten rijden en met de zege lopen?

Ten slotte, zoals altijd, een tip voor uw wielerpronostiek. Dit maal een adviseren wij u om Matej Mohorič uit te spelen. De 24-jarige Slowaak van Bahrain Merida is in vorm. En niet een klein beetje. Trapte goed in de boter in de Tirreno-Adriatico en kleurde de finale van Milaan Sanremo. Waar hij in La Primavera naar een vijfde stek reed, eindigde hij in Gent-Wevelgem als negende. Wat kan de Binck Bank Tour winnaar van 2018 woensdag?

Favorieten Dwards door Vlaanderen 2019 volgens Voorjaarsklassiekers.be
***** Yves Lampaert
**** Oliver Naesen
*** Matthieu van der Poel
** Niki Terpstra
* Bob Jungels
Joker: Matej Mohorič

Eerdere edities Dwars door Vlaanderen:

Editie 2018

Daags voor Dwars door Vlaanderen 2018 zult u op deze pagina een uitgebreide voorbeschouwing op de koers vinden, met daarbij een overzicht van het parcours, deelnemende ploegen en favorieten voor Dwars door Vlaanderen 2018.

Parcours

Dwars door Vlaanderen 2018 kent 181 kilometer en is daarmee flink ingekort, daarmee is het parcours naar verluidt minder zwaar geworden.

De laatste dertig kilometer van het parcours van Dwars door Vlaanderen is ongewijzigd gebleven, echter de aanloop hiernaartoe is veranderd.  De koers bevat drie lussen in het parcours en is hiermee identiek aan de Ronde van Vlaanderen. In deze omlopen is een hoofdrol weggelegd voor de Knokteberg. De eerste twee lussen bevatten ook nog de Kluisberg. In de laatste en tevens zwaarste omloop kunnen we hopen op vuurwerk met belklimmingen van de Kruisberg, de Taaienberg en de Steenbeekdries.

Favorieten Dwars door Vlaanderen 2018

Verleden jaar ging de zege naar Quick-Step Floors coureur Yves Lampaert. Na een koers van 203 kilometer tussen Roeselare en Waregem kwam de 25-jarige Belg solo over de streep. Wie zijn de favorieten voor Dwars door Vlaanderen 2018?

Favorieten volgens Voorjaarsklassiekers.be

***** Elia Viviani
**** Greg van Avermaet
*** Tiesj Benoot
** Dylan Groenewegen
* Oliver Naesen
Joker: Edward Theuns

Dwars door Vlaanderen 2018

Dwars door Vlaanderen 2017

De 72e editie van Dwars door Vlaanderen staat op woensdag 22 maart 2017 op het programma. Dwars door Vlaanderen 2017 zal ook dit jaar starten in Roeselare en finishen in Waregem en dienen als begin van de Vlaamse Wielerweek. Ook dit jaar kent de koers weer de nodige typische Vlaamse hellingen en kasseistroken en zal daarom als voorbereidingskoers op de Ronde van Vlaanderen de nodige toppers aantrekken – helemaal gezien het feit dat Dwars door Vlaanderen vanaf 2017 is gepromoveerd naar de World Tour.

Voorbeschouwing

Daags voor Dwars door Vlaanderen 2017 zult u op deze pagina een uitgebreide voorbeschouwing op de koers vinden, met daarbij een overzicht van het parcours, deelnemende ploegen en favorieten voor Dwars door Vlaanderen 2016.

De editie van 2016 viel ten prooi aan Jens Debusschere. In een vermakelijke editie versloeg de Belg van Lotto-Soudal Fransman Bryan Coquard (Direct Energie) en Belg Edward Theuns (Trek Segafredo) in de sprint. Mike Teunissen (Team LottoNL-Jumbo) was de beste Nederlander op de negende stek.

Favorieten

Hier vindt u tips voor uw wielerpronostiek met een overzicht van de topfavorieten voor Dwars door Vlaanderen 2017. Grote kleppers als Peter Sagan, Greg van Avermaet, Alexander Kristoff en ook Tom Boonen zullen zeker niet winnen woensdag, zij geven forfait aan Dwars door Vlaanderen en rijden enkel de E3 Prijs en Gent-Wevelgem als voorbereiding op de Ronde van Vlaanderen. Wie zijn de belangrijkste favorieten voor Dwars door Vlaanderen 2017?

***** Fernando Gaviria
Heeft bij Quick-Step Floors de beschikking over de sterkste trein van het peloton en zal na zijn vijfde plaats van afgelopen zondag tijdens Milaan Sanremo gebrand zijn op revanche. Één ding is zeker woensdag, als het peloton met een uitgedund groepje naar de meet in Waregem zal rijden én Gaviria zit daar nog bij, is hij één van de te kloppen mannen.

**** Arnaud Démare
Arnaud Démare is de andere grote favoriet die hoopt op een sprint in Dwars door Vlaanderen na een toch teleurstellende zesde plaats in La Primavare, die daar zijn titel van verleden jaar niet kon opvolgen. Kan de sprinter van FDJ in zijn eerste Dwars door Vlaanderen met de zege lopen?

*** Jens Debusschere
Titelverdediger Jens Debusschere is bij Lotto-Soudal samen met Tiesj Benoot de uitgelezen man voor een nieuw succes. Het equipe van Marc Sergeant neemt ook de rappe mannen Jelle Wallays (winnaar van twee jaar geleden) en Jürgen Roelandts mee.

Dwars door Vlaanderen 2017

** Fabio Felline
De Italiaan Fabio Felline is dit jaar één van de mannen waar Trek-Segafredo op zal rekenen in het voorjaarswerk. Met een vierde plaats in de Omloop het Nieuwsblad heeft hij laten zien in vorm te zijn en klaar te zijn voor de kasseien. De Zwitsers, waar Jasper Stuyven en John Degenkolb worden gespaard voor de Ronde en Routbaix, hebben daarnaast ook nog Edward Theuns (vorig jaar derde en in 2015 tweede) en dark horse Mads Pedersen.

* Oscar Gatto
Oscar Gatto is één van de outsiders voor de zege in Dwars door Vlaanderen 2017. Winnaar van de editie van 2013 en momenteel prima in vorm. Werd vijfde in de Omloop het Nieuwsblad en finishte eveneens in de voorste groep in Strade Bianche en Milaan Sanremo. Kan de Italiaan in dienst van Astana opnieuw met de zege lopen?

Joker: Oliver Naesen
De 26-jarige Oliver Naesen is woensdag zo’n renner voor wie het de uitgelezen mogelijkheid is om, in afwezigheid van de grote namen, een gooi te doen naar een klassieke overwinning. De kopman van AG2R La Mondiale zal baat hebben bij een natte, zware koers en een renner waar rekening mee moet worden gehouden bij een uitgedund peloton.

Favorieten:

***** Fernando Gaviria
**** Arnaud Démare
*** Jens Debusschere
** Fabio Felline
* Oscar Gatto
Joker: Oliver Naesen

Dwars door Vlaanderen 2016

Op woensdag 23 maart 2016 staat de 71 editie van Dwars door Vlaanderen op het programma. Dwars door Vlaanderen 2016 begint op de Grote Markt in Roeselare en de finish ligt in Waregem, evenals de afgelopen jaren het geval was. Dwars door Vlaanderen 2016 kent weer de nodige typische Vlaamse hellingen en kasseistroken, waardoor het een ideale voorbereiding op de Ronde van Vlaanderen is.

Voorbeschouwing:

Daags voor Dwars door Vlaanderen 2016 zult u op deze pagina een uitgebreide voorbeschouwing op de koers vinden, met daarbij een overzicht van het parcours, deelnemende ploegen en favorieten voor Dwars door Vlaanderen 2016.

Vorig jaar ging de zege verrassend genoeg naar Jelle Wallays. De Vlaming reed in de slotfase van de koers weg uit een kopgroep van drie man en eindigde voor land- en teamgenoot Edward Theuns. Nederlander Dylan van Baarle (Cannondale-Garmin) werd derde voor de Pool Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick Step).

Favorieten Dwars door Vlaanderen 2016

***** Greg van Avermaet
Overal waar Greg van Avermaet aan de start verschijnt is hij topfavoriet, vooral bij een koers waar hij één van de grote namen is. Zonder kleppers als Fabian Cancellara, Zdenek Stybar en Sep Vanmarcke is D’n Greg één van de grootste kanshebbers voor de zege in Dwars door Vlaanderen 2016. De zege in Omloop het Nieuwsblad en Tirreno Adriatico, top tien plaatsen in Strade Bianche en Milaan San Remo. Kan Van Avermaet woensdag weer toeslaan?

**** Niki Terpstra
Winnaar van Dwars door Vlaanderen 2012 en 2014 en samen met Van Avermaet de grote naam aan de start woensdag. Hoewel Etixx-Quick Step meerdere troeven kunnen uitspelen, denk aan Lukasz Wisniowski en Guillaume van Keirlsbulck of de rappe Fernando Gaviria, zal Nederlander Terpstra de vrije rol krijgen.

*** Tiesj Benoot
Dwars door Vlaanderen van verleden jaar was één van de koersen waar de nu 22-jarige Tiesj Benoot zijn sterke benen liet zien. Waar hij vorig jaar zesde werd, heeft hij dit jaar Milaan Sanremo laten schieten om zodoende fit aan de start te verschijnen. Werd in de Omloop derde achter Van Avermaet en Peter Sagan en onlangs in Strade Bianche zat er met een achtste stek eveneens een top-10 klassering in.

** Jasper Stuyven
Trek-Segafredo komt zonder topper Cancellara naar Roeselare, maar heeft met Kuurne-Brussel-Kuurne-winnaar Jasper Stuyven een zeer gevaarlijke klant in huis, die tot één van de kanshebbers voor de eindzege in Dwars door Vlaanderen zal behoren. De pas 23-jarige Stuyven stond na een sterk openingsweekend ook zijn mannetje in Tirreno-Adriatico en komt met ambities naar de Vlaamse koersen. Kan hij in Dwars door Vlaanderen opnieuw toeslaan?

* Edward Theuns
Edward Theuns is die andere klepper van het Trek-kamp, die in de afwezigheid van Spartacus samen met Stuyven de uit te spelen mannen zijn. Verleden jaar brak Theuns hier door met een tweede plaats, dit jaar liet hij zich al gelden in het openingsweekend waar hij zowel in de Omloop als in Kuurne achtste werd.

Outsider: Jens Debusschere
Samen met Benoot en titelverdediger Jelle Wallays is Jens Debusschere mede kopman bij Lotto Soudal. De 26-jarige spurter werd hier vorig jaar achtste en liet onder meer in de Omloop het Nieuwsblad al zien dat het goed zit met zijn vormpeil, Debusschere werd daar zesde. Kan Lotto Soudal hem uitspelen?

Favorieten volgens Voorjaarsklassiekers.be

***** Greg van Avermaet
**** Niki Terpstra
*** Tiesj Benoot
** Jasper Stuyven
* Edward Theuns
Outsider: Jens Debusschere

Hellingen 

Nieuwe Kwaremont – na 92 km
Kattenberg – na 112 km
Leberg – na 120 km
Berendries – na 124 km
Valkenberg – na 129 km
Eikenberg – na 142 km
Taaienberg – na 148 km
Oude Kwaremont – na 166 km
Paterberg – na 169 km
Vossenhol – na 180 km
Holstraat – na 184 km
Nokereberg – na 192 km

Kasseistroken 2016:

Holleweg – na 112 km (1500 m ****)
Haaghoek – na 117 km (1700 m ****)
Varentraat – na 175 km (2000 m ****)

Editie 2015

Dwars door Vlaanderen wordt woensdag 25 maart aanstaande voor de 70e maal verreden en kent voornamelijk Belgen als winnaar. Door de jaren heen heeft de koers echter meer aanzien gekregen, daar het geheel volgens traditie plaatsvindt op de woensdag, precies anderhalve wek voor Vlaanderens Mooiste. Hoewel er niet helemaal kan worden gesproken van een generale voor de Ronde, heeft de organisatie de afgelopen jaren een behoorlijke rij prominente renners mogen ontvangen.

Nederlander Niki Terpstra is de titelhouder. De Noord-Hollander plaatste vorig jaar met nog dertig kilometer te gaan een demarrage op de Paterberg en soleerde vervolgens naar de overwinning. Voor Terpstra was dat na 2012 zijn tweede overwinning in de semi-klassieker.

Parcours

Dwars door Vlaanderen typeert zich door het feit dat er zowel flinke hellingen als kasseien moeten worden aangedaan. De start van de koers is op de Grote Markt in Roesselare, waarna 200,8 kilometer koers wordt gefinished nabij de Regenboogstadion in Waregem.

Hellingen

De deelnemende renners van Dwars door Vlaanderen 2015 zullen 12 hellingen trotseren, waar de Nieuwe Kwaremont, de Leberg, de Berendries, de Valkenberg en de Oude Kwaremont de meest vooraanstaande hellingen zijn. Scherprechter is de Paterberg, met gemiddeld 12 procent met een maximale stijgingspercentage van 20,3%.

Overzicht hellingen
Nieuwe Kwaremont – op 88 km
Kattenberg – op 107 km
Leberg – op 116 km
Berendries – op 120 km
Valkenberg – op 125 km
Eikenberg – op 140 km
Taaienberg – op 144 km
Oude Kwaremont – op 162 km
Paterberg – op 165 km
Hellestraat – op 181 km
Holstraat – op 185 km
Nokereberg – op 192 km

Kasseien

De organisatie heeft ook in 2015 traditiegetrouw een aantal kasseistroken in het parcours opgenomen: de 1,5 kilometer lange Holleweg, de 1,7 kilometer lange Haaghoek en de bijna 2 kilometer lange Varenstraat.

Kasseistroken 
Holleweg – op 108 km (1500 m ****)
Haaghoek – op 113 km (1700 m ****)
Varentraat – op 171 km (2000 m ***)