Dwars door Vlaanderen 2022

Midden in de Vlaamse Wielerweek en op nog geen vier dagen voor de Ronde van Vlaanderen is ook Dwars door Vlaanderen 2022 weer de laatste klassieker tot het absolute climax. Met een significant aangepast parcours, een deelnemersveld dat staat te popelen in deze generale repetitie te scoren en de wetenschap dat we in deze klassieker tussen Roeselare en Waregem eigenlijk altijd een plezante koers krijgen voorgeschoteld – blikken we met veel plezier vooruit op de 76e editie van Dwars door Vlaanderen!

Dwars door Vlaanderen 2022

Voorbeschouwing Dwars door Vlaanderen 2022

Sinds de koers is opgenomen in het UCI WorldTour-programma is het in aanzien en prominentie flink gestegen. Waar het jaren geleden een B-koers was, is het anno 2022 een klassieker die meetelt en die blinkt op je palmares. Zowel omdat het de laatste koers is voor de Ronde van Vlaanderen, maar ook zeker vanwege het feit dat Dwars door Vlaanderen een vijftigtal kilometers korter is, maakt het een koers waar zowel de kopmannen als kleppers uit de tweede rij willen en kunnen scoren. 

“Voor mij is dit een dikke vis” – Niki Terpstra na zijn eerste overwinning in Dwars door Vlaanderen 2012.

Wanneer is Dwars door Vlaanderen 2022?

Dwars door Vlaanderen 2022 staat op woensdag 30 maart 2022 op het programma en vindt ook dit wielervoorjaar weer exact vijf dagen na de E3 Saxo Bank Classic 2022 en drie dagen na Gent-Wevelgem 2022 plaats. Slechts vier dagen na Dwars door Vlaanderen 2022 staat met de Ronde van Vlaanderen 2022 het absolute hoogtepunt van het Vlaamse voorjaar op het menu.

Historie Dwars door Vlaanderen

Wist jij dat hemelsbreed de afstand tussen startplaats Roeselare en finishplaats Waregem slechts 32 kilometer is? Waarom dan de benaming Dwars door Vlaanderen, horen we je denken. Daarvoor moeten we terug in de tijd. En een poosje terug ook. De eerste editie van Dwars door Vlaanderen dateert namelijk uit 1945. Onder de naam Dwars door België werd de race over twee dagen gehouden. In 1965 besloot de organisatie er een eendagskoers van te maken, met start- en finish in Waregem. Sinds in 2000 de benaming Dwars door Belgie werd veranderd in Dwars door Vlaanderen – maakte Waregem als vertrekpunt plaats voor Roeselare. De finish ligt nog altijd in Waregem. 

Het moge geen verrassing zijn: Belgie staat met stip op 1 als het gaat om overwinningen per land. Maar liefst 55 maal wist een Belg deze klassieker op zijn naam te schrijven. Nederland staat tweede met 15 overwinningen. Een echte Mister Dwars door Vlaanderen is niet aan te wijzen, daar er 12 renners zijn die het record van twee overwinningen met elkaar delen. Van de nog actieve renners kunnen alleen Yves Lampaert en Niki Terpstra op eenzame hoogte komen te staan.

De eerste vette vis van Niki Terpstra (2012) en het begin van een traditie (2014)

De in 2012 29-jarige Niki Terpstra zette zichzelf met een verschroeiende solo in Dwars door Vlaanderen 2012 definitief op de kaart. Wat een eerste zou zijn, van een reeks aan klassiekerzeges – met de overwinning in Parijs-Roubaix 2014 en de Ronde van Vlaanderen 2018 als absolute hoogtepunten. Op die mooie lentedag in 2012, maakte heel wielerminnend Vlaanderen kennis met de tijdrijderskunsten van deze kasseienklasbak. 

Twee jaar later in de tijd. Voorjaar 2014. Op identieke wijze flikt de dan 31-jarige Niki Terpstra het opnieuw, 

“Hij kijkt vooruit ziet niets
Hij denkt niet na hij fietst
Al doen zijn benen pijn
Hij moet de snelste zijn
Ze halen nooit meer in
Hij denkt: verdomd ik win!”

– Niki Terpstra zingt na afloop van Dwars door Vlaanderen het refrein van ‘Als je wint heb je vrienden’ van Herman Brood en Henny Vrienten.

De oer-Flandrien Yves Lampaert pakt zijn tweede op rij

Felle, hevige windstoten. Een gevoelstemperatuur nog net boven het vriespunt. Harde regen. Weersomstandigheden waar de ware Flandriens boven kwamen drijven. We schrijven voorjaar 2018. Nadat eerst hardrijder-van-beroep Zdeněk Štybar op de Taaienberg de knuppel in het hoenderhok gooide en er een eerste schifting plaatsvond, was het daarna Greg van Avermaet en Tiesj Benoot die het probeerden. Waar hun vluchtpoging stokte, kreeg Sep Vanmarcke wel volk mee. Yves Lampaert, Edvald Boasson Hagen, Mads Pedersen en Mike Teunissen sloten aan en de vogel was gevlogen. Stuk voor stuk echte Flandriens, die in dit hondenweer zouden strijden om de zege van Dwars door Vlaanderen 2018. In de laatste kilometer werd er gepokerd, gegokt en uiteindelijk alleen niet door Yves Lampaert verloren. Hij kwam solo aan en prolongeerde zijn titel met succes.

Hoe anders was het in 2019 – en vooral – afgelopen voorjaar in 2021. Dat de voorjaarstemperaturen in Vlaanderen grillig kunnen zijn ondervonden de coureurs in 2018, maar het kan natuurlijk ook gewoon aangenaam (2019) of zelfs zomers (2021) aanvoelen.

Vorige editie

Op een zonovergoten laatste woensdag van maart van het jaar 2021 komt er voor een wielrenner uit Zuid-Holland, Nederland alles samen. Met een krachtige solo wint Dylan van Baarle op grootste wijze voor het eerste en Vlaamse voorjaarsklassieker. 

Na 184 kilometer en een schitterende solo van 51 kilometer, die hij was begonnen in de beklimming van Berg-ten-Houte, won de Nederlander met 29 seconden voorsprong op Christophe Laporte (Cofidis). De Fransman was in de slotkilometer ontsnapt uit een achtervolgende groep van acht renners en kwam net voor het sprintende peloton over de eindstreep. De derde plaats in de sprint van dit peloton ging naar Tim Merlier (Alpecin – Fenix).

Dwars door Vlaanderen 2022 Dylan van Baarle Dwars door Vlaanderen 2021

“We rijden met de ploeg wat aanvallender dit jaar. Dat is veel leuker. Maar ik had wel gehoopt dat er wat mannen mee zouden komen of er nog een groepje bij me zou komen. Toen dat met 30 kilometer te gaan nog niet zo was, dacht ik alleen maar: karren maar, karren maar, karren maar” –  Dylan van Baarle met heerlijke Haagse bluf nadat hij Dwars door Vlaanderen 2021 op zijn naam schreef.

Parcours Dwars door Vlaanderen 2022

Het parcours van Dwars door Vlaanderen 2022 is behoorlijk op de schop gegooid. De WorldTour-klassieker kent nog steeds dertien hellingen, echter is het karakter van de koers flink onder handen genomen. We mogen met recht spreken van een kleine metamorfose van de 76e editie van Dwars door Vlaanderen.

“Het is niet dat we nieuwe heuveltjes uitgevonden hebben, maar het peloton komt op terrein dat je niet in Kuurne of in Harelbeke tegenkomt”, aldus Guy Delesie, die als secretaris van Waregem met Flanders Classics het parcours hertekende, tegen Het Nieuwsblad – waar hij Dwars door Vlaanderen 2022 vooral als origineel bestempeld.

Dwars door Vlaanderen 2022 kent namelijk een drietal nieuwe beklimmingen. Delesie: “Ze liggen er al lang, maar ze worden nooit op deze manier in koers aangedaan. Dan denk ik maar aan de Zeelstraat in Zulzeke die voor de grote massa onbekend is. Of de Stooktestraat in Berchem die dik tien kilometer na de eerste keer Côte de Trieu komt. Dat is de weg waarop ze in de Ronde van Vlaanderen na de Paterberg naar beneden rijden. Wel, wij doen die in omgekeerde richting. Het is best lang omhoog en relatief onbekend. We wilden afstappen van te veel bekende hellingen die al te dikwijls terugkeren.” 

En dan hebben we ook De Ladeuze. Met minder dan veertig kilometer voor de meet kan dit zomaar de scherprechter van Dwars door Vlaanderen 2022 worden. Normaal zit deze heuvel ook in het parcours – echter als afzink. Nu gaan we er op, en met 1200 meter aan 5,6%, met een maximale hellingsgraad van 16%, zien wij de koers op deze heuvel wel tot ontploffing komen…

Met deze drietal hellingen wordt plaatsgemaakt voor de Kluisberg en Taaienberg. “De Kluisberg haalden we er veiligheidshalve uit. Het aantal verkeerselementen neemt er voortdurend toe en er zijn veel niet verplaatsbare eilanden bijgekomen. Om die reden zitten de kasseien van de Stationsberg er ook niet in. Die afdaling is net iets te gevaarlijk om daar renners te zien vallen net voor de Ronde van Vlaanderen”, zegt Delesie.

Favorieten Dwars door Vlaanderen 2022

De Heilige Week is zaliger begonnen dan ooit. Rijen dik met publiek langs de weg, schoon volk aan de start en twee koersen om duimen en vingers bij af te likken. Na de demonstratie van Team Jumbo-Visma dat resulteerde in een nieuwe klassieke zege van Wout van Aert in de E3 Saxo Bank Classic op vrijdag en de historische overwinning van Biniam ‘Bini’ Girmay – die de eerste renner uit Afrika die een wielerklassieker wist te winnen – in Gent-Wevelgem op zondag kijken we reikhalzend uit naar het absolute slotstuk op zondag: Vlaanderens Mooiste. Maar uiteraard is het eerst woensdag nog tijd voor Dwars door Vlaanderen! Voorjaarsklassiekers.be presenteert de favorieten én dark horses voor Dwars door Vlaanderen 2022!

***** Mathieu van der Poel

Een hele dag in de aanval, op zes kilometer van de streep worden bijgehaald en dan nog de koers winnen. Tuurlijk, het was ‘maar’ de Settimana Internazionale Coppi e Bartali, zoals de Italiaanse rittenkoers voluit heet – maar Matje is terug. Nu al meteen een van de favorieten voor de Ronde van Vlaanderen. En een Van der Poel in vorm kan elke koers winnen! Daarnaast heeft de Nederlander, die hier in 2019 Dwars door Vlaanderen al won, Jasper Philipsen in zijn equipe – die na een mindere Alpecin-Fenix gebrand is op revanche.

Mathieu van der Poel Dwars door Vlaanderen 2022

**** Christophe Laporte

Achtste in Kuurne-Brussel-Kuurne, tweede in de E3 Saxo Bank Classic en tweede in Gent-Wevelgem. Er zijn, op zijn ploegmaat Wout van Aert na dan natuurlijk, weinig coureurs die betere statistieken kunnen voorleggen dan de Fransman van Jumbo-Visma. Mag woensdag in afwezigheid van zijn kopman zelf voor eigen succes gaan en heeft met Tiesj Benoot en Mike Teunissen (let op: vooral Teunissen kan een mooie zet zijn in je pronostiek) in de gelederen. Maakt Laporte het woensdag wel af?

Update dinsdag 29 maart 2022: geen Laporte in Dwars door Vlaanderen

**** Mads Pedersen

Waar Laporte zondag nog werd verschalkt door de nu al fietsende legende uit Eritrea, hoopt woensdag de Deen Mads Pedersen een stokje te steken voor de plannen van Laporte. Want naast dat de oud-renner van Cofidis, die hier vorig jaar tweede werd, moet afrekenen met Van der Poel – zal hij ook de wereldkampioen van Harrogate 2019 niet moeten vergeten. Uiteraard, voor Mads telt alleen maar Parijs-Roubaix, maar hij kan de kasseien van Vlaanderen goed verteren. Sterker, werd al eens tweede in de Ronde in 2018. Werd recent zesde in Milaan-San Remo en zevende in Gent-Wevelgem en kan woensdag zomaar toeslaan!

*** Tadej Pogačar

Wie ook zomaar kan toeslaan is de tweevoudig Tour de France winnaar Tadej Pogačar. Ja mensen, het is een weelde. Het is al van lang geleden, dat de titelverdediger van Le Grande Boucle als topfavoriet naar de Ronde van Vlaanderen trekt. Degene die denken dat Pogi het alleen maar doet ter voorbereiding op de kasseienetappe in de Tour de France – etappe 5 van Lille naar Wallers-Arenberg – heeft het mis. Hij wil simpelweg gewoon alle Monumenten winnen. Woensdag zal zijn generale repetitie zijn. Maar gezien zijn vormpeil dit jaar – de UAE Tour, Strade Bianche en Tirreno-Adriatico won hij met overmacht, alleen werd hij vijfde in La Primavera – mag je hem nooit afvlakken!

** Anthony Turgis

Waar de Fransman Laporte misschien wel de revelatie van dit voorjaar is, mag je Anthony Turgis tot een van de constante renners van het voorjaar van 2021 rekenen. Reed vorig jaar in de Heilige Week ijzersterk (twaalfde in de E3, negende in Gent-Wevelgem, achtste in Dwars door Vlaanderen en achtste in de Ronde) maar een overwinning zat er niet in. De 27-jarige kopman van TotalEnergies heeft nog wel een rekening open staan in Dwars door Vlaanderen. Kun jij je de editie van 2019 – waar Turgis nipt tweede werd achter MVDP – nog herinneren? Zie onderstaande foto. Er zal hier iemand met wraakgevoelens afreizen!

Dwars door Vlaanderen 2022 

* Tiesj Benoot

In afwezigheid van zowel de kanonnen Van Aert en Laporte, mag Tiesj Benoot woensdag voor eigen succes gaan. Met Mike Teunissen, de runner-up van Dwars door Vlaanderen 2018 en iemand die graag eindelijk weer eens voor eigen succes wil gaan – indien dat de koers het toelaat, heeft Jumbo-Visma toch twee pionnen die zomaar eens kunnen meedoen voor de overwinning.

Dark horses: Stefan Küng, Dylan van Baarle, Victor Campenaerts

Drie dark horses hebben de redacteuren van Voorjaarsklassiekers.be naar voren geschoven voor Dwars door Vlaanderen 2022. Slechts drie? Nou, we hadden er ook wel twintig kunnen opschrijven. Maar we beperken ons tot drie. 

Allereerst de 28-jarige Stefan Küng. Hardrijder van beroep en momenteel in grootse vorm. Vrijdag reed hij nog knap naar een derde plek in de E3 Prijs en zondag trapte hij alles aan gort om zijn kopman Arnaud Démare nog naar de koplopers te brengen – maar helaas zonder succes. Zal zelf in de Ronde en in Roubaix voor succes willen gaan, maar kan zomaar woensdag in Waregem opnieuw het podium halen.

Iemand die dat podium in Dwars door Vlaanderen al haalde en zelfs op het hoogste schavot mocht staan, is Dylan van Baarle. De 29-jarige Zuid-Hollander uit Voorburg kende in 2021 een fantastisch jaar. Reed in het voorjaar naar de zege in Dwars door Vlaanderen en werd tweede op het WK wielrennen in Leuven. Kan de vice-wereldkampioen die woensdag fier en trots met rugnummer 1 zal ronddraaien opnieuw zijn benen laten spreken in de koers van Roeselare naar Waregem?

Och, wat zou hij dat ook graag willen. En ja, hij zal net als Küng en Van Baarle vorig jaar het moeten hebben van een solo. Stak niet onder stoel of banken dat hij Dwars door Vlaanderen 2022 graag wil winnen, alle ogen zullen dan ook op hem zijn gericht en de kans is groot dat hij niet of heel moeilijk weg komt. We hebben het natuurlijk over Victor Campenaerts. De 30-jarige Hobokenaar van Lotto Soudal gaf in november al aan dat hij de E3 en Dwars door Vlaanderen wilde winnen. Hij reisde met een nieuwe KOM op de Taaienberg en enorm veel goesting af naar Harelbeke, maar zag zijn koers in duigen vallen door materiaalpech. Weg E3 voor VocSnor – weg pronostiek voor onze hoofdredacteur die Campenaerts opschreef in zijn voorjaarspool met dorpsgenoten. Echter, woensdag een nieuwe kans. Heb je hem nog in te zetten? Schrijf maar op! 

Favorieten Gent Wevelgem 2022 volgens Voorjaarsklassiekers.be:
***** Mathieu van der Poel
**** Christophe Laporte **** Mads Pedersen
*** Tadej Pogačar
** Anthony Turgis
* Tiesj Benoot
Dark horses: Stefan Küng, Dylan van Baarle, Victor Campenaerts