De verraderlijke passage door de Moeren, waar de wind altijd ferm de kop op steekt. De plugstreets, de onverharde stroken dat uitlokt voor een potje koers. Driemaal de Kemmelberg over, daar waar de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog nog altijd springlevend is. Duizenden soldaten lieten het leven voor onze vrijheid. Tientallen kasseienkleppers zullen er strijden om een koers die er toe doet. Gent Wevelgem in Flanders Field is een affiche van een wielerklassieker, maar bovenal een waar eerbetoon aan een inktzwarte periode in onze geschiedenis. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit op Gent Wevelgem 2022.
Voorbeschouwing Gent Wevelgem 2022
Als ge van ze leven in de westhoek passeert
Deur regen en noorderwinden
Keert omme den tijd als g’ alhier passeert
Den oorlog ga j’ hier were vinden
Ja ‘t is den oorlog da ‘j hier were vindt
En ‘t graf van duizend soldaten
Altijd iemands vader altijd iemands kind
Duizend en duizend soldaten
Willem Vermandere – Duizend Soldaten
Gent-Wevelgem in Flanders Field is het levend “eerbetoon” aan zij die gevallen zijn in de Grote Oorlog. Met de officiële start, voor de derde jaar op rij, in vredesstad Ieper en drie maal de passage over de Kemmelberg, daar waar duizenden mensen sneuvelden.
Naast een sportieve uitdaging – de Kemmelberg is 3.000 meter lang, waar 122 hoogtemeters moeten worden overwonnen en kent de steile stukken tot wel 22% – is het een openlucht theater, alwaar de herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog nooit zullen vervagen. Op de westelijke flank van de Kemmelberg ligt het Ossuaire, een massagraf waar de stoffelijke resten van 5.294 Franse officieren, onderofficieren en soldaten rusten. Verderop richting de top, tref je het Monument Aux Soldats Français, ter nagedachtenis aan de strijders van de 32e Franse Divisie. Pour que nous n’oublions jamais!
En dan de plugstreets, een door de Engelse soldaten gemaakte verbastering van de plaatsnaam Ploegsteert, die zij niet uitgesproken kregen. Drie onverharde stroken die in 2017 door de organisatie zijn toegevoegd aan Gent Wevelgem. In en nabij Ploegsteert werden de meer dan 600.000 gesneuvelden geëerd en werd er opnieuw gestreden, al dan niet vanaf de fiets dat maal.
In 2020 werd de aankomstplaats Deinze, waar de afgelopen zeventien jaren is gestart, verruild met vredesstad Ieper. In Ieper startte Gent Wevelgem op de Menenpoort, het herdenkingsmonument voor vermiste Britse soldaten. In 2021 werd er gestart aan het Canadese oorlogsmonument van de ‘Brooding Soldier’in Sint-Juliaan (Langemark-Poelkapelle).
Wanneer is Gent Wevelgem 2022?
Gent Wevelgem 2022 wordt op zondag 27 maart 2022, de zondag een week voor de Ronde van Vlaanderen 2022, verreden. Geheel volgens traditie van de laatste jaren staat deze UCI WorldTour koers twee dagen na de E3 Saxo Bank Classic 2022 op het programma en drie dagen voor Dwars door Vlaanderen 2022. Gent Wevelgem 2022 is dus een van voorjaarsklassiekers die in de Vlaamse Wielerweek plaatsvindt. Na de Omloop het Nieuwsblad, Strade Bianche, Milan San Remo en de E3 Saxo Bank Classic, is Gent Wevelgem de vijfde voorjaarsklassieker binnen de UCI WorldTour van het jaar 2022.
Historie Gent Wevelgem 2022
In de decennia van koersen sinds 1945 heeft Gent-Wevelgem, zoals zovele andere wedstrijden in Vlaanderen, talrijke herhalingen, parcourswijzigingen en kalenderwijzigingen gekend. De wedstrijd werd echter steeds georganiseerd door dezelfde wielerclub, “Het Wiel Vliegende”. De eerste edities van de wedstrijd omvatten veel van de heuvels in de Vlaamse Ardennen op weg van Gent naar Wevelgem, met inbegrip van de kasseien Oude Kwaremont, voordat de beklimming van de heuvels van West-Vlaanderen en Frankrijk, zoals de Zwarteberg en Rodeberg. In de derde editie als een professionele race, veranderde Gent-Wevelgem van datum en werd officieel bekend als een voorjaarsklassieker. Deze verandering zorgde voor meer exposure en bracht een groeiperiode in de koers. Na twee jaar een route naar de kust gevolgd te hebben en daarna het binnenland in te zijn getrokken, begon het parcours van 1950 meer de Vlaamse Ardennen met de West-Vlaamse heuvels te mengen, inclusief de toevoeging van de Eikenberg.
De periode vanaf 1962 was de belangrijkste ontwikkelingsfase van de race, en het hart en de ziel van Gent-Wevelgem zou in de heuvels van West-Vlaanderen komen te liggen, en de iconische plek zou de Kemmelberg worden. Misschien wel een van de mooiste kenmerken van Gent-Wevelgem is de opname van twee beklimmingen van de Kemmelberg. Ik geloof graag dat dit werd gedaan ter ere van de veldslagen die hier werden uitgevochten. De Eerste Slag om de Kemmelberg werd uitgevochten op 17-19 april 1918, en zag hoe de Britten de aanval van het Vierde Leger van Duitsland weerstonden.
De Tweede Slag om de Kemmelberg vond zes dagen later plaats, waarbij de Duitse generaal Karl Höfer werd gevierd als de held van de Kemmelberg – Held vom Kemmelberge – omdat hij een verrassingsaanval op de Britse troepen had georganiseerd. Een rit over de kasseienklim – tot 1956 slechts een onverharde weg – laat duidelijk de strategische positie van de heuvel zien, aangezien hij een harde S vormt, waarbij de hellingen van de noord- en zuidkant onmiddellijk wegvallen van de zwaar beboste kam. Het marmeren ossuarium op de top van de heuvel eert de gesneuvelde soldaten van de Geallieerden, wiens vervangers vijf maanden later de controle over de Kemmel overnamen tijdens de Slag om de Vlaamse Pieken in september 1918. In de poëtische woorden van McCrae, de fakkel werd overhandigd uit falende handen, en hij werd hoog gehouden.
Het is gemakkelijk te begrijpen hoe de wedstrijd zelf verloren kan gaan temidden van de talrijke evenementen die zoveel van de heuvels van de Vlaamse Ardennen aandoen, elk strijdend om de zo belangrijke status als een belangrijke voorbereidingswedstrijd voor de Ronde van Vlaanderen. Hoewel de voorbereiding op Vlaanderen op veel van dezelfde wegen van vitaal belang is voor succes in de meest veeleisende van de Vlaamse klassiekers, bieden de heuvels en smalle wegen van de uithoeken van België hun deel van de uitdagingen die hebben geholpen Gent-Wevelgem te ontwikkelen tot de enige race die het kon worden, een semi-klassieker. Maar de lijst van winnaars is trots, geworteld in de kracht van de grootste Belgische renners: Briek Schotte, Rik Van Looy, Raymond Impanis, Herman Vanspringel, Eddy Merckx (eerste foto onder), Walter Godefroot, Eric Vanderaerden en Tom Steels (tweede foto onder).
Gent-Wevelgem wordt nu precies een week voor de Ronde van Vlaanderen verreden en omvat een veeleisender parcours – 210 kilometer met een circuit van acht beklimmingen dat twee keer wordt afgelegd voor de finish in Wevelgem. In een poging om zijn status te verbeteren, zijn bekendheid te vergroten en meer anticipatie voor de Ronde te creëren, heeft Gent-Wevelgem een stamboom die kan meedingen naar meer prestige in de WorldTour, met de hoop dat het een belangrijke voorbereidende wedstrijd voor de Ronde van Vlaanderen wordt, terwijl het tegelijkertijd op zijn eigen merites zijn geschiedenis en reputatie als een klassieker vertegenwoordigt. Maar terwijl de Ronde van Vlaanderen onuitwisbaar verbonden is met de schoonheid en moeilijkheidsgraad van de kasseien en heuvels van de Vlaamse Ardennen, is Gent-Wevelgem op zijn eigen manier verbonden met de Vlaamse velden van de Eerste Wereldoorlog en het symbolische hart van de regio, de stad Ieper.
De heroïsche editie van 2015
“Het is koersen met de hol open.” – Michel Wuyts na drie kwart koers over het slagveld in Gent-Wevelgem 2015.
“Dit is een koers om duimen en vingers bij af te likken“. – Opnieuw Wuyts.
De editie Gent-Wevelgem 2015 staat bij veel wielerliefhebbers in het geheugen gegrift en terecht. Het was dé stormeditie van de Vlaamse voorjaarsklassieker. Het peloton streed meer tegen de wind dan tegen elkaar, renners waaiden letterlijk de sloot in. Het leverde fascinerende beelden op en de geslepen Luca Paolini als winnaar bij de mannen.
In voorjaar van 2020 kwam Sporza met een schitterende terugblik op deze heroïsche editie van Gent-Wevelgem!
Vorige editie
Wout van Aert (Jumbo-Visma) reed zondag naar de overwinning in Gent-Wevelgem. Hij won een sprint van een kleine groep voor Giacomo Nizzolo (Qhubeka-Assos) en Matteo Trentin (UAE-Team Emirates).
De Belgische eendagswedstrijd mag dan wel uitgemond zijn in een snelle finish met verschillende toppers in de strijd, het was allesbehalve een conventionele editie van de wedstrijd, want de leiders vochten voor de overwinning na een lange dag vooraan te hebben doorgebracht in een grote beweging die zich vormde in de zijwind met nog zo’n 175 km te gaan in de wedstrijd.
Zelfs met zoveel kilometers te gaan voor de finish hield een selecte groep van de oorspronkelijke koplopers stand tot in Wevelgem (nadat ze 1,1 km meer hadden afgelegd dan oorspronkelijk gepland nadat een brand in de stad Menen tot wijzigingen in het parcours had geleid).
Zeven renners rolden uiteindelijk samen Wevelgem binnen en Van Aert won overtuigend in de slotrit.
Parcours Gent Wevelgem 2022
Elke avond om precies acht uur verzamelen de burgers van de Vlaamse stad Ieper, samen met toeristen en bezoekers, zich bij de Menenpoort aan de rand van de stad om te luisteren naar het blazen van de Last Post door de plaatselijke brandweer. De naam is afgeleid van de gewoonte om aan het eind van de dag alle wachtposten rond een militair kamp te inspecteren en bij elk van hen een oproep te spelen. Dit ritueel wordt sinds 1928 uitgevoerd ter herdenking van de soldaten van het Britse leger die vóór 16 augustus 1917 in de Ieper Salient tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn gesneuveld en die geen bekend graf hebben.
De locatie van het monument is bijzonder schrijnend omdat het op de oostelijke route van de stad ligt waarlangs geallieerde soldaten naar de strijd marcheerden. Zij die nooit terugkeerden, zijn er zeker van dat hun dood niet tevergeefs was. Synoniem met de oorlog, de Vlaamse velden en het ritueel van de Last Post zijn klaprozen, waarvan de onverklaarbare overvloed tijdens de gruwelijkheden van de oorlog het eresymbool van Remembrance Day is geworden.
De bloem was ook de aangrijpende invloed voor “In Flanders Fields”, een van de meest opmerkelijke gedichten die luitenant-kolonel John McCrae tijdens de Eerste Wereldoorlog schreef op 3 mei 1915, nadat hij getuige was geweest van de dood van zijn vriend, luitenant Alexis Helmer, de dag ervoor. De maand april was in de jaren 1915-18 heel anders dan de maand april die nu als de Vlaamse Wielerlente wordt bestempeld en waarnaar zo wordt uitgekeken.
De stad Ieper, die in westelijke richting de Schelde en de Leie doorkruist, ligt op slechts 50 kilometer van het hart van de Vlaamse Ardennen, maar in veel opzichten voelt het veel meer. Het terrein in Vlaanderen kan even snel veranderen als het weer en het dialect, en de heuvels van de Vlaamse Ardennen worden snel achter zich gelaten voor vlak, vruchtbaar akkerland dat het verre westelijke labyrint van België bepaalt. Een meedogenloze wind zweept de uitgestrekte vlakten op en kerktorens rijzen op aan de horizon, ze verbinden de kleine stadjes met een schijnbaar vreemde taal die past tussen de hooi- en tarwevelden, de schapen- en rundveehouderijen, velden die nog steeds pokdalig zijn met betonnen bunkers gebouwd door het Duitse leger en eervol versierd met minutieus verzorgde militaire begraafplaatsen.
Netjes verscholen tussen Ieper en Armentieres in Frankrijk, waar België zich willekeurig aan de Franse grens lijkt vast te naaien, zijn er vloeiende hellingen die deze zak land bedekken, vlakke velden in de kleur van lichte toast verruild voor pluchen groene bulten versierd met bloeiende wilgen en kersenbomen. De hoogste van deze heuvels, op 156 meter, is de Monte Kemmel, bekend als de Kemmelberg, en het toneel van een van de hevigste gevechten in de lente van 1918 tijdens de Slag om de Leie.
Overzicht onverharde stroken en hellingen Gent Wevelgem 2022
- Scherpenberg (800 m, 9,1%) – na 150 kilometer
- Vidaigneberg (1,9 km, 4,7%) – na 154 kilometer
- Baneberg (300 m, 10%) – na 156 kilometer
- Monteberg (1 km, 7,3%) – na 161 kilometer
- Kemmelberg-Belvédère (2,5 km aan 4,4%) – na 163 kilometer
- Hill 63 – na 177 kilometer
- Christmas Truce – na 179 kilometer
- The Catacombs – na 182 kilometer
- Monteberg (1 km, 7,3%) – na 193 kilometer
- Kemmelberg-Belvédère (2,5 km aan 4,4%) – na 195 kilometer
- Scherpenberg (800 m, 9,1%) – na 202 kilometer
- Vidaigneberg (1,9 km, 4,7%) – na 207 kilometer
- Baneberg (300 m, 10%) – na 209 kilometer
- Kemmelberg-Ossuaire (3 km aan 4%) – na 213 kilometer
Favorieten Gent Wevelgem 2022
Na de machtsvertoon van Jumbo-Visma in de E3 afgelopen vrijdag lijken ook de papieren voor de formatie van Richard Plugge in Gent-Wevelgem in uitstekende orde te zijn. Grote vraag is dan ook: wie zijn de grootste uitdagers?
***** Wout van Aert
De Omloop, check. De E3, check. Gent-Wevelgem heeft-ie al, maar waarom zou hij hem zondag niet willen pakken om vervolgens blakend van het zelfvertrouwen naar de Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix af te reizen! Opnieuw vijf van de vijf sterren.
**** Christophe Laporte
Het klinkt onlogisch, maar het grootste gevaar voor een nieuwe zege van titelverdediger Wout van Aert ligt bij zijn eigen ploegmaat. Nee, onzin. Maar een reëel scenario: Jumbo gaat zondag Christophe Laporte uitspelen zodat hij in Vlaanderen en in Roubaix met een vette klassieke zege op zak alle kasseien schoonlikt voor D’n Wout. Best prima gedachten toch?
*** Mads Pedersen
Natuurlijk zullen de andere ploegen daar een stokje voor steken. Quick-Step zit in de hoek waar de klappen vallen, maar Trek-Segafredo reist wel met ambities naar Gent-Wevelgem. Mads Pedersen weet namelijk hoe je wint in Wevelgem, in 2020 was hij de snelste en klopte hij onder andere Van Aert en in het kielzog van de Deen hebben ze nog een andere outsider die eveneens rappe benen heeft: Jasper Stuyven.
** Arnaud Démare
Als het op sprinten aan gaat komen mag twee sprinters-in-vorm opschrijven. De eerste is de Fransman Arnaud Démare. De ploegmaat van Stefan Küng – een outsider mits hij alleen weg komt zondag – overleefde de Poggio vorige week en reed kort in De Driedaagse De Panne. Als hij de Kemmel overleefd maakt hij een grote kans!
* Tim Merlier
Datzelfde geldt voor Tim Merlier! De Belgische spurtbom van Alpecin-Fenix wist woensdag te winnen in De Panne en zal de vooruitgeschoven man zijn in een equipe waar ze ook nog Jasper Philipsen achter de hand hebben. Merlier klopte woensdag Dylan Groenewegen (geen ster of dark horse bij ons, maar je mag hem nooit afvlakken!) en wil zondag op herhaling!
Dark horses: Florian Sénéchal, Anthony Turgis, Matteo Trentin, Arnaud de Lie en Biniam Girmay
Meerdere dark horses, op verzoek, om te overwegen. Om er een paar knaken mee te winnen of om je vrienden te verslaan in de wielerpronostiek of je voorjaarsklassiekers-pool met je vrienden.
Allereerst Florian Sénéchal. Zal namens Quick-Step met Kasper Asgreen de uit te spelen man zijn, maar de Fransman beschikt over een goed eind schot en werd al eens tweede in Wevelgem.
Zijn landgenoot Anthony Turgis werd dan weer tweede in Milan Sanremo maar zakte door het ijs in de E3. Kan hij zich zondag revancheren?
Iemand die ook al vaak kort reed in Gent-Wevelgem is Matteo Trentin. Werd derde in 2020 en 2021 en was bij de Omloop al vroeg in het seizoen bij de pinken én won Le Samyn. Gevaarlijke outsider voor morgen. Schrijf maar op!
Iemand die je ook kan opschrijven is een jonge knaap van Lotto Soudal. Zelfs Sporza commentator Karl Vannieuwkerke schuift hem voor Gent-Wevelgem naar voren: Arnaud De Lie. “Een 20-jarig piepkuiken van Lotto-Soudal”, klinkt het bij Sporza. “Hij kan overleven en meesprinten aan de finish.” De Lie won de Grote Prijs Monseré en de Trofeo Playa de Palma-Palma en kan morgen verrassen!
Over verrassingen gesproken. Last but not least tippen we de man-in-vorm van Afrikaanse afkomst: Biniam Girmay. Op veel plekken langs het parcours van de E3 klonk het Biniam Allez Allez, hetgeen ons doet bevestigen dat wij niet de enige fans zijn. De 22-jarige uit Eritrea reed naar een heel knappe top-10 in Sanremo en werd afgelopen vrijdag vijfde in Harelbeke. Zondag het podium?
Favorieten Gent Wevelgem 2022 volgens Voorjaarsklassiekers.be:
***** Wout van Aert
**** Christophe Laporte
*** Mads Pedersen
** Arnaud Démare
* Tim Merlier
Dark horses: Florian Senechal, Anthony Turgis, Matteo Trentin, Biniam Girmay en Arnaud de Lie