Natuurlijk, de Omloop het Nieuwsblad is de eerste kasseienkoers van het jaar. Maar met Milan San Remo 2022 staat de eerste echte, grote klassieker van het jaar op het programma. De eerste van de vijf wielermonumenten. Ieder jaar als de krokussen de kop op steken, bomen en dieren ontwaken uit hun winterslaap, is het wielerjaar pas écht begonnen. Milan San Remo wordt niet voor niets liefkozend La Primavera genoemd: de lente.
Voorbeschouwing Milan San Remo 2022
Het parcours van Milan San Remo 2022 is een ware reis van de ene naar de andere jaargetijde. Vertrekkend uit Lombardije, dwars door de Piëmont, is het vaak nog koud en kil. Alsof het nog hartje winter is. Maar eenmaal over de Apennijnen, doemt met de Ligurische Zee het voorjaar op. Zon, zand en zee en eeuwige glorie lonkt, na een koers van driehonderd kilometer, op de brede boulevard én finishstraat de Via San Remo. Andiamo!
Op deze pagina blikken wij uitgebreid vooruit op Milan San Remo 2022, naast de Omloop, Kuurne en de Strade Bianche de vierde voorjaarsklassieker van 2022, maar het eerste wielermonument van het jaar. Voorjaarsklassiekers.be presenteert de voorbeschouwing Milan San Remo 2022!
“Deze koers is als een opera, met een aanzwellend crescendo” – Mark Cavendish, winnaar van La Classicissima in 2009, in de Holland Sport Special ‘Milan San Remo’, (maart 2014), Wilfried de Jong.
“Zeven uur schudden met de fles. En dan de kurk eraf.” – Fabian Cancellara, Milan San Remo-winnaar in 2008.
Historie Milan San Remo
Elk jaar in Milan San Remo voert het wielerpeloton van Milan naar San Remo dwars door de de provincie Allessandria. Liggend in de regio Piëmont is dit een bedevaartsoord voor wielerfans. Het thuisland van wielerlegendes Costante Girardengo (de eerste echte Campionissimo) en Fausto Coppi, samen goed voor negen overwinningen in La Classicissima op. Als we daar de vier zeges van Gino Bartali, die andere grootheid in het Italiaanse wielrennen van de jaren veertig en vijftig, bij optellen komen we al op 13.
Het is overigens niet een thuisrijder, maar Eddy Merckx die met maar liefst zeven overwinningen recordhouder is van Milan San Remo. Na het floreren van de Italianen in La Primavera met de prachtige duels tussen De Grote Twee Bartali en Coppi in de jaren veertig en vijftig – maakten de buitenlanders meer en meer de dienst uit. Naast Merckx wist ook Roger de Vlaeminck de koers drie maal te winnen. Maar eerlijk is eerlijk. Naast deze Belgen wisten alleen de Duitser Erik Zabel (vier zeges) en de Spanjaard Oscar Freire (drie zeges) zich als niet thuisrijder in de top van de lijst met meervoudige winnaars te scharen. Verder zien we daar vooral Italianen. Naast Girardengo, Bartali en Coppi zien we daar ook namen als Gaetano Belloni, Alfredo Binda, Giuseppe Olmo en Loretto Petrucci.
Waar de Belgen, naast de recordhouder, ook de afgelopen edities mochten juichen – Wout van Aert was laureaat in 2020, Jasper Stuyven won vorig jaar – moeten we voor Nederlands succes terug naar 1985, toen Tukker Hennie Kuiper de sterkste was.
“Milaan-Sanremo was voor mij de minst makkelijk te winnen klassieker.” – Hennie Kuiper, Milan San Remo-winnaar in 1985
Vorige editie
Jasper Stuyven wist vorig jaar vriend en vijand te verrassen door de 112e editie van Milan San Remo op zijn naam te schrijven. Niet één van De Grote Drie, maar de sluwe chocolatier uit Leuven mocht op het hoogste schavotje in San Remo de bloemen en champagne in ontvangst nemen.
Parcours Milan San Remo 2022
Is het de mooiste? Nee. De oudste? Evenmin. De meest spectaculaire? Ook niet. Maar ook Milan San Remo 2022 zal weer de langste klassieker van het jaar worden. Soms nipt boven, soms nipt onder de driehonderd (!) kilometer. Inderdaad, ga er maar aan staan! Zo ook de editie van 2022. Tel zaterdag bij Milan Sanremo 2022 de 9,2 kilometer aan neutralisatie erbij op en je komt op ruim 300 kilometer koers. By far dus de langste voorjaarsklassieker en de langste van alle wielermonumenten. En laat dat nou een treffend kenmerk zijn van deze loodzware monument. Wil je winnen in Sanremo dan ben je een grote meneer. Want in deze koers worden de grote mannen van de jongens gescheiden.
“Je kunt ‘La Primavera’ op de Cipressa niet winnen, maar wel verliezen.” – Vicenzo Nibali, de laatste Italiaanse Milan San Remo-winnaar (2018).
“Je kunt het winnen van Milan San Remo vergelijken met een puzzel leggen. Het laatste stukje laat je beter in je achterzak zitten.” – Oud-Sporza commentator Michel Wuyts, die vorig jaar afzwaaide maar voor een heel generatie wielerfans de stem van een wielerklassieker als ‘La Primavera’.
Hellingen Milan Sanremo 2022
1. Passo di Turchino (8,4 km aan 5,1% gemiddeld en 9,3% maximaal): nog 150,1 km tot aan finish
2. Capo Mele (1,8 km aan 3,9% gem. en 8,1% max.): nog 51,5 km
3. Capo Cervo (2,5 km aan 4,1% gem. en 5% max.): nog 46,6 km
4. Capo Berta (0,3 km aan 4,3% gem. en 8% max.): nog 38,8 km
5. Cipressa (5,6 km aan 4,1% gem. en 7% max.): nog 21,6 km
6. Poggio (3,7 km aan 3,5% gem. en 6% max.): nog 5,5 km
Routeboek: belangrijkste doorkomsten Milan San Remo 2022
om 10u10: officiële start in Milaan
omstreeks 13u30: Passo di Turchino
omstreeks 15u35: Capo Mele, Capo Cervo en Capo Berta
omstreeks 16u25: Cipressa
omstreeks 16u45: Poggio
omstreeks 17u: aankomst Via Roma, Sanremo
Favorieten Milan San Remo 2022
Na het zien van de legendarische één-twee-drie van Jumbo Visma in Parijs-Nice, gingen de gedachten op de burelen van de redactie natuurlijk gelijk terug naar de coupe van Gewiss in de Waalse Pijl van 1994. Of het meesterstuk van Johan Museeuw en kompanen van Mapei in Parijs-Roubaix 1996. En zaterdag 19 maart aanstaande in Milaan San Remo 2022? Is het dan weer Jumbo-boven? Of zijn er andere kleppers die Wout van de troon kunnen stoten? Wie zijn de grootste favorieten voor Milaan San Remo 2022?
Update vrijdag 18 maart 2022: de redactie was genoodzaakt om de maandag 15 maart 2022 gepubliceerde rij der favorieten Milan San Remo 2022 te herschrijven. Eerder deze week plaatste Sonny Colbrelli een foto op zijn Instagram met de mededeling dat hij moest passen voor Milan San Remo. Reden: bronchitis en te ziek. Op moment van schrijven, vrijdagochtend 18 maart 2022, moeten we helaas stellen dat het niet bij Colbrelli bleef. Een dag later twitterde Quick-Step dat Julian Alaphilippe eveneens kampt met bronchitis. De regenboogtrui ontbreekt in La Primavera. Donderdag druppelden ook de afmeldingen Oliver Naesen en Davide Ballerini binnen tot donderdagavond plots het nieuws kwam dat zelfs de titelverdediger niet kan starten. Ook Jasper Stuyven heeft in Parijs-Nice iets opgelopen en is afwezig door ziekte.
In de schaduw van al deze afmeldingen, kregen we dan wel weer de bevestiging van de aanwezigheid van Mads Pedersen (in plaats van ploegmaat Stuyven) en het gerucht dat Mathieu van der Poel zijn comeback zou gaan vervroegen (deelname echter nog niet bevestigd).
Dit alles resulteerde in een herschreven rij der favorieten voor Milan San Remo 2022! Voor het gemak en voor het overzicht hebben we de initiële sterrenverdeling laten staan en hebben we een streep gezet door de namen van de renners die eerder een ster kregen toegewezen maar niet aanwezig zijn. Deze sterren zijn opnieuw toegekend. Voorjaarsklassiekers.be presenteert je hierbij de definitieve sterrenverdeling van een toch al onthoofde Milan San Remo 2022.
***** Wout van Aert
Met stip op één. En niet zonder reden. Hoewel Parijs-Nice niet op zijn lijstje met doelen stond – sterker D’n Wout heeft geleerd van de Tirreno van vorig jaar en bouwt dit seizoen rustig op naar zijn absolute doelen: de Dubbel Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Maar één van de, misschien wel dé, beste man in koers op het moment reed dit seizoen in 11 starts al naar 9 top-drie klasseringen. Eind februari pakte hij met de Omloop het Nieuwsblad al gelijk een dikke vette vis, maar zijn optreden in Parijs-Nice van jongsleden week deed weer menig vriend en vijand doen verbazen. Wat een optreden. Wat een nummer. Eerst de coupe met zijn ploegmaats, vervolgens de sprint nipt verliezen van Jakobsen, daarna nog een top-drie klassering, om in de tijdrit in etappe vier iedereen achter zich te laten. Het meest verbazingwekkende liet hij misschien wel op de slotdag zien. Nadat hij in etappe 5 expres liet lopen (alles voor de Dubbel), was het Wout van Aert – en alleen Wout – die met een meesterlijke inspanning Primož Roglič over de Col d’Èze en zo naar de eindzege in Parijs-Nice loodste. Kan Van Aert zijn kunststukje van 2020 herhalen om vervolgens als dé favoriet aan de start van Vlaanderens Mooiste te staan? We horen je denken “dan moet hij wel een betere sprint rijden dan de voorgaande weken”. Eens, maar dit wordt wel een sprint na 300 kilometer. Ga er maar aan staan. Voor ons is Van Aert de te kloppen man in Milan Sanremo 2022!
**** Caleb Ewan
Als Wout van Aert voor de tweede maal in drie jaar de beste willen zijn in de Bloemenstad, moet hij wel afrekenen met de beste sprinter van de wereld. De 27-jarige klasbak van Lotto Soudal won dit jaar al in de Tirreno-Adriatico en ook eerder in de Saudi Tour, de Haut Var en spurtte twee weken geleden in Kuurne-Brussel-Kuurne naar een tweede plaats, achter Fabio Jakobsen. Dat de 25-jarige Nederlander in dienst van Quick-Step in deze lijst met favorieten schittert door afwezigheid en de Pocket Rocket uit Sydney maar liefst vier van de vijf sterren krijgt is redelijk simpel: Ewan reed in vijf starts al drie maal naar een top-10 klassering en het scheelde weinig of hij schreef Milano Sanremo vorig jaar op zijn naam. Hij overleefde de Poggio – sterker hij was uitstekend bij de pinken en zat zelfs strak in het wiel van Van Aert (zie foto onder) – en wist de sprint van het aanstormend peloton te winnen. Echter, het was de toen 28-jarige chocolatier uit Leuven die Ewan nipt voor bleef. Dit voorjaar heeft Ewan alle zinnen gezet op La Classicissima. Kan hij zijn gedroomde koers eindelijk winnen? Update vrijdagmiddag 18 maart 2020: ook Ewan is ziek en doet niet mee!
*** Tadej Pogačar
Het is nogal eentonig. Natuurlijk, achter Wout van Aert staat Celab Ewan – een naam die je in de Vlaamse koersen niet ziet terug komen. Maar de naam van Tadej Pogačar zien we dit jaar in elke rij der favorieten terug waar hij ook start. Of het de UAE Tour is, of de Strade Bianche of de Tirreno-Adriatico. Hij startte er. Hij won er. De Sloveen gaat dit jaar zijn debuut maken in de Ronde van Vlaanderen, al is het om voor te bereiden op de kasseien etappe in de Tour de France. De echte kenners weten wel beter. Als hij de Koppenberg over geraakt mag je hem opschrijven. En in La Primavera!? Knappe jongen om hem eraf te krijgen op de Poggio. En met zijn katterappe sprint kan hij zomaar, net als Van Aert in 2020 en Julian Alaphilippe in 2019, de dubbel Strade – Sanremo op zijn naam schrijven!
** Julian Alaphilippe
Julian Alaphilippe is ziek en zal niet meedoen aan Milan Sanremo 2022.
De winnaar van Milan Sanremo 2019 heeft er veel voor over om het eerste wielermonument van het seizoen op zijn naam te schrijven, echter zijn wij hier op de redactie het unaniem eens met elkaar: er moet een wonder gebeuren mocht de wereldkampioen hier winnen. De Fransman slaat dit jaar de Vlaamse klassiekers over, om in het Waalse werk helemaal te staan en zijn hiaat op zijn palmares weg te werken: Luik-Bastenaken-Luik winnen. En zaterdag? Een renner met de crandeur van Flip mag nooit ontbreken in de rij der favorieten én mag je nooit afvlakken voor de eindzege. Alaphilippe viel echter wel door de mand in de Strade – hoewel hij daar dan wel weer hard tegen de grond ging – en dus is het koffiedik kijken hoe de benen zaterdag op de Via Roma in Sanremo zijn.
** Mads Pedersen
Het hele voorjaar afgesteld op maar 1 doel. Een masterplan had-ie zelfs. Alles zou moeten wijken voor zijn grote doel: Parijs-Roubaix winnen. De 26-jarige Mads Pedersen, samen met Jasper Stuyven de grote man bij Trek-Segafredo, zou Milan San Remo ook helemaal niet rijden. Eeuwig zonde, was de conclusie op de burelen van de redactie van Voorjaarsklassiekers.be. Want de Deen is momenteel in bloedvorm. Na eerder al dit jaar in de Ster van Bessèges te hebben gewonnen, reed hij een ijzersterke Parijs-Nice. In Dun-le-Palestel, in de derde etappe, klopte hij Wout van Aert zelfs in de sprint van een uitgedund peloton. Daarnaast reed hij ook naar een derde stek in de groene trui. Milan San Remo liet hij links liggen – uiteraard volledig afgestemd op zijn doel in Roubaix en in overleg met zijn ploegmaat en vriend Stuyven, die in San Remo de naar voren geschoven man zou zijn. Maar donderdagavond kwam het nieuws dat de chocolatier uit Leuven zichzelf niet kan opvolgen, door dat ook hij dus ziek is geworden. Het gegeven dat Pedersen wél aanwezig is in Milan San Remo, maakt hem meteen tot één van de grotere favorieten. Natuurlijk is San Remo een loterij. En natuurlijk is een sprint van 300 kilometer anders dan een sprint van 190 kilometer (etappe 3, Parijs Nice 2022), maar toch. Bloedvorm en goesting brengt een coureur ook ver. En dat-ie de Cipressa en Poggio kan overkomen, zijn wij wel van overtuigd. Kan de ranke wereldkampioen van Harrogate te 2019 deze bizarre plottwist in zijn voordeel beslechten?
* Sonny Colbrelli
Sonny Colbrelli door bronchitis niet aanwezig in Milan Sanremo 2022.
‘Parijs-Roubaix was heel belangrijk, het is ongelofelijk dat ik won bij mijn eerste deelname. Het was een gouden jaar en het wordt moeilijk om te bevestigen in 2022. Maar ik ga het wel proberen. Ik start in de klassiekers, met Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race en Parijs-Roubaix als doelen. Mijn droom is echter om na vijf jaar terug te keren in de Giro d’Italia. Ik mis die ronde enorm’. De ambities van de 31-jarige Sonny Colbrelli zijn helder. En dus zal hij er zaterdag ook gelijk willen staan, als de eerste echte grote afspraak daar is. Het is echter wel sterk de vraag hoeveel last de kopman van Bahrain Victorious nog heeft van bronchitis, wat hij opliep en daardoor al na etappe twee moest opgeven in Parijs-Nice. Dat de benen net als zijn wonderjaar 2021 ook in 2022 alweer spreken was duidelijk in de Omloop: toen werd Colbrelli knap tweede achter Wout van Aert. Kan Colbrelli in het eerste wielermonument van het jaar 2022 al gelijk verrassen?
* Jasper Philipsen
Jasper Philipsen kan dit prille seizoen al de nodige adelbrieven voorleggen: twee etappe-overwinningen en de groene trui in de UAE Tour en ook in Parijs-Nice reed Philipsen twee maal top tien. Een overwinning in de Koers naar de Zon wist hij niet te bepalen, maar het zelfvertrouwen is groter dan ooit. ‘Ik heb geen schrik van de Poggio of de Cipressa. Met de conditie die ik nu heb, ga ik daar echt niet weggereden worden.’ Klare taal van de Belgische topsprinter in dienst van Alpecin Fenix, die in afwezigheid van Mathieu van der Poel in Milan San Remo de aangewezen kopman is. Het wordt dus rekening houden met de 24-jarige Belg, die eenmaal eerder van start ging in La Primavera – in 2019 kon Philipsen echter niet mee doen voor de prijzen. De grote vraag is kan De Vlam van Ham het ook in een koers van meer dan 300 kilometer?
Dark horse: Filippo Ganna
De tweede dark horse is Filippo Ganna. Tijdrijden is zijn specialisme, hard rijden is wat hij graag doet. Met 1 meter 93 en iets meer dan 80 kilogram schoon aan de haak ziet de Italiaan van INEOS-Grenadiers er altijd gesoigneerd uit. Of het zijn splinternieuwe Pinarello bolide is, zijn fraaie kousen, zijn aerodynamische, van de nieuwste snufjes voorziene koersbroek, of zijn hippe bril. Qua presentatie heeft Ganna zaterdag al gewonnen. En oh, wat snakt de tifosi naar een nieuwe Italiaanse laureaat. Als Top Ganna wil winnen, zal hij dat op dezelfde manier moeten doen als zijn landgenoot Vicenzo Nibali. En dus anders dan vorig jaar. Toen, in rol als knecht doordat hij niet fit terug kwam uit de Tirreno, maakte hij grote indruk op de Poggio. Wil hij als eerste op de Via Roma aankomen, zal er dit jaar een andere koerstactiek moeten worden uitgespeeld.
Bonus dark horse: Mathieu van der Poel
Gaat-ie starten of was het toch een gerucht? Als Mathieu van der Poel zaterdag toch de fiets opstapt en acte de presence geeft in Milano Sanremo 2022, mag je hem automatisch tot een gevaarlijke outsider noemen. Natuurlijk, hij heeft een flinke achterstand ten opzichte van de rest. Want hij lag er heel lang af. Maar als je de data op de Strava app nader tot je neemt – Van der Poel trapte waarden op trainingsstage in Spanje om de vingers bij af te likken – en weet dat de goesting altijd aanwezig is. Schrijf Matje dan maar op. Natuurlijk, wij denken dat-ie er nog niet 100% staat en verwachten dat hij over vier weken in Parijs-Roubaix wel weer helemaal al de oude zal rondrijden, maar vlak deze alleskunner nooit af!
Sterrenverdeling en favorieten Milan Sanremo 2022 volgens Voorjaarsklassiekers.be (voorzien van update – vrijdag 18 maart):
***** Wout van Aert
**** Caleb Ewan
*** Tadej Pogačar
** Julian Alaphilippe ** Mads Pedersen
* Sonny Colbrelli * Jasper Philipsen
Dark horses: Filippo Ganna en Mathieu van der Poel?
Meer over de koers? Bekijk het het overzicht met voorjaarsklassiekers die in 2022 op het programma staan, lees onze voorjaarsklassiekers podcasts tips of bekijk de voorbeschouwingen van de komende klassiekers, zoals de voorbeschouwing E3 Saxo Bank Classic 2022 of Gent Wevelgem 2022 of natuurlijk die van de Ronde van Vlaanderen 2022!