Favorieten Dwars door Vlaanderen 2024

Met de E3 Saxo Classic 2024 – de mini-Ronde van Vlaanderen – werd afgelopen vrijdag de Vlaamse Wielerweek afgetrapt. Achter Vlaanderens Mooiste is de E3 Prijs met recht de één na zwaarste Vlaamse klassieker die er is. Vroeg in de koers is het oorlog en een loodzwaar parcours met opeenstapelingen van hellingen. Waar de E3 Prijs een echte test is, mag Dwars door Vlaanderen de generale repetitie zijn waar nog eenmaal de nodige wedstrijdprikkels worden opgedaan. Maar Dwars door Vlaanderen is meer dan dat. Het is uitgegroeid tot een volwaardige koers die maar wat zo mooi op je palmares prijkt. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit op de favorieten Dwars door Vlaanderen 2024.

Favorieten Dwars door Vlaanderen 2024 - Wout van Aert (1)

Dwars door Vlaanderen, de koers van de ontbolstering van grootheden

Wat Nederlanders Niki Terpstra, Mathieu van der Poel en Dylan van Baarle gemeen hebben? Beide wonnen dit decennium eerst in Dwars door Vlaanderen voor zij de echt grote vissen gingen winnen: de Ronde van Vlaanderen (Terpstra en Van der Poel) en Parijs Roubaix (alle drie). 

Favorieten Dwars door Vlaanderen 2024 - Niki Terpstra Dwars door Vlaanderen 2012Favorieten Dwars door Vlaanderen 2024 - Dylan van Baarle 2021

Maar Dwars door Vlaanderen is ook de koers van de verrassingen. Herinner je Oscar Gatto (2013) nog? Of Frederik Veuchelen (2006)? Of Jelle Wallays (2015)? Of natuurlijk die leipe Deen, Matti Breschel (2010). Daags voor die beruchte Ronde van Vlaanderen 2010, gewonnen door zijn ploegmaat Fabian Cancellara. Wonnen zij op diezelfde verdachte fiets?

Favorieten Dwars door Vlaanderen 2024 - Matti Breschel Dwars door Vlaanderen 2010

Een ding is zeker, Dwars door Vlaanderen 2024 is bij uitstek een koers waar de renners uit de tweede lijn op azen. Gaat dit een koers worden voor de kleppers die normaal gesproken net te kort komen voor winst in de Ronde van Vlaanderen of is iedereen kansloos of gaat Wout van Aert of Mads Pedersen deze ‘afvinken’? Voorjaarsklassiekers.be fileert alle favorieten én outsiders voor Dwars door Vlaanderen 2024!

Favorieten Dwars door Vlaanderen 2024 volgens Voorjaarsklassiekers.be

Mathieu van der Poel mag dan met een zege wel het alleen recordhouderschap opeisen – Dwars door Vlaanderen 2024 past niet in zijn voorbereiding op Vlaanderens Mooiste. Wout van Aert én de kersverse Gent-Wevelgem 2024 winnaar Mads Pedersen zijn er wel gewoon bij. En daarom automatisch de te kloppen mannen. 

Ondanks zijn valpartij op de Paterberg afgelopen vrijdag in de E3 Saxo Classic kwam de Visma | Lease A Bike klepper nog bijna terug bij MVDP. Wout van Aert rijdt Waregem volledig in het teken van de Ronde van Vlaanderen 2024 – hier zal hij een laatste wedstrijd prikkel op willen doen, om er zondag in de Ronde (en een week later, uiteraard) er optimaal voor te staan. Wij snappen de goesting van de zogezegd renners in tweede lijn, maar wij denken dat Van Aert hier iedereen aan frieten zal rijden!

Favorieten Dwars door Vlaanderen 2024 Wout van Aert

Wout moet dan wel afrekenen met twee zeer gevaarlijke outsiders. Mads Pedersen hadden we al genoemd – die zal met zijn zege in Wevelgem met zeer veel vertrouwen naar Roeselare afreizen. Ook Jasper Philipsen start in Dwars door Vlaanderen met een hele dikke vette vis op zak – zijn zege in La Primavera zal ook als motivatie werken. Bijkomend voordeel voor De Vlam van Ham is dat hij – in afwezigheid van Matje – de kopman is. Zowel Pedersen als Philipsen reden hier vorig jaar respectievelijk naar een vijfde en vierde plek. Dit jaar voor winst?

Favorieten Dwars door Vlaanderen 2024 - Mads Pedersen

Pedersen zit bij Lidl-Trek overigens in een luxe positie. Want naast de Deen zelf, kunnen ook Jasper Stuyven, Toms Skujiņš en Jonathan Milan winnen. Allen stuk voor stuk enorm in vorm en alle drie kunnen profiteren van de aandacht naar de Deen. Stuyven hoopt net als de E3 Saxo Classic – waar hij heel sterk reed en tweede werd – in de diepe finale nog een keer goed aan de boom te schudden. Woensdag kan het dan zomaar zijn kant op vallen. De Let rijdt het hele voorjaar al zeer sterk en is in onze ogen een goeie pion voor je voorjaarsklassiekerspoule. Zijn Italiaanse ploegmaat kan dan weer rekenen op zeer snelle benen. Is het woensdag opnieuw prijs voor Lidl-Trek?

Tim Wellens en Oier Lazkano waren dan weer op afspraak in de E3 Saxo Classic. Zowel de Belg van UAE Emirates als de Bask van Movistar hopen woensdag eindelijk eens prijs te schieten. Opgepast, Wellens is in bloedvorm en is een grote outsider of misschien wel schaduw favoriet voor de Ronde van Vlaanderen en Lazkano reed hier vorig jaar al naar een tweede plaats!

Dan de iutsiders en dark horses. Allereerst Laurence Pithie. De Australiër van Groupama-FDJ rijd eigenlijk al het hele jaar heel sterk. Zo werd na een gewonnen Cadel Evans Great Ocean Road Race ook kort gereden in Le Samyn (achtste), enkele etappes in Parijs-Nice en reed hij zelfs in Sanremo als ook Classic Brugge-De Panne naar een top-20 klassering. Afgelopen zondag in Gent Wevelgem was de pas 21-jarige rappe man uit Christchurch opnieuw bij de pinken, echter moest hij genoegen nemen met een 26e plaats. Kan Pithie woensdag opnieuw verrassen?

Eveneens een rappe man en iemand die afgelopen zondag in Gent Wevelgem er in de diepe finale wél uitkwam, was Jordi Meeus. Zeer knap derde en woensdag in Dwars door Vlaanderen 2024 zal Meeus – samen met Danny van Poppel – de speerpunten zijn van BORA-hansgrohe.

Sterrenverdeling Favorieten Dwars door Vlaanderen 2024

***** Wout van Aert
**** Mads Pedersen
*** Jasper Philipsen
** Jasper Stuyven
* Oier Lazkano
Dark horses: Bimian Girmay, Jonathan Milan, Tim Wellens, Toms Skujiņš en Laurence Pithie