Scheldeprijs

Meteen naar de voorbeschouwing Scheldeprijs 2022? Navigeer hier naar de voorbeschouwing met favorieten Scheldeprijs 2022!

De Scheldeprijs, in het verleden ook wel de Grote Scheldeprijs, Scheldeprijs Vlaanderen of Scheldeprijs Schoten genoemd, is één van de oudste wielerwedstrijden van België. De eendaagse wedstrijd kende een lange traditie van Antwerpen als startplaats en Schoten als finishplaats. Tot vorig jaar. Voor het eerst in de geschiedenis van de koers werd gestart buiten de Belgische grens en wel in het Zeeuws-Vlaamse Terneuzen.

Hoewel de koers ouder is dan bijvoorbeeld de Ronde van Vlaanderen, is de Scheldeprijs veel minder prestigieus dan de Ronde. Het feit dat de Scheldeprijs de Vlaamse klassieker met het minste aantal hoogtemeters is, zal hier ten grondslag aan liggen.

Lange tijd was de nogal onbekende Piet Oellibrandt als enige de recordhouder. De Belg won de Scheldeprijs in 1960, 1962 en 1963 en kreeg pas in het voorbije decennium gezelschap van Mark Cavendish, die zegevierde in 2007, 2008 en 2011. Vandaag de dag is Marcel Kittel echter Koning Scheldeprijs. De Duitser won het sprintersbal inmiddels vijf maal: in 2012, 2013, 2014, 2016 en in 2017.

Voorbeschouwing Scheldeprijs 2020

De biljartvlakke wegen van de Scheldeprijs staan vaak garant voor uiteenspattingen en waaiers!

Scheldeprijs 2021

Editie nummer 109, de Scheldeprijs is daarmee de oudste Belgische wielerwedstrijd die er is, staat op woensdag 7 april 2021 op het programma. Ook in 2021 zal de koers hoogstwaarschijnlijk weer uitlopen in een sprint en ook dit jaar staat hij weer op de woensdag tussen de Ronde van Vlaanderen 2021 en Parijs-Roubaix 2021 op het programma! Met de Scheldeprijs 2021 zijn dus, tussen de spectaculaire kasseiklassiekers door, de sprinters eenmaal aan zet.

Scheldeprijs 2021

Caleb Ewan, Niccolo Bonifazio en Bryan Coquard, het podium van de Scheldeprijs van 2020. We zagen Pascal Ackermann worden gediskwalificeerd en de Belgen Tim Merlier en Jasper Philipsen niet verder komen dan plaats vier en vijf. Om maar te zwijgen over het gemis van de Nederlandse toppers Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen. Op het moment van schrijven is het nog onduidelijk welke kleppers er aan de start van de editie van dit jaar gaan verschijnen, maar één ding is zeker: op woensdag 7 april zullen we een sprinter als eerste over de meet op de Churchill-laan zien komen! Daags voor de koers vindt je een voorbeschouwing met favorieten voor de Scheldeprijs 2021!

Eerdere edities:

Scheldeprijs 2020

Woensdag 8 april, vier dagen na de Ronde van Vlaanderen, zou de 108e editie van de Scheldeprijs op het programma staan. Echter door COVID-19 en het herziene programma staat de Scheldeprijs 2020 nu op woensdag 14 oktober 2020 op het programma.  Samen met de Brabantse Pijl, zal de Scheldeprijs 2020 onderdeel zijn van de UCI ProSeries – een nieuwe divisie ingevoerd door de UCI.

De Scheldeprijs Schoten, zoals de koers voluit heet, zal door de corona maatregelen niet van start gaan in het Zeelandse Terneuzen (Nederland) en zal zowel starten als finishen in Schoten. De Scheldeprijs Schoten 2020 zal, hoogstwaarschijnlijk en geheel volgens traditie, weer een sprintersbal worden.

Wanneer is de Scheldeprijs 2020?

Woensdag 14 oktober wordt de 108e editie van de Scheldeprijs gereden. De Scheldeprijs 2020 staat zo precies tussen de laatste twee kasseienkoersen, Gent Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen, op de kalender. Met de afgelasting van Parijs Roubaix is deze Vlaamse Wielerweek de afsluiting van de voorjaarsklassiekers in dit najaar.

Voorbeschouwing Scheldeprijs 2020

Vorig jaar wist Nederlander Fabio Jakobsen zijn titel in de Scheldeprijs met succes te prolongeren. De sprintbom van Deceuninck-Quick Step versloeg Duitser Max Walscheid (Team Sunweb) en Brit Chris Lawless (Team Sky) in de massaspurt. Voor Jakobsen was het dus zijn tweede zege in Schoten op een rij en eveneens zijn tweede zege van het seizoen – daar hij vóór de Scheldeprijs al wist te zegevieren in de Ronde van Algarve.

Scheldeprijs 2020

Fabio Jakobsen klopt Max Walscheid en Chris Lawless en kan voor de tweede maal op rij juichen in Schoten.

Uitslag Scheldeprijs 2019:

1 Fabio Jakobsen Deceuninck – Quick Step 4:26:45
2 Max Walscheid Team Sunweb ,,
3 Chris Lawless Team Sky ,,
4 Hugo Hofstetter Cofidis, Solutions Crédits ,,
5 Roy Jans Corendon – Circus ,,
6 Kris Boeckmans Vital Concept – B&B Hotels ,,
7 Marco Haller Team Katusha Alpecin ,,
8 Emīls Liepiņš Wallonie-Bruxelles ,,
9 Jasper Philipsen UAE-Team Emirates ,,
10 Matteo Moschetti Trek – Segafredo ,,

Winnaars vorige tien edities Scheldeprijs
2010: Tyler Farrar
2011: Mark Cavendish
2012: Marcel Kittel
2013: Marcel Kittel
2014: Marcel Kittel
2015: Alexander Kristoff
2016: Marcel Kittel
2017: Marcel Kittel
2018: Fabio Jakobsen
2019: Fabio Jakobsen

Scheldeprijs Marcel Kittel

Favorieten Scheldeprijs 2020

De verschrikkelijke beelden van de Ronde van Polen staan ons allemaal nog vers in het geheugen. Een zwiep van Dylan Groenewegen veroorzaakte een extreem zware crash voor Fabio Jakobsen, die nog van geluk mag spreken dat hij het kan na vertellen. Om maar te zwijgen over zijn horrorblessure en maandenlange herstel wat hem te wachten staat. En Groenewegen? Die zit ontdaan en aangeslagen met de naweeën van de crash en evenmin meer koersen dit jaar. We hadden zo’n mooie strijd in de Scheldeprijs kunnen hebben!

Waar we tijdens het sprintersbal in Schoten dus geen Nederlands duel gaan zien – zien we wel de sprintkemphanen van de Tour de France terug in het veld tegen elkaar. Groene trui-winnaar Sam Bennett versus Celab Ewan. Waarbij de Australiër de beste papieren heeft. The Pocket Rocket moest tijdens Gent-Wevelgem weliswaar al vroeg lossen, maar kan terug kijken op een geslaagde Tour de France – met twee zeges. Vooral de zege in de derde etappe naar Sisteron zal hem vertrouwen geven. Daar reed hij iedereen aan gort.

Scheldeprijs 2020 Ewan

De grootste rivaal van Ewan is, zoals benoemd, de Ier Sam Bennett. De krachtpatser van Deceuninck – Quick Step, geboren in het Belgische Wervik, kan eveneens terugkijken op een extreem geslaagde Ronde van Frankrijk. In Le Grande Boucle greep hij de macht in het puntenklassement en reed hij naar twee etappeoverwinningen, waaronder in die groene trui op de Champs-Élysées. Schrijf hem maar op!

Scheldeprijs 2020

Wie zijn we dan na Ewan en Bennett nog meer als kanshebbers? Welke sprintkanonnen kunnen ook met de zege gaan lopen in Schoten? Allereerst komen we uit bij de Duitser Pascal Ackermann. De spurter van BORA-hansgrohe die zich klaar stoomt voor de Vuelta a España en zich al liet gelden in de Tirreno-Adriatico, waar hij twee etappes en het puntenklassement wist te winnen. Achter Ackermann staat in de naam van Jasper Philipsen de vierde favoriet. De slechts 22-jarige Belg van UAE Emirates stak in de BinckBank Tour zijn neus tot tweemaal toe aan het venster, maar kon geen potten breken in Gent-Wevelgem. Wat kan hij woensdag aan de Churchill-laan in Schoten?

Achter deze matadoren zien we nog enkele outsiders. Wat te denken van Mads Pedersen. Waar Wout van Aert en Mathieu aan het vechten waren om een been, liep de oersterke Deen er zondag in Wevelgem met de zege mee heen. Hoewel het ook maar zo kan zijn dat hij zijn benen spaart voor zondag, in dat geval kan Trek-Segafredo nog de kaart Jasper Stuyven of Edward Theuns spelen.

Scheldeprijs 2020 Pedersen

Favorieten Scheldeprijs 2020 volgens Voorjaarsklassiekers.be

*** Caleb Ewan
** Sam Bennett
* Pascal Ackermann
Joker: Jasper Philipsen

Voorbeschouwingen eerdere edities:

Scheldeprijs 2019

Editie nummer 107 van de Scheldeprijs wordt verreden op woensdag 10 april 2019. Ook de Scheldeprijs 2019 zal van start gaan in het Nederlandse Terneuzen, waardoor de koers de enige voorjaarswedstrijd van Flanders Classics is die over de grens start. Er zullen 10 WorldTour-teams en de 12 ProContinentale teams aan de start van het officieuze WK van de sprinters in het voorjaar.

Voorbeschouwing Scheldeprijs 2019

In een natte en chaotische editie ging de zege vorig jaar naar Fabio Jakobsen. De jonge Nederlander volgde Marcel Kittel op, die door een lekke band in de diepe finale niet sterk genoeg was om terug te keren. Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe) en Christopher Lawless (Sky) werden tweede en derde.

Favorieten Scheldeprijs 2019

De 10 WorldTour-teams en de 12 ProContinentale teams nemen hun meest rappe coureurs mee naar Vlaanderen. We kunnen echt spreken van een deelnemersveld om van te smullen. Team Katusha Alpecin geeft acte de presence met recordhouder Marcel Kittel in de gelederen. Ook Team Dimension Data, met drievoudig winnaar Mark Cavendish, BORA-hansgrohe, EF Education First, Team Sky en Team Sunweb stelt hun snelste kleppers op. Nieuw aan het front is UAE Team Emirates, het team van de rappe Colombiaan Fernando Gaviria en de jonge Jasper Philipsen.

Eerdere edities: 

Scheldeprijs Schoten 2018

De 105e editie van de Scheldeprijs Schoten staat op woensdag 4 april 2018 op het programma. De Scheldeprijs 2018 kent een primeur: de koers gaat namelijk ruim 100 kilometer over Nederlandse wegen en zal starten in het Zeeuwse Terneuzen.

Voorbeschouwing Scheldeprijs Schoten 2018

Na de start in Terneuzen verloopt de Scheldeprijs Schoten 2018 via de Westerscheldetunnel richting Middelburg. Het peloton zal vervolgens via Goes en Yerseke en Ossendrecht Nederland verlaten. Met nog 50 kilometer te gaan begint het peloton in Schoten aan drie lokale ronden.

Op Voorjaarsklassiekers.be zult u daags na de Ronde van Vlaanderen een overzicht krijgen met de belangrijkste favorieten voor de Scheldeprijs 2018 en eveneens zult u een aantal outsiders voor uw wielerpronostiek vinden.

Laatste tien winnaars Scheldeprijs Schoten

2008: Mark Cavendish
2009: Alessandro Petacchi
2010: Tyler Farrar
2011: Mark Cavendish
2012: Marcel Kittel
2013: Marcel Kittel
2014: Marcel Kittel
2015: Alexander Kristoff
2016: Marcel Kittel
2017: Marcel Kittel

Favorieten Scheldeprijs Schoten 2018

Verleden jaar wist Marcel Kittel de Scheldeprijs voor de vijfde maal in zes jaar te winnen, door in de sprint Ela Viviani en Nacer Bouhanni erop te leggen. Dit jaar zal het eveneens een sprintersbal worden. Wie zijn de favorieten voor de Scheldeprijs Schoten 2018?

Scheldeprijs Schoten 2018

Favorieten Scheldeprijs Schoten 2018 volgens Voorjaarsklassiekers.be

***** Marcel Kittel
**** Dylan Groenewegen
*** Alvaro José Hodeg
** Arnaud Démare
* Phil Bauhaus
Joker: Jens Debusschere

Scheldeprijs Schoten 2017

Op woensdag 5 april 2017 staat Scheldeprijs Schoten op het programma, geheel volgens traditie staat De Scheldeprijs 2017 op het programma op de woensdag tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix. Op Voorjaarsklassiekers.be blikken we vooruit op het sprintersbal. Wie zal gaan zege vieren in Schoten?

Voorbeschouwing Scheldeprijs Schoten 2017

Verleden jaar in De Scheldeprijs 2016 schreef sprinter Marcel Kittel geschiedenis, door de koers voor de vierde maal te winnen. De 27-jarige Duitser van Etixx-Quick-Step was op de vernieuwde aankomststrook in Schoten sneller dan Mark Cavendish en André Greipel.

Favorieten Scheldeprijs Schoten 2017

Op Voorjaarsklassiekers.be zult u daags na de Ronde van Vlaanderen een overzicht krijgen met de belangrijkste favorieten voor de Scheldeprijs 2017 en eveneens zult u een aantal outsiders voor uw wielerpronostiek vinden.

Favorieten Scheldeprijs Schoten 2017 volgens Voorjaarsklassiekers.be
***** Marcel Kittel
**** Andre Greipel
*** Nacer Bouhanni
** Arnaud Démare
* Dylan Groenewegen
Joker: Edward Theuns

Scheldeprijs Schoten 2017

Uitslag Scheldeprijs 2016

1 Marcel Kittel Etixx – Quick Step 4:54:05
2 Mark Cavendish Dimension Data ,,
3 André Greipel Lotto Soudal ,,
4 Edward Theuns Trek – Segafredo ,,
5 Niccolo Bonifazio Trek – Segafredo ,,
6 Danny van Poppel Team Sky ,,
7 Nikias Arndt Team Giant – Alpecin ,,
8 Wouter Wippert Cannondale Pro Cycling Team ,,
9 Dylan Groenewegen Team LottoNL-Jumbo ,,
10 Daniel McLay Fortuneo – Vital Concept

Scheldeprijs Schoten 2016

Op woensdag 6 april 2016 wordt de 104e editie van de Scheldeprijs Schoten verreden. De Scheldeprijs 2016 staat geheel volgens traditie tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix op het programma en zal voer worden voor sprinters.

De Scheldeprijs Schoten 2016 telt ruim 200 kilometer en kent zijn aanvang aan het Museum aan de Stroom en Antwerpen en de finish aan de Churchilllaan in Schoten.

Voorbeschouwing Scheldeprijs Schoten 2016

Vorig jaar kende Alexander Kristoff een ijzersterk (voor)jaar, vooral de drieluik binnen anderhalve week – de Driedaagse De Panne-Koksijde, monument de Ronde van Vlaanderen en de Scheldeprijs – toonde aan dat de Noor één van de sterkste renners van het jaar was. Kan de 28-jarige renner van Katusha ook dit jaar zegevieren in de Scheldeprijs? Zijn concurrentie zal groot zijn. Marcel Kittel, de winnaar in 2012, 2013 en 2014 is er na een jaar afwezigheid weer bij en ditzelfde geldt voor Mark Cavendish – die de Scheldeprijs in 2007, 2008 en 2011 won. En wat kan Gorilla André Greipel? Welke topsprinter zal de Scheldeprijs Schoten 2016 in de wacht slepen?

Parcours Scheldeprijs Schoten 2016

Na de start in Antwerpen koersen de renners in noordelijke richting, waar vlak voor de Nederlandse grens weer zuidwaarts wordt gekeerd en na een totaal van 140 kilometer door de Antwerpse provincie worden vier plaatselijke ronden (elk 16,4 kilometer lang) in en rond Schoten afgewerkt. De koers die door zijn vlakke karakter vaak uitloopt in een massasprint kenmerkt zich door de 1700 meter lange kasseistrook de Broekstraat, welke op 5,5 kilometer van de meet is gesitueerd. Na deze strook volgen op een aantal flauwe bochten na weinig hinder, zodat er zeer waarschijnlijk ook in 2015 weer op de kilometer lange Churchillaan gesprint gaan worden.

Favorieten Scheldeprijs Schoten 2016

Het deelnemersveld voor de Scheldeprijs 2016 is om de vingers bij af te likken. De nagenoeg gehele sprintersgilde verschijnt aan de start in Antwerpen. Wie zijn de favorieten?

***** Marcel Kittel
Marcel Kittel is de topfavoriet voor de eindzege in Schoten. Kittel won de Scheldeprijs al drie maal, tankte vertrouwen door een ritzege in de Driedaagse Panne Koksijde te pakken en heeft met ondersteuning van onder andere Tom Boonen en Fabio Sabatini een geweldig team om zich heen.

**** Elia Viviani
Toch zijn er kapers in de kust die de Duitser dit jaar al hebben verslagen. Elia Vivani is hier een voorbeeld van. De rappe Italiaan versloeg Kittel in diezelfde Driedaagse en wist eerder dit jaar ook Mark Cavendish al te verslaan in Dubia. Viviani kan net als Kittel rekenen op een sterk team. Kan de Sky-coureur een 42e stek in 2014 en een opgave verleden jaar fors verbeteren en met de zege lopen in de Scheldeprijs 2016?

*** André Greipel
Hoewel André Greipel nog enigszins hinder ondervind van de in Parijs-Nice opgelopen ribblessure, liet De Gorilla zijn sterke benen in de Ronde van Vlaanderen zien. De Duitser van Lotto-Soudal zat in een ontsnappingsvlucht en wist uiteindelijk 28e te worden. Kan Greipel de Scheldeprijs voor het eerst op zijn naam schrijven?

** Mark Cavendish
Samen met Kittel maakt Mark Cavendish in de Scheldeprijs 2016 kans om recordhouder te worden met vier zeges in de Scheldeprijs. De vraag rijst echter: wat is de vorm op de weg van de rappe Brit van Dimension Data?

* Alexander Kristoff
Alexander Kristoff wist hier vorig jaar te winnen, maar stak toen in veel betere conditie en vorm dan dit jaar. Wat kan de Katusha-kopman in de Scheldeprijs Schoten 2016 laten zien?

Outsider: Edward Theuns
Verleden jaar spurtte Edward Theuns in de Scheldeprijs Schoten naar een tweede stek, dit jaar zal hij de troef zijn bij Trek-Segafredo. Kan Theuns naast Kuurne-Brussel-Kuurne een tweede klassieker op zijn naam schrijven?

Favorieten Scheldeprijs Schoten 2016 volgens Voorjaarsklassiekers.be

***** Marcel Kittel
**** Elia Viviani
*** André Greipel
** Mark Cavendish
* Alexander Kristoff
Outsider: Edward Theuns

Scheldeprijs Schoten 2015

De Scheldeprijs Schoten 2015 staat op woensdag 15 april op het programma, geheel volgens traditie in de heilige week tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix. De koers telt ruim 200 kilometer en kent zijn aanvang aan het Museum aan de Stroom en Antwerpen en de finish aan de Churchilllaan in Schoten. Woensdag 15 april 2015 wordt de Scheldeprijs Schoten voor de 103e maal gerreden.

Voorbeschouwing Scheldeprijs Schoten 2015

De naam Marcel Kittel kwam in het rijtje der recordhouders al voorbij en leek ook in 2015 dé te kloppen man en een nieuwe clash tussen de Duitser en Mark Cavendish leek aanstaande. Echter, zowel de topspurter van Giant-Alpecin als de Brit van Etixx-Quick Step gaven beiden forfait. Kittel is nog niet op tijd hersteld van een virus – en stelde hierdoor zijn rentree uit, Cavendish kondigde al eerder een rustperiode in te gelasten. Welke spurter kan de Scheldeprijs Schoten 2015 naar zijn hand zetten?

Bij de afwezigheid van Kittel, Cavendish en ook Tom Boonen – kan de organisatie nog altijd rekenen op grote namen aan de start. André Greipel is bij de afwezigheid van deze drie automatisch één van de grootste favorieten onder de rassprinters. De Duits kampioen van Lotto Soudal stak afgelopen zondag in de Ronde van Vlaanderen al zijn neus aan het venster  door verrassend de aanval te kiezen en krijgt met Gregory Henderson en Kris Broeckmans vaste kompanen van de spurttrein.

De grootste concurrent en de topfavoriet voor de Scheldeprijs Schoten 2015 is Alexander Kristoff. De ijzersterke Noor won afgelopen zondag met de Ronde van Vlaanderen zijn droomkoers en tekende daarmee al zijn negende overwinning in het seizoen. Ook al werd de kopman van Katusha in monument Milaan Sanremo tweede achter Degenkolb. De vraag is echter of Kristoff er woensdag helemaal voor gaat, aangezien De Dubbel  zijn nieuwe doel is geworden, echter weet je dat de Noor áltijd volle bak wil koersen – zo ook aanstaande woensdag. 

Naast Kristoff verschijnt er een andere klassieke specialist met rappe benen aan de start: Peter Sagan zal in de Scheldeprijs zijn eerste voorjaarsklassieker van 2015 willen winnen en vertrouwen voor Parijs Roubaix willen tanken. Kan Sagan afrekenen met Greipel en Kristoff?

Bij Team Sky wordt de kaart van Elia Viviani gespeeld. De rappe Italiaan won eerder dit jaar een etappe in de Dubai Tour en reed in Kuurne Brussel Kuurne naar een derde plaats.

De in Dwars door Vlaanderen uiterst succesvol rijdende Topsport Vlaanderen zal ook in de Scheldeprijs zich willen laten gelden en zullen een formatie rondom Edward Theuns aan de start verschijnen. Het eveneens Belgische Etixx-Quick Step komt naast Niki Terpstra en Stijn Vandenbergh met Belgen  Guillame van Keirsbulck, Yves Lampaert, Iljo Keisse – maar zullen bij de sprint Mark Renshaw als troef hanteren.

De Amerikaan Tyler Farrar reed de laatste jaren continue plaatsen in de top tien en weet wat winnen in Schoten is. In dienst rijdende bij MTN-Qhubeka is hij de kopman die het karwei moet klaren. De Zuid-Afrikanen hebben met Nederlander Theo Bos echter ook een outsider in de gelederen. De andere Nederlanders, die net als Bos al eens naar een podiumplaats reden, die tot de outsiders behoren zijn Barry Markus van LottoNL-Jumbo en Danny van Poppel (Trek Factory Racing). Team LottoNL-Jumbo heeft met Moreno Hofland en de Belg Tom van Asbroeck nog twee jokers in huis.

Andrea Guardini, Yauheni Hutarovich en Romain Feillu zijn renners die eveneens vaak hoog eindigen in de Scheldeprijs Schoten, en ook in 2015 voor hun teams de aangewezen persoon zijn. De Italiaanse Guardini allereerst, zal voor Astana zijn 4e plaats in 2013 en 8e plaats van verleden jaar willen verbeteren, terwijl Hutarovich in 2011 naar een podiumplaats reed (3e plaats). De Fransman Feillu haalde in 2012 (4e) en 2013 (9e) top tien plaatsen.

Tot slot kunnen we met Sam Bennett een dark horse selecteren. De jonge Ier van Bora Argon 18 won op verrassende wijze een etappe in Qatar en zal woensdag in de Scheldeprijs wederom voor een resultaat willen gaan.

Favorieten Scheldeprijs Schoten 2015

**** Alexander Kristoff
*** André Greipel, Elia Viviani
** Peter Sagan, Andrea Guardini, Tyler Farrar
* Danny van Poppel, Theo Bos, Sam Bennett, Moreno Hofland