Scheldeprijs 2022

Sinds 2010 vindt de Scheldeprijs plaats op de woensdag tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, wat zorgt voor een beetje rust en makkelijker koersen tussen deze twee machtige Monumenten. Dit jaar, met de verwisseling van Parijs-Roubaix en de Amstel Gold Race, is de Scheldeprijs 2022 dus de weekbreker tussen Vlaanderens Mooiste en de Gold Race. Ofwel het WK sprinten daags na de Hoogmis en daags voor het WK draaien en keren in Zuid-Limburg! Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit op de Scheldeprijs 2022!

Voorbeschouwing Scheldeprijs 2022

Niet dat de kasseien in de Scheldeprijs ook maar in de verste verte te vergelijken zijn met de beroemde ruwe ondergrond van de Hel van het Noorden. Hoewel de Broekstraat een stuk verhard asfalt is in het eindcircuit, zijn de kasseien hier gemakkelijk te bedwingen en hebben ze zelden een grote impact op de wedstrijd. In plaats daarvan is de Scheldeprijs een klassieker voor de sprinters. Het parcours is vlak en het komt bijna altijd aan op een massasprint, zoals blijkt uit de lijst van eerdere winnaars, die wordt gedomineerd door de grote snelle mannen, met name in de afgelopen decennia. Hieronder meer over de historie van de Scheldeprijs, meer over het parcours en de favorieten Scheldeprijs 2022!

Wanneer is de Scheldeprijs 2022?

Woensdag 6 april 2022 is het weer bal in Schoten. Sprinters zullen op de afspraak staan, een heel pak schoon volk zal afreizen naar het Nederlandse Zeeland om vervolgens via mogelijke waaiers op de Churchill-laan in Schoten een gooi te doen naar de zege in het officieuze WK-sprinten!

Historie Scheldeprijs 2022

Marcel Kittel is recordhouder met vijf titels, die hij pakte in een tijdsbestek van slechts zes jaar tussen 2012-2017. We mogen de Duitser (foto onder) dus met recht De Koning van de Churchill-laan noemen.

Koning Scheldeprijs Marcel Kittel

Vóór de hegemonie van Kittel behaalden Mark Cavendish (eerste foto onder) en Tom Boonen (tweede foto onder) beide meerdere overwinningen, terwijl Mario Cipollini en Erik Zabel tot de winnaars uit de jaren negentig behoren. 

Scheldeprijs 2022

Voorbeschouwing Scheldeprijs 2022

Als een van de oudste wedstrijden op de kalender – die teruggaat tot 1907 – hebben veel van de grote namen van weleer ook de Scheldeprijs op hun palmarès staan, van Rick Van Looy tot Roger De Vlaeminck en Eddy Merckx. 

Laatste tien winnaars Scheldeprijs
2021: flag-be Jasper Philipsen
2020: flag-au Caleb Ewan
2019: flag-nl Fabio Jakobsen
2018: flag-nl Fabio Jakobsen
2017: flag-de Marcel Kittel
2016: flag-de Marcel Kittel
2015: flag-no Alexander Kristoff
2014: flag-de Marcel Kittel
2013: flag-de Marcel Kittel
2012: flag-de Marcel Kittel

Vorig jaar

Ook verleden jaar eindigde de Scheldeprijs in een sprint op de Churchilll-laan. Alpecin-Fenix krachtpatser Jasper Philipsen klopte aldaar Sam Bennett en Mark Cavendish van Deceuninck-Quick Step.

Favorieten Scheldeprijs 2022 - geen Jasper Philipsen

Parcours Scheldeprijs 2022

Om de koers wat aantrekkelijker te maken, hebben de organisatoren geprobeerd om de zaken te mixen. In 2018 werd de start verplaatst naar het Nederlandse Terneuzen, en de eerste helft van de wedstrijd werd verreden in de vlakke, onbeschutte provincie Zeeland, wat maar één ding betekende: zijwind. 

Om de koers wat aantrekkelijker te maken, hebben de organisatoren geprobeerd om de zaken te mixen. In 2018 werd de start verplaatst naar het Nederlandse Terneuzen, en de eerste helft van de wedstrijd werd verreden in de vlakke, onbeschutte provincie Zeeland, wat maar één ding betekende: zijwind.  Zoals gehoopt, zorgde de wind zowel in 2018 als in 2019 voor extra spanning in de koers, met echelons in overvloed, hoewel beide races niettemin op tijd weer bij elkaar kwamen voor een massasprint op het eindcircuit in Schoten. De editie van 2020 werd omwille van de pandemie omgevormd tot een circuitwedstrijd. Circuit of niet, het werd opnieuw een sprint festijn… 

Zoals gehoopt, zorgde de wind zowel in 2018 als in 2019 voor extra spanning in de koers, met echelons in overvloed, hoewel beide races niettemin op tijd weer bij elkaar kwamen voor een massasprint op het eindcircuit in Schoten. De editie van 2020 werd omwille van de pandemie omgevormd tot een circuitwedstrijd. Circuit of niet, het werd opnieuw een sprint festijn… 

De Scheldeprijs 2022 is 194 km lang, met opnieuw een start in Terneuzen en vier ronden op het 16,7 km lange circuit rond Schoten. Volgens de eerste voorspellingen zou de wind de wedstrijd aanzienlijk kunnen beïnvloeden tegen de tijd dat de renners vanuit Zeeland op Belgische bodem aankomen.

Favorieten Scheldeprijs 2022

Met titelverdediger Jasper Philipsen die tóch zal starten is de rij met favorieten voor de Scheldeprijs 2022 lang. Toch zijn er ook enkele kleppers die afwezig zijn. De rest van het podium van vorig jaar is echter wel afwezig: Sam Bennett (toen Quick-Step, nu BORA) en Mark Cavendish (Quick-Step) zullen niet aan de start verschijnen. Ook de winnaar van 2020, Caleb Ewan geeft forfait. De Scheldeprijs past niet in het schema van The Pocket Rocket

Wie doen wel mee? En wie mogen we tot de kanshebbers en favorieten rekenen? Voorjaarsklassiekers.be komt hierbij met de welbekende rij der favorieten en kanshebbers en sterrenverdeling Scheldeprijs 2022!

***** Fabio Jakobsen

In afwezigheid van Ewan en Philipsen is er in onze ogen woensdag maar één de topfavoriet: Fabio Jakobsen. De sprint-klasbak van Quick-Step Alpha Vinyl

Scheldeprijs 2022 Fabio Jakobsen

**** Tim Merlier & Jasper Philipsen

Tim Merlier zal woensdag dé uitdager van Fabio Jakobsen zijn en de vooruitgeschoven man bij Alpecin-Fenix. Was er vorige week zondag in Gent-Wevelgem nog twijfels over welke kaart de equipe van de gebroeders Roodhooft ging trekken, is het woensdag in Schoten bij de afwezigheid van Philipsen helder. Alle ballen op Merlier. En de 29-jarige sprintgigant uit Wortegem-Petegem kan behoorlijk wat adelbrieven voorleggen; in diezelfde Gent-Wevelgem werd Merlier alsnog zesde en vier dagen daarvoor schreef hij de Minerva Classic Brugge-De Panne nog op zijn naam.

Update: dinsdag 5 april 2022: Jasper Philipsen zal tóch starten in de Scheldeprijs 2022 en kan dus zijn titel wel degelijk prolongeren. Het is de grote vraag welke kaart Alpecin-Fenix gaat trekken. Vandaar dat Merlier en Philipsen beide de vier sterren hebben gekregen.

*** Dylan Groenewegen

Een nieuw klassiek duel tussen Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen is geen primeur meer, maar het kan woensdag zo gaan lopen dat deze Nederlandse sprinters een rechtstreeks duel gaan uitvoeren. Afijn, we schreven net al. Wij denken echter dat het niet zal gaan lopen, gezien wij Merlier wat hoger in de rangorde scharen dan de 28-jarige in Amsterdam geboren inwoner van Vinkeveen. Werd in diezelfde Brugge De Panne op waarde geklopt door Merlier en finishte in zijn laatste koers, Dwars door Vlaanderen, pas als 107e… Kan Groenewegen zich woensdag revancheren?

** Arnaud De Lie

Pas 20 jaar is-ie. Een grote outsider voor het sprintersbal in Schoten woensdag en goesting als een jong veulen. Wie? Juist, Arnaud de Lie! Wist dit jaar al drie koersen te winnen, waaronder de klimklassieker Volta Limburg Classic afgelopen zaterdag. Maar in die andere koersen, de Grote Prijs Jean-Pierre Monseré en de Trofeo Playa de Palma legde hij er behoorlijk wat topsprinters van weleer er op. Kan De Lie op de vertrouwde boerenwegen in het Vlaamse land toeslaan en Lotto Soudal de o-zo gewenste UCI puntjes bezorgen?

* Alexander Kristoff

Sterk. Straf. Taai. Zomaar wat krachttermen die opgaan voor Alexander Kristoff. Hij is alweer 34 jaar oud, maar het is een beetje een zekerheidje. In de Ronde van Vlaanderen zie je hem de hele koers niet, pas bij het bestuderen van de top-10 duikt zijn naam op. Reed naar zijn negende top-10 klassering in Vlaanderens Mooiste en zal woensdag met ambities naar Zeeland afreizen. Of hij er 200 kilometers en ongetwijfeld pittige waaiers en een straffe koers verder nog steeds kanshebber is – dat is geheel de vraag. Maar De Beer van Stavanger mag je nooit afvlakken!

Dark horses: Amaury Capiot, Nacer Bouhanni en Danny van Poppel

Tenslotte nog enkele dark horses. Het fenomeen is bekend, toch? Zo niet: de dark horse is een joker (niet te verwarren met de joker die je op een kanshebber in zet en jou dubbele punten kan opleveren) waar veel van jou vrienden niet aan zullen denken (ja, als we dit lezen, weet iedereen het – eens) – maar die gezien hun vormpeil zomaar eens hoge ogen kunnen gooien. De eerste voor woensdag is Amaury Capiot. De zoon-van wist in januari dit jaar de GP La Marseillaise op zijn naam te schrijven en koerst dit jaar met veel goesting rond. Werd in de Ronde afgelopen zondag 24e en kan woensdag zomaar verrassen.

Het is wel sterk de vraag of Capiot voor eigen succes mag, aangezien zijn kopman Nacer Bouhanni ook met veel ambities zal starten. Werd in De Panne derde achter Merlier en Groenewegen en kan rekenen op een middelmatige tot semi-prima statistiek: van de 3 stars in de Scheldeprijs reed-ie eenmaal top 10.

Iemand die wel betere papieren kan voorleggen in de Scheldeprijs – namelijk viermaal top-10 uit zeven starts – én die de benen heeft plus ook al aangaf eerder dit jaar zich op de klassiekers te richten, is Danny van Poppel. De 28-jarige klepper uit Moergestel reed zondag nog naar een zestiende plek in de Ronde van Vlaanderen en reed in de Franse rittenkoers Parijs-Nice al enkele keren top-20, waarvan eenmaal top-10. Kan Van Poppel woensdag naar het podium spurten?

Favorieten Scheldeprijs 2022 volgens Voorjaarsklassiekers.be:
***** Fabio Jakobsen
**** Tim Merlier en Jasper Philipsen
*** Dylan Groenewegen
** Arnaud De Lie
* Alexander Kristoff
Dark horses: Armaury Capiot, Nacer Bouhanni en Danny van Poppel