Favorieten gele trui Tour de France 2024

Titelverdediger Jonas Vingegaard en Tadej Pogačar mikken beide op hun derde overwinning in de Tour de France. Die andere twee van de Grote Vier der grote ronden – Primož Roglič en Remco Evenepoel – dromen dan weer van hun eerste zege in de Tour de France. Met achter deze supersterren uitdagers en outsiders als Carlos Rodríguez, Egan Bernal, Simon Yates, Pello Bilbao én ploegmaats van de koningen van de grote rondes zoals Matteo Jorgensen, Adam Yates, Juan Ayuso en Jai Hindley. Kortom, aan favorieten voor de eindzege in de Tour de France 2024 geen gebrek! Voorjaarsklassiekers.be pakt uit met deze special ter voorbereiding op het algemeen klassement van de Tour 2024 met deze Favorieten gele trui Tour de France 2024 special! Allez, on y va!

Favorieten gele trui Tour de France 2024

Van een eentonig voorjaar naar een droomscenario in de Tour: alle vier koningen van het rondewerk tegenover elkaar

Met voortreffelijke overwinningen in de kasseien monumenten van Mathieu van der Poel en zeges in de Strade en Luik van Tadej Pogačar was het voorjaar van 2024 nogal eentonig. Alle respect voor MVDP en Pogi – maar alle wielerliefhebbers keken lang van te voren uit naar de Tour de France 2024. Alle grote renners strijden voor het meest felbegeerde tricot in het grote ronde werk: de gele trui. Een kleine drie maanden voor de Tourstart vielen drie van de vier grote favorieten in de Ronde van het Baskenland en zagen hun aanloop naar de Tour behoorlijk worden verstoord. Die andere – Pogi – kende eveneens een atypische voorbereiding: Pogačar reed én won de Giro d’Italia. Wat voor impact heeft dit op de Tour de France? Zullen de vier toppers nog wel starten? 

Hoe op die ene dag in het Baskenland tweederde van de favorieten gele trui Tour de France 2024 zwaar vielen…

Precies een week en een dag na die verschrikkelijke valpartij in Dwars door Vlaanderen – waar onder meer Wout van Aert zijn voorjaarsdromen in het water zag vallen – ging het in de Ronde van het Baskenland opnieuw mis: in de afdaling van de Oleata werd voorin gevallen en favorieten gele trui Tour de France 2024 vielen als dominosteentjes om. Primož Roglič werd in een goot gekatapulteerd, Tour de France titelverdediger Jonas Vingegaard bleef roerloos liggen en Remco Evenepoel smakte op de grond en gleed rakelings langs een boom. 

Het verdict? Een forse schade! De Deen liep een gebroken steutelbeen, meerdere gebroken ribben en een klaplong met longkneuzing op. De Belg brak ook zijn sleutelbeen en daarbij eveneens zijn schouderblad. De Sloveen kwam er wonderwel zonder breuken af, maar zijn hele lichaam zat van top tot teen onder schrammen, kneuzingen en wonden. Weg voorbereiding voor de Tour de France voor Evenepoel en Roglič – weg deelname aan de Tour voor Vingegaard? Want de Deen moest maar liefst twaalf (!) dagen in een ziekenhuis blijven, om daarna thuis in Denemarken te herstellen. Op het moment van schrijven – half juni 2024 – zijn de kansen nog steeds 50/50 of de Deen überhaupt fit aan de start zal verschijnen…

Favorieten Tour de France 2024 – vier toppers én veel outsiders

Áls Jonas Vingegaard zaterdag 29 juni in Toscane aan de start van de Tour de France 2024 zal verschijnen is het überhaupt de vraag in hoeverre zijn lichaam – en geest uiteraard – ook écht klaar is om voor de derde maal op rij de gele trui in de Tour de France te veroveren. De val in het Baskenland was een hard gelach voor de Deen, die het seizoen supersterk begon met zeges in O Gran Camiño en de Tirreno-Adriatico. Ook voor het geplaagde Visma | Lease A Bike lijkt er geen einde te komen aan de rampspoed in 2024. Nadat de absolute kopmannen Van Aert en Vingegaard dus al verschrikkelijk hard wegvielen, zag de ploeg ook Cian Uijtdebroeks, Robert Gesink, Olav Kooij en Christophe Laporte opgeven in de Giro en onlangs nog Steven Kruiswijk en Dylan van Baarle worden afgevoerd na een zware val in de Dauphiné. Sepp Kuss en Matteo Jorgensen zijn de enige twee die van pech bleven bespaard. De Amerikanen zijn dan ook de schaduwfavorieten mocht hun kopman niet (fit) zal starten – echter zal dit het strijdplan van de afzwaaiende Merijn Zeeman volledig omgooien. Het is dan ook de grote vraag of Jonas Vingegaard een nieuwe gooi kan doen naar de zege en wel echt tot de favorieten gele trui Tour de France 2024 mag worden gerekend.

Iemand die absoluut wél tot de favorieten Tour 2024 gerekend dient te worden is zijn rivaal Tadej Pogačar. De veelvraat van UAE Emirates zal hoe dan ook acte de présence geven en wel met een heel speciaal doel: de magische dubbel Giro-Tour winnen. De Sloveense alleskunner reed in de Corsa Rosa iedereen aan frieten om met maar liefst 9 minuten en 56 (!) tellen voor de nummer twee te eindigen. Ook ging hij ervandoor met de bollentrui én wist hij zes etappes te winnen. Pogiboy hoopt in de voetsporen te treden van iconische renners Fausto Coppi (1949 en ’52), Jacques Anquetil (1964), Eddy Merckx (1970, ’72 en ’74), Bernard Hinault (1982 en ’85), Stephen Roche (1987), Miguel Indurain (1992 en ’93) en Marco Pantani (1998). Hoe zwaar is de derde week voor Pogačar? Overleeft hij het hooggebergte en de ijle lucht in de Tour van 2024 wél of is raakt zijn tank langzaam leeg en is de dubbel een brave maar niet haalbare doelstelling?

Favorieten gele trui Tour de France 2024 - Tadej Pogacar

Primož Roglič kan alleen maar dromen van de wonderbenen van zijn landgenoot. Hoewel de BORA-hansgrohe coureur begin juni wél de eindzege in de Dauphiné wist te winnen, overtuigde hij alleszins. Ook eerder dit jaar – in Parijs-Nice – viel de drievoudig Vuelta-winnaar en eenvoudig Giro-winnaar door de mand. Menig wielerfan én critici (Thijs Zonneveld gaf in de podcast In het Wiel snoeiharde kritiek op Roglič) zijn echter van mening dat de 34-jarige krijger met weinig zelfvertrouwen uit de Dauphiné is gestapt. Want dan mag het Critérium du Dauphiné dan wel een mini-Tour de France zijn, hoogvorm toonde Rogla (nog) niet.

Favorieten gele trui Tour de France 2024 - Roglic

Dan de vierde van de vier sterren. Remco Evenepoel. Toonde eveneens hoogvorm in de Dauphiné, waar hij uiteindelijk genoegen moest nemen met een zevende plaats in het eindklassement. Natuurlijk, de Belg reed iedereen naar huis in de tijdrit. Een eerst test geslaagd. Met vlag en wimpel. Maar dat mag ook, als je zo’n specialist in het chromowerk bent. Waar de Belg echter te kort kwam was het klimwerk. Het was simpelweg niet goed genoeg, althans niet goed genoeg als je de eindzege in de Tour de France wil behalen. Voorafgaand aan het seizoen temperde de Soudal-Quick Step kopman de verwachtingen door te stellen dat hij tevreden zou zijn met een notering bij de eerste vijf én een ritzege. Wij hopen natuurlijk dat Evenemerckx nog wel een gooi kan doen naar het podium – dat is zo’n supertalent aan zijn stand ook wel verplicht. Kom aan, Remco!

Favorieten gele trui Tour de France 2024 - Remco Evenepoel

Achter de Vier Koningen dan nog veel outsiders en schaduwfavorieten. We schreven het al. Enerzijds hebben de ploegen Visma | Lease A Bike, UAE Emirates, BORA-hansgrohe en (in mindere mate) Soudal-Quick Step nog andere kleppers in de gelederen. Vooral de zojuist benoemde Kuss en Jorgensen zijn welkome coureurs  als Vingegaard niet start. Maar ook als Pogi onheil of malheur tegenkomt, heeft UAE Emirates met Adam Yates, Juan Ayuso en João Almeida nog drie fantastische renners in de gelederen. BORA-hansgrohe start met Jai Hindley en Aleksander Vlasov, bij Soudal-Quick Step zijn zowel Ilan van Wilder als Mikel Landa klassementsrenners die als knecht fungeren. Er is natuurlijk een grote kanttekening – al deze klasbakken zijn alleen bij pech en of malheur van hun kopman de vooruitgeschoven pion. Neemt echter niet weg dat je ze kan spelen in je Tour pool, want kijk alleen al naar de Tour van verleden jaar: Adam Yates – knecht of niet – werd derde!

Maar wie zijn dan achter de topfavorieten de outsiders voor de gele trui 2024? We beginnen met Team INEOS. Met Egan Bernal en Carlos Rodríguez én alleskunner Tom Pidcock én dan ook nog eens oud-gediende maar wel de nummer drie van de Giro d’Italia: Geraint Thomas. Maar liefst 4 (!) kopmannen? Als dat maar goed gaat. Zelf denken we dat Bernal en Rodríguez in staat moeten zijn om the best of the rest te kunnen worden – en alleen bij uitzonderlijke prestaties of wegvallen van meerdere van De Vier aanspraak te maken op het podium. De Colombiaan gaf in een interview aan betere waarden te trappen dan vóór zijn valpartij. Zien we de Bernal van 2019 weer? Zijn Spaanse ploegmaat trapte dan weer flink in de boter in de Dauphiné (hij werd vierde) en werd verleden jaar in de Tour ook gewoon al heel knap vijfde. En Pidcock? Werd ook gewoon dertiende in de eindklassering van het algemeen klassement. Kan dus een mooie toevoeging zijn voor je Tourpool – helemaal in de wetenschap dat er veel heuveletappes zijn waar de echte klassieke renners aan zet zijn. Misschien pakt Pidcock in Florence wel het geel? Pak je toch mooi punten mee. Thomas zien wij niet heel ver komen, maar hij mag het tegendeel bewijzen.

Richard Carapaz viel vorig jaar al in het Baskenland en zal uit zijn op revanche en ook Tao Geoghegan Hart heeft een appeltje te schillen met malheur: hij viel letterlijk weg uit de Giro van 2023 en stond zelfs maanden aan de kant met een gebroken heup!

Derek Gee zal na zijn formidabele optreden in de Dauphiné in menig Tour de France 2024 pool worden gezet – niet geheel onlogisch, maar laat hem eerst maar eens drie weken overleven. Wij denken dat een top-tien klassering het hoogst haalbare is. Dat geldt niet voor Felix Gall, die na zijn achtste klassering van verleden jaar opnieuw wil wedijveren met de beste renners. Gaat Gall voor een klassement of voor de bollen? Opschrijven in je Tourpool of Scorito rijtje Tour de France 2024 kan je hem sowieso! Ook Simon Yates en Pello Bilbao neem je beter maar mee. Beide de laatste jaren erg taai en ze zullen er in de Tour van 2024 zeker weer staan!

En de long shots?  David Gaudu en Romain Bardet zijn vraagtekens voor de gele trui en misschien eerder goede kandidaten voor de bollentrui, maar zowel Gaudu als Bardet hebben het in zich om mee te strijden voor in elk geval een top-vijf klassering.

Conclusie en sterrenverdeling favorieten Tour de France 2024

Volgt daags voor de Tour de France 2024!

Meer Tour de France 2024?

Bekijk hier onze uitgebreide voorbeschouwing Tour de France 2024, voorbeschouwing op de favorieten gele trui Tour de France 2024 en de voorbeschouwing parcours Tour 2024. Alvast warm draaien voor de Tour? Netflix deelde onlangs de trailer van Tour de France Unchained seizoen 2.   Wil je alvast de beste Tips Tourpool Tour 2024 opdoen? Of alvast puzzelen met Scorito? Lees dan de Scorito Tour de France 2024!