Milan Sanremo 2023

Na de Omloop het Nieuwsblad 2023 en Kuurne Brussel Kuurne 2023 in het Openingsweekend en de Toscaanse helletocht door een landschap als een ansichtkaart, Strade Bianche 2023, wacht het wielerpeloton in het derde weekend van maart geheel volgens traditie het eerste wielermonument van het seizoen. Waar coureurs op zoek gaan naar eeuwige roem en wielerfans voor thuis blijven. Want oh La Primavera, met haar driehonderd kilometers, magische Cipressa en de Poggio als scherprechter. La Classicissima, met laureaten als Costante Girardengo, Fausto Coppi en Eddy Merckx. Voorjaarsklassiekers.be blikt uitgebreid vooruit met de voorbeschouwing Milan Sanremo 2023 met koersheroïek, historie van deze schitterende koers en alle informatie over het parcours en de favorieten met de welbekende favorieten! 

Voorbeschouwing Milan Sanremo 2023 (1)

Voorbeschouwing Milan Sanremo 2023

Het zal ietwat verrassend weglezen, zo geschreven op een site van wielergekke protagonisten van de voorjaarsklassiekers dat deels resideert in Vlaanderen (enkele redacteuren zetelen ook vanuit de Nederlandse hoofdstad – zodat zowel de Nederlandse als Vlaamse fans worden aangesproken, red.) – maar eerlijk is eerlijk: Italië dingt mee naar wielerland numero uno. De heroïek, de historie, de cultuur en de taal. Maar ook de bijnamen, de renners en het schitterende decor. Italië ademt een en al wielerhistorie en ontwaakt op die ene dag in maart, als Milan Sanremo het nieuwe seizoen inluidt. De Italianen hebben er een heel woord aan ontleedt: risveglio. Dat te vertalen is naar ontwaken of opleving. 

Lidewey van Noord schetste in de Bahamontes special Primavera het treffend: “dat de voorjaarsklassieker Milan Sanremo de bijnaam La Primavera draagt, is natuurlijk niet toevallig. Het parcours zelf is een reis van de winter naar de lente. Op maartse dagen is het in Lombardije en in de Piëmont vaak kil, grijs en mistig en ligt de Turchino nog bedolven onder de sneeuw. Maar eenmaal de Appenijnen over lonkt de Ligurische Zee in de verte, met haar zon, zee en strand worden de wielrenners het voorjaar in gelokt.” 

Op Voorjaarsklassiekers.be ben jij aan het juiste adres voor je portie koers heroïek, geschiedenis, achtergrondverhalen en natuurlijk een uitgebreide voorbeschouwing mét favorieten voor Milaan San Remo 2023! Andiamo, ciclisti! 

Wanneer is de Milan Sanremo 2023?

Milan Sanremo 2023 wordt op zaterdag 18 maart 2023 verreden en staat hiermee de zaterdag na Tirreno Adriatico 2023 en twee weken na Strade Bianche 2023 op het programma. Waar de Flandriens de Omloop het Nieuwsblad steevast traditionele de seizoensopener beschouwen – en een dag later met Kuurne Brussel Kuurne erbij een heel Openingsweekend claimen – noemen de Italianen Milan Sanremo liefkozend La Primavera, naar de lente. Maar ook naar de start van een nieuwe periode, een onbedwingbare opwinding van wat komen gaat én de absolute seizoensouverture, aldus de Italianen. Afijn, voer voor discussie alom, Milan Sanremo is en blijft het eerste Monument dat op het programma staat en betekent eveneens dat het na La Primavera weer tijd is voor koersen in Vlaanderen: de vrijdag na Milan Sanremo 2023 is het traditiegetrouw tijd voor de E3 Harelbeke (zie hier de voorbeschouwing E3 Saxo Classic 2023), Gent-Wevelgem 2023, Dwars door Vlaanderen 2023 en natuurlijk het absolute hoogtepunt: de Ronde van Vlaanderen 2023.

Historie Milan Sanremo 

Wat maakt de koers zo heroïsch? Omdat het de Classicissima is, aldus de Italianen. De klassieker der klassiekers, waarvan de geschiedenis al terug gaat naar 1907. Milan Sanremo is meer dan een wielerwedstrijd, een prachtige odyssee; van de koude, grijze noordelijke industriestad Milaan, over de vlakte, kronkelend over de Turchino-pas en dan naar beneden naar het prachtige blauw van de Ligurische Zee. Dan kan de lente écht beginnen. Ook de glooiende kustweg voor de Cipressa klim is een traditioneel beeld van Milan Sanremo, om over de waanzin op de magische Poggio di Sanremo en de aankomst op de Via Roma in De Stad van de Bloemen maar te zwijgen.

Terug naar de koers. Zeg je Milan Sanremo, dan zeg je Costante Girardengo. Il Campionissimo wist tussen 1917 en 1928 de klassieker zes maal te winnen en stond zelfs elf (!) keer op het podium. Er is één klasbak die vaker dan de Italiaan wist te winnen: juist, De Kannibaal. Eddy Merckx zat tussen 1966 en 1976 op zijn honger en verpulverde het record door Milan Sanremo maar liefst zeven maal te winnen!

Milan Sanremo groeide in de periode tussen Girardengo en Merckx uit tussen een waar klassieker, waar de grote rivalen van die tijd hun duels uitvochten. We zagen man-tegen-man-gevechten tussen Learco Guerra en Alfredo Binda en Gino Bartali en Fausto Coppi. Ook grote namen als Rik van Steenbergen, Rik van Looy en Raymond Poulidor wisten deze prominente koers te winnen alvorens Mercxk zevenmaal toesloeg.

Eddy Merckx Milan San Remo

Om de geschiedenis en de populariteit en zeker ook de prestige van La Primavera helemaal te snappen, raden we je de schitterende reportage aan van Wilfried de Jong. In de Holland Sport Special: Milan – Sanremo zien we magische beelden en verteld Loretto Petrucci, de laureaat van 1953, over zijn epische overwinning. Zijn de gelletjes en zelfs een speciale food app vandaag niet meer weg te denken, Petrucci startte in ’53 met zakken vol eten: anderhalf kilo kalfsvlees, de avond ervoor in citroen, zout, olie en peper gelegd en verdeeld over tien broodjes bezorgde hem de winst in La Primavera.

Een tijd terug tipten criticasters van Milan Sanremo de organisatie om het parcours ridicuul aan te passen en om gewoon onderaan de Poggio te beginnen, maar wel dezelfde finish aan te houden. Op de burelen van Voorjaarsklassiekers.be leidde dit tot woedende blikken van enkele redacteuren. Hoe durfden ze? Dat is hetzelfde als zeggen dat je in een opera alles moet overslaan en direct naar de laatste akte moet gaan. Koers is romantiek en een Monument als Milan Sanremo – waar de grote mannen van de jongens gescheiden worden – kenmerkt zich juist door de vele kilometers.

Het zijn de voorafgaande 290 kilometer die ons voorbereiden op die manische, magische laatste 10 kilometer crescendo. Of zoals hardrijder en veelwinnaar Fabian Cancellara, Sanremo winnaar van de editie 2008, ooit zei over La Primavera: “Zeven uur schudden met de fles. En dan de kurk eraf.” 

Milan Sanremo Oscar Freire 2010

Waar in de jaren negentig en nul van de nieuwe eeuw de koers steeds vaker eindigde in de massasprint en rasspurters als Erik Zabel (viermaal) en Oscar Freire (driemaal, foto boven) meerdere keren wonnen, lijkt die tijd voorbij. De afgelopen jaren waren het vooral solisten of hardrijders die wisten te winnen na een harde koers in een uitgedund peloton.

Een editie lichten we nog graag uit. Exact tien jaar geleden. Koning Winter hield huis in Europa en de klassieker moet zelfs worden ingekort. Onderkoelde en bijna bevroren coureurs stappen af óf kopen afgepeigerd in de finale. Normaal ronddraaien is door de ijzige kou nauwelijks mogelijk. Laat staan sprinten. Het is Duitser Gerald Ciolek (foto onder) die daar van profiteert. En hoe. Dankzij de extreem barre weersomstandigheden pronkt er een monument op zijn palmares!

Voorbeschouwing Milan Sanremo 2023 - Milan Sanremo 2013 Gerald Ciolek

Vorige editie

Matej Mohorič (Bahrain Victorious) heeft de grootste overwinning uit zijn carrière behaald in Milaan-San Remo, door een gedurfde aanval in de afdaling van de Poggio om te zetten in een solo-overwinning op de Via Roma aan het einde van een ademloze finale.

Anthony Turgis (TotalEnergies) werd twee seconden later tweede, nadat hij in de laatste meters was weggesprongen uit de kleine achtervolgende groep. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) leidde die groep van slechts zes man naar huis en pakte de laatste podiumplaats bij zijn debuut in het seizoen 2022.

Mohorič maakte deel uit van een groep van iets minder dan 30 man die voorop reed op de Poggio, een schokkend klein aantal nadat UAE Team Emirates en Jumbo-Visma de wedstrijd hadden opgeblazen op de Cipressa.

Meerdere aanvallen van Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) op de relatief ondiepe hellingen van de Poggio konden geen race-winnende zet uitlokken, hoewel hij en verschillende andere favorieten een kleine voorsprong hadden op de top.

Op de weg naar beneden was het Mohorič die zijn slag sloeg. Hij maakte gebruik van zijn indrukwekkende afdalingsvaardigheden – en een zadelpen die je normaal gesproken bij mountainbiken aantreft – om een gat te slaan. Ondanks een achtervolging met meerdere grote namen op slechts enkele seconden achterstand, hield de 27-jarige stand en pakte de overwinning.

Milan Sanremo 2022 Mateh Mohoric

Parcours Milan Sanremo 2023

“Zeven uur schudden met de fles. En dan de kurk eraf.” – Fabian Cancellara, Milan San Remo-winnaar in 2008.

Milaan-San Remo 2023 start voor de eerst in de historie niet in Milaan, maar in Abbiategrasso. Vanaf daar zal het voeren naar de Ligurische kust en eindigen in San Remo op de iconische Via Roma. Met in totaal 294 kilometers! Ga er maar aan staan inderdaad!

Milan Sanremo 2023 Parcours

De eerste pakweg dertig kilometer – van de start van Abbiategrasso naar Pavia zijn nieuw, daarna wordt weer de originele route aan gedaan. Dus de oversteek van de Passo del Turchino, waarna het traditionele kustplaatje opdoemt en het in volle vaart zal gaan, op naar de Tre Capi. Geen van de Capo Mele, Capo Cervo of Capo Berta is op zichzelf bijzonder uitdagend, maar ze zullen de benen slijten en zorgen voor opwinding tijdens de laatste twee beklimmingen, de Cipressa en de Poggio. Zowel de beklimmingen als de afdalingen van die twee beklimmingen – en het laatste stuk op de Via Roma – moeten de sleutelmomenten van de wedstrijd worden.

De Cipressa is een 5,6 km lange klim met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,1%. Met meer dan 20 km te gaan vanaf de top van de klim, is het een lange weg om een aanval te doen, maar dat zal sommige van de sterkere klimmers niet tegenhouden om het te proberen. 

Milan Sanremo 2023 Cipressa

“Je kunt ‘La Primavera’ op de Cipressa niet winnen, maar wel verliezen.” – Vicenzo Nibali, de laatste Italiaanse Milan San Remo-winnaar (2018).

Na de Cipressa volgt een lastige afdaling voor de aanloop naar de slotklim, de Poggio di Sanremo. De iconische klim is slechts 3,7 km lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 3,7% en is op zich niet heel spannend – maar hij komt na 280 km koers.

 Vanaf de top is het slechts 5,5 km naar de finish, en meer dan 3 km daarvan is bergaf, waardoor er weinig ruimte is voor een hergroepering onderaan. Het is de laatste kans om nog wat te ondernemen, de spurters overboord te gooien of zelf die alles cartouche te plaatsen. Zien we hier net als vorig jaar weer een waaghals met daalcapaciteiten snode plannen uitvoeren?

Milan Sanremo 2023 Voorbeschouwing Vorig jaar Matej Mohoric Milan Sanremo 2022

Ik had vooraf gevraagd of er een ziekenhuis was in Sanremo” – Mateh Mohorič na zijn ongekende kamikaze actie op de Poggio di Sanremo, waar hij zich met doodsverachting en een ‘dropper post’ naar beneden stortte om vervolgens te winnen.

Favorieten Milan Sanremo 2023

Na de blik op de historie, de vorige editie en het parcours is het dan toch echt tijd voor de favorieten Milan Sanremo 2023. Wat hebben we met de Omloop het Nieuwsblad, Kuurne Brussel Kuurne en de Strade Bianche al drie heerlijke klassiekers op zitten, dat staat buiten kijf. En met de show van de Slovenen was het ook smullen in Parijs-Nice en in de Tirreno. Allemaal voorspel. Of zoals de Fransen zeggen, a premiere crêpes sont pour les enfants. De pannenkoeken voor de kinderen zijn uitgedeeld. Wie pakt het eerste Monument? Wie zijn de favorieten Milan Sanremo 2023? En welke sterrenverdeling schotelen we je voor? Voorjaarsklassiekers.be zet ze onder elkaar en besluit met nog enkele dark horses!

***** Wout van Aert

Bij Wout van Aert zal het hele voorjaar draaien om maar één ding: winnen in de Ronde van Vlaanderen en/of Parijs-Roubaix. Heel Vlaanderen verlangt – of moeten we zeggen eist – een zege van WVA in een van deze keienkoersen. Met Johan Museeuw en Tom Boonen voorop. Hoezo hoog verwachtingspatroon en druk van de natie. Is Wout zijn voorjaar niet geslaagd als hij beide koersen niet wint? Niet volgens Michel Wuyts. Eerder gaf hij in de wielerpodcast Wuyts & Vlaeminck van HLN al (terecht) aan een zege in Sanremo het voorjaar ook al doet blinken. De kopman van Jumbo rijdt hier altijd sterk met vier top-10 plaatsen uit vier deelnames, waaronder zijn zege in 2020 en kan de koers op meerdere manieren winnen. Wie gaat Wout op de Poggio eraf rijden of anders kloppen op de Via Roma?

Wout van Aert Milan Sanremo 2023

**** Tadej Pogačar

De grootste concurrent van WVA is Tadej Pogačar. De 24-jarige Sloveen is momenteel de beste man in koers. Daar is geen twijfel over mogelijk. Merckxiaans, zo noemden enkele wieleranalisten zijn prestatie in Parijs-Nice. En terecht, want in De Koers naar de Zon voerde de kopman van UAE Emirates een ongekend groot nummer op. Een wervelde show om U tegen te zeggen. Naast de gele trui en dus het eindklassement won Pogiboy ook drie etappes. Eerder dit jaar won-ie ook de Jaén Paraiso Interior en de Ruta del Sol Al. Drie uit drie dus. En dan te bedenken dat zijn grootste vorm in de Tour de France nog moet komen. Het grote nadeel voor Pogačar – die na Sanremo ook weer in de E3 Saxo Classic en Dwars door Vlaanderen zal starten, volledig in voorbereiding voor zijn grote doel de Ronde van Vlaanderen – is dat hij op de relatief makkelijke Poggio niet iedereen er af kan krijgen. Welke list gaat de Sloveen bedenken om na Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije zijn derde Monument te veroveren? 

Favorieten Milan Sanremo 2023 - Tadej Pogacar

*** Mathieu van der Poel 

Tegenover Daan Hakkenberg van het Algemeen Dagblad zei Mathieu van der Poel – pal na de laatste etappe van de Tirreno-Adriatico iets opmerkelijks. “Als ik de perfecte winter moet uittekenen, zou dat zonder cross zijn”, liet het fenomeen weten. Was de cross juist niet zijn lievelingsbezigheid zo in die koersloze periode tussen oktober en februari? Dat-ie nog niet op het niveau is waar hij in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix wél moet zijn, zagen we in de Strade Bianche en in de Tirreno. Dat-ie er zaterdag gewoon zal staan, is eveneens evident. “Ik hoop beter te zijn geworden voor Milaan-San Remo. Dat is weer een heel andere wedstrijd, een week verder en met de Tirreno in de benen.

Als je bekijkt wanneer ik weer ben begonnen met trainen, is dat eigenlijk nog maar een kleine maand, dan is het logisch dat je nog stappen kunt zetten.” Poeleke uitspelen voor je voorjaarsklassiekerspool wanneer je hem maar één maal mag inzetten zouden we je niet adviseren, bewaar hem maar voor de Ronde van Vlaanderen. Hou je van een gok of heb je hem in je Scorito poule? Meenemen die handel, grote kans dat je hem op de Poggio én op de Via Roma van voren ziet!

Favorieten Milan Sanremo 2023 - Wout van Aert Mathieu van der Poel

** Thomas Pidcock

Pidcock zal niet starten in Milan Sanremo 2023, vanwege een hersenschudding opgelopen in de Tirreno-Adriatico.

Na zijn fenomenale zege in Strade Bianche mogen we Thomas Pidcock ook opschrijven als favoriet. Zou zonder zijn valpartij in de Tirreno-Adriatico (het is op dit moment van schrijven zo daags voor La Primavera 2023 nog onbekend wat de schade is) misschien wel een of twee sterren meer krijgen. Pidcock behaalde zijn overwinning namelijk in de afdaling. De kamikaze kampioen wist zijn voorsprong continue op de steile stukken naar beneden uit te bouwen. Hoe technischer, hoe beter voor de Britse alleskunner. De 22-jarige Brit daalt zo fijnmazig, zo natuurlijk en zo snel. En dat zonder dropperpost. Ga er maar aan staan, concurrentie. Krijg je hem op de Poggio er niet af, haal ‘m dan maar bij. Voor ons dus één van de topfavorieten voor La Primavera.

Favorieten Milan Sanremo 2023 Thomas Pidcock

* Matej Mohorič 

Welke klasbak gaat Matej Mohorič, gesoigneerd als altijd met dropper post en al, halen als-ie het huzarenstukje van vorig jaar herhaalt? Of het wél aandurft als Pidcock er een patat opgeeft in de afzink. En zich net als vorig jaar als een kamikazepiloot naar beneden stort. Is het dat Van Aert of Van der Poel waard? Tuurlijk, beide crossers kunnen ook goed sturen – maar wachten en pokeren zal wellicht verstandiger zijn. Wat wel één ding wat zeker is, vanuit de verrassing kan de Sloveen niet meer toeslaan, dat is gegeven. De ogen zullen op hem zijn gericht. Maar met de benen zoals de Bahrain-Victorius klepper had in de Omloop, Kuurne en Strade kan je heel ver komen!

Ten slotte de dark horses. We beginnen met Caleb Ewan. De Australiër van Lotto-Dstny is één van de weinige – zo niet de enige – klassieke sprinter die de kleppers, rouleurs en puncheurs kan volgen op de Poggio, zo bewees hij nog in de editie van 2021. Steekt niet onder stoelen of banken dat-ie een doel heeft gemaakt van Milan Sanremo 2023. Durf jij hem op te schrijven?

Als je een klasbak als Mads Pedersen voor een monument in het voorjaar geen sterren kan toebedelen, dan weet je dat het deelnemersveld zwaar is. Extreem zwaar. Dus ga er als 27-jarige Deen van Trek-Segafredo maar aan staan. Hoe gaat hij Van Aert, Van der Poel en de Slovenen kloppen? De combinatie van zijn koershardheid, karakter en zijn explosieve eindschot misschien! De taaie Pedersen ga er op de Poggio niet af krijgen – en sprint ‘m er op de Via Roma nog maar af! Grote outsider voor zaterdag!

Ten slotte, de laatste dark horse. En niet zomaar één. In voorgaande jaren prijkte hij met veel sterren hoog of zelfs helemaal bovenaan in dit lijstje. Het kan verkeren in de wielrennerij. Spraken we de vorige jaren nog over wereldkampioen Julian Alaphilippe. Of Juju in zijn regenboogtrui, gaat het nu alleen maar om zijn pechjaar 2022 met die verschrikkelijke valpartijen. En als dat nog niet genoeg is, heeft-ie ook nog te dealen met een zeer kritische Patrick Lefevere die de lat ongekend hoog legt. Maar één ding is zeker. Hier winnen en je zal iedereen de mond snoeren!

Sterrenverdeling favorieten Milan Sanremo 2023

***** Wout van Aert
**** Tadej Pogačar
*** Mathieu van der Poel
** Thomas Pidcock
* Matej Mohorič
Dark horses: Caleb Ewan, Mads Pedersen, Julian Alaphilippe

Favorieten Milan Sanremo 2023 Wout van Aert Julian Alaphilippe

Ben je op zoek naar nog meer voorbeschouwingen? Navigeer hier gelijk naar de voorbeschouwing E3 Saxo Classic 2023 of Gent Wevelgem 2023 of lees de Engelse preview Milano Sanremo 2023, door onze zusjes Cycling-Classics.com!