Milan Sanremo 2023

Na de Omloop het Nieuwsblad 2023 en Kuurne Brussel Kuurne 2023 in het Openingsweekend en de Toscaanse helletocht door een landschap als een ansichtkaart, Strade Bianche 2023, wacht het wielerpeloton in het derde weekend van maart geheel volgens traditie het eerste wielermonument van het seizoen. Waar coureurs op zoek gaan naar eeuwige roem en wielerfans voor thuis blijven. Want oh La Primavera, met haar driehonderd kilometers, magische Cipressa en de Poggio als scherprechter. La Classicissima, met laureaten als Costante Girardengo, Fausto Coppi en Eddy Merckx. Voorjaarsklassiekers.be blikt uitgebreid vooruit met de voorbeschouwing Milan Sanremo 2023 met koersheroïek, historie van deze schitterende koers en alle informatie over het parcours en de favorieten met de welbekende favorieten! 

Voorbeschouwing Milan Sanremo 2023 (1)

Voorbeschouwing Milan Sanremo 2023

Het zal ietwat verrassend weglezen, zo geschreven op een site van wielergekke protagonisten van de voorjaarsklassiekers dat deels resideert in Vlaanderen (enkele redacteuren zetelen ook vanuit de Nederlandse hoofdstad – zodat zowel de Nederlandse als Vlaamse fans worden aangesproken, red.) – maar eerlijk is eerlijk: Italië dingt mee naar wielerland numero uno. De heroïek, de historie, de cultuur en de taal. Maar ook de bijnamen, de renners en het schitterende decor. Italië ademt een en al wielerhistorie en ontwaakt op die ene dag in maart, als Milan Sanremo het nieuwe seizoen inluidt. De Italianen hebben er een heel woord aan ontleedt: risveglio. Dat te vertalen is naar ontwaken of opleving. 

Lidewey van Noord schetste in de Bahamontes special Primavera het treffend: “dat de voorjaarsklassieker Milan Sanremo de bijnaam La Primavera draagt, is natuurlijk niet toevallig. Het parcours zelf is een reis van de winter naar de lente. Op maartse dagen is het in Lombardije en in de Piëmont vaak kil, grijs en mistig en ligt de Turchino nog bedolven onder de sneeuw. Maar eenmaal de Appenijnen over lonkt de Ligurische Zee in de verte, met haar zon, zee en strand worden de wielrenners het voorjaar in gelokt.” 

Op Voorjaarsklassiekers.be ben jij aan het juiste adres voor je portie koers heroïek, geschiedenis, achtergrondverhalen en natuurlijk een uitgebreide voorbeschouwing mét favorieten voor Milan Sanremo 2023! Andiamo, ciclisti! 

Wanneer is de Milan Sanremo 2023?

Milan Sanremo 2023 wordt op zaterdag 18 maart 2023 verreden en staat hiermee de zaterdag na Tirreno Adriatico 2023 en twee weken na Strade Bianche 2023 op het programma. Waar de Flandriens de Omloop het Nieuwsblad steevast traditionele de seizoensopener beschouwen – en een dag later met Kuurne Brussel Kuurne erbij een heel Openingsweekend claimen – noemen de Italianen Milan Sanremo liefkozend La Primavera, naar de lente. Maar ook naar de start van een nieuwe periode, een onbedwingbare opwinding van wat komen gaat én de absolute seizoensouverture. Afijn, voer voor discussie alom, Milan Sanremo is en blijft het eerste Monument dat op het programma staat.

Historie Milan Sanremo 

Wat maakt de koers zo heroïsch? Omdat het de Classicissima is, aldus de Italianen. De klassieker der klassiekers, waarvan de geschiedenis al terug gaat naar 1907. Milan Sanremo is meer dan een wielerwedstrijd, een prachtige odyssee; van de koude, grijze noordelijke industriestad Milaan, over de vlakte, kronkelend over de Turchino-pas – die de laatste jaren afwezig is – en dan naar beneden naar het prachtige blauw van de Ligurische Zee, over de glooiende kustweg voor de Cipressa-klim – die het lot van veel sprinters heeft bezegeld – voor de kassen, de waanzin van de Poggio en de finale op de legendarische Via Roma in het prachtige, verbleekte maar nog steeds zeer stijlvolle juweel dat De Stad van de Bloemen is. 

Een tijd terug tipten criticasters van Milan Sanremo de organisatie om het parcours ridicuul aan te passen en om gewoon onderaan de Poggio te beginnen, maar wel dezelfde finish aan te houden. Op de burelen van Voorjaarsklassiekers.be leidde dit tot woedende blikken van enkele redacteuren. Hoe durfden ze? Dat is hetzelfde als zeggen dat je in een opera alles moet overslaan en direct naar de laatste akte moet gaan. Koers is romantiek en een Monument als Milan Sanremo – waar de grote mannen van de jongens gescheiden worden – kenmerkt zich juist door de vele kilometers. Het zijn de voorafgaande 290 kilometer die ons voorbereiden op die manische, magische laatste 10 kilometer crescendo. Of zoals hardrijder en veelwinnaar Fabian Cancellara, Sanremo winnaar van de editie 2008, ooit zei over La Primavera: “Zeven uur schudden met de fles. En dan de kurk eraf.” 

Milan Sanremo Oscar Freire 2010

Voorbeschouwing Milan Sanremo 2023 - Milan Sanremo 2013 Gerald Ciolek

Vorige editie

Matej Mohorič (Bahrain Victorious) heeft de grootste overwinning uit zijn carrière behaald in Milaan-San Remo, door een gedurfde aanval in de afdaling van de Poggio om te zetten in een solo-overwinning op de Via Roma aan het einde van een ademloze finale.

Anthony Turgis (TotalEnergies) werd twee seconden later tweede, nadat hij in de laatste meters was weggesprongen uit de kleine achtervolgende groep. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) leidde die groep van slechts zes man naar huis en pakte de laatste podiumplaats bij zijn debuut in het seizoen 2022.

Mohorič maakte deel uit van een groep van iets minder dan 30 man die voorop reed op de Poggio, een schokkend klein aantal nadat UAE Team Emirates en Jumbo-Visma de wedstrijd hadden opgeblazen op de Cipressa.

Meerdere aanvallen van Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) op de relatief ondiepe hellingen van de Poggio konden geen race-winnende zet uitlokken, hoewel hij en verschillende andere favorieten een kleine voorsprong hadden op de top.

Op de weg naar beneden was het Mohorič die zijn slag sloeg. Hij maakte gebruik van zijn indrukwekkende afdalingsvaardigheden – en een zadelpen die je normaal gesproken bij mountainbiken aantreft – om een gat te slaan. Ondanks een achtervolging met meerdere grote namen op slechts enkele seconden achterstand, hield de 27-jarige stand en pakte de overwinning.

Milan Sanremo 2022 Mateh Mohoric

Parcours Milan Sanremo 2023

“Zeven uur schudden met de fles. En dan de kurk eraf.” – Fabian Cancellara, Milan San Remo-winnaar in 2008.

Milaan-San Remo legt 293 km af van Milaan naar de Ligurische kust en eindigt in San Remo op de iconische Via Roma. De route van dit jaar lijkt op die van de afgelopen twee edities, met als meest opvallende verandering de terugkeer van de Passo del Turchino klim kort voor het middenpunt.

Milan Sanremo 2023 Parcours

De renners zullen meer dan 100 km over voornamelijk vlakke wegen afleggen voordat ze beginnen aan de geleidelijke beklimming van de Turchino, die op die plaats in zo’n lange wedstrijd waarschijnlijk niet veel impact zal hebben. Daarna volgt een snelle afdaling naar overwegend vlakke wegen, zonder veel topografische uitdagingen tot de laatste 60 km, waar de “Tre Capi” de spanning beginnen op te voeren.

Geen van de Capo Mele, Capo Cervo of Capo Berta is op zichzelf bijzonder uitdagend, maar ze zullen de benen slijten en zorgen voor opwinding tijdens de laatste twee beklimmingen, de Cipressa en de Poggio. Zowel de beklimmingen als de afdalingen van die twee beklimmingen – en het laatste stuk op de Via Roma – moeten de sleutelmomenten van de wedstrijd worden.

De Cipressa is een 5,6 km lange klim met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,1%. Met meer dan 20 km te gaan vanaf de top van de klim, is het een lange weg om een aanval te doen, maar dat zal sommige van de sterkere klimmers niet tegenhouden om het te proberen. 

Milan Sanremo 2023 Cipressa

“Je kunt ‘La Primavera’ op de Cipressa niet winnen, maar wel verliezen.” – Vicenzo Nibali, de laatste Italiaanse Milan San Remo-winnaar (2018).

Na de Cipressa volgt een lastige afdaling voor de aanloop naar de slotklim, de Poggio di Sanremo.

De iconische klim is slechts 3,7 km lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 3,7%, maar hij komt na 280 km koers. Wat anders een kleine uitdaging lijkt, is allesbehalve een uitdaging in Milaan-San Remo, en in de afgelopen jaren is de klim beslissend gebleken. Vanaf de top is het slechts 5,5 km naar de finish, en meer dan 3 km daarvan is bergaf, waardoor er weinig ruimte is voor een hergroepering onderaan.

Ik had vooraf gevraagd of er een ziekenhuis was in Sanremo” – Mateh Mohoric na zijn ongekende kamikaze actie op de Poggio di Sanremo, waar hij zich met doodsverachting en een ‘dropper post’ naar beneden stortte om vervolgens te winnen.

Wanneer het in San Remo zelf vlakker wordt, rijden de renners onder de flamme rouge door, waarna ze een scherpe bocht naar links maken, gevolgd door een scherpe bocht naar rechts om uit te komen op de Via Roma, waar de laatste paar honderd meter en de finishlijn wachten.

De uitdagingen van het parcours worden vaak verergerd door slecht weer, dus het is de moeite waard om de weersvoorspellingen in de gaten te houden voor het weekend. Voorlopig lijkt het zaterdag droog maar winderig te worden, met waarschijnlijk een rugwind in de finale. Als dat aanhoudt tot de dag van de race, kan dat nuttig zijn voor wie laat aanvalt. Krijgen we een herhaling van vorig jaar?

Milan Sanremo 2023 Voorbeschouwing Vorig jaar Matej Mohoric Milan Sanremo 2022

Favorieten Milan Sanremo 2023

Daags voor La Primavera presenteren wij hier de favorieten Milan Sanremo 2023 inclusief de welbekende sterrenverdeling én enkele dark horses voor Milan Sanremo 2023!

Favorieten Milan Sanremo 2023 Wout van Aert Julian Alaphilippe