Op de veertiende zondag van het jaar weet heel Vlaanderen dat het tijd is voor hét hoogtepunt van het jaar: de Ronde van Vlaanderen. Voor één dag zijn alle kerken leeg. Van ‘s ochtends vroeg tot in de late namiddag staat alles in het teken van de Ronde. De Ronde? Nee. Dé Ronde. Een combinatie van historie, heroïek en tragiek komt nergens zo goed tot zijn recht als coureurs zich een weg banen over de typische Vlaamse macademwegen en met kasseien geplaveide hellingen. Koers is religie! Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit op met de voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2023 met alle informatie over de historie, het parcours en natuurlijk de welbekende favorieten met sterren en dark horses!
Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2023
De alfa en omega van het wielrennen. De absolute slotstuk van anderhalve week koersplezier in Vlaanderen. Het moge duidelijk zijn. Voor de ware Flandrien telt er maar een voorjaarsklassieker. Maar één Monument. Maar één belangrijke dag. De dag van de Ronde!
‘De Ronde van Vlaanderen miek zooveel invloed, en verwekte zooveel belangstelling en begeestering onder de massa, dat men er van lieverlede is gaan van maken, een symboliek beeld van Vlaamsche spierkracht en Vlaamsche sportweelde. Geen enkele koers in ‘t land, die de massa in zulke mate beroeren, en op de beenen brengen kon.’ – Karel ‘Koarle’ Van Wijnendaele, geestelijk vader van de Ronde van Vlaanderen
Wanneer is de Ronde van Vlaanderen 2023?
De Ronde van Vlaanderen 2023 wordt verreden op de eerste zondag van april – 2 april 2023. Geheel volgens traditie is de Ronde van Vlaanderen de laatste van een reeks prachtige en traditionele voorjaarskoersen in Vlaanderen. Na onder meer de E3 Saxo Classic, Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen is Vlaanderens Mooiste het absolute slotstuk. Een week na de Ronde wordt op zondag 9 april Parijs Roubaix gereden. Samen met de Ronde vormt Parijs Roubaix de Heilige Dubbel.
Historie Ronde van Vlaanderen
De geschiedenis van de Ronde, met Milan Sanremo, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije een van de vijf Monumenten gaat van terug naar 1913.
In het achtergestelde katholieke Vlaanderen dat begin vorige eeuw werd geteisterd door onderdrukking en sociale onlusten waren het Léon Van den Haute en Karel Van Wijnendaele die de gewone man bij de hand namen. Koers als bron voor geluk en inspiratie. Het werd in rap tempo een razend populair fenomeen. Vlaanderen omarmde de één na de andere halfgod.
Briek Schotte, Eric Leman, Eric Vanderaerden, Edwig van Hooydonck, Johan Museeuw, Peter van Petegem, Tom Boonen. De prestaties in de De Hoogmis brachten hen de status van een held.
Het hoeft niet perse een Vlaming te zijn die door fans verafgood worden. Dat weet Fabian Cancellara al te goed. Gekend maar zeker ook geliefd in heel Vlaanderen, door zijn jarenlange strijd met Tom Boonen. Vraag een Vlaamse wielerfan van boven de dertig naar de legendarische editie van 2010. De verhalen over het magische kampioenen treffen tussen de twee zullen volgen.
“De Ronde van Vlaanderen is anders dan alle andere wedstrijden. Op die dag staat het hele land stil. Het is een andere dimensie”, – Fabian Cancellara over de Ronde van Vlaanderen
Vorige editie
Na een editie om duimen en vingers bij af te likken was het Mathieu van der Poel die, net als in 2020, de Ronde van Vlaanderen wist te winnen. In een bloedstollende slotfase was MVDP te sterk voor onder anderen Dylan van Baarle en Tadej Pogačar en nam daarmee revanche voor zijn tweede plaats van vorig jaar, toen hij net als in 2020 en dus in 2022 het in een man-tegen-man gevecht moest strijden om de titel. Waar in 2020 Wout van Aert werd geklopt, moest hij in 2021 Quick-Step renner Kasper Asgreen voor zich dulden.
Parcours Ronde van Vlaanderen 2023
Het parcours van Vlaanderens Mooiste is enigszins aangepast, toch krijgen we een nagenoeg zelfde verloop van de koers. De grootste wijziging vindt aan het vertrek plaats. Niet in Antwerpen, maar in Brugge zal het Heeren Vertrek startsein te horen zijn. Brugge krijgt zo voor het eerst sinds 2016 weer een start van de Ronde en de komende vijf jaar zullen zij afwisselend met Antwerpen als startplaats van de belangrijkste Vlaamse koers mogen dienen.
Na de passages van Dorpen van de Ronde Beernhem, Aalter, Izegem (die dit jaar ook de organisator is van het Belgisch Kampioenschap op de Weg) en Zulte worden de Vlaamse Ardennen aangedaan. Hierin zitten traditiegetrouw drie passages door de Oude Kwaremont, tweemaal de Paterberg en ook de nodige bekende Vlaamse kasseistroken. Na de tweede maal de Oude Kwaremont en de eerste Pater zal naar verwachting op de Koppenberg de finale op zo’n 45 kilometer losbarsten. Of gaan we, onder aanvoering van bijvoorbeeld de geel-zwarten van Jumbo óf bijvoorbeeld de blauwen van Mathieu of helpers van Pogi de koers al eerder open gebroken krijgen?
Hellingen Ronde van Vlaanderen 2023
1. Korte Ast (500 meter aan 4,3%)
2. Oude Kwaremont (2.200 meter aan 4%) – Omstreeks 13.30 uur
3. Kortekeer (1.000 meter aan 6,2%)
4. Achterberg (1.500 meter aan 4,4%)
5. Wolvenberg (645 meter aan 7,9%)
6. Molenberg (463 meter aan 7%)
7. Marlboroughstraat (2.000 meter aan 3%)
8. Berendries (940 meter aan 7%)
9. Valkenberg (540 meter aan 8,1%)
10. Berg Ten Houte (1.100 meter aan 6%)
11. Kanarieberg (1.000 meter aan 7,7%)
12. Oude Kwaremont (2.200 meter aan 4%) – Omstreeks 15.30 uur
13. Paterberg (360 meter aan 12,9%)
14. Koppenberg (600 meter aan 11,6%) – Omstreeks 15.45 uur
15. Steenbeekdries (700 meter aan 5,3%)
16. Taaienberg (530 meter aan 6,6%)
17. Kruisberg/Hotond (2.500 meter aan 5%)
18. Oude Kwaremont (2.200 meter aan 4%) – Omstreeks 16.25 uur
19. Paterberg (360 meter aan 12,9%) – Omstreeks 16.30 uur
Kasseistroken Ronde van Vlaanderen 2023
1. Huisepontweg (600 meter)
2. Holleweg (1.500 meter)
3. Kerkgate (2.500 meter)
4. Jagerij (800 meter)
6. Mariaborrestraat (2.400 meter)
7. Stationsberg (600 meter)
Favorieten Ronde van Vlaanderen 2023
***** Wout van Aert
Ga er maar aan staan. Je bent één van de beste, zo niet de beste, van de huidige generatie Belgische wielrenners. Je rijgt de zeges aaneen in klassiekers als Milan Sanremo, de Omloop, de E3, koersen als Parijs-Nice en in grote rondes zoals de Tour de France. Maar alsnog wordt je door een pak wielercoryfeeën gefileerd. Hoezo de druk opvoeren. Oud-renners Johan Museeuw en Tom Boonen. Commentator José de Cauwer. Analist Dirk De Wolf. En dan zwijgen we nog maar over de schrijvende pers. Onze concullega’s kunnen er wat van. De lat wordt voor Wout van Aert extreem hoog gelegd. Stuk voor stuk wijzen ze op de hiaten op het palmares van de veelvraat uit Herentals.
De Ronde van Vlaanderen is samen met Parijs-Roubaix en later dit jaar het WK het absolute doel van Wout van Aert. En als hij dit jaar zowel de Ronde als Roubaix misloopt? “Ik moet just niks”, zei die snerend in de camera’s na zijn eclatante zege in de E3. Daar klopte hij Pogi en Matje en tankte de nodige vertrouwen. En dat-ie na een ongekend nummer Gent-Wevelgem weggaf aan ploegmaat Christophe Laporte bewijst zijn bloedvorm, maar ook wat er omgaat in zijn hoofdje. Alle ballen op de Ronde en Roubaix. Te beginnen zondag. Wie klopt Wout van Aert?
**** Mathieu van der Poel
Mathieu van der Poel zal het stiekem wel lekker vinden, die ongekende druk die Van Aert in zijn eigen land erop krijgt gelegd. Dat ze het zijn rivaal daar in Vlaanderen zo onnodig lastig maken én zelfs zo vol lofzang zijn over Matje zelf. Natuurlijk, daar is ook niets aan gelogen. Als er iemand is gemaakt voor de Ronde van Vlaanderen, dan is dat Mathieu van der Poel wel. Bij zijn debuut vierde, waar hij echter wel de sterkste man in koers was. Winst in 2020, tweede in 2021 en winst in 2022. Geen enkele coureur die zondag aan de start in Brugge verschijnt kan zulke adelbrieven voorleggen. Te daarbij op dat zijn vermogen om de opeenvolging van obstakels hem heel goed ligt. Daarbij recupereert Matje misschien wel het snelst van alle coureurs. En dat is nodig, op de venijnige hellingen in de Ronde. Wout dé grote favoriet? Wel, vlak Mathieu niet af.
*** Tadej Pogačar
En als je dit voorjaar Van Aert en Van der Poel zegt, zeg je automatisch ook Tadej Pogačar! Een Tour de France winnaar die in de Ronde van Vlaanderen wedijvert met de grootste kasseienkleppers én meedingt en op de zege. Wat een weelde. En opgepast, hij kan zondag zomaar winnen, hè! Vorig jaar was hij misschien wel de sterkste in koers en dit jaar E3? Met sterke helpers als Tim Wellens en Matteo Trentin kan het zomaar raak zijn! Waar Pogiboy vorig jaar bij de tweede passage van de Oude Kwaremont misschien wel net iets te diep ging en zo zijn cartouche verschoot om op de aankomst in de Minderbroedersstraat nog dat beetje over te houden, zal hij dit jaar een ander plannetje moeten sneden. Maar één ding is zeker. Op de Oude Kwaremont gaat het moeten gebeuren voor hem. Dit is zijn beklimming. Ze moet’n op den Oude Kwaremont beter maar mayonaise uutdeel’n? “Hoezo dan”? Den Pogi riedt doar iedereen aan frittn”.
** Mads Pedersen
Achter De Grote Drie zijn er nog genoeg kleppers die zondag weliswaar willen meedoen om de zege, maar normaal gesproken wel onder moeten doen aan de kanonnen. Mochten we dan toch iemand mogen aanwijzen, komen we uit bij Mads Pedersen. De ex-wereldkampioen werd in de in door Niki Terpstra gewonnen Ronde van Vlaanderen editie van 2018 heel knap tweede en is gemaakt voor het kasseienwerk én kan rekenen op zijn eindsprint, hetgeen in een wedstrijdverloop met Van Aert, Van der Poel en Pogačar erbij altijd handig is. De sterke Deen kent al een goed voorjaar, met overwinningen en korte noteringen in de Ster van Bessèges, Parijs-Nice en Milan Sanremo (zesde) eerder dit voorjaar. Afgelopen vrijdag in de E3 Harelbeke kon hij niet wedijveren met de sterksten, maar zijn optreden in Gent-Wevelgem (vijfde) toonde weer aan dat Mads een ware Flandrien is. Laat het nog maar wat harder regenen zondag en het kan zomaar eens verkeren!
* Matej Mohoric
De laatste ster voor zondag gaat naar Matej Mohoric. De Sloveense klassenbak van Bahrain – Victorius is aan een uitstekend voorjaar bezig én eveneens gemaakt voor de Vlaamse kasseien. Als het aan de oud-winnaar van Milan Sanremo ligt schrijft hij dit jaar Parijs-Roubaix op. Zijn lievelings koers, zo zelf gezegd. Maar waar in De Hel van het Noorden alles mee moet zitten en het factor geluk vaak meespeelt, is de Ronde een veel eerlijker koers. Daar zal het uitdraaien tot een man-tegen-man gevecht en worden de mannen van de jongens gescheiden. En reken er maar op dat Mohoric tot de mannen mag worden gerekend. Was dit voorjaar eigenlijk tussen de Omloop en de E3 Prijs continue sterk en zal er zondag dus ook staan. Met suber-sub Fred Wright aan zijn zijde gaan ze voor de verrassing. De dropper post zal worden ingeruild voor een flink portie goesting. Wat kan Sterke Matej klaar spelen?
Dan de dark horses. We beginnen met het Groupama-FDJ duo Stefan Küng en Valentin Madouas. Oh, wat rijden die de klinkers uit de weg. Klinkers? Keien, zal je bedoelen. Geef Stefan Küng een straat vol schots en scheve kasseien en hij zal ze van jetje geven. Zelfgezegd ligt Parijs-Roubaix hem nóg beter, daar zal-ie dan ook zijn tweede plek van verleden jaar willen verbeteren. Maar vergeet niet, de Zwitser werd hier vorig jaar gewoon vijfde en toonde in de E3 Saxo Classic met een zesde plek ook opnieuw in vorm te zijn.
Mocht je hem spelen in de Scorito pool, de komende zondagen meenemen in je rij. Mocht je hem in je pronostiek maar éénmaal opschrijven, bewaar hem maar voor Roubaix. Iemand die je dan wél zondag kan meenemen is zijn ploegmaat Madaous. Werd achtste in diezelfde E3 afgelopen vrijdag en brak verleden jaar door in het kasseienwerk. Zevende in de E3, Elfde in Waregem en derde in de Ronde. Kan Madoaus dit kunststukje herhalen, zo niet beter doen?
Nog een dark horse dan. En wel een super-super dark horse. Dylan van Baarle. Voor de Nederlander van Jumbo-Visma moesten eind februari die grote doelen van het voorjaar nog komen, maar was de Omloop al mooi in de pocket. En dus het voorjaar geslaagd. Of toch niet? Als het aan Van Baarle ligt schrijft hij na vorig jaar Roubaix dit jaar zijn lievelingskoers op zijn naam. En dan een week later in de De Hel de kasseien schoonlikken voor Wout. Bij Jumbo met die geweldige kopmannen en luitenanten zullen ze weer met hun kleurencodes de finale willen domineren, maar opgepast. Geef Dylan geen meter! Wij kijken er niet raar van op als bovenstaande scenario uit komt. Karren maar, karren maar.
Update 31 maart 2023: geen Van Baarle in de Ronde, door zijn valpartij in de E3 nog niet fit genoeg.
Naast Van Baarle kunnen Christophe Laporte en Tiesj Benoot ook vanuit de tweede lijn scoren. Laporte, allereerst was zondag nog de op-een-na-sterkste renner in koers. Echter zal die de kasseien schoon likken voor zijn kopman, nadat-ie de zege cadeau kreeg. Benoot, toch een treetje lager op de pikorde onder de luitenanten Van Baarle en Laporte, kan ook zomaar verrassen mocht hij in de vroege vlucht zitten.
Tenslotte zijn we benieuwd naar wat we mogen verwachten van Sep Vanmarcke. Zondag in Gent-Wevelgem derde. Wat kan hij in de Ronde? Ook is het sterk de vraag hoe Filippo Ganna de Ronde zal overleven en diens ploegmaats Ben Turner en Tom Pidcock – zijn die weer helemaal herstelt? Als allerlaatste noemen we nog Julian Alaphilippe. De ex-wereldkampioen liet eerder weten een doel te hebben gemaakt van de Ronde van Vlaanderen 2023, maar Juju trapte dit jaar in de kasseienklassiekers nog allerminst de in de boter.
Favorieten Ronde van Vlaanderen 2023 volgens Voorjaarsklassiekers.be:
***** Wout van Aert
**** Mathieu van der Poel
*** Tadej Pogačar
** Mads Pedersen
* Matej Mohoric
Dark horses: Stefan Küng, Valentin Madoaus, Christophe Laporte, Dylan van Baarle, Tom Pidcock